Забава
Се ожени со проститутка, водeшe паралелен живот и ги направи едни од најдобрите автомобили
Енцо Ферари, за чиј живот Мајкл Ман снима биографски филм, беше еден од најпознатите автомобилисти на сите времиња и основач на автомобилската империја „Ферари“, а поради својот бурен живот, им беше миленик на таблоидите.
Енцо е роден на 18 февруари 1898 година во италијанскиот град Модена. Уште од мал бил фасциниран од автомобилскиот свет и ги сакал брзината и адреналинот што ги чувствувал додека возел. На 19-годишна возраст бил повикан да служи во Првата светска војна, каде што бил автомеханичар.
По војната, се вратил во Торино и се вработил во „Фиат“, но набргу добил отказ. Почнал да се движи во друштво на луѓе вклучени во светот на автомото-трките. Следно вработување му било во „Алфа Ромео“. Почнал да се натпреварува на трки и рели и да освојува титули и натпревари, но сакал да стане претставник за продажба на „Алфа Ромео“.
Во тоа време ја запознал и својата прва сопруга Лаура Доменика Гарело, член на богато семејство од Торино, и во неа видел можност да ги реализира своите деловни можности. Иако имало шпекулации дека е проститутка, парот се венчал во 1923 година, а Енцо еднаш рекол дека не му е важно што работи Лаура сè додека покрај себе има жена што ќе му помогне во неговиот деловен успех.
Бракот бил проблематичен од самиот почеток, а бидејќи мајката на Доменика и Енцо не се согласувле добро, работите станале уште полоши кога таа почнала да живее со нив. Енцо се посветил на работата и набргу го дизајнирал првиот тркачки ѕвер за „Алфа Ромео“ – моделот „П1“, претходник на „Формула 1“.
Со текот на времето Енцо Ферари стана лидер на тимот возачи основајќи го тимот на „Скудерија Ферари“ за „Алфа Еомео“.

Тој ја напушти „Алфа“ во 1937 година и основа своја компанија – Auto Avio Costruzioni, која произведуваше делови за фашистичката влада на Мусолини за време на Втората светска војна и го дизајнира првиот автомобил „ферари“, Auto Avio Costruzioni 815.
Тој изградил фабрика во гратчето Маранело, недалеку од Модена, и така ја запознал Лина Ларди, со која се впуштил во страсна врска и добил вонбрачно дете, синот Пјеро. Енцо имал две семејства во ист град, а Доменика и Лина не се познавале.
Енцо сè повеќе поминувал време со другото семејство. Ја напуштил Доминика. Сепак, брачната двојка никогаш не се развела, а долгиот и тажен брак од повеќе од 50 години завршил со смртта на Доменика во 1978 година.

Енцо никогаш не се пензионира, до неговата смрт беше главниот човек на „Ферари“ и секогаш го задржа својот дух како тркачки ентузијаст. Тој почина во 1988 година опкружен со семејството и пријателите на 90-годишна возраст оставајќи зад себе една од најголемите автомобилски империи.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Колку често треба да водите љубов за да бидете здрави
Сексот не е само пријатен, туку може да има и значајни здравствени придобивки, а ефектите зависат од тоа колку често се практикува. Професорката по сексуално и репродуктивно здравје, Кајл Велингс истакнува дека редовната сексуална активност може да го подобри имунитетот, менталното здравје и здравјето на срцето.
Истражувањата покажуваат дека секс еднаш до двапати неделно ја зголемува заштитата од инфекции.
Според студиите, исто така, секс еднаш во неделата позитивно влијае на линијата; 2 пати неделно – зајакнување на имунитетот; 3 пати неделно – двојно помал ризик од срцев удар; 4 пати неделно – подобар тен; 5 пати неделно – повеќе енергија, оптимизам и креативност.
Забава
Џејми Ли Кертис: Направив пластична операција на 25 години и се каам
Познатата актерка Џејми Ли Кертис откри дека направила пластична операција на 25 години и дека тоа денес го смета за една од најголемите грешки во животот. Одлуката ја донела по навредлив коментар на снимање во 1985 година, по што направила корекција на подочниците, но, како што вели, зажалила веднаш.
Таа истакна дека искуството ја поттикнало да стане силен поддржувач на природниот изглед и самоприфаќањето, предупредувајќи дека естетската индустрија и филтрите на социјалните мрежи создаваат нереални стандарди за убавина.
Кертис неодамна изјави дека масовната употреба на филери и операции претставува „геноцид над генерација жени“, додавајќи дека ваквите трендови го бришат природниот човечки изглед. Таа јавно ги советува и своите ќерки да не прават интервенции на лицето, нагласувајќи дека „кога еднаш ќе се вмешаш во лицето, нема враќање назад“.
Фото: depositphotos
Забава
Чоколадата би можела да исчезне до 2050 година, но научниците имаат „aс во ракавот“
Екстремните временски услови ја загрозуваат иднината на плантажите со какао ширум светот, што претставува сериозна закана за иднината на чоколадната индустрија. Поради тоа, научниците истражуваат други култури кои се поотпорни на климатските промени и од кои би можело да се создаде нова слатка алтернатива, пишува „Еуроњуз“.
Поголемиот дел од какаото (околу 60 проценти) доаѓа од западна Африка, од влажни земји како Брегот на Слоновата Коска и Гана, каде што високите температури и обилните врнежи се менуваат со кратки сушни периоди.
Сепак, во последните две години производството на какао опаднало и до 40 проценти. Поради тоа, цените на чоколадата пораснаа на нивоа какви што не биле забележани уште од 1970-тите години, а експертите предупредуваат дека свет без какао би можел да стане реалност веќе до 2050 година.
Како климатските промени ја загрозуваат чоколадната индустрија
Постојат повеќе фактори што укажуваат на можен недостиг на чоколада. Претходни извештаи како причини ги наведуваа нелегалното рударење злато, стареењето на какао-стеблата, па дури и шверцот, но истражувањата покажуваат дека главниот виновник е сè поизразениот контраст меѓу екстремните врнежи.
Институтот за клима и одржливост при Универзитетот Харвард наведува дека чувствителноста на какаото на временските услови не е новост, но дека климатските промени го „засилуваат интензитетот на обилните врнежи“ како што растат температурите.
За секое зголемување на температурата на воздухот за еден степен Целзиусов, атмосферата може да задржи околу седум проценти повеќе влага, што доведува до посилни и поинтензивни дождови.
„Основната физика е едноставна: потоплата атмосфера задржува повеќе влага, што ги засилува екстремните врнежи. Тоа доведува до задржување на вода во почвата, ерозија на земјиштето и создавање услови погодни за развој на габични заболувања“, објаснуваат истражувачите.
Можат ли научниците да ја спасат чоколадната индустрија?
Поттикнати од овој климатски предизвикан колапс, научниците од Националниот универзитет во Сингапур почнале потрага по решение.
Истражувачите го насочиле вниманието кон рогачот – климатски отпорна билка која се одгледува во Медитеранот и која постепено привлекува внимание како алтернатива на какаото.
За разлика од какаото, рогачот успева во топли и суви услови и бара многу малку вода. По печењето, ослободува специфична арома која потсетува на какао, иако неговиот вкус не одговара целосно.
За да го надминат тој проблем, тимот развил две техники за промена на вкусот на растението, користејќи ензими за да се засилат горчината и слаткоста.
Ензимскиот третман претставува едноставен и чист метод кој бара минимална обработка, за разлика од други постапки што вклучуваат агресивни хемикалии, како што е хлороводородната киселина, со цел подобрување на вкусот.
Со подобрување на ароматичниот профил на рогачот, истражувачите веруваат дека би можеле да ги охрабрат производителите на слатки да го користат рогачот во производи кои вообичаено бараат какао, како што се чоколадни табли, слатки напитоци и други производи на база на какао.
Доколку овие методи се применат во голем обем, тие би можеле „значително да ја намалат“ зависноста на чоколадната индустрија од какаото, правејќи ги синџирите на снабдување поотпорни на климатските промени и на појавата на болести кај посевите.
„Нашето истражување не е само обид да се репродуцира вкусот на какаото, туку и да се направи разновидност на состојките што ги користиме за создавање чоколадни алтернативи“, вели Манфред Ку, главен автор на научниот труд.
„Насочувањето кон издржливи, климатски отпорни култури како рогачот може да ѝ помогне на индустријата да се прилагоди на еколошките предизвици, а на потрошувачите да им понуди производ во кој ќе уживаат“, заклучува научникот.
Фото: pexels

