Забава
Џиновски праисториски носорог бил најголемиот цицач што некогаш одел по Земјата
Во северозападна Кина е откриен нов вид на праисториски гигантски носорог, еден од најголемите цицачи што чекорел по Земјата, објавија научниците.
Видот чиј латински назив е Paraceratherium linxiaense живеел пред приближно 26,5 милиони години и тежел 21 тон, колку четири големи африкански слонови.
Со главата можел да достигне висина од седум метри и да јаде од дрвјата, што го прави повисок од жирафа.

Овие заклучоци се направени врз основа на фосили откриени во северната кинеска провинција Гансу.
Во студија објавена во четвртокот во списанието Communications Biology, истражувачите пишуваат дека анализата на фосилите, откриени во 2015 година, покажала дека тие припаѓаат на нов вид, различен од досега познатите џиновски носорози.
Целосно сочуваниот череп и вилица покажуваат сличност со денешниот тапир, е заклучокот на студијата предводена од Денг Тао од Палеонтолошкиот институт во Пекинг.

Новиот вид е поврзан со гигантските носорози кои некогаш живееле во Пакистан, што сугерира дека тие се движеле низ Централна Азија.
Носорозите слободно се движеле помеѓу северозападна Кина и индо-пакистанскиот потконтинент, што значи дека тибетската висорамнина во тоа време имала низински области, велат научниците.
„Тропските услови дозволиле огромниот носорог да се враќа на север во Централна Азија, што имплицира дека Тибет сè уште не бил високо плато“, вели Денг.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Тие се силно фокусирани на своите желби: хороскопски знаци кои мислат само на себе
Некои луѓе инстинктивно се ставаат себеси на прво место и не чувствуваат потреба да ги жртвуваат сопствените желби, време или планови заради другите.
Според астрологијата, овој начин на размислување често се поврзува со зголемено чувство за лични граници и силен фокус на сопствените потреби. Иако таквото однесување понекогаш се перцепира како себично, оние кои функционираат на овој начин честопати веруваат дека грижата за себе е основа на сè друго.
Кај одредени хороскопски знаци, оваа особина е особено евидентна во врските, пријателствата и секојдневните ситуации.
Овен
Луѓето родени под овој знак се навикнати да дејствуваат брзо и без премногу прилагодување кон другите. Тие ги гледаат сопствените желби како приоритет и ретко чувствуваат потреба да се жртвуваат себеси ако тоа не им одговара. Кога сакаат нешто, тие се фокусирани на целта и не сакаат да бидат забавени од потребите на другите. Тие веруваат дека секој треба да се грижи за себе и го очекуваат истото од оние околу нив.
Лав
Припадниците на овој знак се силно фокусирани на сопственото чувство за вредност и не сакаат ситуации во кои се бара од нив да прават жртви без јасна причина. Тие сакаат да бидат во центарот на вниманието и тешко им е да ги стават потребите на другите пред своите, особено ако чувствуваат дека не се доволно ценети.
Јарец
Луѓето родени под овој знак се исклучително рационални и фокусирани на сопствените цели, планови и долгорочни интереси. Не сакаат емоционално да се исцрпуваат за другите и ретко се впуштаат во жртви што не носат конкретни придобивки. Тие веруваат дека се првенствено одговорни за себе и за својот пат.
Забава
Неговата поранешна сопруга се омажи по втор пат, а тој сè уште е сам: „Мораше да ја прифати нејзината среќа“
Познатата манекенка Жизел Бундшен му го кажа судбоносното „да“ на Хоаким Валенте на интимна церемонија, со кого неодамна го доби своето прво заедничко дете.
Поминаа три години од разводот на еден од најубавите парови, Жизел и Том, и сега двајцата тргнаа по свои патишта и се во добри односи заради двете деца што ги имаа во бракот.
Сепак, Жизел најде утеха порано, со оглед на тоа што Брејди официјално не претставил девојки, иако медиумите го поврзуваат со неколку убавици, вклучувајќи ја и Ирина Шајк.
Како што сега открива извор за Дејли Меил, Брејди бил информиран за свадбата и единственото нешто што му преостанувало е да го прифати фактот.
„За него тоа не беше тајна. Сè уште треба да разговараат за децата, и иако овие разговори се многу често кратки, важните животни пресвртници, распоредите и секако нејзината свадба, секако се нешто што таа не сакаше да го крие од него“, рече изворот.
Во 2022 година беше откриено дека Жизел и Том раскинале по 13 години брак. Брејди наводно бил повеќе посветен на спортот отколку на семејството, што била една од причините за разделбата.
„Тој е среќен на едноставен начин. Среќен е затоа што таа е среќна. Можеби и тој ќе се ожени во иднина, и би сакал Жизел да го прифати тоа, па затоа мора да ја прифати и нејзината среќа. Ако беше вознемирен, тоа би значело дека сè уште има чувства кон неа, и би било неправедно кон децата ако не сака нивната мајка да биде среќна и да продолжи понатаму“, додаде изворот.
Забава
(Видео) Рецептот што стана глобален хит: Никогаш порано ручекот не бил толку едноставен, а толку вкусен
TikTok веќе некое време ги диктира трендовите во кујната, а еден од наједноставните рецепти во последните месеци стана и еден од најпопуларните.
Видео во кое американската учителка Кортни Кук Бејлс јаде цел печен сладок компир, со кора, полнет само со сирење, за ручек се прошири низ социјалната мрежа со неверојатна брзина, а сите сега го обожаваат овој брз рецепт.
Станува збор за рецепт со само две состојки кој, според достапните податоци, е прегледан речиси 10 милиони пати. Наместо само да продолжат да скролаат, многу корисници решија да ја пробаат оваа необична комбинација во своите кујни – а реакциите се претежно позитивни. Токму оваа едноставност и леснотија на подготовка го претворија овој „ручек на учителот“ во глобален хит.
Како да подготвите вирален сладок компир со сирење
Во оригиналната верзија, слаткиот компир се пече во фритеза на топол воздух или во рерна на 150°C, од еден час до еден час и 20 минути, додека не омекне целосно. По печењето, се остава во рерна уште еден или два часа за да остане топол, но не врел. Потоа, парчиња сирење едноставно се ставаат во слаткиот компир, кој малку се топи, но задржува дел од својата текстура.
@courtneylcook Monday: complete. #teachersoftiktok #mukbang #cheesestuffedsweetpotato #butterkase #foodtok ♬ original sound – Courtney Cook
Многумина кои го пробале рецептот го прилагодиле на своите навики. Слатките компири често се печат на повисока температура (околу 190°C) за пократко време, со додавање маслиново масло и сол за да се направи кората повкусна. Се покажува дека клучот е кога да се додаде сирењето – кога слаткиот компир е сè уште топол, но не премногу жежок. На овој начин, сирењето не се топи целосно, туку останува кремасто и богато со текстура.
Зошто оваа комбинација функционира
Успехот на рецептот лежи во комбинацијата на две состојки кои природно се надополнуваат. Слатките компири имаат изразена, малку слатка арома, додека сирењето носи соленост, полнота и длабочина на вкусот. Поради минималниот број состојки, двата вкуса доаѓаат до израз, без непотребни додатоци.
@stefffine sweet potatoe & cheese? 🍠 @Courtney Cook #sweetpotatoes #cheese ♬ original sound – Love Marie
Различните видови сирење даваат различни резултати што го прави рецептот подложен на експериментирање.
Иако јадењето е доволно вкусно само по себе, многумина додаваат свежо мелен црн пипер, кој малку ја разбива сладоста на слаткиот компир и дополнително го подобрува вкусот на сирењето.

