Забава
Фризерите го користат овој трик за да ја одредат идеалната боја на косата: многу е практичен

Изборот на вистинската нијанса на коса може да ве освежи, подмлади и да ве направи да изгледате сјајно во текот на целото лето.
Сепак, она што ѝ одговара на вашата пријателка можеби нема да ви одговара вам – тонот на кожата е клучен. Затоа составивме практичен водич кој ќе ви помогне да изберете боја на коса што одговара на вашиот тон и поттен.
Како да го препознаете тенот на вашата кожа?
Пред да одите на фризер, важно е да знаете дали имате топол, ладен или неутрален тен. Еве еден едноставен тест:
Погледнете ги вените на внатрешната страна од вашиот рачен зглоб – ако се сини или виолетови, имате ладен тен.
Ако се зелени, имате топол тен.
Ако не можете да препознаете, веројатно сте неутрални.
1. Светла кожа со ладни нијанси
Доколку имате порцелански тен со розов или син под-тон, идеалните нијанси кои нема да го „измијат“ вашето лице се:
– Платиново руса
– Светли пепеласти нијанси
– Ледено светло кафеава
– Избегнувајте топли, златни нијанси – тие можат да ја направат вашата кожа да изгледа црвена или уморна.
2. Светла до средна кожа со топли под-тонови
Доколку вашата кожа има златен сјај и лесно потемнува на сонце, топлите тонови се вистинскиот избор:
– Медено руса
– Златно руса
– Карамелно кафеава
– Овие нијанси ја нагласуваат природната топлина на вашата кожа и даваат сончев, здрав изглед.
3. Маслинеста кожа (неутрални или топли нијанси)
– Маслинестата кожа може да изгледа уморно со погрешна боја – но со вистинската нијанса ќе блескате:
– Темно костенлива
– Топла чоколадна
– Бронзена со суптилни прамени
– Избегнувајте црвена и портокалова боја бидејќи можат да изгледаат вештачки на вашата кожа.
4. Темна кожа со топли или ладни подтонови
Широк спектар на бои одговара на темната кожа, но сè зависи од под-тонот:
– За топли под-тонови: медено кафеава, карамела боја, златни прамени
– За ладни под-тонови: пепелно кафеава, темно вино, црна со виолетова рефлекс
Не заборавајте: високиот сјај дополнително го нагласува луксузниот изглед на косата.
Фото: принтскрин
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Светот зборува за новата холивудска романса помеѓу Остин Батлер и Зои Кравиц: тие сè уште мудро молчат…

Актерката Зои Кравиц и актерот Остин Батлер беа фотографирани заедно во Њујорк, каде, според медиумските извештаи, уживале во заеднички викенд.
Како што посочија неколку извори, актерите присуствувале на претставата „Viola’s Room“, а потоа „побегнале“ од очите на јавноста.
Двојката предизвика гласини за потенцијална романса на почетокот на април оваа година. Дури и некои извори блиски до актерите коментирале за нивната врска.
Zoe Kravitz, Austin Butler spotted out together at immersive NYC show after sparking romance rumors https://t.co/10UpuJSc7a pic.twitter.com/2f0WZPMGry
— Page Six (@PageSix) July 20, 2025
„Тие се сложуваат добро, а хемијата меѓу нив е подеднакво добра и зад камерата и пред неа“, вели изворот.
Врската на Остин и Зои доаѓа како мало освежување, бидејќи актерите претходно беа во долги врски.
Додека Батлер беше лудо заљубен во манекенката Каја Гербер, ќерка на поранешната топ-моделка Синди Крафорд, Зои беше верена со холивудскиот згоден актер Ченинг Тејтум.
Двајцата ја раскинаа свршувачката минатата година.
Фото: принтскрин
Забава
Грешки поради кои вашиот домашен сладолед е неуспешен

Кога правите домашен сладолед, клучот е да избегнете пет вообичаени грешки што го прават неуспешен.
1. Формирање на ледени кристали
Ледените кристали се формираат кога молекулите на водата во смесата полека замрзнуваат, дозволувајќи да растат поголеми кристали. За да спречите формирање кристали, користете стабилизатори како што е 1/4 лажичка желатин.
2. Сладоледот е тврд како карпа
Ова се случува кога има премногу вода или нема доволно масти и шеќер за да се намали точката на замрзнување.Решението е да додадете 1-2 лажици алкохол (како вотка или рум) на 500 мл база за да се намали точката на замрзнување или да ја зголемите содржината на масти со користење на повеќе крем или жолчки од јајца, за да создадете помека текстура.
3. Мек и премногу течен сладолед
Ова може да се должи на недоволно време на замрзнување, премногу шеќер или премногу алкохол во смесата.Решението е основата да се олади на најмалку 4°C пред мешањето и машината за сладолед да се постави на соодветна температура за мешање. Доколку е потребно, намалете ја содржината на шеќер за 10-20%.
4. Коагулирана основа
Ова се случува кога јајцата се загреваат пребрзо или на превисока температура, што предизвикува нерамномерно згрутчување. Решението е да ја загреете смесата на тивок оган и постојано да мешате. Ако се згрутчи, брзо процедете ја смесата и веднаш ставете ја во фрижидер.
5. Нерамномерна распределба на смесата
Ако парчињата чоколадо, јаткасти плодови или овошје не се рамномерно распределени во сладоледот, причината е што се додадени прерано во процесот на матење или кога се премногу тешки за основата на сладоледот.Решението е да ги додадете тие состојки во последните неколку минути од мешањето за да бидете сигурни дека се добро соединети без да потонат на дното.
Забава
(Фото) Партнерката на Роналдо повторно критикувана

Георгина Родригез, партнерка на фудбалерот Кристијано Роналдо, повторно најде начин да биде во центарот на вниманието на медиумите – но не на позитивен начин.
Имено, пред неколку дена таа објави компилација од фотографии од католички верски објект во Португалија на „Инстаграм“, а нејзината облека наиде на критики од јавноста.
Фаталната бринета, која често не се грижи за кодексот на облекување, овој пат одлучи да ги разбранува мрежите. За посета на црквата таа одлучи да облече бел фустан со цветни мотиви.
View this post on Instagram
Целиот изглед го надополни со кожнеа чанта „биркин“ и дискретни додатоци. Составен дел од комбинацијата беше шапката, што предизвика дискусија на „Инстаграм“.
Додека некои коментираа дека изгледа совршено и во согласност со актуелните модни трендови, имаше и такви (повеќето од нив) што ја критикуваа. Судејќи според коментарите, носењето шапка во религиозен објект е одраз на непочитување кон него.
Фото: принтскрин