Забава
Љубовен хороскоп до 24 февруари: водолиите ги привлекува некој од работа, на близнаците им треба одмор
Венера, планетата на љубовта, го промени знакот и влезе во Водолија, па носи големи емотивни промени за сите хороскопски знаци. Нејзиното влијание најмногу ќе го почувствуваат Водолиите, Вагите и Близнаците.
ОВЕН:
Во наредниот период од исклучителна важност ќе ви биде сигурноста во љубовниот живот, издржливоста на врската и тоа што поцврсто ќе ја врзете за себе личноста која сте ја одбрале. Ако сте сами, ќе размислувате за некој од минатото, со кој нема големи шанси за обнова на врската.
БИК:
Ќе бидете фокусирани на семејниот живот, што може да биде добро за оние кои веќе се во брак или живеат заедно, но ќе биде ограничувачко за оние кои бараат љубов. Ќе имате многу помалку можности за флерт, романса или љубов.
БЛИЗНАЦИ:
Влеговте во мирен период без многу настани, што ќе ве задоволи по турбулентните неколку недели. Веројатно нема да најдете љубов следната недела, но ќе уживате во животот и можеби ќе имате прилики да флертувате и да се забавувате.
РАК:
Апетитите кога станува збор за љубовта само ќе се зголемат во наредниот период, поради што ќе го привлечете вниманието на многумина, но не и на личноста чие внимание го сакате. Ќе мора да се соочите со реалноста на ситуацијата, која нема да ве радува.
ЛАВ:
Ќе бидете повеќе фокусирани на дружење и пријатели отколку на романтични врски. Ако воопшто сакате да размислувате за некого, тоа ќе биде личност која или одамна ја нема или некој што е физички премногу далеку за да имате врска со таа личност.
ДЕВИЦА:
Може да развиете романтични чувства кон некој со кој сте блиски. Тоа може да биде некој од вашиот круг на познаници или некој што го познавате преку член на семејството. Во секој случај, ќе имате интересен социјален живот.
ВАГА:
Најмногу ќе бидете фокусирани на работата и кариерата, но ќе најдете време и да се занимавате со вашиот изглед. Секогаш сте шармантни и привлечни, но сега ќе бидете уште повеќе од вообичаено и секако ќе го привлечете интересот на другите.
СКОРПИЈА:
Можни се проблеми во комуникацијата со личноста која ви се допаѓа, а можеби истата личност ќе патува или на друг начин ќе биде недостижна или недостапна. Сето ова ќе ве направи прилично фрустрирани, но имајте на ум дека овие проблеми се од привремен карактер.
СТРЕЛЕЦ:
Љубовниот живот ќе ви биде многу похармоничен доколку веќе сте во врска, повеќе нема да морате да се соочувате со сите тешкотии кои ве мачеа во изминатите недели. Доколку сте слободни, нема да имате многу можности за флерт и романса.
ЈАРЕЦ:
Неволно ќе го прифатите интересот што ќе го разбудите кај сите што ќе ги сретнете. Ќе имате одлични можности и нови познанства, а што ќе стане од сето тоа ќе зависи од вас и вашето однесување. Вашата резервираност може да го блокира вашиот љубовен живот.
ВОДОЛИЈА:
Можно е да ве привлече некој што ќе го запознаете преку работата – вашата или работата на таа личност. Во секој случај, нема да ви биде лесно да ја однесете врската во насоката во која сакате, токму затоа што контактот е професионален.
РИБА:
Ќе бидете забавно расположени и ќе се појават повозбудливи можности да одите на некое место за забава или култура. Тоа е одлично, бидејќи во наредниот период можете да сретнете личност која ви се допаѓа токму на такво место.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Колку често треба да водите љубов за да бидете здрави
Сексот не е само пријатен, туку може да има и значајни здравствени придобивки, а ефектите зависат од тоа колку често се практикува. Професорката по сексуално и репродуктивно здравје, Кајл Велингс истакнува дека редовната сексуална активност може да го подобри имунитетот, менталното здравје и здравјето на срцето.
Истражувањата покажуваат дека секс еднаш до двапати неделно ја зголемува заштитата од инфекции.
Според студиите, исто така, секс еднаш во неделата позитивно влијае на линијата; 2 пати неделно – зајакнување на имунитетот; 3 пати неделно – двојно помал ризик од срцев удар; 4 пати неделно – подобар тен; 5 пати неделно – повеќе енергија, оптимизам и креативност.
Забава
Џејми Ли Кертис: Направив пластична операција на 25 години и се каам
Познатата актерка Џејми Ли Кертис откри дека направила пластична операција на 25 години и дека тоа денес го смета за една од најголемите грешки во животот. Одлуката ја донела по навредлив коментар на снимање во 1985 година, по што направила корекција на подочниците, но, како што вели, зажалила веднаш.
Таа истакна дека искуството ја поттикнало да стане силен поддржувач на природниот изглед и самоприфаќањето, предупредувајќи дека естетската индустрија и филтрите на социјалните мрежи создаваат нереални стандарди за убавина.
Кертис неодамна изјави дека масовната употреба на филери и операции претставува „геноцид над генерација жени“, додавајќи дека ваквите трендови го бришат природниот човечки изглед. Таа јавно ги советува и своите ќерки да не прават интервенции на лицето, нагласувајќи дека „кога еднаш ќе се вмешаш во лицето, нема враќање назад“.
Фото: depositphotos
Забава
Чоколадата би можела да исчезне до 2050 година, но научниците имаат „aс во ракавот“
Екстремните временски услови ја загрозуваат иднината на плантажите со какао ширум светот, што претставува сериозна закана за иднината на чоколадната индустрија. Поради тоа, научниците истражуваат други култури кои се поотпорни на климатските промени и од кои би можело да се создаде нова слатка алтернатива, пишува „Еуроњуз“.
Поголемиот дел од какаото (околу 60 проценти) доаѓа од западна Африка, од влажни земји како Брегот на Слоновата Коска и Гана, каде што високите температури и обилните врнежи се менуваат со кратки сушни периоди.
Сепак, во последните две години производството на какао опаднало и до 40 проценти. Поради тоа, цените на чоколадата пораснаа на нивоа какви што не биле забележани уште од 1970-тите години, а експертите предупредуваат дека свет без какао би можел да стане реалност веќе до 2050 година.
Како климатските промени ја загрозуваат чоколадната индустрија
Постојат повеќе фактори што укажуваат на можен недостиг на чоколада. Претходни извештаи како причини ги наведуваа нелегалното рударење злато, стареењето на какао-стеблата, па дури и шверцот, но истражувањата покажуваат дека главниот виновник е сè поизразениот контраст меѓу екстремните врнежи.
Институтот за клима и одржливост при Универзитетот Харвард наведува дека чувствителноста на какаото на временските услови не е новост, но дека климатските промени го „засилуваат интензитетот на обилните врнежи“ како што растат температурите.
За секое зголемување на температурата на воздухот за еден степен Целзиусов, атмосферата може да задржи околу седум проценти повеќе влага, што доведува до посилни и поинтензивни дождови.
„Основната физика е едноставна: потоплата атмосфера задржува повеќе влага, што ги засилува екстремните врнежи. Тоа доведува до задржување на вода во почвата, ерозија на земјиштето и создавање услови погодни за развој на габични заболувања“, објаснуваат истражувачите.
Можат ли научниците да ја спасат чоколадната индустрија?
Поттикнати од овој климатски предизвикан колапс, научниците од Националниот универзитет во Сингапур почнале потрага по решение.
Истражувачите го насочиле вниманието кон рогачот – климатски отпорна билка која се одгледува во Медитеранот и која постепено привлекува внимание како алтернатива на какаото.
За разлика од какаото, рогачот успева во топли и суви услови и бара многу малку вода. По печењето, ослободува специфична арома која потсетува на какао, иако неговиот вкус не одговара целосно.
За да го надминат тој проблем, тимот развил две техники за промена на вкусот на растението, користејќи ензими за да се засилат горчината и слаткоста.
Ензимскиот третман претставува едноставен и чист метод кој бара минимална обработка, за разлика од други постапки што вклучуваат агресивни хемикалии, како што е хлороводородната киселина, со цел подобрување на вкусот.
Со подобрување на ароматичниот профил на рогачот, истражувачите веруваат дека би можеле да ги охрабрат производителите на слатки да го користат рогачот во производи кои вообичаено бараат какао, како што се чоколадни табли, слатки напитоци и други производи на база на какао.
Доколку овие методи се применат во голем обем, тие би можеле „значително да ја намалат“ зависноста на чоколадната индустрија од какаото, правејќи ги синџирите на снабдување поотпорни на климатските промени и на појавата на болести кај посевите.
„Нашето истражување не е само обид да се репродуцира вкусот на какаото, туку и да се направи разновидност на состојките што ги користиме за создавање чоколадни алтернативи“, вели Манфред Ку, главен автор на научниот труд.
„Насочувањето кон издржливи, климатски отпорни култури како рогачот може да ѝ помогне на индустријата да се прилагоди на еколошките предизвици, а на потрошувачите да им понуди производ во кој ќе уживаат“, заклучува научникот.
Фото: pexels

