Забава
Четири грешки во кујната што ја намалуваат хранливата вредност на вашите оброци
Во денешниот брз начин на живот, кога многу луѓе се обидуваат да се хранат поздраво и поурамнотежено, често се случува дури и здравата храна да го изгуби својот целосен потенцијал – токму поради начинот на кој е подготвена.
Експертите за исхрана предупредуваат дека одредени грешки во кујната не влијаат само на вкусот, туку и на количината на витамини, минерали и други важни хранливи материи што телото всушност ги внесува.
Подолу се наведени четири од најчестите грешки што можеби ги правите, како и совети како да ги избегнете.
1. Претерување со готвење на зеленчук
Една од најчестите грешки е готвењето зеленчук предолго. Долгото изложување на високи температури ги уништува термолабилните витамини, како што се витаминот Ц и фолната киселина.
Наместо тоа, зеленчукот треба да се бланшира или кратко да се вари на пареа за да ја задржи својата боја, текстура и хранливи материи. Ако готвите брокула, моркови или зелен грав, само неколку минути се доволни за да бидат готови, а сепак да бидат богати со хранливи материи.
2. Погрешно користење масло
Многу луѓе не знаат дека секое масло има точка на чадење – температурата на која почнува да се разградува и да ја губи својата хранлива вредност.
Маслиновото масло, на пример, е идеално за готвење на пониски температури или како додаток на готови јадења, но многу луѓе го сметаат за несоодветно за пржење. За термичка обработка, подобро е да се користат масла кои се постабилни на топлина, како што се кокосово, сончогледово или масло од авокадо.
3. Лупење овошје кое има хранлива кора
Иако многу луѓе имаат навика да лупат јаболка, краставици или компири, ова губи значителен дел од влакната, витамините и антиоксидансите што се наоѓаат во кората.
Секако, клучно е добро да се измие овошјето, по можност органско, но лупењето треба да се избегнува секогаш кога е можно. Кората од јаболко, на пример, е богата со кверцетин – моќен антиоксиданс кој го поддржува имунитетот и здравјето на срцето.
4. Неправилно складирање на храната
Нутритивната вредност не се губи само за време на подготовката, туку и додека храната е во фрижидер. Отворената храна што е изложена на воздух долго време оксидира и губи витамини, особено витамин Ц. Зготвените јадења не треба да се чуваат повеќе од 48 часа, а овошјето и зеленчукот најдобро се чуваат во затворени садови или хартиени кеси. Исто така, овошјето и зеленчукот не треба да се мијат пред да се стават во фрижидер, бидејќи влагата го забрзува расипувањето.
Кога ќе се усвојат овие мали, но важни навики, разликата во квалитетот на исхраната станува видлива многу брзо. На крајот, здравјето не зависи само од тоа што јадеме, туку и од тоа како го подготвуваме.
фото: принтскрин
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Роденденска промоција на хnula.mk од 5 до 10 ноември
„xnula.mk“ го слави својот ПРВ роденден. Успевајќи да се позиционира како доверлива премиум онлајн продавница во Македонија, нуди внимателно избрани производи за домаќинство, стик и робот правосмукалки, уреди за нега и фитнес од светски познати брендови.
По тој повод, од 5 до 10 ноември 2025 година ќе имате можност да уживате во роденденската промоција со ексклузивни цени и попусти на производи од светските брендови: Dreame, Dyson, Roborock, Ninja, Shark, Yesoul, Ovicx, Daikin и многу други. Истовремено, на нивниот Инстаграм профил ве очекува и роденденски GIVEAWAY, па препорачуваме да бидете во тек и да ги следите на социјалните медиуми.
„xnula.mk“ е премиум онлајн продавница во Македонија, посветена на сите оние купувачи кои бараат врвен квалитет за домаќинство и грижа за себе. Секое купување се одвива сигурно, со брза и бесплатна достава, како и можност за плаќање на рати, обезбедувајќи беспрекорно корисничко искуство.
„Како официјални увозници на Dreame, Dyson и Roborock, нашата цел е да понудиме исклучителни производи преку внимателно одбрани премиум брендови, кои го олеснуваат секојдневието и ја подобруваат удобноста на животот на нашите клиенти.“велат од тимот на xnula.mk.
(ПР текст)
Забава
(Видео) Поранешната мис Југославија живее во Дубаи повеќе од 20 години: „Ги почитувам нивните правила“
Поранешната српска манекенка и мис Југославија, Јелена бин Драи, живее во Дубаи веќе 24 години, каде што изгради семејство со арапскиот претприемач Саид бин Драи, со кого има четири деца. По долго медиумско молчење, Јелена неодамна отворено проговори за својот брак, семеен живот и за правилата што ги следи во Обединетите Арапски Емирати во емисија на телевизијата „К1“.
Таа призна дека ѝ требало време да се навикне на пустинската клима, но и да ја разбере културата во која сè се мери – од начинот на облекување до покажувањето почит.
„Кога дојдов, се облеков како во Милано. Мини здолништа, блузи со длабоко деколте, сè што беше нормално за 20-годишна девојка. Но, набргу сфатив дека ако сакам луѓето да ме почитуваат овде, морам да ги почитувам нивните правила. Кога сум во Србија, се облекувам како што сакам. Во Дубаи знаете како да се облекувате и како да се однесувате“, рече Јелена додавајќи: „Тоа не значи дека не ми се допаѓа модата, напротив. Сакам да изгледам убаво, но научив дека вистинската елеганција никогаш не вреска. Тоа е лекција што Дубаи бргу ја учи на секоја жена“.
Нејзиниот ден, вели таа, почнува во шест часот наутро и е исполнет со многубројни деловни и семејни обврски.
„Имам помош во куќата, но тоа не значи мир. Тоа значи бучава од шест часот наутро, врати, ѕвона, трчање“, рече таа, пренесе „Индекс“.
Откри дека нејзиниот најмлад син Рашид зборува српски, а постарите деца го прават тоа само кога е потребно.
„Кога им треба нешто, сите јазици функционираат“, додава Јелена. Таа нагласи дека во нејзиното семејство постојат јасни правила и дека, без оглед на обврските, сите се собираат како заедница навечер.
„Во Дубаи сè се мери точно и функционира прецизно, но топлината во семејството не може да се купи со луксуз или правила. Тоа се учи од дома“, рекла таа.
Начинот на облекување, истакнува, е клучен дел од почитувањето на културата во која живее, а постоењето ред носи и чувство на сигурност.
„Во Емиратите сè е видливо и сè има свои граници. Ако одите на плажа, можете да носите што сакате. Ако одите во трговски центар, мора да покажете почит кон земјата во која живеете. Ова не значи дека жената се откажува од себе, туку дека знае каде е и кому му припаѓа“, објаснила таа.
Конечно, Јелена се осврна на шпекулациите што го следат нејзиниот брак со години, особено за тоа дали нејзиниот сопруг има повеќе од една жена.
„Весниците повеќе не пишуваат дека Саид носи нова жена на секои три месеци. А што би рекла мајка ми – јас сум премногу за него“, рече Јелена со насмевка.
Таа истакна дека нема поделба во нејзиниот брак со Саид, туку рамнотежа што самите ја создале.
„Во арапската култура мажот има улога на заштитник, но ако сте сигурни во себе, таа улога не е ограничувачка, напротив. Саид има своја традиција, јас имам своја. Се почитуваме и се надополнуваме. Кога жената знае која е, не мора тоа никому да му го докажува“, заклучи Јелена.
Забава
Грешка при печењето може целосно да го уништи вкусот на колачите
Прескокнувањето на претходното загревање на рерната може значително да го промени вкусот, текстурата и дури и безбедноста на храната.
Кај колачите, загреаната рерна е неопходна — ако се печат во ладна, тестото ќе се рашири, ќе биде суво, густо и без боја, бидејќи нема доволно топлина за активирање на прашокот за печиво.
Кај лебот и тестото со квасец, топлината овозможува да се создаде карактеристична коричка и внатрешна структура. Без тоа, лебот останува рамен и без воздушни празнини.
Исто важи и за питите и лиснатото тесто — ако рерната не е загреана, тие стануваат влажни, сплескани и со стопен путер наместо со крцкава коричка.
Затоа, загревањето на рерната е клучно за правилна реакција на состојките и добар краен резултат.

