Забава
Пилешко печено во лубеница: необичен рецепт што не сте го приготвувале досега

Далеку од традиционален рецепт, пилешкото подготвено на овој начин звучи како јадење од мени на Ноќта на вештерките. Но, оние што веќе го приготвиле тврдат дека не треба да нè спречува да го пробаме во нашите кујни.
Како резултат може да добиете најмеко и најсочно печено пиле досега ако тоа е начинот на кој преферирате да го јадете своето омилено месо.
Рецептот, всушност, беше објавен во „Њујорк тајмс“ како првоаприлска шега, но кулинарските ентузијасти, како инфлуенсерката @emmymadeinjapan, решија навистина да се обидат со неколку приспособување на рецептот.
Вкусовите на лубеницата воопшто не се чувствуваат во готовото печење, а месото е меко бидејќи се пече во природна бања и сокови од ова овошје, што сега е лесно достапно.
Сега е сезона на сочни лубеници, тие може да се купат по разумни цени, а ќе ви требаат зачини по ваш избор. Рецептот вклучува неколку егзотични зачини, како што се куркума и кари, кои одлично одат со пилешко. Ако е бал, нека е маскенбал! Време е да пробаме нешто ново.
Состојки: 1 голема лубеница (околу 7 килограми), 1 печено пилешко (до 2,5 килограма), сол и бибер, 1 лимон прободен со виљушка, 1 лажица кари, 1 лажица куркума, 1 лажица чили во прав, 2 лажици лук во прав, 2 лажици кафеав шеќер, 2 лажици путер.
Приготвување: Вo пилешкото вметнете лимон, кој претходно сте го проболе со виљушка на неколку места.
Ставете го пилешкото во издлабена лубеница, а потоа ставете го капакот од лубеницата над него и прицврстете го на долниот дел со стапчиња за скара за да остане на место за време на печењето. Пилето во лубеница се пече два часа на температура од 200 степени. Намалете ја температурата на 150 степени и потоа печете уште 2 часа.
Внимателно извадете го пилешкото од лубеницата и одделете го сокот во мало тенџере. Загрејте го сокот до вриење. Потоа ставете две лажици ладен путер и мешајте додека не добиете вкусен сос.
Може да направите и вкусна салата со парчиња од испеченото месо.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Ставете алуминиумска фолија во замрзнувач и конечно решете го проблемот што ве мачи со години

Алуминиумската фолија е предмет кој е корисен на многу начини во домаќинството, практично феномен на модерната ера во домаќинството. Но, дали знаевте дека користењето алуминиумска фолија во замрзнувачот може да биде одличен начин да заштедите пари? Овој метод вреди да се испроба веднаш.
Колку е поголема количината мраз во замрзнувачот, толку повеќе енергија троши овој важен уред и бара редовно одржување. Во секој дом постои пакување алуминиумска фолија, во форма на практична цевка, која е неопходен сојузник на домаќинките во кујната. Нејзината корисност не лежи само во зачувувањето на храната, што е можеби нејзината главна намена. Фолијата може да задоволи и многу други потреби и да претставува добра алтернатива во секојдневните непредвидени ситуации.
Производителите објаснуваат дека обете страни на фолијата имаат иста функција. Меѓутоа, ако имаме намера да ја користиме на најдобар начин и ако ја користиме во рерна, мора да имаме предвид дека сјајната страна на фолијата апсорбира повеќе топлина, бидејќи рефлектира повеќе светлина.
Затоа, препорачливо е сјајната страна да биде одвнатре, а мат страната однадвор при готвење. Кога станува збор за пакување храна, употребата е ирелевантна, иако сјајната страна има тенденција да биде однадвор, што веројатно е повеќе естетски проблем отколку било што друго. Но, двете страни на фолијата ја вршат истата работа за готвење, замрзнување и конзервирање на храната. Нема функционална разлика.
Сепак, се чини дека алуминиумската фолија има уште една неочекувана функција, особено кога се става во фрижидер или замрзнувач. Одмрзнувањето на замрзнувачот е една од најсложените задачи што ги бара овој апарат за најдобро да се зачува храната. Но, покрај тоа, одмрзнувањето на замрзнувачот гарантира помала потрошувачка на електрична енергија.
За замрзнувачот да работи правилно, потребно е да се стопи целиот мраз, да се исклучи, а потоа да се испразни, вклучувајќи ја целата складирана храна и мразот што се формирал. За храната што треба да се врати во замрзнувачот, целата операција мора да се изврши брзо, поради што алуминиумската фолија е корисна во замрзнувачот. Имено, потребно е внимателно да се покријат сите страни на замрзнувачот со фолија.
Потоа можеме да ја вратиме замрзнатата храна и да почекаме алуминиумската фолија да си го одработи своето. Во пракса, мразот ќе се распадне и ќе се наталожи на фолијата, а кога ќе се отстранат листовите, замрзнувачот ќе биде чист без напор. Во меѓувреме, можете да продолжите со чистење на секоја преграда, чистејќи ги сите полици и фиоки на фрижидерот со топла вода и сода бикарбона, што е идеално за дезинфекција и спречување на непријатни мириси. Пробајте го овој метод и видете колку лесно и брзо можете да го одржувате замрзнувачот чист, а воедно да заштедите пари на сметките за струја.
фото: принтскрин
Забава
(Фото) Фризурата што сите ја сакаат оваа есен: модерна е и лесна за одржување

Ако барате фризура која е модерна, практична и моментално „вау“, мини-боб е одговорот. Сè што треба да направите е да побарате елегантен боб до вилицата…
Бобот и неговите варијации продолжуваат да владеат со трендовите, но оваа есен пристигнува нова, пократка верзија – мини-боб, која ги комбинира елеганцијата, едноставноста и тој неодолив шарм на „помалку е повеќе“.
Мини-боб е совршен за есен и зима, кога носите топли плетени работи и сакате да го избегнете тоа постојана „фризирање против џемперот“. Тоа е фризура помеѓу вилицата и јаболчниците, без шишки или непотребно слоеви.
Резултатот? Совршено дефинирана и контурирана форма на лице, нагласено чело и деколте, а фризурата може да се носи „неуредна“ или целосно права за софистициран, шик изглед.
Фризери тврдат дека мини-боб фризурата е супер лесна за постигнување. Сè што треба да направите е да побарате елегантен боб фризура до вилицата – вашиот стилист ќе го прилагоди на обликот на вашето лице и текстурата на косата.
А добрата вест? Мини-боб фризурата „го сака“ лицето на речиси сите! Идеална е за овални или срцевидни лица, но дури и тркалезните лица можат да изгледаат потенки и поелегантни благодарение на својот минималистички стил.
А стилизирање? Сосема флексибилно! За мазен и елегантен финиш, нанесете малку регенератор и исушете со фен со тркалезна четка – секогаш фенирајте надолу за максимален сјај.
Ако сакате опуштен, разбушавен, „неуреден“ изглед, слободно истакнете ја природната текстура или додадете малку спреј за волумен. Мини-боб фризурата е кратка, практична, а сепак доволно софистицирана за да се носи и во дневни и во вечерни комбинации.
Кратко и јасно: ако сакате фризура која е модерна, лесна за одржување и гарантира моден стил, мини-боб фризурата е вашата есенска задолжителна фризура.
фото: принтскрин
Забава
(Фото) Дуа Липа во најсмелото издание досега – проѕирно и блескаво

Пејачката Дуа Липа долго време го следи трендот на транспарентна облека и можеме да кажеме дека го обожава бидејќи во последно време сè почесто го истакнува своето тело на овој начин.
Најновата креација што ја донесе беше нејзиното најсмело модно издание, кое го покажа и на социјалните мрежи со серија фотографии. Таа позира во транспарентен бел, длабок фустан, кој е целосно покриен со светки, а кој се врзува околу вратот.
View this post on Instagram
Додека деколтето беше целосно транспарентно, имаше и фиксиран дел за да не се види ништо што не треба, долниот дел откри дека носи бели гаќички под фустанот. Оваа провокативна комбинација ја надополни со висечки светкави обетки, прстени и високи сребрени потпетици.
„Максимално искористувајќи ја секоја минута“, напиша таа со објава во која прикачи неколку моменти што ѝ се драги, а на една фотографија се гледа и како икомбинирала уште еден бел транспарентен фустан со каубојска шапка.