Забава
Грешки во готвењето може да ја направат вашата храна токсична, предупредуваат експертите
Кога станува збор за готвењето, некои луѓе се гордеат со тоа дека се врвни готвачи, други горат сè што ќе допрат, а преостанатите се некаде помеѓу. Без разлика во која група припаѓате, постојат грешки во приготвувањето, кои всушност може да ја направат храната помалку здрава за јадење.
Светската здравствена организација (СЗО) наведува дека храната што содржи штетни бактерии, вируси, паразити или контаминанти може да предизвика над 200 болести.
Еве што советуваат здравствените експерти за да се заштитите од инфекција.
Една од најчестите причини за труење е салмонелата, која заразува над 91.000 луѓе годишно во Европа. Постојат и други предизвикувачи, како што се Campylobacter, Escherichia coli, Clostridium perfringens и Listeria monocytogenes.
Што, всушност, се случува? Бактериите што ги внесуваме преку храната се лепат на цревниот ѕид, каде што бргу се размножуваат или произведуваат токсини во храната, кои може да предизвикаат труење по ингестијата. Ова доведува до разни дигестивни проблеми, од гадење и повраќање до дијареја и стомачни грчеви. Понекогаш симптомите може да бидат потешки и може да предизвикаат трајни последици врз здравјето.
Со цел да се намали појавата на овие болести, во Европската Унија функционира систем за безбедност на храна, кој е еден од најбезбедните во светот и на кој работат многубројни експерти од цела Европа.
Бактериите салмонела најчесто се наоѓаат во јајцата, непастеризираните млечни производи и суровото месо. Затоа овие производи треба да се подготвуваат на температури над 70°C за да се отстранат опасните микроорганизми преку термичка обработка. Експертите предупредуваат дека на ова мора да обрнеме особено внимание ако готвиме за трудници, деца или постари лица бидејќи овие групи се почувствителни поради нивниот послаб имунитет.
Научниците исто така истакнуваат колку е важно правилно да се чува храната, во согласност со упатствата на пакувањата. Температурата во фрижидерот треба да се одржува под 5°C бидејќи повисоките температури го зголемуваат ризикот од развој на бактерии.
А што се однесува до маслиновото масло, експертите велат дека треба да се чува во темни шишиња, затворени и подалеку од топлина, а објаснуваат и зошто: „Маслиновото масло има многу хлорофил, кој е чувствителен на светлина. Ако го ставите хлорофилот на светло, тој ќе се претвори во други состојки, кои не ги сакате во вашето маслиново масло, а ќе се уништат и антиоксидансите што ги содржи“.
Поради напорниот распоред, често го бараме најбрзиот начин за одмрзнување на храната, па затоа ја одмрзнуваме на собна температура, а понекогаш и во топла вода. Но, научниците, користејќи го примерот на замрзнатите ракчиња, истакнуваат дека најдобар начин е да ги одмрзнете во фрижидер неколку часа пред да ги готвите. „Полека ќе се одмрзнува, што ќе го намали ризикот од добивање некои болести што се пренесуваат преку храната“, советуваат експертите за безбедност на храна.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Кејт Мидлтон нема да присуствува на кралскиот настан, обожавателите на принцезата загрижени
Кенсингтонската палата објави разочарувачка вест во врска со принцезата од Велс, Кејт Мидлтон.
Oва се случува набргу откако Бакингемската палата излезе со соопштение за претстојниот јавен настап на принцот и принцезата од Велс, кои ќе го пречекаат катарскиот шеик Џавахер на неговата официјална посета на ОК во вторник наутро.
Сепак, и покрај важноста на настанот, принцезата нема да присуствува, што предизвика многу шпекулации.
Кралскиот експерт Камерон Вокер на социјалната мрежа „Икс“ напиша дека Кенсингтонската палата не го планирала присуството на принцезата. Тоа го потврди и Кејт Менси, која е кралски експерт.
„Принцезата од Велс сепак нема да присуствува на државниот банкет во Бакингемската палата“.
За многумина, отсуството на принцезата Кејт на овој важен настан беше крајно изненадувачки, особено по нејзиното враќање во јавниот живот по закрепнувањето од сериозно лекување.
Сепак, принцезата повторно отсуствува на важниот настан, што предизвикува многу шпекулации и загриженост за можните причини за ваквата одлука. Фановите шпекулираат дека ова отсуство може да биде поврзано со нејзините лични причини или здравствени проблеми.
Забава
Отворен нов датум за новогодишното музичко шоу со кабарето „Еуфорија“ на 14 јануари – првиот распродаден
Поради огромниот интерес и целосно распродадениот прв датум на новогодишното музичко шоу со кабарето „Еуфорија“, најавена е втората изведба!
Втората претстава е закажана на 14 јануари 2025 година нудејќи нова можност за сите што не успеаја да го обезбедат своето место за ова долгоочекувано сценско доживување.
Само неколку дена по објавувањето на овој настан, билетите за претставата на 30 декември беа распродадени. Тоа ја потврдува желбата на публиката за нови, иновативни сценски проекти, кои ги редефинираат границите на уметноста. „Еуфорија“ успеа да предизвика возбуда уште пред првата завеса да се крене покажувајќи дека културата и автентичниот уметнички израз се во фокусот на интересот на домашната публика.
Несекојдневен спектакл што ги комбинира танцот, музиката и театарот во едно неверојатно уметничко дело. Со грандиозна продукција, смели кореографии и извонредни изведби ова кабаре го носи духот на модерната сценска уметност директно на македонската сцена.
Да потсетиме, овој уникатен настан носи повеќе од 30 артисти – танчари, акробати, балерини, вокалисти и актери, една нова генерација креативци, кои со својот талент, иновативни идеи и страст го претвораат секој момент во жива уметничка сцена. Со над 130 спектакуларни костими, танцувајќи во експлозивен ритам, изведувачите ќе ви раскажат една исклучителна приказна – приказна што ги спојува стилот, танцот и музиката во три сегменти. Првиот дел – класичното кабаре, кое ќе ве пренесе во светот на елеганцијата и ретро гламурот. Вториот дел – модерното кабаре, кое оживува со смели движења, акробации и моќна енергија што го истакнува современиот дух на сцената. Финалето ќе ве понесе со најголемите балкански и светски хитови претворајќи ја сцената во еуфорична забава.
Ова не е само обично шоу – тоа е брилијантна фузија на уметност, гламур и страст, кое ги обединува сите генерации, затоа подгответе се за вечер што ќе ве остави без здив!!
Забава
Тарантино појасни кои филмови одбива да ги гледа
Квентин Тарантино е познат по својата критика на филмската индустрија и често ја нагласува важноста на оригиналноста во приказните. Во разговор со Брет Истон Елис, Тарантино откри дека не го интересираат филмските преработки.
Тој рече дека неколкупати ја гледал оригиналната адаптација на „Дина“ на Дејвид Линч и не сака да ја гледа повторно. Оригиналната верзија на „Дина“ од 1984 година се смета за еден од најслабите филмови на Линч, а најновата верзија е пофалена. За Тарантино, општ проблем е концептот на преработките.
„Еден римејк по друг, само бескрајно повторување. Луѓето ме прашуваат: Дали сте го гледале ‘Дина’? А јас велам, не, не“, рече Тарантино.
Режисерот зборуваше и за новата верзија на „Талентираниот г. Рипли“ на „Нетфликс“ со Ендрју Скот. Тој нагласи дека не гледа поента во постојано повторување на истата приказна.
„Има шест или седум книги за Рипли. Ако веќе правите нова верзија, зошто ја правите истата приказна што е снимена двапати? Ја гледав приказната двапати, но не ми се допадна во ниедна верзија. Сега навистина не ме интересира да ја гледам третпат“, објасни Тарантино.
Одбивањето на Тарантино да гледа преработки се заснова на неговото верување во моќта на оригиналните приказни, кои досега не биле видени. Како што тврди, оригиналноста е она што ги дефинира добрите филмови, а ако приказната не е нова, тогаш верува дека, едноставно, не е за него.
На почетокот на овој месец тој го пофали филмот што многумина го нарекуваат неуспех на годината – „Џокер“.
Тој особено ги пофали актерските способности на Хоакин Феникс. Изјави дека ова е една од најдобрите актерски изведби што ги видел. Иако на многумина им пречи тоа што Joker: Folie a Deux личи на мјузикл, Тарантино смета дека е генијален.