Забава
Пилешко печено во лубеница: необичен рецепт што не сте го приготвувале досега

Далеку од традиционален рецепт, пилешкото подготвено на овој начин звучи како јадење од мени на Ноќта на вештерките. Но, оние што веќе го приготвиле тврдат дека не треба да нè спречува да го пробаме во нашите кујни.
Како резултат може да добиете најмеко и најсочно печено пиле досега ако тоа е начинот на кој преферирате да го јадете своето омилено месо.
Рецептот, всушност, беше објавен во „Њујорк тајмс“ како првоаприлска шега, но кулинарските ентузијасти, како инфлуенсерката @emmymadeinjapan, решија навистина да се обидат со неколку приспособување на рецептот.
Вкусовите на лубеницата воопшто не се чувствуваат во готовото печење, а месото е меко бидејќи се пече во природна бања и сокови од ова овошје, што сега е лесно достапно.
Сега е сезона на сочни лубеници, тие може да се купат по разумни цени, а ќе ви требаат зачини по ваш избор. Рецептот вклучува неколку егзотични зачини, како што се куркума и кари, кои одлично одат со пилешко. Ако е бал, нека е маскенбал! Време е да пробаме нешто ново.
Состојки: 1 голема лубеница (околу 7 килограми), 1 печено пилешко (до 2,5 килограма), сол и бибер, 1 лимон прободен со виљушка, 1 лажица кари, 1 лажица куркума, 1 лажица чили во прав, 2 лажици лук во прав, 2 лажици кафеав шеќер, 2 лажици путер.
Приготвување: Вo пилешкото вметнете лимон, кој претходно сте го проболе со виљушка на неколку места.
Ставете го пилешкото во издлабена лубеница, а потоа ставете го капакот од лубеницата над него и прицврстете го на долниот дел со стапчиња за скара за да остане на место за време на печењето. Пилето во лубеница се пече два часа на температура од 200 степени. Намалете ја температурата на 150 степени и потоа печете уште 2 часа.
Внимателно извадете го пилешкото од лубеницата и одделете го сокот во мало тенџере. Загрејте го сокот до вриење. Потоа ставете две лажици ладен путер и мешајте додека не добиете вкусен сос.
Може да направите и вкусна салата со парчиња од испеченото месо.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Ѓоковиќ им подари потпишани маици на Модриќ и на Ковачиќ

Неодамнешна фотографија од фудбалерите Лука Модриќ и Матео Ковачиќ и тенисерот Новак Ѓоковиќ, направена на островчето Вела Ступа во близина на Корчула, стана вирална на интернет.
Лука и Матео позираа и со потпишани маици од колекцијата на Ѓоковиќ од Вимблдон. Српскиот тенисер напиша пораки на нивните маици кои ги воодушевија социјалните мрежи.
„За големиот Лука, од срце, за спомен. Се најдобро, брате“, му напиша тој на Модриќ.
На маицата на Ковачиќ напиша: „За Матео, од срце. Ти посакувам се најдобро.“
На островчето, фудбалерите и тенисерот се дружеа со претседателот на УЕФА, Александар Чеферин.
Сите четворица се големи фанови на хрватскиот брег.
Модриќ и Ковачиќ редовно одат заедно на одмор, а Чеферин одмара во Хрватска со години.
Забава
(Фото) Ослабе 40 килограми, почна да тренира и сега изгледа беспрекорно

Реалната ѕвезда Моли Смит, победничка на шоуто Love Island All Stars, повторно се најде во центарот на вниманието поради фотографиите направени на Мајорка, на кои позира во тесно бикини, а нејзиното затегнато тело и витата фигура оставаат многумина без зборови.
„Сезона на бикини“ – беше сè што напиша атрактивната русокоса со објавата од Мајорка, а во преден план се нејзините совршено обликувани стомачни мускули додека лежи на лежалка.
View this post on Instagram
И бикинито изгледаше како да се вклопува во атмосферата, а овој изглед на плажа го зачини со очила за сонце и дискретен накит.
View this post on Instagram
Таа направи неколку пози за да ги покаже својата беспрекорна фигура и исончаниот тен и доби многу комплименти за својот изглед.
View this post on Instagram
„Секојпат ми го одземаш здивот“, „Целиот труд се исплати“, „Изгледаш апсолутно неверојатно. Тоа тело е совршено“, се некои од коментарите упатени кон реалната ѕвезда.
View this post on Instagram
Таа го постигнува овој изглед со тренинг и не крие колку обожава да вежба, а често ги покажува своите тренинзи на социјалните мрежи.
View this post on Instagram
Таа гордо го покажува своето тело откога ослабе 40 килограми, а обожава да вежба и со своето момче Том Клер, кого го запознала во гореспоменатото реално шоу. Двајцата ја освоија првата сезона од шоуто.
Фото: принтскрин
Забава
Алкохолот влијае на ризикот од рак на усната шуплина

Ракот на усната шуплина е меѓу 20-те најчести видови рак во светот. Кај мажите тој е на 12-тото место, а кај жените е на 18-тото, според податоците од Светскиот фонд за истражување на ракот. Оваа болест може да влијае на јазикот, непцата и на внатрешноста на усните, а во некои случаи се шири и на задниот дел од грлото.
И додека генетиката игра улога, експертите нагласуваат дека исхраната и начинот на живеење може значително да влијаат на ризикот од развој на рак на усната шуплина.
Една секојдневна навика, која многумина ја доживуваат како дел од релаксација или социјални моменти, всушност може да биде сериозна закана – а тоа е консумирањето алкохол.
„Кога пиеме алкохол, тој се разградува во телото во ацеталдехид – токсично соединение, кое може да ја оштети ДНК и со тоа да го зголеми ризикот од рак“, објаснува диететичарката и нутриционистка специјализирана за онколошка исхрана, Керол Саливан, за EatingWell. Покрај тоа, алкохолот им овозможува на штетните супстанции полесно да навлезат во клетките на усната шуплина и грлото.
Таа додава дека алкохолот е класифициран како канцероген од категорија 1. Може да ја наруши природната рамнотежа на микроорганизмите во устата и во цревата, да предизвика воспаление и да го ослаби имунолошкиот систем – сето тоа заедно создава плодна почва за развој на рак.
Саливан истакнува дека дури и умереното пиење алкохол може речиси да го удвои ризикот од развој на рак на усната шуплина. Алкохолот исто така се меша во апсорпцијата на важни хранливи материи, како што се фолна киселина, витамините А, Ц и Е, кои се неопходни за обновување на клетките и заштита од слободните радикали.
„Редовното пиење алкохол може да предизвика сериозни недостатоци на есенцијални витамини и минерали. Алкохолот речиси и да нема хранлива вредност, но сериозно ги нарушува природните одбранбени механизми на телото“, нагласува таа.
Стоматологот Чед Либрати советува дека, за превенција, треба да се грижите за исхрана богата со овошје и зеленчук, да избегнувате тутун, редовно да посетувате стоматолог и да користите заштита за усни во сончеви денови.
„Дури и умереното пиење може да го удвои ризикот, а за оние што пијат често ризикот може да биде петпати поголем“, предупредува д-р Либрати.
Саливан додава дека многу луѓе се грижат повеќе за ритуалот на пиење отколку за самиот алкохол, па затоа предлага да се премине на безалкохолни алтернативи, кои се сè повеќе достапни денес и може да помогнат во одржувањето на здравјето, без да се жртвуваат социјалните навики.