Забава
Што ве очекува во наредната година според нумерологијата: пресметајте го личниот број за 2025 година и откријте ја иднината

Ако сте желни да дознаете што носи 2025 година за вас, можеби можете, ако верувате во астрологијата и нумерологијата, да дознаете што носи иднината за вас користејќи ги бројките на вашиот датум на раѓање и наредната година.
Пресметувањето на вашиот личен годишен број е прилично едноставно. Сè што треба да направите е да ги додадете цифрите од вашиот месец и денот на раѓање со цифрите од следната година.
На пример, ако сте родени на 12 јули и сакате да го пресметате вашиот личен годишен број за 2025 година, би го додале следново:
7 + 1 + 2 + 2 + 0 + 2 + 5 = 19
Потоа додадете ги цифрите додека не добиете едноцифрен број помеѓу 1 и 9:
1 + 9 = 10
1 + 0 = 1
Главните броеви како лични годишни броеви
Броевите 11, 22 и 33 имаат посебно значење во нумерологијата. Ако вашиот личен годишен број е еден од овие бројки, не треба дополнително да ги додавате броевите.
На пример, ако сте родени на 7 јуни и го пресметате вашиот личен годишен број за 2025 година, добивате:
6 + 7 + 2 + 0 + 2 + 5 = 22
Ова значи дека вашиот личен годишен број за 2025 година е 22 — главниот број.
Значењето на личните годишни броеви
Астрологот Трентон Вејн на својата сметка на Тик Ток го објасни значењето на секој личен број на година за 2025 година.
Личен број 1: Нов почеток
Година со личен број 1 носи нов почеток. „Ова може да биде почеток на сосема нов циклус“, истакнува Вејн. Годината ќе биде исполнета со нови можности кои ќе ви овозможат да го откриете и реализирате своето вистинско јас.
Личен број 2: Партнерства
За оние со личен број 2, 2025 година ќе биде полна со дух на соработка. Може да опфати кој било аспект од вашиот живот. „Тоа не мора да значи романтични партнерства“, посочува Вејн. „Тоа може да се однесува и на деловни или пријателски односи.
Личен број 3: Раст
Оваа година носи можност за личен развој и откривање нови работи. Креативните луѓе особено ќе блеснат, додека оние кои се борат со несигурноста ќе имаат можност да работат на тоа.
Личен број 4: Стабилност
„Оваа година се работи за поставување на темелите и создавање структура“, објаснува Вејн. Иако стабилноста може да звучи како отсуство на промени, често е токму спротивното – за да се постигне стабилност, некои работи можеби ќе треба да се променат.
Личен број 5: Промени
Промените можат да бидат од различна природа, а оние со број 5 наскоро ќе го откријат тоа. „На крајот на годината, би можеле да станете сосема нова верзија од себе“, вели Вејн.
Личен број 6: Хармонија
Личниот број 6 носи мир, но тоа не значи дека можете да се одморите. Поставувањето граници и нивното почитување ќе биде клучно за одржување на хармонијата.
Личен број 7: Духовност
Годината на духовноста носи интроспекција и исцелување на потсвесно ниво. Оние со број 7 ќе започнат длабоко патување кон својата душа.
Личен број 8: Карма
Кармата не е секогаш лоша. Ако сте ги правеле вистинските работи, сè ќе си дојде на свое место. Ако не сте, 2025 година ќе ве поттикне да се фокусирате на она што е важно.
Личен број 9: Завршетоци
Како што бројот 9 е крај на нумеролошкиот циклус, така и годината со овој број носи завршетоци. Ова не мора да значи нешто лошо, туку подготовка за нов почеток.
@trentonwayneastrology is your personal year in 2025 a master number? #astrology #astrologytiktok #astrologyfacts #2025 #numerology #learnastrology #trentonwayneastrology ♬ suono originale – Trenton Wayne Astrology™
Главен број 11: Стартување и партнерства
Главниот број 11 ги обединува енергиите на броевите 1 и 2. Новиот почеток ќе биде директно поврзан со соработката, без разлика дали е во љубов, деловен или пријателски.
Главен број 22: Партнерства и стабилност
Оваа бројка носи комбинација на соработка и структура. Ова може да значи работа со некого за заедничка безбедност или постигнување стабилност во постоечкото партнерство.
Главен број 33: Раст и хармонија
Оваа година ги комбинира темите за раст и хармонија. Креативните луѓе може да ја искористат можноста да пружат уметнички услуги, додека други ќе најдат рамнотежа преку услугата на другите.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Пет намирници за кои сите мислат дека се нездрави, а всушност се здрави

Денес знаеме дека многу од „забранетите“ прехранбени производи не само што се во ред за консумирање, туку можат да бидат и корисни за здравјето.
Со години, некои прехранбени производи се наоѓаат на црната листа поради погрешни информации, митови или застарени препораки за исхрана. Денес знаеме дека многу од овие „забранети“ намирници не само што се во ред за јадење – тие можат да бидат и корисни за здравјето.
Јајца – Холестеролот (веќе не е) проблем
Јајцата со децении имаат лоша репутација поради високата содржина на холестерол. Сепак, денешните истражувања покажуваат дека холестеролот во исхраната има многу помал ефект врз холестеролот во крвта отколку што се сметаше претходно.
Јајцата се одличен извор на протеини, витамини Б12, Д, селен и холин. Едно јајце има само околу 70 калории. Можете безбедно да јадете 1-2 јајца на ден ако немате специфични здравствени ограничувања.
Путер – кога се користи умерено
Со години, путерот се смета за непријател број 1 поради заситените масти. Сепак, неодамнешните студии покажуваат дека природните заситени масти во путерот не се нужно штетни ако се консумираат умерено, особено во контекст на целокупната исхрана.
Путерот содржи витамини растворливи во масти (А, Д, Е и К) и масни киселини со краток синџир кои можат да имаат антиинфламаторно дејство. Клучот е во количината – не е за секој ден во големи количини, но не треба целосно да се избегнува.
Компири – не само „празен скроб“
Компирите често се етикетираат како „лоши“ јаглехидрати, но тоа зависи и од тоа како се подготвени. Пржените компири не се здрави – но варените, печените или варените компири се хранливо богати.
Црвено месо – добар квалитет и во разумни количини
Црвеното месо добива лоша репутација поради неговата поврзаност со срцеви заболувања и рак, но клучниот збор е прејадување. Умерената консумација на квалитетно, свежо приготвено месо не е штетна и може да биде вреден извор на протеини, железо, цинк и витамини од групата Б.
Важно е да се избегнуваат преработени месни производи како што се хот-догови и салама, а наместо тоа да се избираат парчиња месо кои се минимално преработени, по можност од домашно потекло.
Темно чоколадо – повеќе придобивки отколку штета
Многу луѓе го ставаат чоколадото во категоријата „слатки што треба да се избегнуваат“, но темното чоколадо (со повеќе од 70 проценти какао) може да има позитивни ефекти врз здравјето.
Богат е со антиоксиданси, може да помогне во намалувањето на крвниот притисок и подобрувањето на циркулацијата, а содржи и мали количини на магнезиум и железо. Секако, не треба да претерувате – 20 до 30 g дневно е доволно.
Забава
Зачин што го чисти телото, го зајакнува имунитетот и го штити срцето

Иако често го доживуваме како едноставен зачин или декорација на чинијата, магдоносот е многу повеќе од тоа.
Ова скромно растение крие изненадувачко богатство од хранливи материи и може значително да придонесе за нашето здравје – под услов да му дадеме шанса.
Извор на витамини што го зајакнуваат имунитетот
Магдоносот е исклучително богат со витамин Ц, дури и повеќе од лимонот. Само две лажици свеж магдонос содржат околу 16 % од препорачаната дневна доза витамин Ц, кој е клучен за нормално функционирање на имунолошкиот систем и за одбраната на телото од инфекции. Покрај тоа, магдоносот е добар извор на витамини А и К, кои се важни за здравјето на очите и на коските и против згрутчување на крвта.
Го прочистува телото и го поддржува варењето на храната
Магдоносот дејствува како природен диуретик – го поттикнува елиминирањето на вишокот течности и токсини од телото. Ова го прави корисен сојузник за оние што се борат со задржување вода или имаат благ оток. Дополнително, есенцијалните масла од магдоносот, особено апиолот и миристицинот, може да ја намалат надуеноста и да го подобрат варењето на храната.
Богат со антиоксиданти
Магдоносот содржи моќни антиоксиданти, како што се флавоноидите (на пример, лутеолин), каротиноидите и витаминот Ц, кои помагаат во борбата против оксидативниот стрес. Редовното внесување на овие соединенија може да го намали ризикот од хронични заболувања, вклучувајќи срцеви заболувања и дијабетес.
Природен сојузник против лошиот здив
Благодарение на својот освежителен вкус и природните масла магдоносот може да помогне во неутрализирање на лошиот здив – нешто што нашите предци добро го знаеле, кои го користеле по оброци богати со лук и кромид.
Како најдобро да го искористите?
Најголеми придобивки од магдоносот добиваме кога го јадеме свеж. Додајте го на крајот од готвењето во супи, чорби, сосови или наросете го во салати. Можете да го додадете и во смути, да го користите како основа за зелен сок или да направите песто од магдонос наместо босилек.
Забава
Јадењето оваа суперхрана го намалува ризикот од деменција

Јадењето јајца може да помогне во намалувањето на ризикот од Алцхајмерова болест, најчестата форма на деменција.
Деменцијата е прогресивен синдром, кој ги засега милиони луѓе, предизвикувајќи постепено губење на когнитивните способности, проблеми со меморијата и промени во однесувањето.
Иако генетиката може да игра значајна улога во развојот на болеста, научниците веруваат дека речиси 45 % од случаите на деменција може да се спречат со одредени промени во животниот стил. Меѓу најважните препораки се откажување од пушење, намалување со внесување алкохол и регулирање на крвниот притисок. Исхраната исто така игра клучна улога, а експертите препорачуваат балансирано мени или медитеранска исхрана.
Истражувањето објавено во „Џурнал од нутрејшн“ покажа дека јајцата се поврзани со помал ризик од развој на Алцхајмерова болест. Авторите на студијата истакнуваат дека јајцата се богати со хранливи материи важни за здравјето на мозокот вклучувајќи холин, омега-3 масни киселини и лутеин.
Во студијата американските научници ги анализирале навиките во исхраната на повеќе од илјада постари лица користејќи прашалници за внесувањето храна. Во период од речиси шест години Алцхајмеровата болест била дијагностицирана кај 280 испитаници. Беше заклучено дека луѓето што јаделе повеќе од едно јајце неделно имале помал ризик од развој на деменција.
Авторите нагласија дека честото јадење јајца може да ги подобри когнитивните функции, особено вербалните способности, иако сè уште не е сосема јасно дали внесувањето јајца директно го намалува ризикот од Алцхајмерова болест. Особено е нагласена улогата на холинот, супстанција присутна во јајцата, и неговата поврзаност со намалувањето на ризикот од деменција:
„Речиси 39 % од ефектот на јајцата врз појавата на Алцхајмеровата деменција може да се припише на внесувањето холин преку исхраната“.
Како заклучок: студијата сугерира дека редовното јадење јајца може да биде поврзано со намален ризик од Алцхајмерова болест делумно поради ефектите на холинот.
Слични резултати беа потврдени и во студијата од 2022 година објавена во списанието „Граници во исхраната“, која исто така го поврза внесувањето јајца со помал ризик од деменција, особено кај луѓе што не се придржуваат строго кон медитеранската исхрана.