Забава
Модни трендови за 2021 година

Сите предвидувања за модните трендови во 2020 година се покажаа како неточни бидејќи модната индустрија, како и сите други, не остана имуна на пандемијата од коронавирусот.
Овој период минатата година се предвидуваше дека големите стилови за 2020 година ќе вклучуваат маслена кожа, цветни принтови и шешири со корпи. Она што всушност се случи беше година на маски за лице, влечки и патики за џогирање бидејќи сите работеа од дома, а социјалните настани беа откажани.
Сепак, модните предвидувања за 2021 година се посигурни благодарение на вакцините за коронавирус, кои влеваат надеж дека повторно ќе гледаме други човечки суштества наредната година, што значи дека сега е време да се започнеме да размислуваме за таканаречениот постлокдаун изглед.
Еден интересен несакан ефект или нуспојава на пандемијата е тоа што некои дизајнери се воздржаа во своето вообичаено експериментирање и екстраваганца, и наместо тоа им дадоа предност на практичноста, одлучувајќи се да презентираат облека што е попромислена и пореална, наведува „Вог“.
„За првпат по долго време овие парчиња облека изгледаа како наменети за носење, што секако е бонус кога се наплатува 800 фунти за една маица“, додава списанието.
А што се однесува до модните дизајни за следната година, буквално може да се види сè преку нив, благодарение на транспарентните креации направени од тантела, мрежа или проѕирна ткаенина. Ваквата облека ќе биде тренди во 2021 година.
Проѕирниот или протранспарентен дизајн, како што го нарекуваат модните критичари, делува како слоевито парче и додава интрига во стандардните горни и долни делови облека, велат тие.
Силни рамена или истакнати раменици
Реси
Овошни пастели
Мрежа
Усогласеност со Ковид
Друг голем тренд под влијание на коронавирусот, секако, и понатаму ќе бидат елегантни маски за лице.
„Не е изненадување, најголемиот тренд на модни додатоци во 2021 година ќе биде маската“, коментираат модните списанија.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Светот зборува за новата холивудска романса помеѓу Остин Батлер и Зои Кравиц: тие сè уште мудро молчат…

Актерката Зои Кравиц и актерот Остин Батлер беа фотографирани заедно во Њујорк, каде, според медиумските извештаи, уживале во заеднички викенд.
Како што посочија неколку извори, актерите присуствувале на претставата „Viola’s Room“, а потоа „побегнале“ од очите на јавноста.
Двојката предизвика гласини за потенцијална романса на почетокот на април оваа година. Дури и некои извори блиски до актерите коментирале за нивната врска.
Zoe Kravitz, Austin Butler spotted out together at immersive NYC show after sparking romance rumors https://t.co/10UpuJSc7a pic.twitter.com/2f0WZPMGry
— Page Six (@PageSix) July 20, 2025
„Тие се сложуваат добро, а хемијата меѓу нив е подеднакво добра и зад камерата и пред неа“, вели изворот.
Врската на Остин и Зои доаѓа како мало освежување, бидејќи актерите претходно беа во долги врски.
Додека Батлер беше лудо заљубен во манекенката Каја Гербер, ќерка на поранешната топ-моделка Синди Крафорд, Зои беше верена со холивудскиот згоден актер Ченинг Тејтум.
Двајцата ја раскинаа свршувачката минатата година.
Фото: принтскрин
Забава
Грешки поради кои вашиот домашен сладолед е неуспешен

Кога правите домашен сладолед, клучот е да избегнете пет вообичаени грешки што го прават неуспешен.
1. Формирање на ледени кристали
Ледените кристали се формираат кога молекулите на водата во смесата полека замрзнуваат, дозволувајќи да растат поголеми кристали. За да спречите формирање кристали, користете стабилизатори како што е 1/4 лажичка желатин.
2. Сладоледот е тврд како карпа
Ова се случува кога има премногу вода или нема доволно масти и шеќер за да се намали точката на замрзнување.Решението е да додадете 1-2 лажици алкохол (како вотка или рум) на 500 мл база за да се намали точката на замрзнување или да ја зголемите содржината на масти со користење на повеќе крем или жолчки од јајца, за да создадете помека текстура.
3. Мек и премногу течен сладолед
Ова може да се должи на недоволно време на замрзнување, премногу шеќер или премногу алкохол во смесата.Решението е основата да се олади на најмалку 4°C пред мешањето и машината за сладолед да се постави на соодветна температура за мешање. Доколку е потребно, намалете ја содржината на шеќер за 10-20%.
4. Коагулирана основа
Ова се случува кога јајцата се загреваат пребрзо или на превисока температура, што предизвикува нерамномерно згрутчување. Решението е да ја загреете смесата на тивок оган и постојано да мешате. Ако се згрутчи, брзо процедете ја смесата и веднаш ставете ја во фрижидер.
5. Нерамномерна распределба на смесата
Ако парчињата чоколадо, јаткасти плодови или овошје не се рамномерно распределени во сладоледот, причината е што се додадени прерано во процесот на матење или кога се премногу тешки за основата на сладоледот.Решението е да ги додадете тие состојки во последните неколку минути од мешањето за да бидете сигурни дека се добро соединети без да потонат на дното.
Забава
(Фото) Партнерката на Роналдо повторно критикувана

Георгина Родригез, партнерка на фудбалерот Кристијано Роналдо, повторно најде начин да биде во центарот на вниманието на медиумите – но не на позитивен начин.
Имено, пред неколку дена таа објави компилација од фотографии од католички верски објект во Португалија на „Инстаграм“, а нејзината облека наиде на критики од јавноста.
Фаталната бринета, која често не се грижи за кодексот на облекување, овој пат одлучи да ги разбранува мрежите. За посета на црквата таа одлучи да облече бел фустан со цветни мотиви.
View this post on Instagram
Целиот изглед го надополни со кожнеа чанта „биркин“ и дискретни додатоци. Составен дел од комбинацијата беше шапката, што предизвика дискусија на „Инстаграм“.
Додека некои коментираа дека изгледа совршено и во согласност со актуелните модни трендови, имаше и такви (повеќето од нив) што ја критикуваа. Судејќи според коментарите, носењето шапка во религиозен објект е одраз на непочитување кон него.
Фото: принтскрин