Забава
Челичната Магнолија – адвокатката што ги разведе Дајана и Чарлс важи и за модна икона
Уште еден холивудски пар се разведува – Исла Фишер и Саша Барон Коен.
Актерката наводно стапила во контакт со Фиона Шеклтон, најдобрата британска адвокатка за развод, која исто така соработувала со ѕвезди од А-листата, како Пол Макартни, Лијам Галагер и кралот Чарлс.
Фиона наводно ја советувала Исла дека таа и Саша, кои имаат предбрачен договор и три деца заедно, треба да се обидат за спогодбен развод. Британските медиуми пишуваат дека Исла и Саша би можеле да се обидат да постигнат договор за имотот на Саша од 40 милиони фунти.

„Исла знаеше извесно време дека бракот е завршен и по тешки разговори со Саша, таа донесе одлука да се консултира со адвокат за развод. Беше почетокот на летото 2022 година. Фиона Шеклтон ѝ беше препорачана од заеднички контакти. Фиона е неверојатна адвокатка, крајно добра“, изјавил извор за „Сан“.
Бароницата Фиона Шеклтон е англиска адвокатка, која ги застапувала членовите на британското кралско семејство и познати личности. Поради нејзиниот шарм и одлучност, го доби прекарот Челична Магнолија. Британските медиуми пишуваат дека Фиона за своите правни услуги наплаќа 550 долари на час.
Таа е родена во Лондон, а дипломирала право на Универзитетот во Ексетер. Во јули 2010 година ѝ беше доделена почесна диплома за доктор по правни науки на Универзитетот во Ексетер. Истата година кралицата ѝ го додели статусот бароница од Белгравија.

Нејзиниот прв случај од висок профил беа војводата и војвотката од Јорк, кои се разведоа во 1996 година. Следниот случај беше принцот и принцезата од Велс, каде што таа го претставуваше принцот Чарлс, кој сега е крал.
Истиот ден кога Бакингемската палата ѝ објави на јавноста дека принцот и принцезата постигнале спогодба, кралицата издаде писмо за регулирање на титулите на поранешните кралски членови по разводот. Според него, Дијана ја изгуби титулата кралско височество.
Следуваа разводи на славните, во кои таа ги застапуваше Пол Макартни, Клер Мери, Елис Феј, принцезата Хаја бинт Хусеин…
Разводот на Пол Макартни и Хедер Милс беше многу скандалозен. Милс за време на интервјуто со Лери Кинг ја опиша Шеклтон на овој начин: „Има една гадна жена – Фиона Шеклтон. Таа сака да одолжува што е можно подолго за да ги наполни сопствените џебови и кажа неколку прилично непријатни работи“.

На последното рочиште за спогодување, Милс истури бокал вода на главата на Фиона.

Бароницата Шеклтон стана позната и по својата смела смисла за мода, која не е секогаш во согласност со упатствата на Адвокатскиот совет и Правното друштво, кои нагласуваат дека треба да се носат деловни костуми.
Разиграните модни комбинации го омекнуваат нејзиниот имиџ поради што многу противници можеби ќе ја потценат. Но, тие се, всушност, паметен ПР-трик и гарантираат дека сите погледи се вперени во неа.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Колку често треба да водите љубов за да бидете здрави
Сексот не е само пријатен, туку може да има и значајни здравствени придобивки, а ефектите зависат од тоа колку често се практикува. Професорката по сексуално и репродуктивно здравје, Кајл Велингс истакнува дека редовната сексуална активност може да го подобри имунитетот, менталното здравје и здравјето на срцето.
Истражувањата покажуваат дека секс еднаш до двапати неделно ја зголемува заштитата од инфекции.
Според студиите, исто така, секс еднаш во неделата позитивно влијае на линијата; 2 пати неделно – зајакнување на имунитетот; 3 пати неделно – двојно помал ризик од срцев удар; 4 пати неделно – подобар тен; 5 пати неделно – повеќе енергија, оптимизам и креативност.
Забава
Џејми Ли Кертис: Направив пластична операција на 25 години и се каам
Познатата актерка Џејми Ли Кертис откри дека направила пластична операција на 25 години и дека тоа денес го смета за една од најголемите грешки во животот. Одлуката ја донела по навредлив коментар на снимање во 1985 година, по што направила корекција на подочниците, но, како што вели, зажалила веднаш.
Таа истакна дека искуството ја поттикнало да стане силен поддржувач на природниот изглед и самоприфаќањето, предупредувајќи дека естетската индустрија и филтрите на социјалните мрежи создаваат нереални стандарди за убавина.
Кертис неодамна изјави дека масовната употреба на филери и операции претставува „геноцид над генерација жени“, додавајќи дека ваквите трендови го бришат природниот човечки изглед. Таа јавно ги советува и своите ќерки да не прават интервенции на лицето, нагласувајќи дека „кога еднаш ќе се вмешаш во лицето, нема враќање назад“.
Фото: depositphotos
Забава
Чоколадата би можела да исчезне до 2050 година, но научниците имаат „aс во ракавот“
Екстремните временски услови ја загрозуваат иднината на плантажите со какао ширум светот, што претставува сериозна закана за иднината на чоколадната индустрија. Поради тоа, научниците истражуваат други култури кои се поотпорни на климатските промени и од кои би можело да се создаде нова слатка алтернатива, пишува „Еуроњуз“.
Поголемиот дел од какаото (околу 60 проценти) доаѓа од западна Африка, од влажни земји како Брегот на Слоновата Коска и Гана, каде што високите температури и обилните врнежи се менуваат со кратки сушни периоди.
Сепак, во последните две години производството на какао опаднало и до 40 проценти. Поради тоа, цените на чоколадата пораснаа на нивоа какви што не биле забележани уште од 1970-тите години, а експертите предупредуваат дека свет без какао би можел да стане реалност веќе до 2050 година.
Како климатските промени ја загрозуваат чоколадната индустрија
Постојат повеќе фактори што укажуваат на можен недостиг на чоколада. Претходни извештаи како причини ги наведуваа нелегалното рударење злато, стареењето на какао-стеблата, па дури и шверцот, но истражувањата покажуваат дека главниот виновник е сè поизразениот контраст меѓу екстремните врнежи.
Институтот за клима и одржливост при Универзитетот Харвард наведува дека чувствителноста на какаото на временските услови не е новост, но дека климатските промени го „засилуваат интензитетот на обилните врнежи“ како што растат температурите.
За секое зголемување на температурата на воздухот за еден степен Целзиусов, атмосферата може да задржи околу седум проценти повеќе влага, што доведува до посилни и поинтензивни дождови.
„Основната физика е едноставна: потоплата атмосфера задржува повеќе влага, што ги засилува екстремните врнежи. Тоа доведува до задржување на вода во почвата, ерозија на земјиштето и создавање услови погодни за развој на габични заболувања“, објаснуваат истражувачите.
Можат ли научниците да ја спасат чоколадната индустрија?
Поттикнати од овој климатски предизвикан колапс, научниците од Националниот универзитет во Сингапур почнале потрага по решение.
Истражувачите го насочиле вниманието кон рогачот – климатски отпорна билка која се одгледува во Медитеранот и која постепено привлекува внимание како алтернатива на какаото.
За разлика од какаото, рогачот успева во топли и суви услови и бара многу малку вода. По печењето, ослободува специфична арома која потсетува на какао, иако неговиот вкус не одговара целосно.
За да го надминат тој проблем, тимот развил две техники за промена на вкусот на растението, користејќи ензими за да се засилат горчината и слаткоста.
Ензимскиот третман претставува едноставен и чист метод кој бара минимална обработка, за разлика од други постапки што вклучуваат агресивни хемикалии, како што е хлороводородната киселина, со цел подобрување на вкусот.
Со подобрување на ароматичниот профил на рогачот, истражувачите веруваат дека би можеле да ги охрабрат производителите на слатки да го користат рогачот во производи кои вообичаено бараат какао, како што се чоколадни табли, слатки напитоци и други производи на база на какао.
Доколку овие методи се применат во голем обем, тие би можеле „значително да ја намалат“ зависноста на чоколадната индустрија од какаото, правејќи ги синџирите на снабдување поотпорни на климатските промени и на појавата на болести кај посевите.
„Нашето истражување не е само обид да се репродуцира вкусот на какаото, туку и да се направи разновидност на состојките што ги користиме за создавање чоколадни алтернативи“, вели Манфред Ку, главен автор на научниот труд.
„Насочувањето кон издржливи, климатски отпорни култури како рогачот може да ѝ помогне на индустријата да се прилагоди на еколошките предизвици, а на потрошувачите да им понуди производ во кој ќе уживаат“, заклучува научникот.
Фото: pexels

