Забава
Во Градскиот парк никна куќичка изработена од трупецот на старо и исушено дрво
Екипите на ЈП „Паркови и зеленило“ изработија куќичка од трупецот на старо исушено дрво во Градскиот парк.

Оттаму информираат дека идејата е во иднина, наместо стеблата на сувите или болни дрва да се сечат до земјата, да прераснат во разни интересни форми, кои би го привлекле вниманието на минувачите.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Зимата е нивно време: овие хороскопски знаци ќе цветаат во ледените денови
Иако многу луѓе стануваат повлечени, побавни или депресивни во текот на постудените месеци, постојат хороскопски знаци кои го достигнуваат својот целосен израз токму тогаш.
За овие хороскопски знаци, зимата не е мртва сезона, туку време на внатрешна сила, јасност и акција. Нивната енергија, која можеби била потивка и поненаметлива во текот на потоплите периоди, станува неоспорна во зимските месеци.
Јарецот, Шкорпијата, Водолијата и Рибите се знаците кои најчесто сјаат кога деновите се пократки и животот се забавува.
Ова не се луѓе кои бараат сцена, туку зимата е нивната природна средина. Тогаш тие размислуваат подобро, донесуваат важни одлуки, се впуштаат во нови проекти или тивко, но упорно ги преобликуваат своите животи.
Јарецот
Јарецот е знак кој најдобро функционира во структурирана, рационална средина, и токму тоа го носи зимата со себе. Кога многумина го губат фокусот, Јарецот го наоѓа дури тогаш. Крајот на годината за нив не е време за одмор, туку можност да направат клучни потези и да ги испланираат следните чекори. Нивната внатрешна сила се изразува преку работа, одговорност и амбиција. Додека другите чекаат пролет за нови почетоци, Јарецот ги започнува додека сè околу нив е на пауза.
Шкорпија
Зимата е сезона на интроспекција, а Шкорпијата е мајстор на внатрешните процеси. Студот не ги мачи – напротив, им дава простор да се повлечат во себе и да се регенерираат. Во овој период, Шкорпиите често донесуваат одлуки што го менуваат текот на нивниот живот. Ова се моментите кога завршуваат врски што повеќе не им служат, започнуваат важни проекти или емоционално созреваат на начин што им дава нова сила. Шкорпијата не бара внимание во зима – таа работи тивко, но длабоко.
Водолија
Зимските месеци често носат потреба за размислување, иновација и ментални предизвици, и токму ова е просторот во кој Водолијата се истакнува. Нејзината оригиналност и способност да размислува надвор од кутијата доаѓаат до израз кога светот малку се смирува. Водолијата не е врзана за сезонските трендови, но во зима, кога емоциите се пригушени, а комуникацијата е подлабока, нејзините идеи наоѓаат публика. Тоа е време за пишување, планирање, вмрежување и градење визии што ќе се одвиваат во текот на целата година.
Риби
Рибите се знак кој чувствува подлабоко од повеќето, и токму во зима ова длабоко чувство го достигнува својот полн потенцијал. Кога надворешниот свет се забавува, Рибите влегуваат во својот природен ритам. Интуитивни, имагинативни и емоционално богати, во овој период тие често пишуваат, создаваат, сонуваат и донесуваат одлуки што доаѓаат од срце, а не од притисок од нивната околина. Во зима, тие можат да бидат исклучително продуктивни во креативна и духовна смисла. Тие се чувствуваат побезбедно во позатскриена средина и тогаш често ја наоѓаат својата автентична сила.
Зошто зимата ја истакнува нивната сила?
Она што ги поврзува овие четири знаци е нивниот внатрешен фокус. Тие не се зависни од надворешна потврда, не им треба бучава за да се чувствуваат живи. Зимата не ги исцрпува, туку им дава она што најмногу го сакаат – простор за себе, јасни цели, подлабоки врски и време за размислување. Додека другите ги бројат деновите до пролет, тие растат во тишина.
Ако забележите дека зимата не ве забавува, туку ви носи сила и јасност, можеби сте родени под еден од овие знаци или ги имате силно претставени во вашата карта на раѓање.
фото: принтскрин
Забава
Четири грешки во кујната што ја намалуваат хранливата вредност на вашите оброци
Во денешниот брз начин на живот, кога многу луѓе се обидуваат да се хранат поздраво и поурамнотежено, често се случува дури и здравата храна да го изгуби својот целосен потенцијал – токму поради начинот на кој е подготвена.
Експертите за исхрана предупредуваат дека одредени грешки во кујната не влијаат само на вкусот, туку и на количината на витамини, минерали и други важни хранливи материи што телото всушност ги внесува.
Подолу се наведени четири од најчестите грешки што можеби ги правите, како и совети како да ги избегнете.
1. Претерување со готвење на зеленчук
Една од најчестите грешки е готвењето зеленчук предолго. Долгото изложување на високи температури ги уништува термолабилните витамини, како што се витаминот Ц и фолната киселина.
Наместо тоа, зеленчукот треба да се бланшира или кратко да се вари на пареа за да ја задржи својата боја, текстура и хранливи материи. Ако готвите брокула, моркови или зелен грав, само неколку минути се доволни за да бидат готови, а сепак да бидат богати со хранливи материи.
2. Погрешно користење масло
Многу луѓе не знаат дека секое масло има точка на чадење – температурата на која почнува да се разградува и да ја губи својата хранлива вредност.
Маслиновото масло, на пример, е идеално за готвење на пониски температури или како додаток на готови јадења, но многу луѓе го сметаат за несоодветно за пржење. За термичка обработка, подобро е да се користат масла кои се постабилни на топлина, како што се кокосово, сончогледово или масло од авокадо.
3. Лупење овошје кое има хранлива кора
Иако многу луѓе имаат навика да лупат јаболка, краставици или компири, ова губи значителен дел од влакната, витамините и антиоксидансите што се наоѓаат во кората.
Секако, клучно е добро да се измие овошјето, по можност органско, но лупењето треба да се избегнува секогаш кога е можно. Кората од јаболко, на пример, е богата со кверцетин – моќен антиоксиданс кој го поддржува имунитетот и здравјето на срцето.
4. Неправилно складирање на храната
Нутритивната вредност не се губи само за време на подготовката, туку и додека храната е во фрижидер. Отворената храна што е изложена на воздух долго време оксидира и губи витамини, особено витамин Ц. Зготвените јадења не треба да се чуваат повеќе од 48 часа, а овошјето и зеленчукот најдобро се чуваат во затворени садови или хартиени кеси. Исто така, овошјето и зеленчукот не треба да се мијат пред да се стават во фрижидер, бидејќи влагата го забрзува расипувањето.
Кога ќе се усвојат овие мали, но важни навики, разликата во квалитетот на исхраната станува видлива многу брзо. На крајот, здравјето не зависи само од тоа што јадеме, туку и од тоа како го подготвуваме.
фото: принтскрин
Забава
(Видео) Пејачката Тејана Тејлор шокираше во провокативна и минималистичка креација
Пејачката и глумица Тејана Тејлор шокираше многумина со својот изглед на еден настан во Њујорк, а оваа модна комбинација сигурно ќе биде коментирана од модните критичари долго време…
Тејана Тејлор неодамна присуствуваше на престижниот настан „Time100 Next“ во Њујорк, каде што ги шокираше сите присутни со својот гол изглед.
За оваа пригода, пејачката и глумица одлучи да облече исклучително провокативна и минималистичка креација од Том Форд.
Станува збор за проѕирен фустан кој едвај ги покрива интимните делови од телото, а воедно ја нагласува нејзината завидна фигура и извајани стомачни мускули.
“One Battle After Another” star Teyana Taylor poses at tonight’s TIME100 Next red carpet. pic.twitter.com/AM1cPN4ohd
— Variety (@Variety) October 31, 2025
Одоздола носеше танга гаќички, а стајлингот го комплетираше со струкирано сако во црна боја. Кога станува збор за шминка, се одлучи за ефективни темни бои кои го нагласуваа заводливиот изглед, но и нејзината природна убавина.
За потсетување, Тејана Тејлор го финализираше разводот од поранешниот кошаркар Иман Шумперт во март оваа година. И покрај разводот, Тејана и Иман останаа во пријателски односи, а пејачката доби четири луксузни домови вредни над 10 милиони долари, како и разни луксузни возила.
фото: принтскрин

