Забава
Филмски парови меѓу кои немало апсолутно никаква хемија

Без разлика дали две ѕвезди глумат љубовници, долгогодишни пријатели, па дури и членови на семејството, хемијата меѓу нив е клучен елемент кога станува збор за снимање филм, па затоа тестовите по хемија, кои обично спојуваат разни комбинации на актери за да се види кои од нив споделуваат најинтригантна и најверојатна динамика, се одлучувачки и клучен аспект во претпродукцијата на проектот.
Со текот на времето филмската индустрија спои најневеројатни двојки на филмското платно, кои глумеа еден спроти друг неколкупати и станаа едни од најнезаборавните парови во кинематографијата.
Сепак, во филмовите се случувало главните ѕвезди да не се навидум компатибилни и како резултат на тоа прикажаниот меѓусебен однос не бил толку убедлив. Од Ghosted до Harry Potter, социјалната мрежа „Редит“ сподели ставови на своите корисници за тоа кои филмски парови се со мала или апсолутно никаква хемија.
Ликовите Сејди и Кол во Ghosted (2023)
Не е првпат Крис Еванс и Ана де Армас да ги обединат силите. Интересно е тоа што кога излезе крими-драмата „Нож во грб“ (Knives Out), гледачите беа желни да видат како овие две ѕвезди ќе се однесуваат еден кон друг, но се разочараа. Во „Маѓепсан“ (Ghosted), акција – авантура – комедија, ликот Кол паѓа на шармот на Сејди пред да сфати дека таа е всушност таен агент.
Ликовите Пола и Трип во Failure to Launch (2006)
Иако одличната хемија е од суштинско значење во сите филмски жанрови, во љубовните филмови (кои се фокусираат на врската помеѓу два лика), таа секако станува уште побитна. Сепак, корисниците на „Редит“ тврдат дека никаде ја нема во „Неуспешно лансирање“ или Failure to Launch. Филмот следи еден млад човек (Метју Меконахи), кој сè уште живее со своите родители. Конечно, неговите родители ангажираат убава жена (Сара Џесика Паркер) да го убеди да најде свој стан.
„Откако го гледав тој филм, веднаш го пуштив How To Lose A Guy in 10 Days („Како да изгубите момче за 10 дена“) за да се потсетам како изгледа кога Метју има вистинска хемија со некого на екранот“, напишаа корисници на „Редит“. „Беше вистинско задоволство да го гледате него и Кејт Хадсон во тој филм“, додаваат од таму.
Чарлс и Кери во „Четири свадби и погреб“ (1994)
„Четири свадби и погреб“ – го следи закоравениот ерген Чарлс (Хју Грант), кој сфаќа дека можеби ја пронашол љубовта во текот на пет настани – е една од најпопуларните романтични комедии од 90-тите. Сепак, хемијата помеѓу Грант и Енди Мекдауел ја нема.
Џејн и Тор во филмскиот универзум на „Марвел“
Како што се чини, еден од најголемите филмови на „Марвел“ е меѓу најразочарувачките. Џејн (Натали Портман) и Тор (Крис Хемсворт) првпат се сретнаа во првиот соло филм за моќниот Бог на громот. Иако двајцата развија комплицирана романса во која се среќаваат науката и магијата, некои гледачи не беа импресионирани благодарение на недостигот на хемија помеѓу двата главни лика.
Бонд и Медлин во серијалот за Џејмс Бонд
Бонд-девојката Медлин (Леа Сејду) е една од многуте жени што го привлекоа вниманието на култниот таен агент 007 (Даниел Крег). Иако двајцата споделуваат интригантна динамика, многумина сметаат дека тоа не било толку убедливо како, на пример, врската на Бонд со Веспер (Ева Грин).
„Не барајте подалеку од Даниел Крег и Ева Грин во „Казино Ројал“. Некои од најдобрите филмски хемии досега“, напиша корисник на платформата.
Некои корисници на „Редит“ неодамна прашаа „Кој славен актер никогаш нема хемија со своите колеги?“, а луѓето наведоа низа парови од филмското платно, каде што едниот или двајцата актери немаат апсолутно никаква хемија со другиот.
Двејн Џонсон со Емили Блант во Jungle Cruise („Крстарење во џунглата“). Потоа Марк Руфало со Скарлет Јохансон во Avengers: Age of Ultron („Одмазници: Ерата на Алтрон“).
Кијану Ривс со Кери-Ен Мос во „Матрикс“
Џенифер Лопез и Овен Вилсон во „Омажи се за мене“
Даниел Редклиф и Бони Рајт во „Хари Потер“, потоа Кејт Бланшет со Бред Пит во „Необичниот случај на Бенџамин Батон“.
Ен Хатавеј со Кристијан Бејл во „Темниот витез“, Том Круз со Деми Мур во „Неколку добри луѓе“. Голем број корисници на „Редит“ сметаат дека Хоакин Феникс покажува лоша хемија буквално со сите актерки.
Хемијата се случува во моментите помеѓу зборовите. Таа лежи во неискажаното, во разменетите погледи меѓу две личности. Затоа тешко е да се опише, едноставно, мора да се види на екранот.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Пет намирници за кои сите мислат дека се нездрави, а всушност се здрави

Денес знаеме дека многу од „забранетите“ прехранбени производи не само што се во ред за консумирање, туку можат да бидат и корисни за здравјето.
Со години, некои прехранбени производи се наоѓаат на црната листа поради погрешни информации, митови или застарени препораки за исхрана. Денес знаеме дека многу од овие „забранети“ намирници не само што се во ред за јадење – тие можат да бидат и корисни за здравјето.
Јајца – Холестеролот (веќе не е) проблем
Јајцата со децении имаат лоша репутација поради високата содржина на холестерол. Сепак, денешните истражувања покажуваат дека холестеролот во исхраната има многу помал ефект врз холестеролот во крвта отколку што се сметаше претходно.
Јајцата се одличен извор на протеини, витамини Б12, Д, селен и холин. Едно јајце има само околу 70 калории. Можете безбедно да јадете 1-2 јајца на ден ако немате специфични здравствени ограничувања.
Путер – кога се користи умерено
Со години, путерот се смета за непријател број 1 поради заситените масти. Сепак, неодамнешните студии покажуваат дека природните заситени масти во путерот не се нужно штетни ако се консумираат умерено, особено во контекст на целокупната исхрана.
Путерот содржи витамини растворливи во масти (А, Д, Е и К) и масни киселини со краток синџир кои можат да имаат антиинфламаторно дејство. Клучот е во количината – не е за секој ден во големи количини, но не треба целосно да се избегнува.
Компири – не само „празен скроб“
Компирите често се етикетираат како „лоши“ јаглехидрати, но тоа зависи и од тоа како се подготвени. Пржените компири не се здрави – но варените, печените или варените компири се хранливо богати.
Црвено месо – добар квалитет и во разумни количини
Црвеното месо добива лоша репутација поради неговата поврзаност со срцеви заболувања и рак, но клучниот збор е прејадување. Умерената консумација на квалитетно, свежо приготвено месо не е штетна и може да биде вреден извор на протеини, железо, цинк и витамини од групата Б.
Важно е да се избегнуваат преработени месни производи како што се хот-догови и салама, а наместо тоа да се избираат парчиња месо кои се минимално преработени, по можност од домашно потекло.
Темно чоколадо – повеќе придобивки отколку штета
Многу луѓе го ставаат чоколадото во категоријата „слатки што треба да се избегнуваат“, но темното чоколадо (со повеќе од 70 проценти какао) може да има позитивни ефекти врз здравјето.
Богат е со антиоксиданси, може да помогне во намалувањето на крвниот притисок и подобрувањето на циркулацијата, а содржи и мали количини на магнезиум и железо. Секако, не треба да претерувате – 20 до 30 g дневно е доволно.
Забава
Зачин што го чисти телото, го зајакнува имунитетот и го штити срцето

Иако често го доживуваме како едноставен зачин или декорација на чинијата, магдоносот е многу повеќе од тоа.
Ова скромно растение крие изненадувачко богатство од хранливи материи и може значително да придонесе за нашето здравје – под услов да му дадеме шанса.
Извор на витамини што го зајакнуваат имунитетот
Магдоносот е исклучително богат со витамин Ц, дури и повеќе од лимонот. Само две лажици свеж магдонос содржат околу 16 % од препорачаната дневна доза витамин Ц, кој е клучен за нормално функционирање на имунолошкиот систем и за одбраната на телото од инфекции. Покрај тоа, магдоносот е добар извор на витамини А и К, кои се важни за здравјето на очите и на коските и против згрутчување на крвта.
Го прочистува телото и го поддржува варењето на храната
Магдоносот дејствува како природен диуретик – го поттикнува елиминирањето на вишокот течности и токсини од телото. Ова го прави корисен сојузник за оние што се борат со задржување вода или имаат благ оток. Дополнително, есенцијалните масла од магдоносот, особено апиолот и миристицинот, може да ја намалат надуеноста и да го подобрат варењето на храната.
Богат со антиоксиданти
Магдоносот содржи моќни антиоксиданти, како што се флавоноидите (на пример, лутеолин), каротиноидите и витаминот Ц, кои помагаат во борбата против оксидативниот стрес. Редовното внесување на овие соединенија може да го намали ризикот од хронични заболувања, вклучувајќи срцеви заболувања и дијабетес.
Природен сојузник против лошиот здив
Благодарение на својот освежителен вкус и природните масла магдоносот може да помогне во неутрализирање на лошиот здив – нешто што нашите предци добро го знаеле, кои го користеле по оброци богати со лук и кромид.
Како најдобро да го искористите?
Најголеми придобивки од магдоносот добиваме кога го јадеме свеж. Додајте го на крајот од готвењето во супи, чорби, сосови или наросете го во салати. Можете да го додадете и во смути, да го користите како основа за зелен сок или да направите песто од магдонос наместо босилек.
Забава
Јадењето оваа суперхрана го намалува ризикот од деменција

Јадењето јајца може да помогне во намалувањето на ризикот од Алцхајмерова болест, најчестата форма на деменција.
Деменцијата е прогресивен синдром, кој ги засега милиони луѓе, предизвикувајќи постепено губење на когнитивните способности, проблеми со меморијата и промени во однесувањето.
Иако генетиката може да игра значајна улога во развојот на болеста, научниците веруваат дека речиси 45 % од случаите на деменција може да се спречат со одредени промени во животниот стил. Меѓу најважните препораки се откажување од пушење, намалување со внесување алкохол и регулирање на крвниот притисок. Исхраната исто така игра клучна улога, а експертите препорачуваат балансирано мени или медитеранска исхрана.
Истражувањето објавено во „Џурнал од нутрејшн“ покажа дека јајцата се поврзани со помал ризик од развој на Алцхајмерова болест. Авторите на студијата истакнуваат дека јајцата се богати со хранливи материи важни за здравјето на мозокот вклучувајќи холин, омега-3 масни киселини и лутеин.
Во студијата американските научници ги анализирале навиките во исхраната на повеќе од илјада постари лица користејќи прашалници за внесувањето храна. Во период од речиси шест години Алцхајмеровата болест била дијагностицирана кај 280 испитаници. Беше заклучено дека луѓето што јаделе повеќе од едно јајце неделно имале помал ризик од развој на деменција.
Авторите нагласија дека честото јадење јајца може да ги подобри когнитивните функции, особено вербалните способности, иако сè уште не е сосема јасно дали внесувањето јајца директно го намалува ризикот од Алцхајмерова болест. Особено е нагласена улогата на холинот, супстанција присутна во јајцата, и неговата поврзаност со намалувањето на ризикот од деменција:
„Речиси 39 % од ефектот на јајцата врз појавата на Алцхајмеровата деменција може да се припише на внесувањето холин преку исхраната“.
Како заклучок: студијата сугерира дека редовното јадење јајца може да биде поврзано со намален ризик од Алцхајмерова болест делумно поради ефектите на холинот.
Слични резултати беа потврдени и во студијата од 2022 година објавена во списанието „Граници во исхраната“, која исто така го поврза внесувањето јајца со помал ризик од деменција, особено кај луѓе што не се придржуваат строго кон медитеранската исхрана.