21/01/2017

Промоција на првиот роман од научнофантастчната трилогија „Наследството на Вероника“

  Организацискиот тим на Фестивалот на европската книжевност „BookStar“ја најавува промоцијата на дебитантскиот роман на младата македонска писателка Моника Трајковска, како дел од програмата Македонска...

„Трофеј“ ќе ја дочека светлината на денот, Весна Бејби во улога на автор, Џамбазов...

Во среда навечер, со почекот во 19 часот, во просториите на хотел „Парк“, актерката Весна Петрушевска или попозната како Весна Бејби, официјално ќе заплива...

„Затвор и рецидивизам“, нова книга од д-р Александра Груевска-Дракулевски

Неодамна во издание на Центар за регионални истражувања и соработка „Студиорум“ Скопје, од печат излеза книгата „Затвор и рецивидизам“ од д-р Александра Груевска-Дракулевски, професор...

Промоција на „Мудрословија“ од Стојан Тарапуза во „Матица“

Во мултимедијалниот културен центар „Матица ексклузив“ од Скопје, во четврток, во 12 часот ќе биде промовирана книгата „Мудрословија“ од Стојан Тарапуза, во издание на...

Препечатеното издание на Хитлеровата „Мојата борба“ стана бестселер во Германија

Реиздадената книга на германскиот нацистички водач Адолф Хитлер „Мојата борба“ (Mein Kampf), проследена со критички коментари, подготвена од Институтот за современа историја (IfZ) во...

Промоција на романот „Елиза на единаесет години“ од Дојна Рушти на книжевниот фестивал Букстар

Во вторникот вечерта во Уметничката галерија „Јавна соба“ гостуваше романската писателка Дојна Рушти на настанот на кој беше промовиран нејзиниот роман „Елиза на единаесет...

Објавен романот „Александар Македонски. наследникот на власта“ од Нелја Гулчук

  Друштвото за издавачка дејност „Македоника“ од Скопје, неодамна го објави романот „Александар Македонски. Наследникот на власта“ од руската писателка Нелја Гулчук, во превод од...

Несекојдневна промоција на книгата „Љубавина“ од Ѓоко Здравески

На несекојдневен начин - своевиден перформанс, концерт на музиката и љубовта, во средата во познатото скопско кафуле „Менада“ во рамките на фестивалот на европска...

Излезе од печат „Зборот остава траги“ од Тони Димков

Издавачката куќа „Магор“ известува дека во едицијата „Дијалози“ излезе од печат книгата „Зборот остава траги“ на Тони Димков, реномиран новинар од областа на културата...

„Повторно величествена“ од Доналд Џ. Трамп издадена на македонски јазик

  Најцитираната и најпродаваната книга „Повторно величествена ‒ Како да ја поправиме нашата осакатена Америка” од Доналд Џ. Трамп, новоизбраниот претседател на САД, книгата што...