Забава
Грешки во готвењето може да ја направат вашата храна токсична, предупредуваат експертите

Кога станува збор за готвењето, некои луѓе се гордеат со тоа дека се врвни готвачи, други горат сè што ќе допрат, а преостанатите се некаде помеѓу. Без разлика во која група припаѓате, постојат грешки во приготвувањето, кои всушност може да ја направат храната помалку здрава за јадење.
Светската здравствена организација (СЗО) наведува дека храната што содржи штетни бактерии, вируси, паразити или контаминанти може да предизвика над 200 болести.
Еве што советуваат здравствените експерти за да се заштитите од инфекција.
Една од најчестите причини за труење е салмонелата, која заразува над 91.000 луѓе годишно во Европа. Постојат и други предизвикувачи, како што се Campylobacter, Escherichia coli, Clostridium perfringens и Listeria monocytogenes.
Што, всушност, се случува? Бактериите што ги внесуваме преку храната се лепат на цревниот ѕид, каде што бргу се размножуваат или произведуваат токсини во храната, кои може да предизвикаат труење по ингестијата. Ова доведува до разни дигестивни проблеми, од гадење и повраќање до дијареја и стомачни грчеви. Понекогаш симптомите може да бидат потешки и може да предизвикаат трајни последици врз здравјето.
Со цел да се намали појавата на овие болести, во Европската Унија функционира систем за безбедност на храна, кој е еден од најбезбедните во светот и на кој работат многубројни експерти од цела Европа.
Бактериите салмонела најчесто се наоѓаат во јајцата, непастеризираните млечни производи и суровото месо. Затоа овие производи треба да се подготвуваат на температури над 70°C за да се отстранат опасните микроорганизми преку термичка обработка. Експертите предупредуваат дека на ова мора да обрнеме особено внимание ако готвиме за трудници, деца или постари лица бидејќи овие групи се почувствителни поради нивниот послаб имунитет.
Научниците исто така истакнуваат колку е важно правилно да се чува храната, во согласност со упатствата на пакувањата. Температурата во фрижидерот треба да се одржува под 5°C бидејќи повисоките температури го зголемуваат ризикот од развој на бактерии.
А што се однесува до маслиновото масло, експертите велат дека треба да се чува во темни шишиња, затворени и подалеку од топлина, а објаснуваат и зошто: „Маслиновото масло има многу хлорофил, кој е чувствителен на светлина. Ако го ставите хлорофилот на светло, тој ќе се претвори во други состојки, кои не ги сакате во вашето маслиново масло, а ќе се уништат и антиоксидансите што ги содржи“.
Поради напорниот распоред, често го бараме најбрзиот начин за одмрзнување на храната, па затоа ја одмрзнуваме на собна температура, а понекогаш и во топла вода. Но, научниците, користејќи го примерот на замрзнатите ракчиња, истакнуваат дека најдобар начин е да ги одмрзнете во фрижидер неколку часа пред да ги готвите. „Полека ќе се одмрзнува, што ќе го намали ризикот од добивање некои болести што се пренесуваат преку храната“, советуваат експертите за безбедност на храна.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Тие имаат бескрајна имагинација, но лесно се заведени од нешто ново: хороскопски знаци што никогаш не го завршуваат она што го почнале

Тие замислуваат живот полн со успех, патувања, признанија и исполнети желби, но патот до тие соништа често се претвора во бесконечно одложување и губење на фокусот.
Цели светови полни со бои, идеи и грандиозни планови живеат во нивните глави. Додека нивната имагинација лета високо, нивните стапала понекогаш остануваат цврсто залепени за местото каде стојат.
Кои се овие хороскопски знаци?
Риби
Рибите имаат бесконечна имагинација и идеи што би можеле да го променат светот, но честопати им недостасува структура и организација за да ги спроведат во пракса. Нивните соништа се прекрасни, но брзо се совладани од секојдневниот живот, па затоа остануваат само во нивните умови наместо на хартија.
Близнаци
Близнаците сакаат сè одеднаш и затоа ретко завршуваат нешто. Нивната љубопитност ги води во илјада различни насоки, но кога ќе дојде време да постигнат нешто конкретно, тие веќе се ментално на нов проект.
Стрелец
Стрелец обожава големи планови и визии за иднината, но нивната потреба за слобода честопати ги спречува да истраат до крај. Лесно се заведуваат од нов предизвик, оставајќи ги старите цели полузавршени и заборавени.
Водолија
Водолиите размислуваат надвор од кутијата и сонуваат за револуционерни промени, но честопати им недостасува трпение за малите, секојдневни чекори што водат до тие големи достигнувања. Нивните соништа честопати остануваат само фасцинантни идеи во нивните глави.
фото: принтскрин
Забава
(Фото) Дури и кога фустанот е едноставен, таа е провокативна

Њујорк неодамна беше центар на светот за многу јавни личности. Познати дами се собраа на гала-вечер организирана од „Керинг фондацијата“, посветена на борбата против насилството врз жените и децата.
Вниманието на јавноста го привлече актерката Салма Хајек, која на настанот се појави во придружба на сопругот Франсоа-Анри Пино, а за таа цел носеше навидум едноставна креација.
Салма, која секогаш наоѓа начин да ги истакне своите раскошни облини, овој пат реши да ја разбуди имагинацијата на многумина. Таа избра тесна црна тоалета која ја нагласува нејзината завидна фигура, но најголемо внимание привлече бујното деколте.
Како и обично, нејзините гради беа во преден план, а таа гордо ги носеше. Што се однесува до остатокот од изгледот, таа избра силна шминка во земјени тонови, минималистички додатоци и чантичка во црна боја.
Косата ја стилизира на наједноставен начин – предниот дел ѝ беше фатен високо.
Забава
(Фото) Единствената боја на лак за нокти што ви е потребна оваа есен

Оваа есен чоколадно кафеавата боја ја носи титулата нијанса која е тренди, елегантна и бескрајно нослива во исто време. Совршено ја евоцира есенската атмосфера и дефинитивно е еден од најголемите есенски трендови. Потсетува на костени, мирис на топло какао и меко ќебе, кои се синоним за пријатна атмосфера. Затоа е визуелно и емоционално совршена за ова време од годината.
Покрај топлината, чоколадно кафеавата боја носи и неутралност со стил. Иако е неутрален тон, таа е доволно богата и темна за лесно да ги замени црвените или бордо нијансите кои традиционално доминираат во есенските маникири. Нејзин плус е што добро се вклопува со сите тонови на кожа, така што секој може да ја пронајде својата идеална варијанта.
View this post on Instagram
Зошто чоколадно кафеавата е задолжителна оваа есен
Познати експерти за маникир и трендсетери веќе ја прогласија за една од „it“ боите за нокти за есен 2025 година.
Уредниците и инфлуенсерите од целиот свет се согласуваат за ова, што дополнително потврдува дека чоколадно кафеавата не е минлив хит, туку долгорочен фаворит.
Чоколадно кафеавата боја доаѓа и во различни текстури и завршни обработки. Покрај класичниот сјаен сјај, популарни се мат и полумат изгледи, кадифеен ефект, како и луксузен гел финиш. Секоја од варијациите дава различен впечаток, но заедничко им е што дополнително ја нагласуваат софистицираноста на оваа нијанса.
View this post on Instagram
Како да носите чоколадно кафеав маникир?
Прво, изберете ја формата на ноктите што најмногу ви одговара – овални, малку заоблени или популарните „squoval“ нокти изгледаат особено елегантно. Потоа нанесете основен слој, два слоја чоколадно кафеава и завршете со завршен слој, сјаен или мат, во зависност од ефектот што го сакате.
Ако сакате да додадете допир на гламур, златни или бронзени детали, ситните светки или суптилната уметност на ноктите можат да го подигнат целиот изглед. Не заборавајте да се грижите за вашите раце и кутикули, бидејќи темните нијанси ги нагласуваат сите несовршености на кожата.
View this post on Instagram
Чоколадно кафеавиот лак за нокти не е само тренд – тој е универзален симбол на елеганција, топлина и есенски шик, а со толку многу достапни варијации, лесно ќе го пронајдете оној што најдобро го одразува вашиот стил.
фото: принтскрин