Забава
Гордон Ремзи нападнат поради фотографија на месо
Еден од најпознатите светски готвачи, Гордон Ремзи, поголемиот дел од својата ТВ-кариера ја помина во лутина и нервоза нарекувајќи ги луѓето идиоти поради нивното незнаење во кујната. А веројатно е слично расположен и по објавувањето на фотографијата „стекот над стековите“ – шатобријан.
„Најчудесниот шатобријан…“, напиша Ремзи покрај фотографијата на месо за кое некои заклучиле дека е – сирово. Се разбира, веднаш го нападнаа на „Твитер“.
The most amazing chateaubriand… @mazegrill #mazegrill pic.twitter.com/0qFahGfsGR
— Gordon Ramsay (@GordonRamsay) January 28, 2019
„Ако повикате ветеринар, мислам дека ќе може да го врати во живот“, „Месото сè уште ти дише, испечи го“, „Тоа е сирово“, „Ако сè уште се гласа, тоа треба да биде уште неколку минути на оган“, коментираа некои.
— Moe ﮼محمد (@Moe_FCB) January 28, 2019
Оние што се разбираат нешто повеќе во месо застанаа во одбрана на популарниот готвач. „Ова јадење се подготвува на овој начин“, „Изгледа одлично“, пишуваа тие.
There are pretty good steak houses that serves beef without bernaise.
— Fikret Alp Işık (@fikretalpp) January 28, 2019
Инаку, ова јадење се подготвува токму така што месото останува розово и сочно внатре.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
(Видео) Ставил камера во машината за миење садови – реакциите: „Чао, пријатно, од сега ќе перам на рака“
Кратко јутуб видео предизвика лавина реакции кога стана јасно што точно се случува во машината за садови додека работи. Каналот @povsadventures одлучи да го сними целиот процес одвнатре и да ја открие тајната на циклусот на миење.
Авторот поставил светло и камера внатре, ја наполнал машината со садови, додал капсула, ја затворил и го снимил целиот циклус. „Како и многумина, и јас се прашував што точно се случува внатре“, објасни тој.
Сè изгледало нормално – додека не се појавила жолто-кафена вода.
На почетокот, видеото покажува како млазовите вода прскаат низ машината и садовите постепено се чистат. Но, вниманието на гледачите го привлече бојата на водата – течноста станала кафено-жолта, што предизвика шок и многу прашања.
Во коментарите се појавиле различни теории:
– дека бојата доаѓа од капсулата за миење,
– дека причината може да биде железо или манган во водата,
– или дека машината е неиспавна и не ја исфрла водата како што треба.
Интернет реакциите беа бујни и духовити. Некои корисници се пошегуваа:
„Брат му ја поврзал машината со септичката јама.“
„Фала што ми покажа зошто е најдобро да се мие на рака.“
Други беа искрено загрижени:
„По ова, не сум сигурен дали садовите навистина се чисти.“
„Добро е што не сум единствениот шокиран од кафената вода.“
Се јави и лице кое тврди дека работело како инсталатор на вакви апарати:
„Пред машината да се вклучи, се гледа како стои кафена вода на дното – тоа не е нормално. Или ова е направено за реакции, или машината е расипана и не ја исфрла водата.“
Забава
Високопреработената храна ги загрозува сите главни органи
Високо преработената храна ги оштетува сите главни органи на човечкото тело и претставува сериозна закана за глобалното здравје, според најголемиот светски преглед на истражувања објавени во списанието „Лансет“.
Високо преработената храна која, според „Гардијан“, денес сè повеќе ја заменува свежата храна во исхраната на децата и возрасните на сите континенти, е поврзана со зголемен ризик од неколку здравствени проблеми, вклучувајќи дебелина, дијабетес тип 2, срцеви заболувања и депресија.
Ненадејното зголемување на потрошувачката на високо преработената храна низ целиот свет ги охрабри корпорациите да користат агресивни методи за зголемување на продажбата, да манипулираат со научната дебата и да доведат до спречување на регулација, според студијата.
Серија од три научни трудови наведува дека милиони луѓе сè повеќе консумираат производи како што се готови оброци, житарки, протеински плочки, газирани пијалоци и брза храна.
Во САД и Велика Британија, повеќе од половина од просечната исхрана се состои од производи од високо преработената храна која за некои, особено помладите и посиромашните жители, сочинува до 80 проценти од исхраната.
Преглед на 104 долгорочни студии покажа дека 92 студии забележале зголемен ризик од хронични заболувања и предвремена смрт кај лица кои консумираат високо преработената храна.
Првиот труд во оваа серија покажува дека високо преработената храна ги оштетува сите главни органи. Луѓето не се биолошки прилагодени за нивната потрошувачка.
фото: ЕПА
Забава
Бојана Скендеровски: Подготовките за Филхармонија и за концертот со наслов „Бесмртна“ се во тек
Како што се приближува датумот за првиот солистички концерт со наслов „Бесмртна“, така возбудата за Бојана Скендеровски расте од ден на ден. Подготовките се во полн ек, а Бојана со голема посветеност работи на секој детаљ од вечерта, која ќе го обележи нејзиниот дводецениски музички пат.

„Со нетрпение го очекувам овој концерт. Секој ден сум во сала, во студио, во процес на доработки… Сакам публиката да го почувствува она што го носам во себе и сакам сите да имаме една посебна и, пред сѐ, вечер што ќе биде уживање за сите сетила. Во меѓувреме, подготвувам и едно мало музичко изненадување“, открива Бојана.
На 13 декември, во 20 часот, во Филхармонијата, публиката ќе ја доживее Бојана во едно ново светло – искрена, емотивна, уметнички зрела, подготвена да ја отвори својата душа на сцената. „Бесмртна“ ветува вечер исполнета со песни што допираат длабоко, чувства што траат и моменти што се паметат.

Овој концерт не е само уште едно појавување на сцената, тоа е голем чекор, затворање на 23-годишното поглавје и почеток на ново, уште посилно. Публиката ќе ужива во репертоар што ги спојува најубавите спомени со сегашноста и она што допрва доаѓа.

