Забава
Шакира ја тужеше шпанската даночна управа: „Ме запалија на клада како вештерка“
Колумбиската пејачка Шакира минатата година беше обвинета дека не платила 14,5 милиони евра шпански данок на доход во периодот од 2012 до 2014 година. Таа сега го обвини Министерството за финансии дека јавно „ја запалило на клада како вештерка за време на инквизицијата“, пренесува „Дејли ,мејл“.
Шакира тврди дека била прогонувана пред да се реши и да се изјасни за виновна, а сега го обвини шпанскиот правосуден систем за кампања за оцрнување. Во писмото објавено во шпанскиот „Ел мундо“ пејачката ги обвини шпанските даночни власти за сексистичка кампања за заплашување, која заврши со тоа што таа беше претставена како ловечки трофеј.
„Можеби изгледа неразбирливо, но, за мене, шпанската деценија беше декада на финансиска загуба, а не затоа што работев малку, како што сите знаат. Имав 120 концерти во 90 града. Како може човек, кој има 120 концерти, да изгуби пари?
Звучи чудно, знам, но денес мојот имот се состои од она што го заработив пред да пристигнам во Шпанија и она што го заработив кога заминав. Сè што заработив во изминатите години отиде во Шпанија“, рече таа.
Шакира претходно изјави дека се изјаснила за виновна за да ги заштити своите деца и сега додаде: „Повеќе од желбата да ги казни оние што не ги почитуваат правилата, шпанските даночни власти сакаат да ги покажат своите ловечки трофеи за да го обноват кредибилитетот.
И како го постигнуваат тоа? Со заплашување на луѓето, заканувајќи им се со затвор, компромитирање на умот на нашите деца и ставање под притисок да нѐ скршат. Сакаа јавноста да верува дека не сум плаќала данок, кога вистината е дека платив многу повеќе отколку што требаше“, додала пејачката.
„Работите не се решаваат со палење јавна личност секоја година на клада, како што беше случајот за време на инквизицијата, за да си го повратам изгубениот престиж. Сакам на моите деца да им оставам наследство на жена што ги објасни своите причини мирно и во свое време, кога почувствува дека е потребно, а не кога ја принудија да го направи тоа. Треба да знаат дека јас ја донесов мојата одлука да ги заштитам, да бидам со нив и да продолжам со мојот живот“, рече таа на крајот.
Потсетуваме, минатата година, за време на судењето, шпанските државни обвинители најавија дека ќе бараат осум години и два месеца затвор и глоба од 23,7 милиони евра доколку судијата ја обвини за сите седум точки од обвинението за даночна измама, што пејачката наводно ги извршила од 2012 до 2014 година.
Минатата година таа се договори со шпанските обвинители и беше казнета со 7 милиони евра, објавија тогаш странските медиуми.
Исто така, во 2022 година Шакира ја прекина врската со Пике по 11 години поради неговото наводно изневерување. Двојката има два сина заедно, Милан и Саша.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Колку често треба да водите љубов за да бидете здрави
Сексот не е само пријатен, туку може да има и значајни здравствени придобивки, а ефектите зависат од тоа колку често се практикува. Професорката по сексуално и репродуктивно здравје, Кајл Велингс истакнува дека редовната сексуална активност може да го подобри имунитетот, менталното здравје и здравјето на срцето.
Истражувањата покажуваат дека секс еднаш до двапати неделно ја зголемува заштитата од инфекции.
Според студиите, исто така, секс еднаш во неделата позитивно влијае на линијата; 2 пати неделно – зајакнување на имунитетот; 3 пати неделно – двојно помал ризик од срцев удар; 4 пати неделно – подобар тен; 5 пати неделно – повеќе енергија, оптимизам и креативност.
Забава
Џејми Ли Кертис: Направив пластична операција на 25 години и се каам
Познатата актерка Џејми Ли Кертис откри дека направила пластична операција на 25 години и дека тоа денес го смета за една од најголемите грешки во животот. Одлуката ја донела по навредлив коментар на снимање во 1985 година, по што направила корекција на подочниците, но, како што вели, зажалила веднаш.
Таа истакна дека искуството ја поттикнало да стане силен поддржувач на природниот изглед и самоприфаќањето, предупредувајќи дека естетската индустрија и филтрите на социјалните мрежи создаваат нереални стандарди за убавина.
Кертис неодамна изјави дека масовната употреба на филери и операции претставува „геноцид над генерација жени“, додавајќи дека ваквите трендови го бришат природниот човечки изглед. Таа јавно ги советува и своите ќерки да не прават интервенции на лицето, нагласувајќи дека „кога еднаш ќе се вмешаш во лицето, нема враќање назад“.
Фото: depositphotos
Забава
Чоколадата би можела да исчезне до 2050 година, но научниците имаат „aс во ракавот“
Екстремните временски услови ја загрозуваат иднината на плантажите со какао ширум светот, што претставува сериозна закана за иднината на чоколадната индустрија. Поради тоа, научниците истражуваат други култури кои се поотпорни на климатските промени и од кои би можело да се создаде нова слатка алтернатива, пишува „Еуроњуз“.
Поголемиот дел од какаото (околу 60 проценти) доаѓа од западна Африка, од влажни земји како Брегот на Слоновата Коска и Гана, каде што високите температури и обилните врнежи се менуваат со кратки сушни периоди.
Сепак, во последните две години производството на какао опаднало и до 40 проценти. Поради тоа, цените на чоколадата пораснаа на нивоа какви што не биле забележани уште од 1970-тите години, а експертите предупредуваат дека свет без какао би можел да стане реалност веќе до 2050 година.
Како климатските промени ја загрозуваат чоколадната индустрија
Постојат повеќе фактори што укажуваат на можен недостиг на чоколада. Претходни извештаи како причини ги наведуваа нелегалното рударење злато, стареењето на какао-стеблата, па дури и шверцот, но истражувањата покажуваат дека главниот виновник е сè поизразениот контраст меѓу екстремните врнежи.
Институтот за клима и одржливост при Универзитетот Харвард наведува дека чувствителноста на какаото на временските услови не е новост, но дека климатските промени го „засилуваат интензитетот на обилните врнежи“ како што растат температурите.
За секое зголемување на температурата на воздухот за еден степен Целзиусов, атмосферата може да задржи околу седум проценти повеќе влага, што доведува до посилни и поинтензивни дождови.
„Основната физика е едноставна: потоплата атмосфера задржува повеќе влага, што ги засилува екстремните врнежи. Тоа доведува до задржување на вода во почвата, ерозија на земјиштето и создавање услови погодни за развој на габични заболувања“, објаснуваат истражувачите.
Можат ли научниците да ја спасат чоколадната индустрија?
Поттикнати од овој климатски предизвикан колапс, научниците од Националниот универзитет во Сингапур почнале потрага по решение.
Истражувачите го насочиле вниманието кон рогачот – климатски отпорна билка која се одгледува во Медитеранот и која постепено привлекува внимание како алтернатива на какаото.
За разлика од какаото, рогачот успева во топли и суви услови и бара многу малку вода. По печењето, ослободува специфична арома која потсетува на какао, иако неговиот вкус не одговара целосно.
За да го надминат тој проблем, тимот развил две техники за промена на вкусот на растението, користејќи ензими за да се засилат горчината и слаткоста.
Ензимскиот третман претставува едноставен и чист метод кој бара минимална обработка, за разлика од други постапки што вклучуваат агресивни хемикалии, како што е хлороводородната киселина, со цел подобрување на вкусот.
Со подобрување на ароматичниот профил на рогачот, истражувачите веруваат дека би можеле да ги охрабрат производителите на слатки да го користат рогачот во производи кои вообичаено бараат какао, како што се чоколадни табли, слатки напитоци и други производи на база на какао.
Доколку овие методи се применат во голем обем, тие би можеле „значително да ја намалат“ зависноста на чоколадната индустрија од какаото, правејќи ги синџирите на снабдување поотпорни на климатските промени и на појавата на болести кај посевите.
„Нашето истражување не е само обид да се репродуцира вкусот на какаото, туку и да се направи разновидност на состојките што ги користиме за создавање чоколадни алтернативи“, вели Манфред Ку, главен автор на научниот труд.
„Насочувањето кон издржливи, климатски отпорни култури како рогачот може да ѝ помогне на индустријата да се прилагоди на еколошките предизвици, а на потрошувачите да им понуди производ во кој ќе уживаат“, заклучува научникот.
Фото: pexels

