Забава
Тие не треперат кога доаѓа летото: најзгодните хороскопски знаци

Постојат луѓе кои не се замараат со бројки, апликации и диети – а сепак остануваат во форма.
Нивниот пристап кон здравјето и изгледот се базира на внатрешна рамнотежа, слушање на своите тела и природна дисциплина, наместо на ограничувања или вина.
Во астрологијата, некои хороскопски знаци ја имаат токму оваа особина – тие интуитивно разбираат што ги прави среќни, кога да престанат и како да го поминат денот без прекумерна контрола. Нивната форма доаѓа од ставот, а не од табелата со калории.
Стрелец
Стрелците се природно склони кон движење, честопати од потреба за слобода, истражување и промена. Нивниот секојдневен живот ретко е статичен – тие одат, патуваат, планинарат, возат велосипед или едноставно „одат некаде“. Тие не вежбаат затоа што мораат, туку затоа што го сакаат чувството на живот.
Тие се опуштени во врска со нивната исхрана – понекогаш премногу опуштени – но знаат како да ги слушаат своите тела. Кога чувствуваат дека нешто не е во ред, брзо се прилагодуваат. Не водат дневници за храна, но знаат кога да престанат. Нивната рамнотежа доаѓа од внатрешно чувство, а не од правила.
Вага
Вагите ја сакаат естетиката и хармонијата – и тоа често се рефлектира во нивниот однос со своето тело. Тие знаат дека убавината доаѓа од внатрешна рамнотежа и ретко одат во крајности. Нема да се принудат на диети, но нема ни да претеруваат – умереноста е клучот за нив.
Иако не се секогаш спортски типови, тие често избираат активности што им носат задоволство: танцување, јога, пилатес, лесно одење. Тие ја доживуваат храната како дел од уживањето, но се свесни што ги прави да се чувствуваат добро, а што ги прави да се чувствуваат непријатно. Нивната форма доаѓа од чувството на хармонија, а не од строгата самодисциплина.
Бик
Иако често се поврзуваат со препуштање на храната, Биковите се знак кој најдобро ја разбира вредноста на рутината. Откако ќе пронајдат што им одговара – без разлика дали станува збор за нивната исхрана, нивните прошетки или нивниот неделен распоред на оброци – тие се држат до нив доследно. Нивната сила не лежи во ограничувањата, туку во стабилноста.
Бикот сака квалитетна, домашно приготвена храна, но знае кога е доволно. Не ги бројат калориите бидејќи тоа им го уништува чувството на задоволство, но интуитивно знаат што бара нивното тело. Тие избираат активности врз основа на чувството – сакаат физичка работа, градинарство, долги прошетки, работа во природа. Нивната форма доаѓа од континуитет, а не од броење.
Фото: принтскрин
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Светот зборува за новата холивудска романса помеѓу Остин Батлер и Зои Кравиц: тие сè уште мудро молчат…

Актерката Зои Кравиц и актерот Остин Батлер беа фотографирани заедно во Њујорк, каде, според медиумските извештаи, уживале во заеднички викенд.
Како што посочија неколку извори, актерите присуствувале на претставата „Viola’s Room“, а потоа „побегнале“ од очите на јавноста.
Двојката предизвика гласини за потенцијална романса на почетокот на април оваа година. Дури и некои извори блиски до актерите коментирале за нивната врска.
Zoe Kravitz, Austin Butler spotted out together at immersive NYC show after sparking romance rumors https://t.co/10UpuJSc7a pic.twitter.com/2f0WZPMGry
— Page Six (@PageSix) July 20, 2025
„Тие се сложуваат добро, а хемијата меѓу нив е подеднакво добра и зад камерата и пред неа“, вели изворот.
Врската на Остин и Зои доаѓа како мало освежување, бидејќи актерите претходно беа во долги врски.
Додека Батлер беше лудо заљубен во манекенката Каја Гербер, ќерка на поранешната топ-моделка Синди Крафорд, Зои беше верена со холивудскиот згоден актер Ченинг Тејтум.
Двајцата ја раскинаа свршувачката минатата година.
Фото: принтскрин
Забава
Грешки поради кои вашиот домашен сладолед е неуспешен

Кога правите домашен сладолед, клучот е да избегнете пет вообичаени грешки што го прават неуспешен.
1. Формирање на ледени кристали
Ледените кристали се формираат кога молекулите на водата во смесата полека замрзнуваат, дозволувајќи да растат поголеми кристали. За да спречите формирање кристали, користете стабилизатори како што е 1/4 лажичка желатин.
2. Сладоледот е тврд како карпа
Ова се случува кога има премногу вода или нема доволно масти и шеќер за да се намали точката на замрзнување.Решението е да додадете 1-2 лажици алкохол (како вотка или рум) на 500 мл база за да се намали точката на замрзнување или да ја зголемите содржината на масти со користење на повеќе крем или жолчки од јајца, за да создадете помека текстура.
3. Мек и премногу течен сладолед
Ова може да се должи на недоволно време на замрзнување, премногу шеќер или премногу алкохол во смесата.Решението е основата да се олади на најмалку 4°C пред мешањето и машината за сладолед да се постави на соодветна температура за мешање. Доколку е потребно, намалете ја содржината на шеќер за 10-20%.
4. Коагулирана основа
Ова се случува кога јајцата се загреваат пребрзо или на превисока температура, што предизвикува нерамномерно згрутчување. Решението е да ја загреете смесата на тивок оган и постојано да мешате. Ако се згрутчи, брзо процедете ја смесата и веднаш ставете ја во фрижидер.
5. Нерамномерна распределба на смесата
Ако парчињата чоколадо, јаткасти плодови или овошје не се рамномерно распределени во сладоледот, причината е што се додадени прерано во процесот на матење или кога се премногу тешки за основата на сладоледот.Решението е да ги додадете тие состојки во последните неколку минути од мешањето за да бидете сигурни дека се добро соединети без да потонат на дното.
Забава
(Фото) Партнерката на Роналдо повторно критикувана

Георгина Родригез, партнерка на фудбалерот Кристијано Роналдо, повторно најде начин да биде во центарот на вниманието на медиумите – но не на позитивен начин.
Имено, пред неколку дена таа објави компилација од фотографии од католички верски објект во Португалија на „Инстаграм“, а нејзината облека наиде на критики од јавноста.
Фаталната бринета, која често не се грижи за кодексот на облекување, овој пат одлучи да ги разбранува мрежите. За посета на црквата таа одлучи да облече бел фустан со цветни мотиви.
View this post on Instagram
Целиот изглед го надополни со кожнеа чанта „биркин“ и дискретни додатоци. Составен дел од комбинацијата беше шапката, што предизвика дискусија на „Инстаграм“.
Додека некои коментираа дека изгледа совршено и во согласност со актуелните модни трендови, имаше и такви (повеќето од нив) што ја критикуваа. Судејќи според коментарите, носењето шапка во религиозен објект е одраз на непочитување кон него.
Фото: принтскрин