Сосовите како кечап, мајонез и тартар често се неопходен додаток на многу јадења. Иако сите тие се вкусни и популарни, важно е да се земе предвид нивниот нутритивен состав и можното влијание врз здравјето.
Кечап
Иако доматите имаат многу здравствени предности, како што се витамин Ц и ликопен, кечапот што најчесто се продава во продавниците содржи големи количини на шеќер и сол.
Кечапот може да содржи до 20 до 30 проценти шеќер на 100 грама производ. Прекумерното внесување на шеќер е поврзано со зголемен ризик од дијабетес, дебелина, зголемување на лошиот холестерол и срцеви заболувања. Покрај тоа, високата содржина на сол може да го зголеми ризикот од висок крвен притисок.
Мајонез
Мајонезот е сос базиран на јајца, масло, оцет и сенф. Богат е со незаситени масти, но исто така е многу калоричен, поради што многу луѓе се внимателни за количината што ја консумираат. Мајонезот често содржи големи количини на рафинирани растителни масла, кои можат да содржат транс масти – видови на масти кои се поврзани со зголемен ризик од срцеви заболувања.
Овој популарен сос е многу калоричен со 600 до 700 калории на 100 грама, а неговата висока содржина на масти може да придонесе за зголемување на тежината и лошо кардиоваскуларно здравје. Иако незаситените масти можат да бидат корисни, рафинираните масла во комерцијалниот мајонез често содржат транс масти, кои негативно влијаат на здравјето, зголемувајќи го ризикот од срцеви и крвни заболувања.
Ако сакате мајонез, побарајте помалку калорични варијанти кои содржат здрави масла како маслиново масло. Исто така, можете да подготвите домашен мајонез со помалку масло и јајца, што ќе го намали бројот на калории и ќе ја подобри хранливата вредност.
Тартар сос
Тартар сосот обично се подготвува од мајонез, сенф, кисели краставички и зачини. Иако вкусот на тартарот е сличен на мајонезот, обично содржи помалку шеќер, но е побогат со масти и калории. Со оглед на тоа што се базира на мајонез, тартар сосот исто така ги носи сите предности и недостатоци поврзани со квалитетот на маслото и присуството на транс масти.
Овој сос често е богат со масти, особено заситени масти, и може да придонесе за проблеми со висок холестерол и зголемен ризик од срцеви заболувања. Не е толку богат со шеќер како кечапот, но е богат со калории и може негативно да влијае на дебелината ако се консумира во големи количини.
Кој сос е најмалку здрав?
Од трите сосови – кечап, мајонез и тартар, најнездрав сос е кечапот поради високата содржина на шеќер и сол.
Иако вкусен, кечапот е најнездрав поради високата содржина на шеќер и сол, што може да има негативно влијание врз здравјето ако се консумира во големи количини.
Треба да се земе предвид дека ова не значи дека мајонезот и тартарот се нужно здрави сосови, но тие се подобар избор од кечапот. Секој од овие сосови може да се јаде во умерени количини. Ако внимаваме за количината која ја консумираме, ниту еден од овие сосови не треба да предизвика здравствени проблеми.