Забава
Чадот од цигари и никотинот не секогаш одат заедно
Познат е фактот дека пушењето цигари е штетно и може да предизвика болести поврзани со пушењето. Но не секој разбира зошто е тоа така.
Кога пушачот пали цигара, почнува високотемпературна реакција позната како горење или согорување. При согорувањето на тутунот настанува сложена смеса, која се нарекува чад, што пушачот ја вовлекува и воедно истиот чад се шири во околината.
Чадот од цигарите, покрај неговиот карактеристичен силен мирис и вкус, содржи никотин што постои природно во листовите од тутун, но и многубројни штетни елементи што се создаваат токму при горењето, како јаглероден моноксид, катран, ацеталдехид, формалдехид, 1,3 бутадиен и многу други. Меѓутоа, истиот тој процес на согорување при кој се ослободуваат аромата на тутун и никотинот, што ја задоволуваат потребата за цигари кај пушачите и воедно е причината за зависност, произведува и над 6.000 соединенија, од кои 100-ина се идентификувани како причини или потенцијални причини за болестите поврзани со пушењето, како што се ракот на белите дробови, кардиоваскуларни заболувања и емфизем.
Со оглед на тоа што согорувањето на тутунот создава толку штетни хемикалии, научниците пронајдоа и други помалку штетни начини за испорака на никотин за актуелните пушачи. Во текот на долгогодишните истражување и развој компанијата „Филип Морис интернешнал“ разви нова класа производи што не се потпираат на принципот на согорување и за кои е докажано дека се многу подобар избор од продолжување со пушењето.
Бидејќи ниту еден од овие производи не го согорува тутунот, тие не достигнуваат високи температури над 600 степени целзиусови. Наместо тоа, откриени се неколку начини за производство на аеросол што содржи никотин, кој потрошувачот може да го вдише, но кој има значително пониско ниво штетни хемикалии од цигарите. Ова овозможува возрасните пушачи да ја задоволат потребата за никотин, со слично сензорно искуство како пушењето цигари, но без вдишување на чад кој се јавува кај класичните цигари, кој е докажано штетен и за пушачите и за оние кои се во нивна непосредна близина. Со новите производи кои не испуштаат чад туку аеросол, веќе нема зачадени простории, ниту силна непријатна миризба токму поради самиот недостаток на процесот на согорување и неговиот производ, чадот.
Кога телото е изложено на никотин, индивидуата доживува стимул. Ова делумно е предизвикано од ефектот што никотинот го има на надбубрежните жлезди, што резултира со ослободување на адреналин. Овој наплив на адреналин го стимулира телото. Индиректно, никотинот предизвикува ослободување на допамин во областите за задоволство и мотивација на мозокот. Конзумирањето предизвикува чувство на задоволство што всушност ја предизвикува зависноста од истиот. Се разбира, ова не значи дека пушењето е добро и дека луѓето треба да пушат. Научниците се согласни дека никотинот е високо зависна супстанца и во никој случај не е без ризик, но
дефинитивно не е примарна причина за болести поврзани со пушењето и не е канцероген. Најдобар избор за сите пушачи е целосно да се откажат од употреба на тутун и никотин.
IQOS е иновативно решение во начинот на конзумирање на тутун, развиено врз база на научни докази и е помалку штетна алтернатива на цигарите, што го загрева наместо да го согорува тутунот, која може да игра важна улога во намалување на преваленцата на докажано најштетниот начин за внесување на никотин, пушењето цигари. Досега повеќе од 14 милиони возрасни пушачи ширум светот веќе се откажаа од цигарите и преминаа на новиот производ.
(ПР текст)
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Хрватски град се најде на американската листа на најбарани дестинации
Во претстојната 2026 година, патниците ќе бараат нови хоризонти, со акцент на дестинации кои се достапни и подалеку од вообичаените туристички рути, пишува New York Post. Според најновиот извештај од американската платформа Kayak (платформа за онлајн пребарување патувања), сè повеќе Американци се свртуваат кон поевтини алтернативи наместо кон скапи патувања во странство.
„Европа ја продолжува својата победничка серија, но најголемата приказна за 2026 година нема да биде Париз, Рим или Лондон“, велат истражувачите. „Тоа е Источна Европа“.
Како што објаснуваат, градови како Прага, Софија, Краков, Будимпешта, Тирана и Сараево стануваат сè попривлечни благодарение на пониските цени на авионските билети од европскиот просек, богатата историја, живата кујна и значително помалата гужва од типичните западноевропски туристички дестинации. Сплит, исто така, се најде на седмото место на нивната листа.
Во време кога многу патници обрнуваат посебно внимание на својот буџет, можноста да истражуваат нови земји без високи трошоци станува клучна. Податоците го потврдуваат овој тренд – американската побарувачка за летови во 2026 година се зголеми за 9% во споредба со минатата година.
Дополнителен поттик е падот на цените. „Цените на домашните авионски билети се намалија за 3%, а меѓународните авионски билети за 10%“, се наведува во извештајот.
Најбараните дестинации во светот
На самиот врв на листата на најпопуларните глобални дестинации меѓу американските патници е Крајстчерч, Нов Зеланд. Интересот за градот се зголемил за дури 194% од почетокот на 2025 година, а просечната цена на повратен билет од САД во економска класа за 2026 година е околу 1.100 евра.
Прага, главниот град на Чешка, е веднаш зад него, со импресивен раст на побарувачката од 180% и просечна цена на повратен билет од 590 евра.
Софија, главниот град на Бугарија, е на третото место, со зголемување на интересот од 136% и просечна цена од 550 евра.
Топ 10 меѓународни дестинации за 2026 година според Кајак:
Крајстчерч, Нов Зеланд
Прага, Чешка
Софија, Бугарија
Краков, Полска
Будимпешта, Унгарија
Букурешт, Романија
Сплит, Хрватска
Тирана, Албанија
Сараево, Босна и Херцеговина
Кастри, Света Луција
Забава
Оревите како моќно оружје за намалување на обемот на струкот и за заштита на срцето
Студија објавена во списанието Nutrients покажа дека возрасните кои консумирале 45 грама дневно доживеале значително намалување на обемот на струкот по само четири недели.
Кога се обидуваат да ослабат, многу луѓе често се фокусираат на ограничување на внесот на храна – јадење помалку калории, помалку јаглехидрати и помалку закуски. Сепак, истражувањата постојано покажуваат дека долгорочниот успех во губењето на тежината зависи помалку од ограничувањето, а повеќе од изборот на храна што природно го зголемува чувството на ситост, го поддржува метаболизмот и целокупното здравје.
На оваа патека, според неодамнешно истражување, една храна особено привлекува внимание – оревите.

Според студија објавена во списанието Nutrients, луѓето кои консумирале 45 грама ореви дневно забележале значително намалување на обемот на струкот по само четири недели.
Мала дневна порција поврзана со видливо губење на тежината
Иако најчесто ги наоѓаме како состојки во колачи и десерти, оревите се повеќе се истакнуваат како силен сојузник во „контролирањето на обемот на струкот“ и зачувувањето на здравјето на срцето. Студија објавена во 2025 година во списанието „Нутриенти“ откри дека возрасните кои консумирале 45 грама ореви дневно (околу една третина од чаша) доживеале значително намалување на обемот на половината по само четири недели.
Иако истражувањето собрало мал број учесници, 22 од нив, резултатите се совпаѓаат со претходните докази дека јаткастите плодови, и покрај нивната висока енергетска вредност, не предизвикуваат зголемување на телесната тежина кога се консумираат умерено, па дури можат да помогнат и во губењето на масното ткиво.
Според кардиологот и професор Керол Вотсон, тајната е во хранливиот состав на оревите, особено во влакната.
„Оревите се богати со нерастворливи влакна, кои го поддржуваат здравото варење, ја подобруваат рамнотежата на цревната микрофлора и помагаат во намалувањето на воспалението, што сето тоа помага во одржувањето на здрава телесна тежина“, објаснува тој.
Оревите содржат и нерастворливи и растворливи влакна (присутни во помали количини), од кои секое нуди специфични метаболички придобивки:
Нерастворливи влакна
– Тие го зголемуваат обемот на столицата
– Тие го поддржуваат редовното варење
– Тие ви помагаат да се чувствувате сити подолго
Растворливи влакна
– Тие обезбедуваат дополнителна заштита за срцето.
„Растворливите влакна делуваат како сунѓер, врзувајќи го холестеролот во дигестивниот тракт и спречувајќи го да влезе во крвотокот. Како резултат на тоа, повеќе LDL холестерол се излачува од телото наместо да циркулира низ артериите“, објаснува кардиологот Асимин Чима.
Здрави масти и протеини: Природен регулатор на апетитот
Оревите се богати со полинезаситени масти, особено алфа-линоленска киселина (ALA), омега-3 масна киселина од растително потекло. Овие масти, заедно со протеините во јаткастите плодови, ја зголемуваат ситоста и помагаат во намалувањето на желбите за нездрави грицки.
Во споредба со индустриски обработените грицки кои обезбедуваат брзо „гориво“, но малку хранливи материи, јаткастите плодови:
– Тие обезбедуваат подолго чувство на ситост
– Тие одржуваат постабилно ниво на шеќер во крвта
– Го намалуваат ризикот од прејадување подоцна
Ова ги прави идеален избор наместо чипс, крекери или слатки, саботери за слабеење.
Антиоксиданси: Заштита на срцето и телото
Покрај влакната и здравите масти, оревите се богати со антиоксиданси. Д-р Вотсон истакнува дека овие комбинации помагаат во намалувањето на оксидацијата на холестеролот, што е клучен чекор во формирањето на плаки во артериите.
Антиоксидансите ги неутрализираат слободните радикали, молекули кои можат да ги оштетат клетките и да го поттикнат воспалението.
„Можете да ги сметате за дополнителен слој на заштита што помага да се одржат артериите чисти, а клетките здрави“, објаснува д-р Цима.
Како да ги вклучите оревите во план за слабеење?
За да ги искористите максимално нивните придобивки без прекумерен внес на калории, се препорачува да користите ореви како замена за друга храна, а не само како додаток во исхраната. На пример:
– Додадете една шака во вашата утринска овесна каша
– Измешајте ги со јогурт и бобинки
– Посипете ги врз салатата
– Земете мала порција со вас за ужина во движење
– Користете ги во смутија за текстура и здрави масти.
Забава
Без ботокс: 5 начини за намалување на „пушачките“ брчки
Малите, вертикални линии околу усните, познати и како пушачки линии, можат да бидат тврдоглави и да му дадат на лицето уморен изглед дури и кога се чувствувате свежо.
Тие се предизвикани од години на смалување на усните, губење на колаген и еластин, но и од ефектите на тутунот врз кожата. Но – добрата вест – тие не се неизбежни. Со малку дисциплина, вистински производи и паметни навики, тие можат значително да омекнат и да им дадат на вашите усни помлад, помазен изглед.
Овие брчки не исчезнуваат преку ноќ со магичен серум. Тоа е мала ритуална нега која вклучува: доследна дневна рутина, внимателен избор на активни состојки и избегнување навики што ја оптоваруваат кожата.
Еве ги 5-те најефикасни трикови за намалување на „пушачките“ брчки:
1. Хидратација со цел
Кожата околу усните е една од првите што ја губи влагата, па линиите веднаш стануваат повидливи. Изберете серуми и креми богати со:
Хијалуронска киселина (за влажност и волумен)
Пептиди (за еластичност и цврстина)
Нијацинамид (за мазна и сјајна кожа)
2. Ретиноиди во вечерната рутина
Ако има суперхерој против фини линии, тоа се ретиноидите. Тие го стимулираат обновувањето на клетките, го стимулираат колагенот и ја затегнуваат кожата. Започнете со ниска концентрација неколку пати неделно, а потоа постепено зголемувајте. Резултатот: подебела и поцврста кожа, но без иритација.
3. Не заборавајте го SPF
УВ зрачењето го разградува колагенот, особено околу усните. Затоа SPF е задолжителен секој ден, без разлика дали е зима или лето. Користете:
Транспарентен балсам за усни со SPF
Тенок слој крем за лице над горната усна
4. Вежби и масажа
Малку магија позната како јога за лице може многу да помогне. Нанесете хранливо масло или богат крем, а потоа масирајте со кружни движења. Ова ја стимулира микроциркулацијата и ги опушта мускулите. Се чини едноставно, но редовно – прави вистинска разлика.
5. Ограничете ги „стресните“ навики
Повторувачките движења како што се стегање на усните или користење сламки ги влошуваат вертикалните линии. Најважниот чекор? Станете свесни за овие навики и намалете ги. А најдобриот потег за намалување на брчките кај пушачите? Да, погодивте – престанете да пушите.

