Забава
Џеда Пинкет и Вил Смит срушија рекорд на гледност на „Фејсбук воч“во првите 24 часа
Нов рекорд, Џеда Пинкет Смит, сопругата на холивудскиот актер Вил Смит, постави нов рекорд на гледаност во првите 24 часа од емитувањето на нивното јавно соочување на Црвената маса за видеоплатформата „Фејсбук воч“.
Џеда се отвори за видеосервисот „Воч“, каде што јавно дискутираше за бракот со Вил и за нејзината афера со Август Алсина.
Во рок од 16 часа откако Џеда се исповеда во таканаречениот „Разговор на црвената маса – кажи сè“, истиот беше гледан повеќе од 12 милиони пати, објави „Варајати“.
Во 12-минутната епизода од интимната серија на црвената маса, Џеда (48) и Вил (51) ја споделија вистината позади шпекулациите за нејзината наводна врска со младиот пејач.
Шокантната исповед доаѓа набрзо откако двајцата актери го негираа тврдењето на Август дека самиот Вил му дал благослов да почне врска со неговата сопруга бидејќи тие имаат отворен брак.
Во петокот, познатиот холивудски пар седеше на иста маса. Тие уште еднаш ја потврдија својата посветеност еден на друг.

Џеда рече дека таа и Вил го запознале пејачот преку нивниот син и дека тој бил многу болен. „И сè започна со тоа дека му треба помош, сакав да му помогнам за неговото здравје, неговата ментална состојба.
„Првично беше за неговото здравје. Најдовме различни ресурси за да му помогнеме, а јас и ти поминувавме низ тешко време во нашиот брак“, му рече Џеда на Вил.

Потоа Вил призна: „Јас тогаш завршив со тебе“, додека Џеда додаде дека тие решиле да се разделат на некое време. По сè изгледа дека врската со младиот пејач се случила токму во тој период.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Како да направите вашиот божиќен кактус да цвета повеќе: еден трик е моќен сојузник
Неговите прекрасни цвеќиња, кои цветаат токму на време за празниците, внесуваат топлина, радост и посебна доза на магија во секој простор. Нема ништо поубаво од утринската светлина што ги осветлува тие нежни розови, црвени или бели цветови.
За разлика од повеќето сукуленти кои претпочитаат сува, пустинска почва, божиќниот кактус потекнува од тропските шуми на Бразил. Тој сака повлажна, богата органска почва и малку кисела подлога: токму она што го имитира слојот лисја и кора на земјата во природата.
Со малку внимание и неколку трикови, можете да ги поттикнете цвеќињата да никнат порано, да бидат побујни и да цветаат подолго.
И најдобриот дел? Не е потребно комплицирано ѓубриво од продавницата, еден природен и лесен начин да се обезбеди бујно цветање е да се користи кафе.
Измешајте мелено кафе во почвата
Еден од наједноставните и најприродните начини за хранење на божиќниот кактус е да додадете суво мелено кафе директно во почвата. Сувото мелено кафе има малку азот и е малку кисело, што му одговара на кактусот, а исто така ја имитира и природната шумска средина од која доаѓа.
Измешајте една до две лажици мелено кафе со шолја земја и нежно втријте го во горниот слој или посипете го одозгора. Можете да го повторувате процесот на секои четири до шест недели за време на периодот на активен раст на растението.

„Чај“ од кафе за нежно наводнување
Измешајте една лажичка кафе со топла вода и оставете го да отстои преку ноќ, а потоа користете ја процедената течност за наводнување на вашиот божиќен кактус еднаш месечно.
Овој метод му овозможува на растението да апсорбира хранливи материи без ризик од насобирање кафе на површината на почвата, а е нежен и едноставен.
Компост за долгорочно здравје на растенијата
За долгорочна нега, талогот од кафе ќе биде одличен додаток на компостот. Откако компостот ќе биде готов, користете го за да го освежите горниот слој почва на вашиот божиќен кактус. Овој метод помага во балансирањето на хранливите материи, ги зајакнува корените и го поттикнува развојот на нови изданоци.
фото: принтскрин
Забава
Јелена Розга поубава од кога било: дури и холивудските убавици ѝ завидуваат за ова
Познатата хрватска пејачка Јелена Розга ги воодушеви своите следбеници со објава на Инстаграм во која го покажа својот префинет моден вкус и ефектен стил за есента, кој сигурно ќе им се допадне на сите жени.
Згодната пејачка никогаш не се става себеси во преден план и малку се зборува за нејзиниот изглед, кој е ист со години, но таа знае како да привлече внимание на други начини.
Црни фармерки со широки ногавици, црвен џемпер и едноставна кожна јакна беа нејзиниот избор за есенскиот ден, но можеби сè немаше да биде толку впечатливо ако Розга не ги додадеше мокасините од Шанел, модел кој е исто така многу популарен меѓу холивудските ѕвезди.
Според Индекс.хр, станува збор за мокасини од јагнешка кожа со препознатливото лого на модната куќа Шанел. Практични и луксузни, тоа е она што Јелена Розга го комбинирала.
Овие мокасини чинат околу 1.500 евра, меѓутоа, некои слични може да се најдат за многу помалку пари, па ако сакате да го следите стилот на Јелена – побрзајте.
фото: принтскрин
Забава
Сите го користиме овој додаток во кујната, но не знаеме колку е штетен за нашето здравје.
Поминуваме многу време во кујната и внимателно избираме кујнски прибор и додатоци што ќе ни го олеснат подготвувањето оброци, а еден од нив е даската за сечење.
Многумина од нас не мислат на даската за сечење како потенцијален извор на штетни супстанции, но експертите предупредуваат на опасноста што се крие од пластичните модели.
Секој пат кога сечете или сечкате храна, пластичните даски можат да ослободат микропластика директно во вашиот оброк.
Неодамнешните истражувања стануваат сè позагрижувачки, а студија објавена во списанието Nature Medicine откри присуство на микро и нанопластика дури и во човечкиот мозок, црниот дроб и бубрезите, пишува Homes & Gardens.
Решението е дрво
Безбедна алтернатива се даските од цврсто дрво. Лидија Хејмем, која професионално тестира кујнски прибор, го препорачува брендот John Boos, кој се смета за златен стандард во светот на нетоксичните даски.
Направени од одржливо набавен американски јавор, овие даски се нежни кон сечилата на ножевите, а природните ензими во дрвото помагаат да се спречи растот на бактерии без употреба на додадени хемикалии. Најдобрите светски готвачи честопати го наведуваат овој бренд како свој прв избор, но можете да го најдете овој кујнски додаток и по попристапни цени.
фото: принтскрин

