Забава
Сопругата на Пирс Броснан ја открива тајната за здраво слабеење на 60 години

Кили Шеј Смит, сопругата на Пирс Броснан на 60 години решила да го промени начинот на живот за да се ослободи од вишокот килограми – како успеала да изгуби речиси 50 килограми?
Откако со децении беше критикувана за прекумерна тежина, Кили Шеј Смит Броснан ги остави сите без зборови кога ослабе 45 килограми во 2024 година. Тајната, како што откри таа, лежи во свесното јадење и редовната физичка активност.
Таа го привлече вниманието на црвениот тепих
Нејзината фигура беше главна тема на последното појавување на црвениот тепих со нејзиниот славен сопруг.
На премиерата на серијата MobLand во Њујорк, 71-годишниот Пирс Броснан не го тргаше погледот од Кили, а нејзината витка фигура особено привлече внимание.
61-годишната новинарка блесна во црн мини фустан од тантела, во кој особено беа истакнати нејзините витки нозе.
Како Кили Шеј Смит ослабе 45 килограми?
После тоа појавување сите се прашуваа – која е тајната на нејзиното ефикасно и здраво слабеење?
„Кога наполнив 60 години, сфатив дека во овој период од мојот живот сакав контрола над моето тело, што значеше да престанам да се предавам на секој нагон“, рече Кили.
Како што истакна таа, „не се работело само за слабеење, туку за враќање на самодовербата и контрола врз сопствениот живот“.
Таа вели дека сега се чувствува подобро отколку во четириесеттите.
„Ова патување ме потсети дека никогаш не е доцна да се промениш и да се грижиш за себе.
За разлика од многу познати личности кои користеле разни медицински помагала во последните години, Кајли се потпира на свесното јадење и физичката активност.
Иако ретко зборува јавно за причините поради кои решила да ослабе, познато е дека во еден момент имала 45 килограми повеќе. Испробала популарни диети како Аткинс и диетата Саут Бич, но тие биле тешки за одржување.
Кога сфатила дека диетите не даваат резултати, го променила пристапот – почнала да живее поздраво и редовно да тренира, што истражувањата го потврдуваат како ефикасна стратегија за одржување на формата и намалување на ризикот од болести.
Промени во исхраната
За време на процесот, таа работеше со нутриционисти, тренери и здравствени експерти за да се увери дека сè е безбедно и ефикасно.
Таа се откажа од високо преработената и слатка храна, заменувајќи ја со поздрава храна – посни протеини, цели зрна, овошје, зеленчук и здрави масти. Таа не броела само калории, туку внимавала на квалитетот на храната.
Дневно мени на Кили Шеј Смит
Појадок: Овесна каша со свежи бобинки, грчки јогурт или јајца.
Ручек: Салати со печено пилешко или тофу, разновиден зеленчук и јогурт.
Закуска: Јаткасти плодови, овошје, хумус, стапчиња од зеленчук, зелен чај или црно кафе.
Вечера: Варен или печен зеленчук, киноа или кафеав ориз. Понекогаш бистра супа од печурки и чаша топло млеко со прстофат куркума.
Покрај исхраната, Кили внесувала и големи количини вода за да се хидрира во текот на денот.
Од теретана до јога и медитација
Вежбањето одигра клучна улога во нејзината трансформација. Вежбите вклучуваа кардио вежби, вежби за сила и флексибилност. Тренингот за сила е особено важен за зголемување на метаболизмот, зајакнување на коските и зачувување на мускулната маса.
Поголемиот дел од своето време го поминувала на велосипед за вежбање и на лента за трчање, додека вежбите како „руско вртење“ и подигнување на нозе и помогнале да се обликува нејзиното тело.
Покрај физичкото здравје, таа се грижела и за менталното здравје – секојдневно вежбала јога и медитација за да го намали стресот и да остане доследна.
Поддршка од Пирс Броснан
Во сето тоа важна улога одиграла поддршката од нејзиниот сопруг. Таа постојано нагласуваше колку и значи неговата поддршка.
„Имаше тешки денови, кога немав волја да тренирам или кога вагата не ги покажуваше посакуваните резултати. Тогаш би се потсетила дека не се работи за совршенство, туку за напредок”, рекла таа и додала дека Пирс никогаш не ја терал да ослабе – тој ја поддржувал да биде поздрава верзија од себе.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
„Меѓу ѕвездите“: македонскиот бенд „CODE 369“ со нов албум

Македонскиот бенд „CODE 369“ од Битола, познат по својата силна музичка посебност, која комбинира фанк, џез, рок и поп, го објави својот втор студиски албум за Croatia Records – „Među zvijezdama“ („Меѓу ѕвездите“).
По успешното деби „Stages of Love“, овој нов албум го потврдува нивниот статус на еден од најсвежите алтернативни рок состави во регионот.
Автор на музиката за сите песни на албумот е Даниел Митревски, кој е и продуцент на албумот, додека текстовите се на пејачката Ирена Димовска, освен за песната „Конкретно“, кој го напиша Мила Влаисављевиќ. Албумот е снимен во студиото „Atelier“, а мастерингот е на Славко Ристески, работен во студиото Про Саунд. Визуелниот идентитет на албумот го дизајнираше Лана Ловриќ, чие уметничко решение ја следи атмосферата и пораката на албумот – патување низ емоциите и соништата.
„Албумот „Меѓу ѕвездите“ носи звук кој балансира помеѓу алтернативното изразување и комерцијалната прифатливост, притоа задржувајќи ја карактеристичната слобода, енергија и длабочина што обожавателите на бендот веќе ги препознаваат и ценат. Посебен фокус е ставен на синглот „Конкретно“, кој веќе наиде на одлични реакции кај публиката и критиката.
„CODE 369“ неодамна настапија на Деновите на Croatia Records во Македонија, каде во живо претставија неколку нови песни. Албумот досега беше достапен дигитално, а сега го има и како це-де издание, кое може да се купи и онлајн“.
Забава
(Видео) „Толку е сладок“: Бред Пит со нов имиџ

Бред Пит веќе некое време работи на промоцијата на филмот Формула 1.
Неодамна даде интервју за списанието „GQ“, каде што зборуваше за деталите од овој филм, но за прв пат проговори и за својата нова партнерка, Инес де Рамон.
he's so cute 🥹 #bradpitt pic.twitter.com/Jwzn47ACML
— vi 🐞 (Hayes') (@itshighart) June 10, 2025
Тој продолжи со понатамошната промоција во Мексико и ги воодушеви сите присутни со промената на својот имиџ.
Холивудскиот лик прошета по црвениот тепих во модерно одело во боја на лаванда, а на стајлингот додаде златен прстен и очила за сонце.
Покрај тоа, промената на фризурата беше забележлива, односно, Бред Пит покажа кратка фризура и седа брада.
Корисниците на социјалните мрежи масовно го коментираат новиот изглед на Бред Пит.
„Толку е сладок“, „Изгледа совршено“, се само некои од коментарите.
Забава
Заменете го кафето со мача – ги намалува стресот и анксиозноста

Сè попопуларен пијалок во светот, но и кај нас, е мачата, во различни варијации, која се прави од правот на истоименото растение.
Мачата се прави од горните три слоја млади листови од растението Camellia sinensis, а според експертите, консумирањето мача води до намалување на стресот и анксиозноста.
Овој смирувачки ефект на мачата најмногу се припишува на две супстанции – L-теанин и епигалокатехин галат (EGCG).
L-теанинот е аминокиселина присутна во зелениот чај која има смирувачки ефект, а бидејќи мачата е концентрирана форма на зелен чај, се верува дека L-теанинот во него има уште посилен ефект поради поголемата количина.
„Докажано е дека промовира релаксација без поспаност, со зголемување на активноста на алфа мозочните бранови и модулирање на невротрансмитерите како што се GABA, допамин и серотонин“, објаснува д-р Ли А. Фрејм.
Мачата, исто така, содржи EGCG, растително соединение кое може да помогне во намалувањето на воспалението и оксидативниот стрес, што може да биде поврзано со анксиозност.
Мачата, исто така, содржи помалку кофеин од кафето или еспресото. Кофеинот брзо се апсорбира од телото, го стимулира нервниот систем и може да ги зголеми нивоата на адреналин и кортизол, хормони поврзани со стрес.
Она што ја прави мачата посебна е присуството на L-теанин, кој ги намалува ефектите на хормоните на стрес и му помага на телото да остане смирено и фокусирано, без ненадејни напливи на енергија и нервоза.
Постојаното пиење мача може да биде корисно во намалувањето на стресот, а дури и повремена чаша од овој пијалок може да има позитивен ефект, пишува Verywell Health.
Мачата е одлична и во разни јадења како што се десерти, но EGCG и L-теанинот можат да бидат уништени од високите температури што се користат при продолжено готвење, поради што најдобро е да се консумира како пијалок.