Здравје
Одбележување на Светскиот ден на храната
По повод Светскиот ден на храната, денеска Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО) и Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, заедно со ООУ „Аврам Писевски” и граѓанските организации „Слоу фуд Водно” и „Ајде Македонија” организираа настан под мотото „Нашите дејствија се наша иднина. Свет без глад до 2020 година е возможен”.
„Секоја година на 16 октомври го славиме Светскиот ден на храната и се фокусираме на тема што е во сржта на работата на ФАО и претставува клучно прашање кое влијае на нашиот свет. Темата за оваа година е посветена на Целта за одржлив развој 2 – Свет без глад (Zero Hunger) коja не само што се фокусира на искоренување на гладот во светот туку и на постигнување на подобрена исхрана и одржливо земјоделство. Светскиот ден на храната се одбележува секоја година во светот на 16 октомври, во чест на датумот на основањето на ФАО во 1945 година. Оваа 2018 година на Светскиот ден на храната се одбележува 73-годишнината од основањето на ФАО. Настаните организирани од страна на ФАО, владите, локалните власти и други партнери во повеќе од 130 земји ширум светот повикуваат на зголемени активности за постигнување свет без глад до 2030 година“, наведуваат од ФАО во своето соопштение.
Според проценките на ФАО, светот произведува доволно храна за да се нахранат сите, сепак повеќе од 820 милиони луѓе (едно од деветмина) во светот страдаат од хронична неисхранетост. Во исто време, една третина од храната произведена низ целиот свет се губи или фрла. Глобалните трошоци за отпад од храна се околу 2,6 трилиони долари годишно, вклучувајќи ги и трошоците од негативните влијанија врз животната средина и општеството.
Конфликтот, климатските промени и забавениот економски напредок попречуваат во борбата против гладот, а во исто време трендот на прекумерна телесна тежина и дебелина се зголемува. Може да се постигне свет без глад – крај на гладот, неисхранетоста, неправилната исхрана – ако владите, локалните власти, приватниот сектор, граѓанското општество, производителите на храна и младите луѓе – заедно дејствуваат, велат од ФАО.
Со денешниот настан во Скопје ФАО и партнерите повикаа на акцијата – да се вратиме на вистинскиот пат. Денес младите се возрасните луѓе на утрешнината и тие ќе ја наследат Земјата. Оттука фокусот е ставен на младата генерација. Заедно со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, ООУ „Аврам Писевски” во село Бардовци, Скопје, „Слоу фуд Водно” и „Ајде Македонија”, ФАО го промовираше глобалниот повик за заеднички, здружен напор кон здрава исхрана преку воведување практична едукација за храна и здрава исхрана во наставните програми, усвојување методи за намалување на загубите и отпадот од храна и олеснување на пристапот до локално произведената, свежа и хранлива храна од семејните земјоделци.
Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, истакна дека денешниот ден повикува на посветеност на секој поединец како и политичка поддршка, за да се остварат стремежите за создавање одржлив свет, ослободен од глад и сите форми на недоволна исхранетост.
Во кусо предавање на настанот, од здружението „Ајде Македонија” истакнаа дека децата и младите се дел од генерацијата која може да го искорени гладот од планетата со менување на едноставни секојдневни навики, вклучително поздраво да се хранат, да го намалат отпадот, паметно да ги користат природните ресурси и да водат поодржлив животен стил.
„Нашите дејствија се нашата иднина” е пораката на Светскиот ден на храната за 2018 година. Време е да ја засилиме нашата посветеност и, уште поважно, политичката поддршка кон одржлив свет ослободен од глад и сите форми на недоволна исхранетост, велат од ФАО.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Здравје
Африканските земји погодени од епидемијата на вирусот на мајмунски сипаници се уште чекаат вакцини
Ниту една од африканските земји погодени од актуелната епидемија на новиот вид на вирусот mpox, порано познат како мајмунски сипаници, сè уште не примила ниту една од ветените вакцини, пишува денеска Гардијан, пренесува Танјуг.
Најпогодена од епидемијата на новиот вид клад 1б е Демократска Република Конго, каде од почетокот на годината починале 629 лица, а пријавени се 18.000 случаи, покажуваат податоците на Светската здравствена организација.
Новиот вид е регистриран и во Бурунди, Уганда, Руанда, Кенија, Шведска и Тајланд.
Директорот на СЗО, Тедрос Аданом Гебрејесус, рече дека првите дози на вакцини треба да пристигнат во Конго за неколку дена, но слични ветувања за донации на вакцини од САД не се реализираа на време.
Кога станува збор за донациите, немаше координирана акција, со тоа што Шпанија вети 500.000 дози, додека Германија и Франција ветија по 100.000, а САД соопштија дека ќе донираат 50.000 дози.
Досега, сепак, ниту едно од тие ветувања не е исполнето.
Здравје
Чадот од шумските пожари го зголемува ризикот од срцеви и мозочни удари и може да биде смртоносен
Во последниве години, шумските пожари станаа честа закана, како во Македонија, така и низ целиот свет. Чадот кој се гледа и чувствува на километри далечина е исклучително штетен за белите дробови, особено за децата, постарите возрасни и оние со астма, бронхитис или хронично срцево заболување или дијабетес.
Многу од честичките во чадот од шумските пожари не се поголеми од една третина од дијаметарот на влакно од коса. Овие честички се толку мали што влегуваат и се сместуваат длабоко во белите дробови.
Честичките предизвикуваат напади на астма, срцеви и мозочни удари, што ги прави смртоносни.
Студиите во Калифорнија покажаа дека децата кои дишеле зачаден воздух за време на шумски пожари повеќе кашлале, имале отежнато дишење, бронхитис, настинки и имаат поголема веројатност да одат на лекар или во болница поради респираторни причини, особено од астма.
Друга закана од чадот од шумските пожари е јаглерод моноксид – безбоен, без мирис, гас најчест за време на фазите на тлеење на пожарот и во непосредна близина на огнот.
Вдишувањето на јаглерод моноксид ја намалува испораката на кислород до органите и ткивата на телото и може да доведе до главоболки, гадење, вртоглавица и, во високи концентрации, до прерана смрт.
Шумските пожари шират многу други штетни емисии, вклучувајќи азотни оксиди и многу опасни загадувачи на воздухот.
Совети како да го заштитите вашето здравје од чад од шумски пожари
– Проверете го индексот за квалитет на воздухот. Проверете го Индексот за квалитет на воздухот достапен на airnow.gov за да бидете информирани за штетното загадување на воздухот во вашата област.
– Кога е соодветно и можно, останете внатре и заштитете го воздухот во вашиот дом. Кога ќе се случи шумски пожар, a притоа вашата безбедност не е загрозена, останете внатре колку што е можно повеќе, ако можете да ги држите прозорците и вратите затворени.
– Свиткајте влажни крпи долж дното на вратите и прозорците за да го блокирате надворешниот воздух. Создадете и престојувајте во „чиста соба“ со вклучен филтер за воздух. Вклучете го вашиот клима уред на „рециркулира“. Уредите за чистење на воздухот кои имаат HEPA филтри можат да обезбедат дополнителна заштита од саѓи и чад. Барајте засолниште на друго место ако немате клима, а е премногу топло за да останете внатре со затворени прозорци.
– Заштитете го воздухот во вашето возило. Кога патувате во возило, држете ги прозорците затворени, вклучете го клима уредот и поставете го воздухот да кружи за да го намалите чадот.
– Ако морате да излезете надвор, носете соодветна заштита. Маските за респиратор кои се оценети како N95 или повисоки помагаат да се намали вдишувањето на загадувањето со честички. Овие маски мора безбедно да се вклопат за да работат. Тие не функционираат кај луѓе со брада и може да бидат тешки за носење за луѓе со хронични белодробни заболувања.
– Разговарајте со вашиот лекар. Разговарајте со вашиот лекар за тоа како да се подготвите за чад, особено ако вие или некој од семејството припаѓаат во една од овие категории: работи на отворено; е помлад од 18 години или над 65 години; е бремена; или има астма, ХОББ или други белодробни заболувања, кардиоваскуларни заболувања или дијабетес.
Здравје
Овошје кое треба да го јадете почесто доколку сакате да ослабете
Да се открие која храна да се јаде и која да се избегнува кога станува збор за слабеење понекогаш може да биде многу предизвикувачки поради разновидноста на достапните информации. Доколку размислувате за слабеење и не сте сигурни кое овошје треба да почнете да го јадете почесто, група диететичари ги издвоила четирите најдобри опции кои можете да ги вклучите во вашата исхрана.
Банани
Диететичарот Кејли Џорџ објаснува дека содржината на шеќер зависи од зрелоста на бананата, а незрелите зелени банани содржат најмалку шеќер. „Зелените банани се познати и по нивната висока содржина на отпорен скроб, што е одлично за здравјето на цревата и целокупното губење на тежината“, истакнува тој. Иако содржат шеќер, бананите содржат и влакна кои можат значително да влијаат и да помогнат во слабеењето.
Манго
Мангото е сочно тропско овошје кое содржи приближно три грама влакна и само 99 калории по чаша. Бидејќи калорискиот дефицит е важен за губење на тежината, може да биде корисно да се замени висококалоричната храна со нискокалорична, но вкусна храна.
Со јадење манго, можете да го задоволите вашиот внес за слатко, а сепак да се грижите за калориите, а истовремено да бидете сигурни дека внесувате влакна во вашето тело, што е исклучително важно за здравјето на дигестивниот систем.
Ананас
Друго овошје кое треба почесто да го јадете доколку сакате да ослабете е ананасот. Ова овошје содржи ензим наречен бромелаин, за кој се покажа дека има позитивен ефект врз отпорноста на инсулин и одржување на рамнотежата на шеќерот во крвта.
Постигнувањето на избалансиран шеќер во крвта му помага на телото да ги користи и согорува мастите, промовирајќи поефикасно управување со тежината. Исто така, ананасот е нискокалорично овошје и добар извор на влакна. Ако го исечете и префрлите во шолја, ќе внесете само 83 калории и ќе внесете два грама влакна во телото, пренесува Eating Well.
Јаболка
Јадењето едно јаболко дневно не само што го оддалечува лекарот, туку може да помогне и во контролата на тежината.Јаболките се познати по тоа што се нискокалорични и богати со вода и растителни влакна, што помага да останете сити подолго време.
Покрај содржината на влакна и релативно малку калории по јаболко, ова овошје е богато со антиоксиданси кои помагаат во борбата против воспаленија и болести. Како што известува Eating Well, антиоксидансите во јаболката помагаат во борбата против оксидативниот стрес, кој ги оштетува клетките и е поврзан со состојби како што се кардиоваскуларни болести, дијабетес и дебелина.