Забава
Домашен рецепт за колаген, кој ве подмладува и однатре и однадвор – и не чини многу

Доколку сакате сјајна и еластична кожа, ќе бидете воодушевени од рецептот за домашен колаген, кој не е нов холивудски тренд, туку докажана домашна практика што ги импресионира жените ширум светот.
Домашниот колаген од коски и зеленчук не е само кулинарско носталгично искуство.
Тоа е целосно природен извор на важни аминокиселини, минерали и колаген тип I, II и III – оној што ја гради вашата кожа, зглобови, коски и лигаменти.
Иако додатоците во исхраната често завршуваат во стомакот (и буџетот), природно подготвениот колаген од супа лесно се апсорбира од телото и се користи таму каде што е најпотребен.
И најдобриот дел?
Чини колку кеса зеленчук и парче коска со малку месо – значи околу 1000% помалку од вашиот најнов серум со „биоактивен ефект на лифтинг“.
Рецепт за домашен колаген:
Состојки:
1 голема говедска коска со малку месо (можете да користите и неколку пилешки коски, кои се исто така богати со колаген)
3 моркови
3 корени од магдонос
1 корен од целер
2 големи кромиди
2 чешниња лук
2 ловорови листа
1 гранче рузмарин
сол и бибер по вкус
Процес на подготовка:
Ставете ја коската, по можност исечена така што коскената срцевина да биде видлива, во голем сад (или шпорет на бавно готвење). Истурете доволно вода за целосно да ги покриете сите состојки.
Гответе ја супата на тивок оган најмалку 10 часа – до 24 часа ако користите бавен шпорет. Долгото готвење овозможува повеќето хранливи материи да се ослободат од коските и ткивата.
Кога ќе заврши готвењето, додадете го целиот зеленчук и зачини и гответе уште 4 часа.
Процедете ја супата, отстранете ја срцевината од коските и додадете ја назад во течноста за дополнителна хранлива вредност, доколку сакате.
Истурете во стаклени тегли и чувајте во фрижидер до 5 дена – или замрзнете за подолго складирање.
Како правилно да се консумира домашниот колаген?
Се препорачува да се консумираат од 100 мл до 200 мл супа дневно, по можност наутро или навечер, кога варењето е мирно и телото најлесно ги апсорбира хранливите материи.
Загрејте ја супата нежно – никогаш не варете – бидејќи превисоката температура може да уништи некои од чувствителните аминокиселини.
Можете да го пиете како пијалок или да го користите како основа за други јадења.
Но, во основа: едноставна супа, направена со трпение, сама по себе е комплетен велнес ритуал.
Резултати што ќе ги почувствувате (и видите)
Ако очекувате да изгледате како да сте на матура по три голтки, бидете реални – тоа е постепено дејствувачка нутритивна поддршка која покажува резултати по неколку недели редовна употреба. Но, придобивките се документирани и многу конкретни:
Посветла, поеластична кожа
Подобра подвижност и помалку болки во зглобовите
Посилна коса и нокти
Подобра општа состојба и варење (желатинот во супата има корисен ефект врз цревната слузница)
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Мајли Сајрус: Со години правеа мемиња од мене, кога облекувам костим за капење се сеќавам на тоа

Мајли Сајрус откри дека Интернетот одамна ја принудил да не оди на плажа во бикини. Во новото интервју пејачката зборуваше за тоа како со години ја следат мемиња кои го исмеваат нејзиниот изглед и дека тие слики сè уште и се појавуваат во главата секогаш кога ќе се погледне во огледалото во бањата.
„Во 2013 година луѓето ме ставаа во мемиња каде што ми ја лепеа главата на секакви грди тела“, се присетува Мајли. „И денес кога ќе го облечам костимот за капење се сеќавам на тие слики“. Затоа, вели, избегнува бикини. „Носам многу пристојни костими. Девојките со кои бев на патувањето сите имаа танга, а јас бев во шорцеви и широка маица. Буквално изгледав како баба”.
Сајрус призна дека никогаш целосно не ги преболела своите несигурности поради начинот на кој јавно ја исмевале. „Сè уште ме прогонуваат тие стари мемиња. Тие сè уште се во мене“.
Забава
Џеф Безос и Лорен Санчез вечераа во познат ресторан на Хвар: „Не можеме да ви кажеме што јаделе“

Џеф Безос и Лорен Санчез го посетија ресторанот „Код барба Луке“, кој се наоѓа во Стари Град на островот Хвар.
„Гостите беа задоволни од вечерата и воодушевени од Стари Град. Не можеме да ви кажеме што јаделе. Всушност, тие се многу фини луѓе“, изјави сопственичката на ресторанот, Катарина Роиќ-Скелин, за хрватски „Вечерњи лист“.
Таа додаде дека персоналот на ресторанот им служел на Безос и на другите гости со еднаква посветеност.
Забава
(Видео) Американскиот актер Ерик Дејн низ солзи: „Не мислам дека ова е крајот на мојата приказна, мојот крај“

Американскиот актер Ерик Дејн, познат по улогата на Марк Слоун во серијата „Вовед во анатомија“ (Grey’s Anatomy), во април оваа година откри дека страда од амиотрофична латерална склероза (АЛС).
„Дијагностицирана ми е АЛС. Благодарен сум што го имам моето прекрасно семејство покрај мене додека го започнуваме ова ново поглавје во нашите животи. Љубезно ве молам да ни дозволите мене и на моето семејство приватност“, изјави тој за списанието „Пипл“ во тоа време.
АЛС е невролошко заболување кое води до постепено губење на мускулната контрола и во моментов нема лек.
Прво интервју по дијагнозата
Два месеци откако ја објави дијагнозата за АЛС, Ерик Дејн се појави во емисијата „Добро утро, Америка“. Досега е објавен само преглед од интервјуто. Целосното интервју ќе биде објавено на 16 јуни. Седејќи со Дајан Соер, тој зборуваше за својата борба со болеста.
„Секој ден се будам и веднаш си потсетувам дека ова се случува. Не е сон“, рече Ерик.
И покрај дијагнозата, актерот вели дека сака да остане позитивен. „Не мислам дека ова е крајот на мојата приказна. Не чувствувам дека ова е крајот со мене“, рече тој.
Тој стана многу емотивен и се расплака кога Дајан го праша кого прв повикал за да му каже за неговата болест. Одговорот на Ерик на ова не беше прикажан.
Ерик откри дека продолжува да ја снима третата сезона на „Еуфорија“ и покрај борбата со АЛС. Дејн го игра Кал Џејкобс во серијата на ХБО.