Забава
Објавена листа на најдобри појадоци во светот: Македонскиот зелник на 20. место
На најновата листа на 50 најдобри појадоци во светот, еден деликатес од Србија се најде на високо второ место. Македонскиот зелник е на 20 место.
Добро познатата и влијателна гастрономска веб-страница Taste Atlas објави нова листа на 50 најдобри појадоци во светот, а српските специјални лепчиња го освоија второто место.
Лепчињата, или „лепчиња со сè“, првпат се правеле кон крајот на векот во пекарницата „Шуљага“ во Ужице. Кога на лебот со кајмак и јајце, потопен во сос од печено јагнешко или свинско месо, бил додаден и јогурт, лепчињата станале омилен појадок за многумина.
Освен во регионот Ужице, лепињата може да се најде низ цела Србија, но само во овој регион останала автентична.
„Ја задржавме целосната техника, од суви лепчиња направени од брашно од мелницата без адитиви, кои се печат во рерна на отворен оган. По печењето, лепчињата се ладат покриени со ленени крпи, што е исто така дел од процесот на подготовка. Кога им се додаваат кајмак и јајце, тие се печат, а подоцна се додава сос што се прави со печење прасиња и јагниња во ист сооднос. Сите производи мора да бидат домашни, добри и со висок квалитет, за да биде финалниот производ ист“, изјавија за домашните медиуми вработените во пекарницата „Шуљага“.
Со оглед на тоа што е многу калоричен, омлетот лепиња со право е наречен „бомба“.
Оваа година, за најдобар појадок е прогласен турскиот кахвалти – на турски јазик се однесува на појадок и е неопходен и често раскошен оброк во турската култура. Зборот „кахвалти“ потекнува од два збора: „кахве“ (кафе) и „алти“ (пред/под), што се преведува како „пред кафе“. Тоа е оброк што традиционално се јаде пред консумирање кафе, бидејќи во отоманската ера, кафето се сметало за пијалок што треба да се ужива по оброците, а не за време или пред нив.
Традиционалниот турски кахвалти претставува широк спектар на јадења, обично комбинација од многу вкусови, текстури и категории на храна. Масата е украсена со слатки и солени јадења, вклучувајќи сирења, маслинки, зеленчук, локален леб, јајца, бурек, баклава или други слатки печива и друго, придружени со топли пијалоци како турски чај.
Ова е листата на најдобрите 50 појадоци во светот:

©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
(Видео) Дарко Андонов – ДААН објави нова песна „Крајот е спас“
Со песната „Крајот е спас“ македонскиот артист и музички продуцент Дарко Андонов – ДААН претставува длабоко личен музички проект, кој претставува преработка на композиција од групата „Три пати на ден“, бендот во кој творел неговиот покоен татко. Станува збор за поп-рок балада што носи силна емоционална тежина и симболично значење, како чин на почит и сеќавање.
„Оваа песна за мене не е само музика, туку разговор со минатото и начин да го зачувам она што татко ми го остави зад себе“, вели Андонов. „Сакав да ѝ дадам нов живот, но без да ја нарушам нејзината суштина.“
Во „Крајот е спас“ целосно се задржани оригиналната мелодија и текст, додека интервенцијата е направена исклучиво на аранжмански план. Современиот звук внимателно е изграден така што ја надополнува, а не ја заменува емоцијата на оригиналната верзија, создавајќи мост помеѓу минатото и сегашноста.
Песната зборува за загубата, прифаќањето и внатрешното помирување, но и за силата на музиката како средство за поврзување на генерациите. „Не чувствував потреба да менувам зборови или мелодија — тие веќе кажуваа сè. Моја задача беше само да ги облечам во звук што ѝ припаѓа и на денешницата“, додава тој и нагласува дека аранжманот е работен со Кире Јакимов кој што исто така беше задолжен и за Миксинг и мастеринг на финалното аудио.
Музичкото видео за „Крајот е спас“ е веќе објавено на YouTube и е реализирано со помош на вештачка интелигенција (AI). Во видеото се рекреирани сцени од легендарното студио на МРТ каде групата “Три пати на ден” го има снимено својот прв албум во 1991 година. Визуелниот приказ преку симболични и атмосферични сцени ја следи емоцијата на песната и ја засилува нејзината порака, без буквални наративи, оставајќи простор за лично доживување кај публиката.
Забава
Бред Пит денес го слави својот роденден: полни 62 години
Бред Пит, актерот што ги излудуваше обожавателите кога „Инстаграм“ не постоеше, денес го слави својот 62. роденден. Пит е една од најголемите ѕвезди во Холивуд повеќе од три децении.
Роден е на 18 декември 1963 година во Шони, Оклахома, а пораснал во Мисури. Студирал новинарство и рекламирање, но само две недели пред дипломирањето решил да ги спакува куферите и да си ја испроба среќата во Холивуд. Овој потег се покажа како еден од најдобрите во историјата на филмската индустрија.
Своите први актерски чекори ги направи кон крајот на 80-тите во телевизиски серии, но привлече светско внимание во 1991 година со улогата на згоден стопер во филмот „Телма и Луиз“. Таа кратка, но впечатлива сцена, го лансира во слава, а Холивуд бргу сфати дека Пит е повеќе од само убаво лице.
Во текот на 90-тите тој изгради импресивна кариера. Иако често е прогласуван за еден од најзгодните мажи во светот, Пит со текот на годините докажа дека е и сериозен актер, склон кон неконвенционални улоги.
Во последните години често се пишува дека Бред Пит има затегнат однос со своите деца, особено по бурниот развод од Анџелина Џоли.
Според медиумските извештаи, некои од децата се дистанцирале од него, а други дури и се откажале од неговото презиме во јавни и правни контексти и го користат само презимето на мајка им Џоли. Пит ретко јавно зборува за тоа, а целата ситуација останува една од најчувствителните теми во неговиот приватен живот.
Во последните години Пит ретко се појавуваше јавно со своите партнерки, но е потврдено дека е во врска со дизајнерката на накит Инес де Рамон од 2022 година, според написите во светските медиуми. Иако денес го чува својот приватен живот многу подискретно отколку порано, извори блиски до актерот велат дека тој е во стабилна и мирна фаза од својот живот.
Фото: депозитфотос
Забава
Каква штета врз организмот прави прескокнувањето на појадокот?
Веројатно сте ја слушнале изреката дека појадокот е најважниот оброк во денот, а експертите се согласуваат дека ова е особено точно кога станува збор за здравјето на срцето.
Иако можеби мислите дека вашите утра се здрави, еден навидум безопасен ритуал може да биде зголемувањето на холестеролот со текот на времето.
Тоа е навика што, според некои податоци, ја практикуваат околу 15 проценти од возрасните – прескокнување на појадокот, пишува EatingWell.
Истражувањата постојано го поврзуваат прескокнувањето на појадокот со повисоки нивоа на холестерол, дури и кога тоа води до умерено губење на тежината. Експертите за здравје на срцето објаснуваат дека постојат неколку клучни причини за ова.
Го нарушува природниот ритам на телото
Прескокнувањето на појадокот може да го наруши вашиот циркадијален ритам, т.е. внатрешниот биолошки часовник кој, меѓу другото, го контролира липидниот метаболизам. Кога тој часовник е нарушен, може да влијае на гените и ензимите што го регулираат холестеролот.
Од друга страна, појадокот може да помогне во спречувањето на ненадејни скокови на холестеролот.
„Нормално, синтезата на холестерол достигнува врв рано наутро, но јадењето појадок обезбедува хранливи материи кои помагаат да се ублажи овој процес“, додава Раутенштајн.
Тоа поттикнува прејадување и желба за нездрава храна
Ако се најдете себеси како безумно грицкате храна богата со јаглехидрати или масти во текот на денот, прескокнувањето на појадокот може да биде виновникот.
„Прескокнувањето на појадокот може да предизвика метаболички промени што го зголемуваат производството на холестерол, а исто така може да доведе до прејадување подоцна во текот на денот“, вели кардиологот д-р Ренди Гулд.
„Продолженото утринско постење може да ги промени хормоните како лептин и грелин, зголемувајќи го гладот и промовирајќи инсулинска резистенција“, објаснува Раутенштајн.
Вкупниот квалитет на исхраната се намалува
Прескокнувањето на првиот оброк може да влијае и на вашиот целокупен квалитет на исхраната.
„Прескокнувањето на појадокот често води кон поголеми, помалку хранливи оброци подоцна во текот на денот“, вели Раутенштајн.
Ваквите оброци можат да бидат побогати со заситени масти и рафинирани јаглехидрати, кои „директно придонесуваат за создавање повеќе LDL честички и ги намалуваат заштитните ефекти на HDL холестеролот“, додава таа.
Студиите покажаа дека луѓето кои го прескокнуваат појадокот консумираат помалку влакна, витамини и минерали, а повеќе додадени шеќери, заситени масти и натриум, што може негативно да влијае на здравјето на срцето.

