Забава
(Видео) Килмер го загуби гласот и сакаше да ја повтори улогата во „Топ ган 2“: успеа со помош на вештачката интелигенција

Вал Килмер почина на 65-годишна возраст. Актерот почина од пневмонија, а претходните години имаше здравствени проблеми. Тој мораше да паузира од актерството во 2015 година по дијагностицирањето рак на грлото. Имал две трахеотомии и хемотерапија по што ја изгубил способноста да зборува бидејќи гласните жици му биле трајно оштетени.
Сепак, тој сакаше да се појави во филмот „Топ ган: Маверик“ откако „Топ ган“ од 1986 година го направи познат. Тоа беше една од првите улоги во неговата кариера. Тој го играше пилотот Том Казански и ја повтори улогата во продолжението од 2022 година.
Поради ракот на грлото, била неопходна трахеотомија за да му помогне да дише. Така тој го загуби својот природен глас. Затоа многу обожаватели на „Топ ган“ беа шокирани кога видоа дека Килмер ја повтори својата улога на „Ајсмен“ во филмот од 2022 година „Топ ган: Маверик“. Килмер имаше една сцена во која вештачката интелигенција беше искористена за реплицирање на неговиот глас.
Килмер објави во август 2021 година дека соработувал со Sonantic за да создаде глас напојуван со вештачка интелигенција за себе. Актерот ѝ достави на компанијата повеќечасовна архивска снимка со неговиот глас.
„Завршивме генерирајќи повеќе од 40 модели на глас и ги избравме најдобрите, најквалитетните и најизразените. Овие нови алгоритми сега се вградени во нашиот говорен мотор за идните клиенти да може автоматски да ги користат“, рече Џон Флин, коосновачот на Sonantic во изјава за „Форбс“.
„Благодарен сум на целиот тим во Sonantic, кој мајсторски ми го врати гласот на начин што никогаш не можев да го замислам. Како луѓе, способноста за комуникација е во сржта на нашето постоење, а несаканите ефекти од ракот на грлото ми ја отежнаа комуникацијата со другите. Можноста да ја раскажам мојата приказна со глас што се чувствува автентично и познато е посебен подарок“, рече Килмер.
Килмер не се појави во ниеден друг филм или серија по „Топ ган: Маверик“.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Пет намирници за кои сите мислат дека се нездрави, а всушност се здрави

Денес знаеме дека многу од „забранетите“ прехранбени производи не само што се во ред за консумирање, туку можат да бидат и корисни за здравјето.
Со години, некои прехранбени производи се наоѓаат на црната листа поради погрешни информации, митови или застарени препораки за исхрана. Денес знаеме дека многу од овие „забранети“ намирници не само што се во ред за јадење – тие можат да бидат и корисни за здравјето.
Јајца – Холестеролот (веќе не е) проблем
Јајцата со децении имаат лоша репутација поради високата содржина на холестерол. Сепак, денешните истражувања покажуваат дека холестеролот во исхраната има многу помал ефект врз холестеролот во крвта отколку што се сметаше претходно.
Јајцата се одличен извор на протеини, витамини Б12, Д, селен и холин. Едно јајце има само околу 70 калории. Можете безбедно да јадете 1-2 јајца на ден ако немате специфични здравствени ограничувања.
Путер – кога се користи умерено
Со години, путерот се смета за непријател број 1 поради заситените масти. Сепак, неодамнешните студии покажуваат дека природните заситени масти во путерот не се нужно штетни ако се консумираат умерено, особено во контекст на целокупната исхрана.
Путерот содржи витамини растворливи во масти (А, Д, Е и К) и масни киселини со краток синџир кои можат да имаат антиинфламаторно дејство. Клучот е во количината – не е за секој ден во големи количини, но не треба целосно да се избегнува.
Компири – не само „празен скроб“
Компирите често се етикетираат како „лоши“ јаглехидрати, но тоа зависи и од тоа како се подготвени. Пржените компири не се здрави – но варените, печените или варените компири се хранливо богати.
Црвено месо – добар квалитет и во разумни количини
Црвеното месо добива лоша репутација поради неговата поврзаност со срцеви заболувања и рак, но клучниот збор е прејадување. Умерената консумација на квалитетно, свежо приготвено месо не е штетна и може да биде вреден извор на протеини, железо, цинк и витамини од групата Б.
Важно е да се избегнуваат преработени месни производи како што се хот-догови и салама, а наместо тоа да се избираат парчиња месо кои се минимално преработени, по можност од домашно потекло.
Темно чоколадо – повеќе придобивки отколку штета
Многу луѓе го ставаат чоколадото во категоријата „слатки што треба да се избегнуваат“, но темното чоколадо (со повеќе од 70 проценти какао) може да има позитивни ефекти врз здравјето.
Богат е со антиоксиданси, може да помогне во намалувањето на крвниот притисок и подобрувањето на циркулацијата, а содржи и мали количини на магнезиум и железо. Секако, не треба да претерувате – 20 до 30 g дневно е доволно.
Забава
Зачин што го чисти телото, го зајакнува имунитетот и го штити срцето

Иако често го доживуваме како едноставен зачин или декорација на чинија, магдоносот е многу повеќе од тоа.
Ова скромно растение крие изненадувачко богатство од хранливи материи и може значително да придонесе за нашето здравје – под услов да му дадеме шанса.
Извор на витамини кои го зајакнуваат имунитетот
Магдоносот е исклучително богат со витамин Ц – дури и повеќе од лимонот. Само две лажици свеж магдонос содржат околу 16% од препорачаната дневна доза на витамин Ц, кој е клучен за нормално функционирање на имунолошкиот систем и одбраната на телото од инфекции. Покрај тоа, магдоносот е добар извор на витамини А и К, кои се важни за здравјето на очите, коските и правилното згрутчување на крвта.
Го прочистува телото и го поддржува варењето на храната
Магдоносот делува како природен диуретик – го поттикнува елиминирањето на вишокот течности и токсини од телото. Ова го прави корисен сојузник за оние кои се борат со задржување на вода или благ оток. Дополнително, есенцијалните масла од магдонос, особено апиолот и миристицинот, можат да ја намалат надуеноста и да го подобрат варењето на храната.
Богат со антиоксиданси
Магдоносот содржи моќни антиоксиданси како што се флавоноиди (на пр. лутеолин), каротеноиди и витамин Ц, кои помагаат во борбата против оксидативниот стрес. Редовното консумирање на овие соединенија може да го намали ризикот од хронични заболувања, вклучувајќи срцеви заболувања и дијабетес.
Природен сојузник против лош здив
Благодарение на својот освежителен вкус и природните масла, магдоносот може да помогне во неутрализирање на лошиот здив – нешто што нашите предци добро го знаеле, кои го користеле по оброци богати со лук и кромид.
Како најдобро да го искористите?
Најголеми придобивки од магдоносот ги добиваме кога го консумираме свеж. Додајте го на крајот од готвењето во супи, чорби, сосови или наросете го во салати. Можете да го додадете и во смутија, да го користите како основа за зелен сок или да направите песто од магдонос наместо босилек.
Забава
Јадењето на оваа суперхрана го намалува ризикот од деменција

Јадењето јајца може да помогне во намалувањето на ризикот од Алцхајмерова болест, најчестата форма на деменција.
Деменцијата е прогресивен синдром кој ги засега милиони луѓе, предизвикувајќи постепено губење на когнитивните способности, проблеми со меморијата и промени во однесувањето.
Иако генетиката може да игра значајна улога во развојот на болеста, научниците веруваат дека речиси 45% од случаите на деменција можат да се спречат со одредени промени во животниот стил. Меѓу најважните препораки се откажување од пушење, намалување на внесот на алкохол и регулирање на крвниот притисок. Исхраната исто така игра клучна улога, а експертите препорачуваат избалансирано мени или медитеранска исхрана.
Истражувањето објавено во „Journal of Nutrition“ покажа дека јајцата се поврзани со помал ризик од развој на Алцхајмерова болест. Авторите на студијата истакнуваат дека јајцата се богати со хранливи материи важни за здравјето на мозокот, вклучувајќи холин, омега-3 масни киселини и лутеин.
Во студијата, американските научници ги анализирале навиките во исхраната на повеќе од илјада постари лица користејќи прашалници за внесот на храна. Во период од околу шест години, Алцхајмеровата болест била дијагностицирана кај 280 испитаници. Беше заклучено дека луѓето кои јаделе повеќе од едно јајце неделно имале помал ризик од развој на деменција.
Авторите нагласија дека честото консумирање јајца може да ги подобри когнитивните функции, особено вербалните способности, иако сè уште не е сосема јасно дали внесувањето јајца директно го намалува ризикот од Алцхајмерова болест. Особено е нагласена улогата на холинот, супстанца присутна во јајцата, и неговата поврзаност со намалувањето на ризикот од деменција:
„Околу 39% од ефектот на консумирањето јајца врз појавата на Алцхајмерова деменција може да се припише на внесот на холин преку исхраната.“
Како заклучок, студијата сугерира дека редовната консумација на јајца може да биде поврзана со намален ризик од Алцхајмерова болест, делумно поради ефектите на холинот.
Слични резултати беа потврдени и со студија од 2022 година објавена во списанието Frontiers in Nutrition, која исто така го поврза внесот на јајца со помал ризик од деменција – особено кај луѓе кои не се придржуваат строго кон медитеранската исхрана.