Забава
Новите откритија покажуваат дека нашите предци почнале да ја готват храната пред 780.000 години

Научниците во археолошки локалитет во Израел ги пронајдоа најраните познати докази за готвењето. Преминот од конзумирање на сирова кон зготвена храна беше драматичен пресврт во човечката еволуција, а откритието покажа дека праисториските луѓе можеби намерно палеле оган за да зготват храна пред најмалку 780.000 години, пишува Си-Ен-Ен.
Деталната студија на рибините заби откриени на местото Гешер Бенот Јааков, лоцирана на работ на античкото езеро Хул, откри дека некои од нашите рани предци – најверојатно Хомо еректус – можеле да готват риба, вели авторот на студијата д-р Ирит Зохар, истражувач во Природонаучниот музеј Стајнхард на Универзитетот во Тел Авив. Жителите на областа околу езерото јаделе големи видови слатководни риби, додава Зохар.
На локалитетот не се пронајдени човечки останки, но камените алатки се совпаѓаат со оние пронајдени на местата на Хомо еректус низ Африка. Зохар вели дека езерото е плитко и дека е лесно рачно да се ловат големи риби како изумрениот луциобарбус долгицепс, кој може да порасне до два метри.
„ Ова е неверојатно важно откритие. Доказите за контролирана употреба на оган во раното камено доба во најдобар случај се минливи. Затоа, доказите за антропогени (поради човечката активност) акумулирани и варени остатоци од риба ќе имаат големо влијание врз истражувачката заедница “, изјави археолошкиот геохемичар, д-р Бетан Линскот од Универзитетот Оксфорд, кој не бил вклучен во студијата.
Преминот кон готвената храна значеше дека луѓето интензивно трошат помалку енергија барајќи и варејќи свежа, сирова храна, ослободувајќи повеќе време за развој на нови социјални и системи на однесување.
„ Исхраната имаше големо влијание врз еволуцијата на нашиот вид. Се смета дека консумацијата на месо особено придонела за зголемување на релативната големина на мозокот на нашите рани предци, но патогените бактерии го прават јадењето неварено месо ризична активност“, вели Линскот и продолжува:
„ Меѓутоа, готвењето ги убива бактериите и ја зголемува енергетската вредност на месото, создавајќи нов, сигурен извор на храна за раните хоминини. Затоа, разбирањето кога се случило тоа е тема од голем интерес, бидејќи може да помогне да се објасни зошто нашите предци хоминини еволуирале токму така”. Истражувањето беше објавено во понеделникот во списанието Nature Ecology and Evolution.
Претходните истражувања на Зохар, кој работел на локацијата 16 години, откриле дека слоевите на седиментот во кои биле пронајдени камени алатки – што укажува на човечка активност – биле поврзани со голем број рибини заби од два специфични видови (luciobarbus longiceps и carasobarbus canis ) кои биле дел од семејството на краповите, а сега се изумрени.
Меѓутоа, имало многу малку рибини коски, кои за разлика од забите, омекнуваат на високи температури и лесно се распаѓаат. Друга работа на коавторот на студијата, Нира Алперсон-Афил, професорка на одделот за израелски студии и археологија на Универзитетот Бар-Илан, идентификуваше траги од огништа – некои од најраните надвор од Африка.
Со цел да се утврди дали праисториските жители таму навистина готвеле риба, односно ако не фрлале само остатоци од риба во оган, истражувачите идентификувале промени во големината на кристалите на забната глеѓ, кои различно реагираат на промените во температурата.
Во експериментите, Зохар и нејзиниот соработник д-р Јенс Најорка, шеф на лабораторијата за рендген во Природонаучниот музеј во Лондон, анализирале 56 заби на праисториска и слатководна риба, што им овозможило да ги идентификуваат промените предизвикани од готвењето на ниско и високо ниво на температура. Резултатите покажале дека рибата била варена на температура меѓу 200 и 500 степени Целзиусови.
„ Не знаеме точно како се варат рибите, но со оглед на недостатокот на докази за изложеност на високи температури, јасно е дека тие не се варени директно во оган и не биле фрлени во оган како отпад или како материјал за согорување“, изјави Најорка за Си-Ен-Ен.
Научниците исто така успеаја да утврдат дека рибата е редовен дел од исхраната, односно дека не била само сезонски деликатес или последно средство кога исчезнале другите извори на храна. Истражувачите го постигнале ова со разгледување на геохемискиот состав на изотопи на кислород и јаглерод во глеѓта на забите за да откријат во кое време од годината умрела рибата. Резултатите покажале дека рибата се варела и јадела во текот на целата година.
Хомо еректус бил првиот хоминин кој мигрирал надвор од Африка, а истражувањата сугерираат дека древното езеро Хула можеби било клучна дестинација за време на тие рани миграции.
Не е познато точно кога луѓето првпат почнале да готват риба – или кој било друг вид на храна – и не постои консензус за тоа кога древните хоминини првпат ја развиле способноста да прават оган и да готват. До оваа студија, најраните цврсти докази за употребата на оган за готвење биле поврзани со неандерталците и хомо сапиенсот, кои готвеле скробни корени во денешна Јужна Африка пред околу 170.000 години.
Кумулативната тежина на доказите презентирани во студијата сугерира дека рибата била варена, вели Џон Мекнаб, професор во Центарот за археологија на човечко потекло на Катедрата за археологија на Универзитетот во Саутемптон. Тој не бил вклучен во студијата.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
(Видео) Кејт Мидлтон за ракот и стресот: „Ми помага тоа што сум во природа“

Кејт Мидлтон, принцезата од Велс, откри како се справува со стресот откога минатата година ѝ беше дијагностициран рак. На јутјуб-каналот на Кејт и Вилијам, како и на „Инстаграм“, објавено е кратко видео, на кое принцезата се дружи со извидници на езерото Виндермер во Велика Британија.
Кејт за време на разговорот со главниот извидник Двејн Филдс рече дека чувствува длабока духовна и емоционална поврзаност додека е во природа, што ѝ дава „чувство на мир во многу зафатен свет“.
View this post on Instagram
Како што рече, не сите гледаат на ист начин на поминувањето време во природа, но нагласи дека тоа ѝ е многу важно. Покрај чувството за поврзаност, таа вели дека наоѓа рамнотежа и во природата.
Да потсетиме, принцезата во јануари објави дека ракот, кој ѝ беше дијагностициран минатата година, е во ремисија. „Олеснување е што сега сум во ремисија и останувам фокусирана на закрепнувањето. Како што знае секој кому му е дијагностициран рак, потребно е време да се приспособи на новата нормала“, рече таа во изјавата објавена на „Инстаграм“.
Забава
Пламнуваат бргу: ова се најнервозните хороскопски знаци

Има луѓе кои на стрес реагираат со длабок здив, шолја чај и зборовите „ох, се ќе биде во ред“. А потоа, тука се и овие хороскопски знаци кои се разгоруваат побрзо од запалка на ветрот, особено ако им кажете: „Ајде, смири се“.
За нив емоциите се како молња, а кога нешто не оди како што планирале – подобро е да се тргнете од патот.
Овен
Овните немаат нерви и толку. Чекање, комплицирање, пасивна агресија? Тоа не доаѓа предвид. Ако нешто не им се допаѓа, веднаш ќе го кажат тоа. Ако нешто ги фрустрира, сите во собата ќе знаат. И ако им кажете да се смират – ќе бидат погласни.
Не знаат да молчат и да голтаат. Веднаш реагираат, па можеби утре ќе се извинат, но денес? Денес е војна. Со Овенот знаете за што сте, но знаете и дека нервите ќе ви се тресат штом почнат да превртуваат со очите.
Близнаци
Близнаците се секогаш вклучени, но никогаш стабилни. Нивниот мозок работи со 300 на час, а нивното расположение се менува одвреме-навреме. Кога се нервозни, зборуваат дури и побрзо од вообичаено, скокаат од тема на тема и реагираат на секој предлог за смирување како да сте им кажале да го избришат Инстаграмот. Ако сакате мирен Близнак, фатете го додека спие. Можеби.
Девица
Девицата не вика и не фрла работи, но одвнатре? Еруптира како вулкан. Нејзината нервоза доаѓа од перфекционизмот. Ако нешто не оди според планот, ако некој не ги почитува правилата, веднаш е под стрес. И ако потоа ѝ кажете: „Опушти се, не е крај на светот“, ќе го добиеш тој поглед кој вели: „Во мојата глава, светот завршува токму сега, ти благодарам“. Девицата веројатно ќе ја задржи присебноста, но на пасивно-агресивен начин ќе ве потсети дека била во право. И дека сте биле неорганизирани.
Забава
Ана Ивановиќ на својата бајковита свадба во Венеција облече два фустана за кои целиот свет и денес зборува

Поранешната тенисерка Ана Ивановиќ беше главна тема во германските медиуми кога почна врска со популарниот фудбалер Бастијан Швајнштајгер, кој наводно поради неа ја оставил познатата германска манекенка Сара Бранднер.
Сега сите се изненадени од веста дека овој пар се разведува, а иако сè уште не објавиле, на нивната љубов наводно ѝ дошол крајот.
За време на својата децениска љубов тие добија три сина, а нивната бајковита свадба во Венеција привлече големо внимание.
Во 2016 година Венеција стана центар на светот кога станува збор за оваа двојка, а нивната венчавка беше покриена од повеќе од 200 медиуми.
Кума на Ана ѝ беше пливачката Мирослава Најдановски, а кум на Бастијан му беше скијачот Феликс Нојројтер.
Првин организираа граѓанска, а потоа и црковна венчавка еден ден подоцна. Ана блескаше во нереални фустани.
На првиот ден од венчавката таа носеше едноставна бела венчаница од дизајнерот Паркер Фарал, која ја купи преку интернет за 275 евра. Сè на неа беше совршено, од фустанот до пуштената коса и дискретната шминка.
На вториот ден од свадбата Ана носеше елегантна креација на Сузи Тарнер, со долг вел и букет божури.
Како и секогаш, гламурозна, подготвена и елегантна, убавата Ана доминира во внимателно избрани креации, кои ги воодушевија сите, а младоженецот блескаше во црн свечен костум.
Како што пренесува германскиот весник „Билд“, парот за венчавката потрошил милион евра, но тоа никогаш не било официјално потврдено.