Забава
Ѕвездите им се наклонети: жените од овие знаци со годините стануваат поубави
Жените кои стареат грациозно и изгледаат подобро како што им се зголемува бројот на родендени се благословени, ќе се согласиме. Астролозите тврдат дека хороскопскиот знак е одговорен за се.
Веројатно го знаете овој тип на жени: тие се како вино и се чини дека стануваат поубави и поелегантни како што стареат. Заборавете на генетиката, заборавете на самосвесноста, астролозите тврдат дека можат да му се заблагодарат на својот хороскопски знак за се.
Хороскопскиот знак влијае на многу аспекти од нашиот живот – карактерот, навиките, аспирациите, па дури и изгледот. Ѕвездите не само што сугерираат кој стил најмногу ќе ни одговара, туку го поставуваат и векторот за тоа како се менуваме со текот на годините. Некои луѓе се занимаваат исклучиво со својот внатрешен свет и едноставно немаат доволно време за својот надворешен изглед, додека други откриваат желба за сјај и негуван изглед додека се приближуваат до зрелоста. Сепак, има и такви кои само со годините ја откриваат својата вистинска убавина, трансформирајќи се од скромно „грдо пајче“ во навистина прекрасен лебед.
Жените кои грациозно стареат и нивните хороскопски знаци:
Жена Јарец
Јарците се најодговорните и најзрели претставници на зодијачкиот круг. Нивната неуморна амбиција и практичен поглед на животот стануваат се поочигледни со текот на годините. Меѓутоа, со годините се открива нешто повеќе – посебен магнетизам, кој тешко се пропушта. Постепено жените Јарец почнуваат да се чувствуваат поудобно во сопствената кожа стекнувајќи доверба што ги привлекува другите.
Тоа е како успешна комбинација на искуство, внатрешен мир и софистицираност, што доаѓа само со возраста. Нивната самодоверба станува составен дел од нивниот шарм, а нивната зрелост додава софистицираност на нивниот имиџ. Покрај тоа, годините ги истакнуваат нивните природни лидерски квалитети. И што може да биде попривлечно од личност која не само што знае што сака туку и гледа јасен пат до постигнување на своите цели?
Жена Лав
Нивната огнена енергија и природно кралско однесување се забележливи уште од мали нозе, но со возраста овие квалитети не бледнеат – напротив, стануваат уште повпечатливи. Зрелоста им носи на лавиците длабока свест за нивната сила и способност да ја искористат во потполност.
Оваа самодоверба, заедно со животното искуство, создава ново ниво на привлечност. Тие развиваат внатрешна длабочина која совршено ја надополнува нивната природна светлина. Како природни лидери, жените Лав само ја зајакнуваат својата способност да инспирираат како што стареат. А она што е особено вредно е што со текот на годините развиваат емпатија и емоционална зрелост, станувајќи сигурно рамо за своите најблиски.
Жена Вага
Вагите се дефинитивно жени кои грациозно стареат, иако се познати по тоа што покажуваат шарм и способност да најдат заеднички јазик со другите на која било возраст. Со текот на годините, овие квалитети добиваат нови аспекти. Нивната вродена способност да одржуваат рамнотежа и хармонија во односите станува уште поатрактивна.
Зрелоста ѝ носи на Вагата способност да бидат поселективни во околината и одлуките. Тие почнуваат подобро да се разбираат себеси и другите, што дополнително го зголемува нивниот шарм. Нивната дипломатија, надополнета со животна мудрост, ги прави Вагите оние кај кои луѓето се обраќаат за поддршка и инспирација. Нивните зрели години се период на вистински процут.
Жена Водолија
Водолиите секогаш се истакнуваат по својата оригиналност и необичен поглед на светот. Со возраста, овие особини само се развиваат и се надополнуваат со самодоверба. Зрелата Водолија станува уште поотворена за нови работи и потолерантна кон различностите. Нивната подготвеност да ги прифатат промените и да размислуваат чекор понапред ги прави неверојатно привлечни. Тоа се жени кои не само што се во чекор со времето, туку и сами си поставуваат насока. Нивната непредвидливост и мистериозна харизма се очигледни во сè, од нивниот стил на облекување до нивниот начин на зборување.
Жена Рак
Со возраста, нивниот изглед добива посебна привлечност. Нивната грижлива природа и емоционална длабочина се чини дека се рефлектираат во нивниот поглед – топол, искрен, тој станува нивна главна „визит-карта“. Зрелоста им помага на жените Ракови да ја откријат својата природна убавина. Нивната кожа, како да ја нагласува нивната внатрешна хармонија, изгледа блескаво, а нивните меки црти на лицето добиваат софистицираност. Често, со возраста, тие наоѓаат свој стил – елегантен и во исто време удобен, совршено нагласувајќи ја нивната индивидуалност.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Колку често треба да водите љубов за да бидете здрави
Сексот не е само пријатен, туку може да има и значајни здравствени придобивки, а ефектите зависат од тоа колку често се практикува. Професорката по сексуално и репродуктивно здравје, Кајл Велингс истакнува дека редовната сексуална активност може да го подобри имунитетот, менталното здравје и здравјето на срцето.
Истражувањата покажуваат дека секс еднаш до двапати неделно ја зголемува заштитата од инфекции.
Според студиите, исто така, секс еднаш во неделата позитивно влијае на линијата; 2 пати неделно – зајакнување на имунитетот; 3 пати неделно – двојно помал ризик од срцев удар; 4 пати неделно – подобар тен; 5 пати неделно – повеќе енергија, оптимизам и креативност.
Забава
Џејми Ли Кертис: Направив пластична операција на 25 години и се каам
Познатата актерка Џејми Ли Кертис откри дека направила пластична операција на 25 години и дека тоа денес го смета за една од најголемите грешки во животот. Одлуката ја донела по навредлив коментар на снимање во 1985 година, по што направила корекција на подочниците, но, како што вели, зажалила веднаш.
Таа истакна дека искуството ја поттикнало да стане силен поддржувач на природниот изглед и самоприфаќањето, предупредувајќи дека естетската индустрија и филтрите на социјалните мрежи создаваат нереални стандарди за убавина.
Кертис неодамна изјави дека масовната употреба на филери и операции претставува „геноцид над генерација жени“, додавајќи дека ваквите трендови го бришат природниот човечки изглед. Таа јавно ги советува и своите ќерки да не прават интервенции на лицето, нагласувајќи дека „кога еднаш ќе се вмешаш во лицето, нема враќање назад“.
Фото: depositphotos
Забава
Чоколадата би можела да исчезне до 2050 година, но научниците имаат „aс во ракавот“
Екстремните временски услови ја загрозуваат иднината на плантажите со какао ширум светот, што претставува сериозна закана за иднината на чоколадната индустрија. Поради тоа, научниците истражуваат други култури кои се поотпорни на климатските промени и од кои би можело да се создаде нова слатка алтернатива, пишува „Еуроњуз“.
Поголемиот дел од какаото (околу 60 проценти) доаѓа од западна Африка, од влажни земји како Брегот на Слоновата Коска и Гана, каде што високите температури и обилните врнежи се менуваат со кратки сушни периоди.
Сепак, во последните две години производството на какао опаднало и до 40 проценти. Поради тоа, цените на чоколадата пораснаа на нивоа какви што не биле забележани уште од 1970-тите години, а експертите предупредуваат дека свет без какао би можел да стане реалност веќе до 2050 година.
Како климатските промени ја загрозуваат чоколадната индустрија
Постојат повеќе фактори што укажуваат на можен недостиг на чоколада. Претходни извештаи како причини ги наведуваа нелегалното рударење злато, стареењето на какао-стеблата, па дури и шверцот, но истражувањата покажуваат дека главниот виновник е сè поизразениот контраст меѓу екстремните врнежи.
Институтот за клима и одржливост при Универзитетот Харвард наведува дека чувствителноста на какаото на временските услови не е новост, но дека климатските промени го „засилуваат интензитетот на обилните врнежи“ како што растат температурите.
За секое зголемување на температурата на воздухот за еден степен Целзиусов, атмосферата може да задржи околу седум проценти повеќе влага, што доведува до посилни и поинтензивни дождови.
„Основната физика е едноставна: потоплата атмосфера задржува повеќе влага, што ги засилува екстремните врнежи. Тоа доведува до задржување на вода во почвата, ерозија на земјиштето и создавање услови погодни за развој на габични заболувања“, објаснуваат истражувачите.
Можат ли научниците да ја спасат чоколадната индустрија?
Поттикнати од овој климатски предизвикан колапс, научниците од Националниот универзитет во Сингапур почнале потрага по решение.
Истражувачите го насочиле вниманието кон рогачот – климатски отпорна билка која се одгледува во Медитеранот и која постепено привлекува внимание како алтернатива на какаото.
За разлика од какаото, рогачот успева во топли и суви услови и бара многу малку вода. По печењето, ослободува специфична арома која потсетува на какао, иако неговиот вкус не одговара целосно.
За да го надминат тој проблем, тимот развил две техники за промена на вкусот на растението, користејќи ензими за да се засилат горчината и слаткоста.
Ензимскиот третман претставува едноставен и чист метод кој бара минимална обработка, за разлика од други постапки што вклучуваат агресивни хемикалии, како што е хлороводородната киселина, со цел подобрување на вкусот.
Со подобрување на ароматичниот профил на рогачот, истражувачите веруваат дека би можеле да ги охрабрат производителите на слатки да го користат рогачот во производи кои вообичаено бараат какао, како што се чоколадни табли, слатки напитоци и други производи на база на какао.
Доколку овие методи се применат во голем обем, тие би можеле „значително да ја намалат“ зависноста на чоколадната индустрија од какаото, правејќи ги синџирите на снабдување поотпорни на климатските промени и на појавата на болести кај посевите.
„Нашето истражување не е само обид да се репродуцира вкусот на какаото, туку и да се направи разновидност на состојките што ги користиме за создавање чоколадни алтернативи“, вели Манфред Ку, главен автор на научниот труд.
„Насочувањето кон издржливи, климатски отпорни култури како рогачот може да ѝ помогне на индустријата да се прилагоди на еколошките предизвици, а на потрошувачите да им понуди производ во кој ќе уживаат“, заклучува научникот.
Фото: pexels

