Забава
7 јадења со замрзнат спанаќ што ќе ги јадат дури и оние кои не сакаат спанаќ
Спанаќот е познат како омилен зеленчук на Попај, кој им дава сила на оние што го јадат. Дури и љубителите на зеленчук понекогаш им е тешко да се убедат себе да го јадат, а да не зборуваме за тоа колку е тешко да натерате дете или пребирлив партнер, но тој секогаш додава мала доза зеленило во исхраната. Затоа секогаш е добро да имате при рака вреќичка со замрзнат спанаќ.
Една чаша замрзнат спанаќ има повеќе од четири пати повеќе количество хранливи материи – како што се влакна, железо и калциум – од чаша свеж спанаќ, а е добра опција во оние денови кога фиоката за зеленчук содржи свеж ама свенат магдонос или скиселана тиквичка.
Замрзнатиот спанаќ има завидна количина хранливи материи, затоа кулинарските експерти споделија неколку неколку креативни начини за користење на овој зеленчук.
Измешајте го со урда и намачкајте на лиснато тесто

Ако обожавате лиснато тесто, сега можете да го збогатите и со спанаќ. Исцедете ја водата од замрзнатиот спанаќ пред да го измешате со неколку лажици урда. Потоа ставете го во рерна 10-15 минути, додека убаво не пожолти. Можете да го исечете лиснатото на мали квадрати или триаголници.
Додадете го во кој bilo сос
Ако правите шпагети со популарниот болоњезе сос, можете да додадете малку спанаќ во него. Едноставен кари сос: додадете замрзнат спанаќ во него. Можностите се бесконечни, можете дури и да го додадете во сос од маринара. Ставете го директно во тенџере додека ја додавате главната течност (како домат) и оставете да се раствори во сосот, со што додавате вистински извор на витамини.
Лесен омлет од спанаќ

Лесно растопете го во тава со малку маслиново масло, потоа прелијте со две изматени јајца, посипете со млеко и зачинете добро. Печете неколку минути, преклопете и превртете. Додавањето сирење или неколку парчиња домат добро функционира со овој омлет.
Додаток во супа
Ако треба да направите супа за брз ручек, можете да додадете замрзнат спанаќ. Добро функционира со супа од коски или со оние супи што се прават брзо што ги купуваме кога не сакаме да готвиме.
Збогатување на пица

Замрзнатиот спанаќ е одличен за пица! Одмрзнете го, исцедете ја течноста и додајте го во вообичаените домашни додатоци за пица. Ако сакате да пробате нешто различно, спанаќот е одличен за бела пица – размислете да комбинирате различни сирења и спанаќ, без домати.
Пире од компири со спанаќ

Можете да додадете замрзнат спанаќ на компирите за да ја подобрите количината на хранливи материи. Функционира најдобро кога прво се одмрзнува, или можете да додадете спанаќ да се вари последните 30-60 секунди од готвењето на компирот, ако немате доволно време за одмрзнување.
Тортиљи со спанаќ

Ова е популарно јадење за деца и возрасни. Изрендајте една или две омилени сорти сирење и измешајте ги со малку одмрзнат замрзнат спанаќ (исцедете ја вишокот течност).
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Колку често треба да водите љубов за да бидете здрави
Сексот не е само пријатен, туку може да има и значајни здравствени придобивки, а ефектите зависат од тоа колку често се практикува. Професорката по сексуално и репродуктивно здравје, Кајл Велингс истакнува дека редовната сексуална активност може да го подобри имунитетот, менталното здравје и здравјето на срцето.
Истражувањата покажуваат дека секс еднаш до двапати неделно ја зголемува заштитата од инфекции.
Според студиите, исто така, секс еднаш во неделата позитивно влијае на линијата; 2 пати неделно – зајакнување на имунитетот; 3 пати неделно – двојно помал ризик од срцев удар; 4 пати неделно – подобар тен; 5 пати неделно – повеќе енергија, оптимизам и креативност.
Забава
Џејми Ли Кертис: Направив пластична операција на 25 години и се каам
Познатата актерка Џејми Ли Кертис откри дека направила пластична операција на 25 години и дека тоа денес го смета за една од најголемите грешки во животот. Одлуката ја донела по навредлив коментар на снимање во 1985 година, по што направила корекција на подочниците, но, како што вели, зажалила веднаш.
Таа истакна дека искуството ја поттикнало да стане силен поддржувач на природниот изглед и самоприфаќањето, предупредувајќи дека естетската индустрија и филтрите на социјалните мрежи создаваат нереални стандарди за убавина.
Кертис неодамна изјави дека масовната употреба на филери и операции претставува „геноцид над генерација жени“, додавајќи дека ваквите трендови го бришат природниот човечки изглед. Таа јавно ги советува и своите ќерки да не прават интервенции на лицето, нагласувајќи дека „кога еднаш ќе се вмешаш во лицето, нема враќање назад“.
Фото: depositphotos
Забава
Чоколадата би можела да исчезне до 2050 година, но научниците имаат „aс во ракавот“
Екстремните временски услови ја загрозуваат иднината на плантажите со какао ширум светот, што претставува сериозна закана за иднината на чоколадната индустрија. Поради тоа, научниците истражуваат други култури кои се поотпорни на климатските промени и од кои би можело да се создаде нова слатка алтернатива, пишува „Еуроњуз“.
Поголемиот дел од какаото (околу 60 проценти) доаѓа од западна Африка, од влажни земји како Брегот на Слоновата Коска и Гана, каде што високите температури и обилните врнежи се менуваат со кратки сушни периоди.
Сепак, во последните две години производството на какао опаднало и до 40 проценти. Поради тоа, цените на чоколадата пораснаа на нивоа какви што не биле забележани уште од 1970-тите години, а експертите предупредуваат дека свет без какао би можел да стане реалност веќе до 2050 година.
Како климатските промени ја загрозуваат чоколадната индустрија
Постојат повеќе фактори што укажуваат на можен недостиг на чоколада. Претходни извештаи како причини ги наведуваа нелегалното рударење злато, стареењето на какао-стеблата, па дури и шверцот, но истражувањата покажуваат дека главниот виновник е сè поизразениот контраст меѓу екстремните врнежи.
Институтот за клима и одржливост при Универзитетот Харвард наведува дека чувствителноста на какаото на временските услови не е новост, но дека климатските промени го „засилуваат интензитетот на обилните врнежи“ како што растат температурите.
За секое зголемување на температурата на воздухот за еден степен Целзиусов, атмосферата може да задржи околу седум проценти повеќе влага, што доведува до посилни и поинтензивни дождови.
„Основната физика е едноставна: потоплата атмосфера задржува повеќе влага, што ги засилува екстремните врнежи. Тоа доведува до задржување на вода во почвата, ерозија на земјиштето и создавање услови погодни за развој на габични заболувања“, објаснуваат истражувачите.
Можат ли научниците да ја спасат чоколадната индустрија?
Поттикнати од овој климатски предизвикан колапс, научниците од Националниот универзитет во Сингапур почнале потрага по решение.
Истражувачите го насочиле вниманието кон рогачот – климатски отпорна билка која се одгледува во Медитеранот и која постепено привлекува внимание како алтернатива на какаото.
За разлика од какаото, рогачот успева во топли и суви услови и бара многу малку вода. По печењето, ослободува специфична арома која потсетува на какао, иако неговиот вкус не одговара целосно.
За да го надминат тој проблем, тимот развил две техники за промена на вкусот на растението, користејќи ензими за да се засилат горчината и слаткоста.
Ензимскиот третман претставува едноставен и чист метод кој бара минимална обработка, за разлика од други постапки што вклучуваат агресивни хемикалии, како што е хлороводородната киселина, со цел подобрување на вкусот.
Со подобрување на ароматичниот профил на рогачот, истражувачите веруваат дека би можеле да ги охрабрат производителите на слатки да го користат рогачот во производи кои вообичаено бараат какао, како што се чоколадни табли, слатки напитоци и други производи на база на какао.
Доколку овие методи се применат во голем обем, тие би можеле „значително да ја намалат“ зависноста на чоколадната индустрија од какаото, правејќи ги синџирите на снабдување поотпорни на климатските промени и на појавата на болести кај посевите.
„Нашето истражување не е само обид да се репродуцира вкусот на какаото, туку и да се направи разновидност на состојките што ги користиме за создавање чоколадни алтернативи“, вели Манфред Ку, главен автор на научниот труд.
„Насочувањето кон издржливи, климатски отпорни култури како рогачот може да ѝ помогне на индустријата да се прилагоди на еколошките предизвици, а на потрошувачите да им понуди производ во кој ќе уживаат“, заклучува научникот.
Фото: pexels

