Забава
Потрагата по совршен костим за капење може да биде стресна: пронајдете го идеалниот модел според вашата градба на тело
Не знаете кој костим за капење ви одговара најмногу? Ви откриваме кои модели да ги изберете врз основа на вашата форма на тело – јаболко, круша, песочен часовник, правоаголник или превртен триаголник.
Летото е пред нас, а потрагата по совршен костим за капење може да биде стресна… особено ако не знаете што ви одговара најмногу. Без разлика на вашата тежина, вистинската фигура може да го извлече најдоброто од вас. Еве како да го изберете совршениот едноделен костим за капење за вашиот тип на тело и да блеснете на плажа.
За тело во форма на јаболко, изберете костим за капење со V-изрез и набори; за тело во форма на круша, истакнете го горниот дел; за тело во форма на превртен триаголник, додадете волумен на колковите; тело во форма на правоаголник бара прорези и детали што ја обликуваат половината, а тело во форма на песочен часовник изгледа совршено во класични модели што ја следат линијата на телото.
View this post on Instagram
Тип на тело во форма на јаболко
Пошироки рамена и гради, потесни колкови и нозе.
Изберете костим за капење кој обезбедува добра потпора во горниот дел и визуелно ја издолжува фигурата. Моделите со V-деколте и набори во пределот на стомакот може да направат чуда – ќе ги нагласат градите и ќе го скријат стомакот.
Идеално: длабоко V-деколте и драпирани детали на стомакот.
Тип на тело во форма на круша
Потесен горен дел од телото, пошироки колкови и бутови.
Ваш сојузник е костим за капење кој привлекува внимание кон горниот дел од телото. Изберете модел со истакнати прерамки, интересни детали или светли бои на горниот дел и поедноставен крој на долниот дел.
Идеални: костими за капење со тенки прерамки и детали на градите.
Превртен триаголник
Нагласени рамена и гради, потесни колкови.
Рамнотежата се постигнува со костим за капење кој додава волумен на долниот дел од телото. Добра опција се врзувања на страна или детали како што се набори и врвки на страните.
Идеален: модел со врзувања на страна и подлабоко деколте.
Правоаголна форма
Рамената, половината и колковите се приближно со иста ширина.
Целта е да се создаде илузија на кривини – изберете костими за капење со набори, прорези или странични исечоци, што ја нагласуваат половината. Моделите со врвки и асиметрични детали се хит.
Идеален: модел со странични процепи и врвка на половината.
Фигура во облик на песочен часовник
Дефинирана половина, пропорционални рамена и колкови.
Можете да носите речиси сè, но класичните модели, кои ја следат линијата на телото и ја нагласуваат половината, изгледаат најдобро. Едноставен, но ефективен крој е сè што ви треба.
Идеален: класичен едноделен костим за капење, кој ја следи линијата на телото.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Колку често треба да водите љубов за да бидете здрави
Сексот не е само пријатен, туку може да има и значајни здравствени придобивки, а ефектите зависат од тоа колку често се практикува. Професорката по сексуално и репродуктивно здравје, Кајл Велингс истакнува дека редовната сексуална активност може да го подобри имунитетот, менталното здравје и здравјето на срцето.
Истражувањата покажуваат дека секс еднаш до двапати неделно ја зголемува заштитата од инфекции.
Според студиите, исто така, секс еднаш во неделата позитивно влијае на линијата; 2 пати неделно – зајакнување на имунитетот; 3 пати неделно – двојно помал ризик од срцев удар; 4 пати неделно – подобар тен; 5 пати неделно – повеќе енергија, оптимизам и креативност.
Забава
Џејми Ли Кертис: Направив пластична операција на 25 години и се каам
Познатата актерка Џејми Ли Кертис откри дека направила пластична операција на 25 години и дека тоа денес го смета за една од најголемите грешки во животот. Одлуката ја донела по навредлив коментар на снимање во 1985 година, по што направила корекција на подочниците, но, како што вели, зажалила веднаш.
Таа истакна дека искуството ја поттикнало да стане силен поддржувач на природниот изглед и самоприфаќањето, предупредувајќи дека естетската индустрија и филтрите на социјалните мрежи создаваат нереални стандарди за убавина.
Кертис неодамна изјави дека масовната употреба на филери и операции претставува „геноцид над генерација жени“, додавајќи дека ваквите трендови го бришат природниот човечки изглед. Таа јавно ги советува и своите ќерки да не прават интервенции на лицето, нагласувајќи дека „кога еднаш ќе се вмешаш во лицето, нема враќање назад“.
Фото: depositphotos
Забава
Чоколадата би можела да исчезне до 2050 година, но научниците имаат „aс во ракавот“
Екстремните временски услови ја загрозуваат иднината на плантажите со какао ширум светот, што претставува сериозна закана за иднината на чоколадната индустрија. Поради тоа, научниците истражуваат други култури кои се поотпорни на климатските промени и од кои би можело да се создаде нова слатка алтернатива, пишува „Еуроњуз“.
Поголемиот дел од какаото (околу 60 проценти) доаѓа од западна Африка, од влажни земји како Брегот на Слоновата Коска и Гана, каде што високите температури и обилните врнежи се менуваат со кратки сушни периоди.
Сепак, во последните две години производството на какао опаднало и до 40 проценти. Поради тоа, цените на чоколадата пораснаа на нивоа какви што не биле забележани уште од 1970-тите години, а експертите предупредуваат дека свет без какао би можел да стане реалност веќе до 2050 година.
Како климатските промени ја загрозуваат чоколадната индустрија
Постојат повеќе фактори што укажуваат на можен недостиг на чоколада. Претходни извештаи како причини ги наведуваа нелегалното рударење злато, стареењето на какао-стеблата, па дури и шверцот, но истражувањата покажуваат дека главниот виновник е сè поизразениот контраст меѓу екстремните врнежи.
Институтот за клима и одржливост при Универзитетот Харвард наведува дека чувствителноста на какаото на временските услови не е новост, но дека климатските промени го „засилуваат интензитетот на обилните врнежи“ како што растат температурите.
За секое зголемување на температурата на воздухот за еден степен Целзиусов, атмосферата може да задржи околу седум проценти повеќе влага, што доведува до посилни и поинтензивни дождови.
„Основната физика е едноставна: потоплата атмосфера задржува повеќе влага, што ги засилува екстремните врнежи. Тоа доведува до задржување на вода во почвата, ерозија на земјиштето и создавање услови погодни за развој на габични заболувања“, објаснуваат истражувачите.
Можат ли научниците да ја спасат чоколадната индустрија?
Поттикнати од овој климатски предизвикан колапс, научниците од Националниот универзитет во Сингапур почнале потрага по решение.
Истражувачите го насочиле вниманието кон рогачот – климатски отпорна билка која се одгледува во Медитеранот и која постепено привлекува внимание како алтернатива на какаото.
За разлика од какаото, рогачот успева во топли и суви услови и бара многу малку вода. По печењето, ослободува специфична арома која потсетува на какао, иако неговиот вкус не одговара целосно.
За да го надминат тој проблем, тимот развил две техники за промена на вкусот на растението, користејќи ензими за да се засилат горчината и слаткоста.
Ензимскиот третман претставува едноставен и чист метод кој бара минимална обработка, за разлика од други постапки што вклучуваат агресивни хемикалии, како што е хлороводородната киселина, со цел подобрување на вкусот.
Со подобрување на ароматичниот профил на рогачот, истражувачите веруваат дека би можеле да ги охрабрат производителите на слатки да го користат рогачот во производи кои вообичаено бараат какао, како што се чоколадни табли, слатки напитоци и други производи на база на какао.
Доколку овие методи се применат во голем обем, тие би можеле „значително да ја намалат“ зависноста на чоколадната индустрија од какаото, правејќи ги синџирите на снабдување поотпорни на климатските промени и на појавата на болести кај посевите.
„Нашето истражување не е само обид да се репродуцира вкусот на какаото, туку и да се направи разновидност на состојките што ги користиме за создавање чоколадни алтернативи“, вели Манфред Ку, главен автор на научниот труд.
„Насочувањето кон издржливи, климатски отпорни култури како рогачот може да ѝ помогне на индустријата да се прилагоди на еколошките предизвици, а на потрошувачите да им понуди производ во кој ќе уживаат“, заклучува научникот.
Фото: pexels

