Забава
(Фото) „Тикток“ тортата што ја освојува празничната сезона
„Hot Chocolate Cake“ за која многумина зборуваат – неодолив десерт кој е присутен на социјалните мрежи со недели, а кој е идеален за јадење, релаксација и дружење за време на претстојните празници.
Додека подготовките за празничната трпеза полека се загреваат, кујните веќе мирисаат на првите пробни десерти, зачини и сезонски специјалитети што ќе ги послужиме оваа зима со собири, семејни вечери и опуштени неделни попладниња.
Во потрага по инспирација, природно посегнуваме по социјалните мрежи, каде што трендовите се менуваат побрзо отколку што можеме да запишеме рецепт, и токму таму доминираа десертите што ја комбинираат носталгијата со модерен пристап овие недели. Меѓу нив, јасно се издвои една торта за која многумина зборуваат: нежна, богата и неодоливо чоколадна – Hot Chocolate Cake.
Овој десерт ја должи својата популарност на фактот дека точно ја доловува суштината на зимата: топлина, кремастост и чувство на удобност што се поврзува со шолја топло чоколадо по студен ден. Тоа е торта што буди љубопитност на прв поглед, а со својата мека текстура и интензивен вкус, го оправдува целото внимание што го доби на TikTok и другите платформи.
Значи, ако барате нешто посебно за вашето празнично собирање овие денови; нешто што ќе изгледа импресивно и ќе има вкус на зимско, пријатно искуство, подолу ви донесуваме рецепт што сигурно ќе ве мотивира да ја подготвите.
Состојки:
– 220 г обично брашно
– 60 г какао
– 200 г шеќер
– 1 лажичка прашок за пециво
– 1 лажичка сода бикарбона
– прстофат сол
– 2 јајца
– 120 мл масло
– 200 мл млеко
– 150 мл топла вода
– 1 лажичка екстракт од ванила
– чоколаден фил (мус од ганаш)
– 300 г темно чоколадо (околу 55–60% какао)
– 300 мл слатка павлака
– 50 г путер
– 1 лажица какао (по желба, за поинтензивен вкус)
– 150 г манчелу
– 2 лажици млеко
Упатство:
За почеток, подгответе калап за торта, лесно намастете го со путер и обложете го со хартија за печење. Во еден сад измешајте ги сите суви состојки: брашно, какао, шеќер, прашок за пециво, сода бикарбона и сол. Во друг сад изматете ги јајцата, маслото и млекото, а потоа полека истурете ја смесата во сувите состојки. Мешајте додека сè не се соедини, потоа додадете ја ванилата и топлата вода, што ќе го направи тестото особено сочно. Истурете ја смесата во калапот и печете додека чепкалката за заби не излезе сува. Оставете го пандишпанот целосно да се олади.
За филот, загрејте ја слатката павлака на тивок оган, тргнете ја од оган и додадете го исечканото чоколадо и путерот. Мешајте додека не се претвори во мазен и сјаен крем. Кога температурата на филот ќе падне, оставете го во фрижидер малку да се стврдне, а потоа изблендирајте го за да добиете лесна и воздушеста текстура на мус. Ако сакате фотогеничен ефект на топло чоколадо, растопете го манчелу со малку млеко, колку што е потребно за смесата да може да се премачкува.
Кога пандишпанот целосно ќе се олади, исечете го на два или три слоја и премачкајте го секој слој со чоколаден фил. Распоредете го растопениот манчелу одозгора или нежно распоредете го во неправилни пуфки, за да изгледа како растопен манчелу врз шолја топло чоколадо. Потоа изладете ја тортата за да ги споите слоевите и да го направите вкусот уште побогат. Уживајте!
фото: принтскрин
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
(Фото) Шпанската кралица е секогаш во тренд: вистински пример за женствено облекување
Кралицата Летиција неодамна присуствуваше на настанот „50 години подоцна: Круната во транзиција кон демократија“ во шпанскиот парламент во Мадрид.
Позната по тоа што често ги повторува комбинациите, кралицата овој пат одлучи да ги донесе своите омилени чевли со ременче од Магрит Карлота, но овој пат во пудра розова боја.

Што се однесува до комбинацијата, таа носеше пастелно розов костум, од Каролина Херера, составен од миди здолниште и нежна јакна.
Горниот дел беше ѕвезда на модното издание, бидејќи е украсен со интересни детали – рачно везени цветни мотиви кои даваат нежен допир на овој изглед.

За да го комплетира стајлингот, саканата кралица се одлучи за едноставна фризура, а дури и сивите прамени коса беа впечатливи детали.
Таа додаде и чанта во истата нијанса на розова, со што го заокружи софистицираниот изглед на шпанската кралица.

фото: принтскрин
Забава
Живописно и енергично: пристигна бојата што ќе ги одбележи свадбите во 2026 година
Во светот на свадбите, секоја нова година носи свежа палета на инспирација, а за 2026 година, бојата ќе стане главен дел од атмосферата и стилот.
Идните невести сè повеќе бараат персонализирани детали преку кои се одразуваат себеси, а изборот на една доминантна нијанса станува начин да ја раскажат приказната за нивниот ден.
Секоја година, тимовите на едно од најпопуларните списанија за свадби во светот – „Brides“, се здружуваат за да ја изберат нијансата што ќе ја обликува претстојната година, истражувајќи нови трендови за свадби, колекции од модните писти, влијанието на дизајнот на домот и инспирацијата на социјалните мрежи.
Затоа, за претстојната 2026 година, една нијанса особено се издвојува – „island citrus“, разиграна, мазна и романтична нијанса идеална за парови кои сакаат да додадат жива боја на својот ден.
Без разлика дали планирате свежа пролетна прослава, сончева летна забава, свежо есенско собирање или пријатна зимска опција, бојата „island citrus“ обезбедува блажен наплив на бои преку целата година.
Живописна и енергична, оваа жолто-зелена нијанса е некаде помеѓу лимон и лимета, и ќе биде вткаена во маси, цветни аранжмани, пијалоци и друго, внесувајќи оптимизам и елеганција, сè во едно.
Цветните аранжмани за следната сезона нема да бидат само цвеќиња, туку комбинација од сушени лисја, пампас трева и разновидно зеленило за додавање текстура и волумен.
фото: принтскрин
Забава
Еден избран хороскопски знак ќе има среќа во текот на следната година
Само еден хороскопски знак како да потпишува договор со судбината. Пари, можности, добивки… сè доаѓа лесно, како универзумот да им шепоти на уво: „Опушти се, сега е твој ред“.
Од сите хороскопски знаци, избраниот е Јарец. Не е изненадување – тие се познати по својата упорност, напорна работа и способност да ја препознаат вистинската можност. Но, следната година, нема да мора да гризат и да притискаат како што правеа досега.
Тие само ќе мора да го направат она што е во нивната природа – да донесат паметна одлука во вистинско време. Можеби некој од вас имал пријател Јарец кој ладно ќе каже: „Јас само го следев планот“. Па, тој план ќе им донесе уште повеќе отколку што очекуваат следната година.
Дали е тоа зголемување на платата, неочекувано наследство, победа во игра на среќа или започнување бизнис што едноставно „кликнува“? Тешко е да се каже. Но, едно е јасно – тие ќе бидат меѓу оние што им позајмуваат на другите, а не обратно.
Ако сте Јарец – не пропуштајте можности. Не се плашете од ризик ако е пресметан. А ако не сте? Придружете им се на Јарците, учете од нив, соработувајте! Понекогаш е доволно да бидете во кругот на оние кои растат.
Конечно, без разлика колку хороскопот укажува на среќа, не заборавајте дека дури и најмалиот чекор кон целта е повреден од чекањето чудо. Среќата ги следи храбрите – Јарецот ќе биде сојузник, а вие можеби ќе бидете инспирирани.
фото: принтскрин

