Забава
Веднаш отстранете ги овие пет работи од вашата бања – пред да се разболите
Микроорганизмите се размножуваат на предметите што ги користиме секојдневно, а нивното присуство може сериозно да го загрози нашето здравје.
Бањата е простор што повеќето од нас го доживуваат како симбол на чистота и свежина. Таму го започнуваме денот, ги миеме забите, се тушираме и се подготвуваме за работа. Но, зад сјајните плочки и миризливите крпи лежи изненадувачка вистина: според експертите, бањата е едно од најопасните места во домот кога станува збор за ширење на бактерии и мувла.
Plumbworld, компанија специјализирана за опрема за бањи и кујни, предупредува дека топлината и влажноста се идеална средина за развој на микроорганизми.
„Повеќето луѓе не сфаќаат колку брзо бактериите можат да се акумулираат на предметите што ги користиме секојдневно“, велат експертите. На долг рок, овие микроорганизми можат да доведат до проблеми со кожата, варењето, па дури и респираторни проблеми.
Еве пет од најчестите „виновници“ кои тајно го загрозуваат нашето здравје во бањата.
1. Стара четка за заби
Предметот што го користиме најмалку двапати на ден е парадоксално еден од највалканите во бањата. Експертите предупредуваат дека остатоците од паста за заби, оралните бактерии и микроскопските честички од воздухот се акумулираат меѓу неговите влакна.
Особено загрижувачки е облакот од капки што се ослободува секој пат кога ќе пуштиме вода во ВЦ школката. Овие невидливи честички можат да слетаат на блиски предмети, вклучувајќи ја и четката за заби.
„Ако ја држите четката за заби на мијалникот до ВЦ школката, постои реална можност бактериите што не ги сакате во устата да завршат на неа“, предупредуваат експертите од Plumbworld за Mirror.
Препорака: Четката за заби треба да се менува на секои три месеци, или порано ако влакната се истрошени. По миењето на забите, секогаш е добра идеја да ја исплакнете четката за заби, да го истресете вишокот вода и да ја оставите да се исуши во исправена положба. Ако некој во домаќинството бил болен, најдобро е да ги замените четките за заби на сите членови на семејството.
2. Сунѓери и луфи
Иако се идеални за ексфолијација и чувство на свежина под тушот, луфите и сунѓерите за туширање се исто така совршена почва за размножување бактерии. Тие ги заробуваат мртвите клетки на кожата, влагата и сапуницата – комбинација што им овозможува на бактериите и на габите непречено да се размножуваат.
„Ако луфата стои во топол, влажен агол од тушот, таа никогаш не се суши целосно. Ова значи дека во неа расте цела микробна заедница“, предупредуваат експертите.
Решението е едноставно: по секоја употреба, исплакнете ја темелно и закачете го сунѓерот на проветрено место. Еднаш неделно се препорачува да се мие во топла вода или да се потопи во раствор од оцет. Ако почне да мириса непријатно, да ја промени бојата или да стане лигава, време е за нова. Општо земено, сунѓерите и луфата треба да се менуваат на секои еден или два месеца.
3. Крпи
Многу луѓе мислат дека крпите се чисти сè додека не изгледаат валкано. Но, вистината е сосема поинаква. Крпите што се користат секојдневно и ретко се перат стануваат место за размножување бактерии, пот и мртви клетки од кожата.
„Дури и ако крпата изгледа чисто, таа може да содржи стотици илјади бактерии на квадратен сантиметар“, велат експертите од Plumbworld.
Најважното правило: крпите за раце и за бањање треба да се перат на секои три-четири употреби на температура од најмалку 60 °C. По перењето, тие мора целосно да се исушат – или на воздух или во машина за сушење алишта.
Ако крпата добие мувлосан мирис или стане груба, тоа е знак дека треба да се замени. Експертите препорачуваат нов сет крпи на секои две години за да се одржат хигиената и свежината.
4. Подлоги за бања
Малкумина размислуваат за подлоги за бања или туш, но тие може да станат складиште на влага и бактерии. По секое туширање, тие апсорбираат вода од подот и стапалата, а ако останат влажни, бргу почнува да се развива мувла под површината ,особено кај моделите со гумена подлога.
„Тепихот што не е правилно сушен може да биде сериозен извор на габи, па дури и алергени“, предупредуваат експертите.
Решение: Теписите треба да се перат еднаш неделно во машина на висока температура и темелно да се сушат по можност на воздух. Никогаш не оставајте ги рамно на подот додека сè уште се влажни. Доколку се појават темни дамки или мирисаат на влага, тепихот треба веднаш да се фрли.
5. Козметика и тоалетни производи
Колку долго стоело отворено шише шампон или крем за лице? Ако не можете да се сетите – веројатно поминало предолго време. По По отворањето, козметиката и тоалетните производи почнуваат да собираат бактерии, особено во топли и влажни бањи.
„Луѓето често не размислуваат за рокот на траење на козметиката, но старите производи може да предизвикаат иритација на кожата, очите или скалпот“, велат експертите.
Затоа е препорачливо редовно да го проветрувате рокот на траење – најмалку на секои три месеци – и да фрлате сè што е отворено повеќе од една година. Чувајте ги производите цврсто затворени, по можност надвор од бањата, на ладно и суво место.
фото: принтскрин
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
(Фото) Најбараните кратки женски фризури
Која е тајната на убавите и оригинални фризури со кратка коса? Во деталите.
Сите знаеме дека фризурата е печат на вашата личност и стил, и дека косата е првото нешто што го забележуваме кај жената. Без разлика дали станува збор за прецизно исечени врвови, воздушести слоевити фризури или шишки – техниката на шишање и стилизирањето прават голема разлика и ѝ даваат на кратката коса прекрасен индивидуален пресврт.
Подолу, видете ги кратките фризури за кои фризерите постојано добиваат барања – бидејќи тие нудат соодветна опција за секоја стилска преференција и обезбедуваат елегантна и стилска преобразба.
1. Боб
Без разлика дали веќе имате кратка коса или штотуку сте решиле да направите смела промена на прагот на новата година – слободно преведен како „ласерски исечен боб“ е фризурата за вас! Оваа варијација на безвременскиот класик инспирира со елегантен, софистициран изглед, спречува проретчување и уморни врвови и совршено ја обликува косата.
View this post on Instagram
2. Италијански кратка
Италијанската кратка фризура е сосема нова во менито за фризури, но веќе е супер тренди. Инспирирана од италијанскиот деловен изглед од 60-тите, се одликува со андрогин изглед. Наликува на пикси фризура, со малку подолг горен слој коса, која може да се стилизира со искинат, слоевит ефект и кратко избричен тил. Остра, но без напор кул тренд на коса што ја преведува филозофијата на моќно облекување во фризура. Во зависност од вашите желби, можете да ја стилизирате во незавршен изглед или (со малку гел) во елегантен стил. Низок раздел од страна е одличен избор.
View this post on Instagram
3. Ѕвончест боб
Оние кои претпочитаат поженствен изглед ќе го најдат она што го бараат во ѕвончестата боб фризура за зима 2025 година. Ова е класичен боб со прав, чист финиш и средна должина што го врамува тилот. Она што ја прави оваа кратка фризура посебна е нејзиниот стил: краевите се обликуваат со пегла за коса во мек бран кон надвор.
Ова му дава на овој тренд на фризура силуета во форма на ѕвонче (од каде што потекнува името) и посебен, винтиџ допир. Софистицирана и елегантна во исто време!
View this post on Instagram
4. Кратка фризура „шаг“
Оваа класична рокерска фризура, сега е освежена со нова, кратка должина. Краевите ја врамуваат брадата или тилот; како и обично, фризурата е дополнително збогатена со бројни тенки слоеви на темето и проретчена коса на ушите и тилот. Кратката фризура „шаг“ е тренд на лежерна фризура што ќе обезбеди лична трансформација и ќе внесе допир на бунт во секојдневниот живот.
Забава
Хрватски град се најде на американската листа на најбарани дестинации
Во претстојната 2026 година, патниците ќе бараат нови хоризонти, со акцент на дестинации кои се достапни и подалеку од вообичаените туристички рути, пишува New York Post. Според најновиот извештај од американската платформа Kayak (платформа за онлајн пребарување патувања), сè повеќе Американци се свртуваат кон поевтини алтернативи наместо кон скапи патувања во странство.
„Европа ја продолжува својата победничка серија, но најголемата приказна за 2026 година нема да биде Париз, Рим или Лондон“, велат истражувачите. „Тоа е Источна Европа“.
Како што објаснуваат, градови како Прага, Софија, Краков, Будимпешта, Тирана и Сараево стануваат сè попривлечни благодарение на пониските цени на авионските билети од европскиот просек, богатата историја, живата кујна и значително помалата гужва од типичните западноевропски туристички дестинации. Сплит, исто така, се најде на седмото место на нивната листа.
Во време кога многу патници обрнуваат посебно внимание на својот буџет, можноста да истражуваат нови земји без високи трошоци станува клучна. Податоците го потврдуваат овој тренд – американската побарувачка за летови во 2026 година се зголеми за 9% во споредба со минатата година.
Дополнителен поттик е падот на цените. „Цените на домашните авионски билети се намалија за 3%, а меѓународните авионски билети за 10%“, се наведува во извештајот.
Најбараните дестинации во светот
На самиот врв на листата на најпопуларните глобални дестинации меѓу американските патници е Крајстчерч, Нов Зеланд. Интересот за градот се зголемил за дури 194% од почетокот на 2025 година, а просечната цена на повратен билет од САД во економска класа за 2026 година е околу 1.100 евра.
Прага, главниот град на Чешка, е веднаш зад него, со импресивен раст на побарувачката од 180% и просечна цена на повратен билет од 590 евра.
Софија, главниот град на Бугарија, е на третото место, со зголемување на интересот од 136% и просечна цена од 550 евра.
Топ 10 меѓународни дестинации за 2026 година според Кајак:
Крајстчерч, Нов Зеланд
Прага, Чешка
Софија, Бугарија
Краков, Полска
Будимпешта, Унгарија
Букурешт, Романија
Сплит, Хрватска
Тирана, Албанија
Сараево, Босна и Херцеговина
Кастри, Света Луција
Забава
Оревите како моќно оружје за намалување на обемот на струкот и за заштита на срцето
Студија објавена во списанието Nutrients покажа дека возрасните кои консумирале 45 грама дневно доживеале значително намалување на обемот на струкот по само четири недели.
Кога се обидуваат да ослабат, многу луѓе често се фокусираат на ограничување на внесот на храна – јадење помалку калории, помалку јаглехидрати и помалку закуски. Сепак, истражувањата постојано покажуваат дека долгорочниот успех во губењето на тежината зависи помалку од ограничувањето, а повеќе од изборот на храна што природно го зголемува чувството на ситост, го поддржува метаболизмот и целокупното здравје.
На оваа патека, според неодамнешно истражување, една храна особено привлекува внимание – оревите.

Според студија објавена во списанието Nutrients, луѓето кои консумирале 45 грама ореви дневно забележале значително намалување на обемот на струкот по само четири недели.
Мала дневна порција поврзана со видливо губење на тежината
Иако најчесто ги наоѓаме како состојки во колачи и десерти, оревите се повеќе се истакнуваат како силен сојузник во „контролирањето на обемот на струкот“ и зачувувањето на здравјето на срцето. Студија објавена во 2025 година во списанието „Нутриенти“ откри дека возрасните кои консумирале 45 грама ореви дневно (околу една третина од чаша) доживеале значително намалување на обемот на половината по само четири недели.
Иако истражувањето собрало мал број учесници, 22 од нив, резултатите се совпаѓаат со претходните докази дека јаткастите плодови, и покрај нивната висока енергетска вредност, не предизвикуваат зголемување на телесната тежина кога се консумираат умерено, па дури можат да помогнат и во губењето на масното ткиво.
Според кардиологот и професор Керол Вотсон, тајната е во хранливиот состав на оревите, особено во влакната.
„Оревите се богати со нерастворливи влакна, кои го поддржуваат здравото варење, ја подобруваат рамнотежата на цревната микрофлора и помагаат во намалувањето на воспалението, што сето тоа помага во одржувањето на здрава телесна тежина“, објаснува тој.
Оревите содржат и нерастворливи и растворливи влакна (присутни во помали количини), од кои секое нуди специфични метаболички придобивки:
Нерастворливи влакна
– Тие го зголемуваат обемот на столицата
– Тие го поддржуваат редовното варење
– Тие ви помагаат да се чувствувате сити подолго
Растворливи влакна
– Тие обезбедуваат дополнителна заштита за срцето.
„Растворливите влакна делуваат како сунѓер, врзувајќи го холестеролот во дигестивниот тракт и спречувајќи го да влезе во крвотокот. Како резултат на тоа, повеќе LDL холестерол се излачува од телото наместо да циркулира низ артериите“, објаснува кардиологот Асимин Чима.
Здрави масти и протеини: Природен регулатор на апетитот
Оревите се богати со полинезаситени масти, особено алфа-линоленска киселина (ALA), омега-3 масна киселина од растително потекло. Овие масти, заедно со протеините во јаткастите плодови, ја зголемуваат ситоста и помагаат во намалувањето на желбите за нездрави грицки.
Во споредба со индустриски обработените грицки кои обезбедуваат брзо „гориво“, но малку хранливи материи, јаткастите плодови:
– Тие обезбедуваат подолго чувство на ситост
– Тие одржуваат постабилно ниво на шеќер во крвта
– Го намалуваат ризикот од прејадување подоцна
Ова ги прави идеален избор наместо чипс, крекери или слатки, саботери за слабеење.
Антиоксиданси: Заштита на срцето и телото
Покрај влакната и здравите масти, оревите се богати со антиоксиданси. Д-р Вотсон истакнува дека овие комбинации помагаат во намалувањето на оксидацијата на холестеролот, што е клучен чекор во формирањето на плаки во артериите.
Антиоксидансите ги неутрализираат слободните радикали, молекули кои можат да ги оштетат клетките и да го поттикнат воспалението.
„Можете да ги сметате за дополнителен слој на заштита што помага да се одржат артериите чисти, а клетките здрави“, објаснува д-р Цима.
Како да ги вклучите оревите во план за слабеење?
За да ги искористите максимално нивните придобивки без прекумерен внес на калории, се препорачува да користите ореви како замена за друга храна, а не само како додаток во исхраната. На пример:
– Додадете една шака во вашата утринска овесна каша
– Измешајте ги со јогурт и бобинки
– Посипете ги врз салатата
– Земете мала порција со вас за ужина во движење
– Користете ги во смутија за текстура и здрави масти.

