Забава
Поранешниот возач на принцезата Дијана: Не ја знаеше вистината, тоа сè уште ме прогонува и по 27 години
Принцезата Дијана трагично загина во сообраќајна несреќа во Париз на 31 август 1997 година. Повеќе од 27 години по нејзината смрт, возачот на принцезата, кој доби отказ една година пред кобната несреќа, го даде своето прво интервју, во кое зборуваше за она што оттогаш го прогонува.
Покрај тоа што беше нејзин личен возач, Стив Дејвис со текот на времето станал нејзин многу добар пријател. Таа вечер кога загина Дијана, тој не го управуваше возилото бидејќи, како што рече, добил отказ една година претходно, во март 1996 година.
„Тоа се случи преку ноќ. Од некој што ја возеше насекаде, до забрана за пристап до нејзиниот автомобил. По божиќните празници, ми рекоа дека не сака да сум во близина на нејзиниот автомобил“, изјави тој за „Дејли мејл“. „Продолжив да земам плата, но единственото нешто што можев да го направам е да седам во гаража по десет часа на ден, колку што траеше мојата смена, без никаква работа, а потоа си одев дома. Бев скршен, понижен. Таа ме игнорира“, додаде тој.
Во тоа време, тој не знаеше дека е колатерална жртва на британскиот новинар Мартин Башир, кој ја наведе принцезата на најтешкото интервју во историјата на кралското семејство – нејзиното појавување во емисијата „Панорама“ во ноември 1995 година.
Новинарот ја убедил Дијана дека сите се против неа
Имено, во септември истата година на тајна средба со принцезата и нејзиниот брат ерл Спенсер, Башир ја убедил Дијана дека нејзините пријатели и најблиски соработници се дел од заговор против неа. Конкретно, новинарот го нарече возачот Стив шпион на медиумите и ја предупреди принцезата дека нејзиниот автомобил го следат и е озвучен.
„Бев принуден да ја напуштам работата што сакав да ја работам до крајот на мојот живот. Работата за кралското семејство подразбира доверба, лојалност, дискреција и чувство на должност. Вашата репутација и вашето добро име значат сè. Башир ме лиши од тоа кога ги упати овие обвинувања пред Дијана, јас не бев човек што троши време и енергија на незадоволство или лутина, но таа умре верувајќи дека сум ја изневерил и тоа е нешто што не можам да го заборавам или простам“, сподели Стив.
„Верувам дека Дијана ќе беше жива денес ако јас ја возев во Париз. Никогаш немаше да дозволам работите да се случат онака како што се случија таа вечер. Секогаш преземав дополнителни мерки на претпазливост кога стануваше збор за нејзината безбедност. Ја возев во разни ситуации и секогаш обрнував внимание на секоја ситница“, рече тој и додаде дека секогаш инсистирал на врзување на појасот и внимателно ги проверувал сите услови пред да тргне со автомобилот.
Башир, кој ја измами принцезата Дијана на интервју, подоцна им се извини на нејзините синови, принцовите Вилијам и Хари, а во таа пригода истакна дека е неразумно неговите постапки да се поврзат со смртта на Дијана. „Никогаш не сакав да ѝ наштетам на Дијана на кој било начин и не верувам дека го направив тоа“, рече Башир.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Колку често треба да водите љубов за да бидете здрави
Сексот не е само пријатен, туку може да има и значајни здравствени придобивки, а ефектите зависат од тоа колку често се практикува. Професорката по сексуално и репродуктивно здравје, Кајл Велингс истакнува дека редовната сексуална активност може да го подобри имунитетот, менталното здравје и здравјето на срцето.
Истражувањата покажуваат дека секс еднаш до двапати неделно ја зголемува заштитата од инфекции.
Според студиите, исто така, секс еднаш во неделата позитивно влијае на линијата; 2 пати неделно – зајакнување на имунитетот; 3 пати неделно – двојно помал ризик од срцев удар; 4 пати неделно – подобар тен; 5 пати неделно – повеќе енергија, оптимизам и креативност.
Забава
Џејми Ли Кертис: Направив пластична операција на 25 години и се каам
Познатата актерка Џејми Ли Кертис откри дека направила пластична операција на 25 години и дека тоа денес го смета за една од најголемите грешки во животот. Одлуката ја донела по навредлив коментар на снимање во 1985 година, по што направила корекција на подочниците, но, како што вели, зажалила веднаш.
Таа истакна дека искуството ја поттикнало да стане силен поддржувач на природниот изглед и самоприфаќањето, предупредувајќи дека естетската индустрија и филтрите на социјалните мрежи создаваат нереални стандарди за убавина.
Кертис неодамна изјави дека масовната употреба на филери и операции претставува „геноцид над генерација жени“, додавајќи дека ваквите трендови го бришат природниот човечки изглед. Таа јавно ги советува и своите ќерки да не прават интервенции на лицето, нагласувајќи дека „кога еднаш ќе се вмешаш во лицето, нема враќање назад“.
Фото: depositphotos
Забава
Чоколадата би можела да исчезне до 2050 година, но научниците имаат „aс во ракавот“
Екстремните временски услови ја загрозуваат иднината на плантажите со какао ширум светот, што претставува сериозна закана за иднината на чоколадната индустрија. Поради тоа, научниците истражуваат други култури кои се поотпорни на климатските промени и од кои би можело да се создаде нова слатка алтернатива, пишува „Еуроњуз“.
Поголемиот дел од какаото (околу 60 проценти) доаѓа од западна Африка, од влажни земји како Брегот на Слоновата Коска и Гана, каде што високите температури и обилните врнежи се менуваат со кратки сушни периоди.
Сепак, во последните две години производството на какао опаднало и до 40 проценти. Поради тоа, цените на чоколадата пораснаа на нивоа какви што не биле забележани уште од 1970-тите години, а експертите предупредуваат дека свет без какао би можел да стане реалност веќе до 2050 година.
Како климатските промени ја загрозуваат чоколадната индустрија
Постојат повеќе фактори што укажуваат на можен недостиг на чоколада. Претходни извештаи како причини ги наведуваа нелегалното рударење злато, стареењето на какао-стеблата, па дури и шверцот, но истражувањата покажуваат дека главниот виновник е сè поизразениот контраст меѓу екстремните врнежи.
Институтот за клима и одржливост при Универзитетот Харвард наведува дека чувствителноста на какаото на временските услови не е новост, но дека климатските промени го „засилуваат интензитетот на обилните врнежи“ како што растат температурите.
За секое зголемување на температурата на воздухот за еден степен Целзиусов, атмосферата може да задржи околу седум проценти повеќе влага, што доведува до посилни и поинтензивни дождови.
„Основната физика е едноставна: потоплата атмосфера задржува повеќе влага, што ги засилува екстремните врнежи. Тоа доведува до задржување на вода во почвата, ерозија на земјиштето и создавање услови погодни за развој на габични заболувања“, објаснуваат истражувачите.
Можат ли научниците да ја спасат чоколадната индустрија?
Поттикнати од овој климатски предизвикан колапс, научниците од Националниот универзитет во Сингапур почнале потрага по решение.
Истражувачите го насочиле вниманието кон рогачот – климатски отпорна билка која се одгледува во Медитеранот и која постепено привлекува внимание како алтернатива на какаото.
За разлика од какаото, рогачот успева во топли и суви услови и бара многу малку вода. По печењето, ослободува специфична арома која потсетува на какао, иако неговиот вкус не одговара целосно.
За да го надминат тој проблем, тимот развил две техники за промена на вкусот на растението, користејќи ензими за да се засилат горчината и слаткоста.
Ензимскиот третман претставува едноставен и чист метод кој бара минимална обработка, за разлика од други постапки што вклучуваат агресивни хемикалии, како што е хлороводородната киселина, со цел подобрување на вкусот.
Со подобрување на ароматичниот профил на рогачот, истражувачите веруваат дека би можеле да ги охрабрат производителите на слатки да го користат рогачот во производи кои вообичаено бараат какао, како што се чоколадни табли, слатки напитоци и други производи на база на какао.
Доколку овие методи се применат во голем обем, тие би можеле „значително да ја намалат“ зависноста на чоколадната индустрија од какаото, правејќи ги синџирите на снабдување поотпорни на климатските промени и на појавата на болести кај посевите.
„Нашето истражување не е само обид да се репродуцира вкусот на какаото, туку и да се направи разновидност на состојките што ги користиме за создавање чоколадни алтернативи“, вели Манфред Ку, главен автор на научниот труд.
„Насочувањето кон издржливи, климатски отпорни култури како рогачот може да ѝ помогне на индустријата да се прилагоди на еколошките предизвици, а на потрошувачите да им понуди производ во кој ќе уживаат“, заклучува научникот.
Фото: pexels

