Забава
(Видео) Направена првата историска фотографија од црна дупка во вселената
Од збирката на Event Horizon Telescope (EHT) објавена е неверојатна фотографија – првата снимка на црна дупка во историјата на човештвото.
Иако на различни анимации и визуелизации досега сме виделе многу црни дупки во филмови и документарни програми, ваквиот уникатен вселенски феномен досега не беше регистриран во вистинска, изворна форма.
На телевизиските екрани понекогаш црната дупка ни беше прикажувана како темна дамка во бесконечното вселеснко пространство, понекогаш како црн тунел, а понекогаш и како сфера, но сите овие форми беа производ на човековата имагинација, базирана на тековните научни наоди.
Причината поради која човештвото досега немаше видено вистинска црна дупка е сосема банална – црните дупки се невидливи. Нивната гравитација е толку моќна што, од одредена точка во просторот, веќе не може ништо да им побегне.
Така, од црните дупки не може да побегне ни електромагнетното зрачење, како што се рендгентските зраци, радиобрановите, светлината и слично. Значи, од црната дупка не може да се регистрира ништо што луѓето може директно да го забележат, а што може да помогне да откриеме како всушност изгледа истата.
Сепак, научниците успеале да постигнат нешто што може да се нарече невозможно. Како? Со напорна работа, двегодишен труд и досетлива идеја. Имено, за да ги регистрираат контурите, односно силуетата на црната дупка, астрономите одлучиле да ја снимат нејзината крајна граница, по која радијацијата и светлината не можат да побегнат. Крајната граница уште е позната како „event horizon“ или „точка по која нема враќање“.
„Гасот кој паѓа кон црната дупка се загрева на повеќе од милијарда степени, поради што крајната граница може да се види како силуета чија големина и форма се утврдени со Ајнштајновата теорија“, објаснуваат со анимација од EHT.
Научниците всушност на снимката го имаат регистрирано светлосното зрачење на материјата која со голема брзина кружи на работ на хоризонтот, околу темното подрачје кое ја претставува црната дупка. На тој начин е претставена сенката, односно силуетата на црнатата дупка, поточно нејзиниот темен облик на посветла позадина, предизвикана од светлината која потекнува од околните материи. Ајнштајновата општа теорија на релативноста точно го предвидува обликот на сенката на црна дупка, која, според неа, треба да биде кружна.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
(Фото) „Тикток“ тортата што ја освојува празничната сезона
„Hot Chocolate Cake“ за која многумина зборуваат – неодолив десерт кој е присутен на социјалните мрежи со недели, а кој е идеален за јадење, релаксација и дружење за време на претстојните празници.
Додека подготовките за празничната трпеза полека се загреваат, кујните веќе мирисаат на првите пробни десерти, зачини и сезонски специјалитети што ќе ги послужиме оваа зима со собири, семејни вечери и опуштени неделни попладниња.
Во потрага по инспирација, природно посегнуваме по социјалните мрежи, каде што трендовите се менуваат побрзо отколку што можеме да запишеме рецепт, и токму таму доминираа десертите што ја комбинираат носталгијата со модерен пристап овие недели. Меѓу нив, јасно се издвои една торта за која многумина зборуваат: нежна, богата и неодоливо чоколадна – Hot Chocolate Cake.
Овој десерт ја должи својата популарност на фактот дека точно ја доловува суштината на зимата: топлина, кремастост и чувство на удобност што се поврзува со шолја топло чоколадо по студен ден. Тоа е торта што буди љубопитност на прв поглед, а со својата мека текстура и интензивен вкус, го оправдува целото внимание што го доби на TikTok и другите платформи.
Значи, ако барате нешто посебно за вашето празнично собирање овие денови; нешто што ќе изгледа импресивно и ќе има вкус на зимско, пријатно искуство, подолу ви донесуваме рецепт што сигурно ќе ве мотивира да ја подготвите.
Состојки:
– 220 г обично брашно
– 60 г какао
– 200 г шеќер
– 1 лажичка прашок за пециво
– 1 лажичка сода бикарбона
– прстофат сол
– 2 јајца
– 120 мл масло
– 200 мл млеко
– 150 мл топла вода
– 1 лажичка екстракт од ванила
– чоколаден фил (мус од ганаш)
– 300 г темно чоколадо (околу 55–60% какао)
– 300 мл слатка павлака
– 50 г путер
– 1 лажица какао (по желба, за поинтензивен вкус)
– 150 г манчелу
– 2 лажици млеко
Упатство:
За почеток, подгответе калап за торта, лесно намастете го со путер и обложете го со хартија за печење. Во еден сад измешајте ги сите суви состојки: брашно, какао, шеќер, прашок за пециво, сода бикарбона и сол. Во друг сад изматете ги јајцата, маслото и млекото, а потоа полека истурете ја смесата во сувите состојки. Мешајте додека сè не се соедини, потоа додадете ја ванилата и топлата вода, што ќе го направи тестото особено сочно. Истурете ја смесата во калапот и печете додека чепкалката за заби не излезе сува. Оставете го пандишпанот целосно да се олади.
За филот, загрејте ја слатката павлака на тивок оган, тргнете ја од оган и додадете го исечканото чоколадо и путерот. Мешајте додека не се претвори во мазен и сјаен крем. Кога температурата на филот ќе падне, оставете го во фрижидер малку да се стврдне, а потоа изблендирајте го за да добиете лесна и воздушеста текстура на мус. Ако сакате фотогеничен ефект на топло чоколадо, растопете го манчелу со малку млеко, колку што е потребно за смесата да може да се премачкува.
Кога пандишпанот целосно ќе се олади, исечете го на два или три слоја и премачкајте го секој слој со чоколаден фил. Распоредете го растопениот манчелу одозгора или нежно распоредете го во неправилни пуфки, за да изгледа како растопен манчелу врз шолја топло чоколадо. Потоа изладете ја тортата за да ги споите слоевите и да го направите вкусот уште побогат. Уживајте!
фото: принтскрин
Забава
(Фото) Нова опсесија за убавина: лепенки кои веднаш го враќаат свежиот изглед на кожата
Иако рутините за нега на кожата сè повеќе се свртуваат кон минимализам и одбрани производи, еден „нов“ чекор неодамна стана многу важен. Станува збор за нанесување фластери под очите кои за кратко време влијаат кожата под очите да биде посветла и помазна.
Се чини дека фластерите под очите добија нов импулс во индустријата за убавина по лансирањето на новата маска за очи Rhode, зад која, секако, стои Хејли Бибер. Всушност, овој тип на производ постои долго време и долго време е во постојаните линии на бројни брендови, но маркетингот што оди со виралниот потпис Rhode ги врати во центарот на вниманието.
Иако имаат бројни вистински придобивки за нега на кожата, овие фластери се совршени и за социјалните мрежи. Елементот „пријателски на Инстаграм“ е многу важен елемент при маркетинг на производи на денешниот пазар за убавина, а фотогеничните фластери под очите дефинитивно го исполнуваат тој услов.
Како да ги вклучите во вашата рутина за нега на кожата?
Зошто овие фластери се сè попопуларни? За почеток, тие даваат брзи и видливи резултати. Индустријата за убавина, исто така, го следи забрзаното темпо на пласирање соодветни производи на пазарот. Фластерите под очите, всушност, делуваат многу брзо и главно се насочени кон отоци и темни кругови, што резултира со свежа и мазна кожа.
Поради оваа причина, познатите ѕвезди често ги користат пред да се појават на црвениот тепих. Исто така, овие фластери се удобни, лесни за употреба и даваат чувство на луксуз дури и во најзафатениот ден.
Тие се достапни во различни формулации, но постојат одредени состојки кои се попосакувани од другите. На пример, хијалуронска киселина, која интензивно хидрира и ги пополнува фините линии, или пептиди кои го стимулираат производството на колаген и обезбедуваат ефект на лифтинг. Исто така, постои ниацинамид за рамномерна кожа, витамин Ц за свежина и кофеин за намалување на отокот и зголемување на циркулацијата.
Оние кои сè уште сакаат да ја смират оваа чувствителна област треба да бараат формули што содржат алое вера, зелен чај или камилица.
Иако се во фаза на развој, фластерите под очите не треба да бидат само минлив тренд. Зошто? Тие се брз, практичен и ефикасен начин за освежување на пределот околу очите. Можат да бидат моментално решение пред важен настан или траен додаток на вашата редовна рутина за нега на кожата.
фото: принтскрин
Забава
Борис Бекер доби петто дете: неговата 23 години помлада убавица се породи
Лилијан де Карваљо Монтеиро, која е 23 години помлада од својот сопруг, роди девојче, а самиот Борис Бекер ја објави добрата вест на Инстаграм.
Поранешниот тенисер ја објави првата фотографија од својата ќерка.
„Добредојде на свет. Зои Виторија Бекер“, напиша тој, откривајќи го името на својата миленичка.
Ова е нивното прво дете, но петто за Борис, бидејќи тој веќе има две ќерки и два сина од претходни врски.
Патем, Лилијан е третата сопруга на Бекер, а тие се во врска од 2019 година.
„Никој не е поважен од другиот, мене ми треба Лилијан, а се надевам дека и таа има потреба од мене. Се запознавме во време кога се чувствував навистина лошо. Професионално, лично, физички, се чувствував полошо отколку што некогаш сум се чувствувал во животот, но и покрај тоа, Лилијан беше заинтересирана за мене.
Тоа е извонредно, бидејќи таа можеше да биде заинтересирана за мене само како личност затоа што немав што друго да понудам – никогаш порано не сум сретнал таква жена“, рече тој еднаш.
фото: принтскрин

