Забава
Oбјавени детали од пукањето во кое Болдвин ја уби снимателката
Режисерот Џоел Соуза ѝ рекол на полицијата дека Алек Болдвин вежбал да го извлекува пиштолот кога бил испукан куршумот, пренесува Си-ен-ен, додавајќи дека актерите и снимателската екипа на филмот Rust штотуку се вратиле од ручек кога тоа се случило.
„Во еден момент актерот Алек Болдвин и уште неколкумина вежбаа сцена во црква на филмски сет за вестерн што требаше да личи на Канзас од 80-тите. Во друг момент две лица крвавеа од прострелни рани, од кои едното фатално“, се наведува во исказ на сведоците.
Си-ен-ен дава преглед за тоа како се случила трагедијата, во која камерманката директорка на фотографија, Халина Хачинс, го загуби животот врз основа на записникот поднесен по претресот и повикот на 991.

Вестернот се снимаше минатиот четврток на ранчот Bonanza Creek во близина на Санта Фе, Ново Мексико. Болдвин во филмот глуми седокос одметник, кој бега од власта со својот 13-годишен внук.
„Утрата на филмскиот сет обично почнуваа со појадок во 6.30 часот, но тој ден доцнеа. Шестчлена екипа сниматели го напушти сетот непосредно пред трагедијата поради поплаки за плата и сместување. Донесена е нова екипа. Дури и со доцнење поради тоа, се чинеше дека снимањето продолжува без проблем“, им изјави режисерот Џоел Соуза на заменик-шерифите на округот Санта Фе.
„Болдвин и членовите на тимот почнаа да ја вежбаат сцената во разурнатата црква, паузираа на ручек, а потоа се враќаа на сетот. Болдвин, во облека што ја гледаме на вестерн, беше во близина на Соуза, Хачинс и уште неколку луѓе. Беше поставена една камера, но сцената само се вежбаше, ништо не беше снимено“.
„Помошникот на режија Дејв Холс донесе пиштол реквизит пред црквата и извика ‘ладен пиштол’! сакајќи да каже дека не е наполнет. Потоа му го даде на Болдвин, кој седеше на клупата пред црквата и гледаше во камерата и екипата зад неа“.
„Болдвин демонстрира т.н. вкрстено извлекување. Тој го извлече пиштолот од футролата на спротивната страна на телото од раката. Сцената бара од него да го впери пиштолот кон камерата… беше околу 13.50 часот“.
Соуза на полицијата ѝ изјавил дека ја гледал сцената преку камерата и блиските монитори кога слушнал „нешто што звучело како удар со камшик, а потоа и силен бум. Хачинс паднала на земјата држејќи се за стомакот и рекла дека не си ги чувствува нозете. Соуза, кој стоел до неа, забележал крв на своето рамо.
„Одеднаш настана хаос. Снимателската екипа веднаш реагира, докторот се обиде да го спречи крвавењето на Хачинс, а други избезумено повикуваа брза помош…“
Шест дена по трагедијата, многу прашања остануваат неодговорени. Филмската индустрија ја оплакува Хачинс, срцето на Болдвин е скршено.

Ранчот Bonanza Creek, кој се користеше за снимање на повеќе вестерни и ТВ-серии, сега е затворен. Продукцијата најави дека снимањето на филмот Rust ќе биде стопирано, барем додека не заврши истрагата за инцидентот.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Колку често треба да водите љубов за да бидете здрави
Сексот не е само пријатен, туку може да има и значајни здравствени придобивки, а ефектите зависат од тоа колку често се практикува. Професорката по сексуално и репродуктивно здравје, Кајл Велингс истакнува дека редовната сексуална активност може да го подобри имунитетот, менталното здравје и здравјето на срцето.
Истражувањата покажуваат дека секс еднаш до двапати неделно ја зголемува заштитата од инфекции.
Според студиите, исто така, секс еднаш во неделата позитивно влијае на линијата; 2 пати неделно – зајакнување на имунитетот; 3 пати неделно – двојно помал ризик од срцев удар; 4 пати неделно – подобар тен; 5 пати неделно – повеќе енергија, оптимизам и креативност.
Забава
Џејми Ли Кертис: Направив пластична операција на 25 години и се каам
Познатата актерка Џејми Ли Кертис откри дека направила пластична операција на 25 години и дека тоа денес го смета за една од најголемите грешки во животот. Одлуката ја донела по навредлив коментар на снимање во 1985 година, по што направила корекција на подочниците, но, како што вели, зажалила веднаш.
Таа истакна дека искуството ја поттикнало да стане силен поддржувач на природниот изглед и самоприфаќањето, предупредувајќи дека естетската индустрија и филтрите на социјалните мрежи создаваат нереални стандарди за убавина.
Кертис неодамна изјави дека масовната употреба на филери и операции претставува „геноцид над генерација жени“, додавајќи дека ваквите трендови го бришат природниот човечки изглед. Таа јавно ги советува и своите ќерки да не прават интервенции на лицето, нагласувајќи дека „кога еднаш ќе се вмешаш во лицето, нема враќање назад“.
Фото: depositphotos
Забава
Чоколадата би можела да исчезне до 2050 година, но научниците имаат „aс во ракавот“
Екстремните временски услови ја загрозуваат иднината на плантажите со какао ширум светот, што претставува сериозна закана за иднината на чоколадната индустрија. Поради тоа, научниците истражуваат други култури кои се поотпорни на климатските промени и од кои би можело да се создаде нова слатка алтернатива, пишува „Еуроњуз“.
Поголемиот дел од какаото (околу 60 проценти) доаѓа од западна Африка, од влажни земји како Брегот на Слоновата Коска и Гана, каде што високите температури и обилните врнежи се менуваат со кратки сушни периоди.
Сепак, во последните две години производството на какао опаднало и до 40 проценти. Поради тоа, цените на чоколадата пораснаа на нивоа какви што не биле забележани уште од 1970-тите години, а експертите предупредуваат дека свет без какао би можел да стане реалност веќе до 2050 година.
Како климатските промени ја загрозуваат чоколадната индустрија
Постојат повеќе фактори што укажуваат на можен недостиг на чоколада. Претходни извештаи како причини ги наведуваа нелегалното рударење злато, стареењето на какао-стеблата, па дури и шверцот, но истражувањата покажуваат дека главниот виновник е сè поизразениот контраст меѓу екстремните врнежи.
Институтот за клима и одржливост при Универзитетот Харвард наведува дека чувствителноста на какаото на временските услови не е новост, но дека климатските промени го „засилуваат интензитетот на обилните врнежи“ како што растат температурите.
За секое зголемување на температурата на воздухот за еден степен Целзиусов, атмосферата може да задржи околу седум проценти повеќе влага, што доведува до посилни и поинтензивни дождови.
„Основната физика е едноставна: потоплата атмосфера задржува повеќе влага, што ги засилува екстремните врнежи. Тоа доведува до задржување на вода во почвата, ерозија на земјиштето и создавање услови погодни за развој на габични заболувања“, објаснуваат истражувачите.
Можат ли научниците да ја спасат чоколадната индустрија?
Поттикнати од овој климатски предизвикан колапс, научниците од Националниот универзитет во Сингапур почнале потрага по решение.
Истражувачите го насочиле вниманието кон рогачот – климатски отпорна билка која се одгледува во Медитеранот и која постепено привлекува внимание како алтернатива на какаото.
За разлика од какаото, рогачот успева во топли и суви услови и бара многу малку вода. По печењето, ослободува специфична арома која потсетува на какао, иако неговиот вкус не одговара целосно.
За да го надминат тој проблем, тимот развил две техники за промена на вкусот на растението, користејќи ензими за да се засилат горчината и слаткоста.
Ензимскиот третман претставува едноставен и чист метод кој бара минимална обработка, за разлика од други постапки што вклучуваат агресивни хемикалии, како што е хлороводородната киселина, со цел подобрување на вкусот.
Со подобрување на ароматичниот профил на рогачот, истражувачите веруваат дека би можеле да ги охрабрат производителите на слатки да го користат рогачот во производи кои вообичаено бараат какао, како што се чоколадни табли, слатки напитоци и други производи на база на какао.
Доколку овие методи се применат во голем обем, тие би можеле „значително да ја намалат“ зависноста на чоколадната индустрија од какаото, правејќи ги синџирите на снабдување поотпорни на климатските промени и на појавата на болести кај посевите.
„Нашето истражување не е само обид да се репродуцира вкусот на какаото, туку и да се направи разновидност на состојките што ги користиме за создавање чоколадни алтернативи“, вели Манфред Ку, главен автор на научниот труд.
„Насочувањето кон издржливи, климатски отпорни култури како рогачот може да ѝ помогне на индустријата да се прилагоди на еколошките предизвици, а на потрошувачите да им понуди производ во кој ќе уживаат“, заклучува научникот.
Фото: pexels

