Забава
Кечап, мајонез или тартар: кој сос е најмалку здрав?
Сосовите како кечап, мајонез и тартар често се неопходен додаток на многу јадења. Иако сите тие се вкусни и популарни, важно е да се земе предвид нивниот нутритивен состав и можното влијание врз здравјето.
Кечап
Иако доматите имаат многу здравствени предности, како што се витамин Ц и ликопен, кечапот што најчесто се продава во продавниците содржи големи количини на шеќер и сол.
Кечапот може да содржи до 20 до 30 проценти шеќер на 100 грама производ. Прекумерното внесување на шеќер е поврзано со зголемен ризик од дијабетес, дебелина, зголемување на лошиот холестерол и срцеви заболувања. Покрај тоа, високата содржина на сол може да го зголеми ризикот од висок крвен притисок.
Мајонез
Мајонезот е сос базиран на јајца, масло, оцет и сенф. Богат е со незаситени масти, но исто така е многу калоричен, поради што многу луѓе се внимателни за количината што ја консумираат. Мајонезот често содржи големи количини на рафинирани растителни масла, кои можат да содржат транс масти – видови на масти кои се поврзани со зголемен ризик од срцеви заболувања.
Овој популарен сос е многу калоричен со 600 до 700 калории на 100 грама, а неговата висока содржина на масти може да придонесе за зголемување на тежината и лошо кардиоваскуларно здравје. Иако незаситените масти можат да бидат корисни, рафинираните масла во комерцијалниот мајонез често содржат транс масти, кои негативно влијаат на здравјето, зголемувајќи го ризикот од срцеви и крвни заболувања.
Ако сакате мајонез, побарајте помалку калорични варијанти кои содржат здрави масла како маслиново масло. Исто така, можете да подготвите домашен мајонез со помалку масло и јајца, што ќе го намали бројот на калории и ќе ја подобри хранливата вредност.
Тартар сос
Тартар сосот обично се подготвува од мајонез, сенф, кисели краставички и зачини. Иако вкусот на тартарот е сличен на мајонезот, обично содржи помалку шеќер, но е побогат со масти и калории. Со оглед на тоа што се базира на мајонез, тартар сосот исто така ги носи сите предности и недостатоци поврзани со квалитетот на маслото и присуството на транс масти.
Овој сос често е богат со масти, особено заситени масти, и може да придонесе за проблеми со висок холестерол и зголемен ризик од срцеви заболувања. Не е толку богат со шеќер како кечапот, но е богат со калории и може негативно да влијае на дебелината ако се консумира во големи количини.
Кој сос е најмалку здрав?
Од трите сосови – кечап, мајонез и тартар, најнездрав сос е кечапот поради високата содржина на шеќер и сол.
Иако вкусен, кечапот е најнездрав поради високата содржина на шеќер и сол, што може да има негативно влијание врз здравјето ако се консумира во големи количини.
Треба да се земе предвид дека ова не значи дека мајонезот и тартарот се нужно здрави сосови, но тие се подобар избор од кечапот. Секој од овие сосови може да се јаде во умерени количини. Ако внимаваме за количината која ја консумираме, ниту еден од овие сосови не треба да предизвика здравствени проблеми.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
(Видео) Дарко Андонов – ДААН објави нова песна „Крајот е спас“
Со песната „Крајот е спас“ македонскиот артист и музички продуцент Дарко Андонов – ДААН претставува длабоко личен музички проект, кој претставува преработка на композиција од групата „Три пати на ден“, бендот во кој творел неговиот покоен татко. Станува збор за поп-рок балада што носи силна емоционална тежина и симболично значење, како чин на почит и сеќавање.
„Оваа песна за мене не е само музика, туку разговор со минатото и начин да го зачувам она што татко ми го остави зад себе“, вели Андонов. „Сакав да ѝ дадам нов живот, но без да ја нарушам нејзината суштина.“
Во „Крајот е спас“ целосно се задржани оригиналната мелодија и текст, додека интервенцијата е направена исклучиво на аранжмански план. Современиот звук внимателно е изграден така што ја надополнува, а не ја заменува емоцијата на оригиналната верзија, создавајќи мост помеѓу минатото и сегашноста.
Песната зборува за загубата, прифаќањето и внатрешното помирување, но и за силата на музиката како средство за поврзување на генерациите. „Не чувствував потреба да менувам зборови или мелодија — тие веќе кажуваа сè. Моја задача беше само да ги облечам во звук што ѝ припаѓа и на денешницата“, додава тој и нагласува дека аранжманот е работен со Кире Јакимов кој што исто така беше задолжен и за Миксинг и мастеринг на финалното аудио.
Музичкото видео за „Крајот е спас“ е веќе објавено на YouTube и е реализирано со помош на вештачка интелигенција (AI). Во видеото се рекреирани сцени од легендарното студио на МРТ каде групата “Три пати на ден” го има снимено својот прв албум во 1991 година. Визуелниот приказ преку симболични и атмосферични сцени ја следи емоцијата на песната и ја засилува нејзината порака, без буквални наративи, оставајќи простор за лично доживување кај публиката.
Забава
Бред Пит денес го слави својот роденден: полни 62 години
Бред Пит, актерот што ги излудуваше обожавателите кога „Инстаграм“ не постоеше, денес го слави својот 62. роденден. Пит е една од најголемите ѕвезди во Холивуд повеќе од три децении.
Роден е на 18 декември 1963 година во Шони, Оклахома, а пораснал во Мисури. Студирал новинарство и рекламирање, но само две недели пред дипломирањето решил да ги спакува куферите и да си ја испроба среќата во Холивуд. Овој потег се покажа како еден од најдобрите во историјата на филмската индустрија.
Своите први актерски чекори ги направи кон крајот на 80-тите во телевизиски серии, но привлече светско внимание во 1991 година со улогата на згоден стопер во филмот „Телма и Луиз“. Таа кратка, но впечатлива сцена, го лансира во слава, а Холивуд бргу сфати дека Пит е повеќе од само убаво лице.
Во текот на 90-тите тој изгради импресивна кариера. Иако често е прогласуван за еден од најзгодните мажи во светот, Пит со текот на годините докажа дека е и сериозен актер, склон кон неконвенционални улоги.
Во последните години често се пишува дека Бред Пит има затегнат однос со своите деца, особено по бурниот развод од Анџелина Џоли.
Според медиумските извештаи, некои од децата се дистанцирале од него, а други дури и се откажале од неговото презиме во јавни и правни контексти и го користат само презимето на мајка им Џоли. Пит ретко јавно зборува за тоа, а целата ситуација останува една од најчувствителните теми во неговиот приватен живот.
Во последните години Пит ретко се појавуваше јавно со своите партнерки, но е потврдено дека е во врска со дизајнерката на накит Инес де Рамон од 2022 година, според написите во светските медиуми. Иако денес го чува својот приватен живот многу подискретно отколку порано, извори блиски до актерот велат дека тој е во стабилна и мирна фаза од својот живот.
Фото: депозитфотос
Забава
Каква штета врз организмот прави прескокнувањето на појадокот?
Веројатно сте ја слушнале изреката дека појадокот е најважниот оброк во денот, а експертите се согласуваат дека ова е особено точно кога станува збор за здравјето на срцето.
Иако можеби мислите дека вашите утра се здрави, еден навидум безопасен ритуал може да биде зголемувањето на холестеролот со текот на времето.
Тоа е навика што, според некои податоци, ја практикуваат околу 15 проценти од возрасните – прескокнување на појадокот, пишува EatingWell.
Истражувањата постојано го поврзуваат прескокнувањето на појадокот со повисоки нивоа на холестерол, дури и кога тоа води до умерено губење на тежината. Експертите за здравје на срцето објаснуваат дека постојат неколку клучни причини за ова.
Го нарушува природниот ритам на телото
Прескокнувањето на појадокот може да го наруши вашиот циркадијален ритам, т.е. внатрешниот биолошки часовник кој, меѓу другото, го контролира липидниот метаболизам. Кога тој часовник е нарушен, може да влијае на гените и ензимите што го регулираат холестеролот.
Од друга страна, појадокот може да помогне во спречувањето на ненадејни скокови на холестеролот.
„Нормално, синтезата на холестерол достигнува врв рано наутро, но јадењето појадок обезбедува хранливи материи кои помагаат да се ублажи овој процес“, додава Раутенштајн.
Тоа поттикнува прејадување и желба за нездрава храна
Ако се најдете себеси како безумно грицкате храна богата со јаглехидрати или масти во текот на денот, прескокнувањето на појадокот може да биде виновникот.
„Прескокнувањето на појадокот може да предизвика метаболички промени што го зголемуваат производството на холестерол, а исто така може да доведе до прејадување подоцна во текот на денот“, вели кардиологот д-р Ренди Гулд.
„Продолженото утринско постење може да ги промени хормоните како лептин и грелин, зголемувајќи го гладот и промовирајќи инсулинска резистенција“, објаснува Раутенштајн.
Вкупниот квалитет на исхраната се намалува
Прескокнувањето на првиот оброк може да влијае и на вашиот целокупен квалитет на исхраната.
„Прескокнувањето на појадокот често води кон поголеми, помалку хранливи оброци подоцна во текот на денот“, вели Раутенштајн.
Ваквите оброци можат да бидат побогати со заситени масти и рафинирани јаглехидрати, кои „директно придонесуваат за создавање повеќе LDL честички и ги намалуваат заштитните ефекти на HDL холестеролот“, додава таа.
Студиите покажаа дека луѓето кои го прескокнуваат појадокот консумираат помалку влакна, витамини и минерали, а повеќе додадени шеќери, заситени масти и натриум, што може негативно да влијае на здравјето на срцето.

