Забава
„Форбс“ – Пет најлуксузни хотели

Најскапото ноќевање на светот чини 27 илјади евра. Тој луксуз го нуди „Penthouse Suite“ во хотелот „Martinez“ во Кан, кој американското списание
Најскапото ноќевање на светот чини 27 илјади евра. Тој луксуз го нуди „Penthouse Suite“ во хотелот „Martinez“ во Кан, кој американското списание „Форбс“ го стави на врвот на Топ 5 најскапи хотели во светот.
За 27 илјади евра, со кои може да се купи просечна гарсоњера, во луксузниот апартман во Кан се добиваат два приватни амами, една сауна и тераса со панорамски поглед на морето, две соби за спиење, салон, трпезарија и гардероба. А доколку ова не е доволно, хотелот располага и со голема приватна плажа.
Втор на листата е „Four Season Hotel“, со легендарниот „Ty Warner Penthouse Suite“, од каде илјадниците светла на Њујорк се на дофат.
Цената е приближно 25 илјади евра за една ноќ, во апартманот од 400 метри квадратни, кој нуди поглед од 360 степени на Менхетен. Исто така, на располагање стојат услугите на батлер, личен тренер и на шофер.
Иста сума треба да се издвои и за една незаборавна ноќ во „Royal Penthouse Suite“ во „Hotel President Wilson“ во Женева.
Тука има приватен лифт, безбедносни телекамери, блиндирани врати и прозорци и „panic button“ покрај креветот, за навистина параноичните. А помирните може да се забавуваат со билијард, малку класична музика и волшебниот поглед кон Женева.
Тие што бараат плажа и имаат дебел паричник можат да одат во „Royal Villa“ во „Grand Resort Lagonissi“ во Атина, каде за 24.600 евра за една ноќ, има и приватен готвач, како и пијанист кој се грижи за романтичната атмосфера. Хотелот нуди два базена, теретана и ексклузивна плажа.
На петто место е рангиран „Presidential Suite“ во „Hotel Cala te Volpe“ на Азурниот Брег. За нешто помалку од 20 илјади евра за една ноќ,се добиваат три спални соби со своја бања, базен со солена вода и солариум. /крај/тч/ем/
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Пет намирници за кои сите мислат дека се нездрави, а всушност се здрави

Денес знаеме дека многу од „забранетите“ прехранбени производи не само што се во ред за консумирање, туку можат да бидат и корисни за здравјето.
Со години, некои прехранбени производи се наоѓаат на црната листа поради погрешни информации, митови или застарени препораки за исхрана. Денес знаеме дека многу од овие „забранети“ намирници не само што се во ред за јадење – тие можат да бидат и корисни за здравјето.
Јајца – Холестеролот (веќе не е) проблем
Јајцата со децении имаат лоша репутација поради високата содржина на холестерол. Сепак, денешните истражувања покажуваат дека холестеролот во исхраната има многу помал ефект врз холестеролот во крвта отколку што се сметаше претходно.
Јајцата се одличен извор на протеини, витамини Б12, Д, селен и холин. Едно јајце има само околу 70 калории. Можете безбедно да јадете 1-2 јајца на ден ако немате специфични здравствени ограничувања.
Путер – кога се користи умерено
Со години, путерот се смета за непријател број 1 поради заситените масти. Сепак, неодамнешните студии покажуваат дека природните заситени масти во путерот не се нужно штетни ако се консумираат умерено, особено во контекст на целокупната исхрана.
Путерот содржи витамини растворливи во масти (А, Д, Е и К) и масни киселини со краток синџир кои можат да имаат антиинфламаторно дејство. Клучот е во количината – не е за секој ден во големи количини, но не треба целосно да се избегнува.
Компири – не само „празен скроб“
Компирите често се етикетираат како „лоши“ јаглехидрати, но тоа зависи и од тоа како се подготвени. Пржените компири не се здрави – но варените, печените или варените компири се хранливо богати.
Црвено месо – добар квалитет и во разумни количини
Црвеното месо добива лоша репутација поради неговата поврзаност со срцеви заболувања и рак, но клучниот збор е прејадување. Умерената консумација на квалитетно, свежо приготвено месо не е штетна и може да биде вреден извор на протеини, железо, цинк и витамини од групата Б.
Важно е да се избегнуваат преработени месни производи како што се хот-догови и салама, а наместо тоа да се избираат парчиња месо кои се минимално преработени, по можност од домашно потекло.
Темно чоколадо – повеќе придобивки отколку штета
Многу луѓе го ставаат чоколадото во категоријата „слатки што треба да се избегнуваат“, но темното чоколадо (со повеќе од 70 проценти какао) може да има позитивни ефекти врз здравјето.
Богат е со антиоксиданси, може да помогне во намалувањето на крвниот притисок и подобрувањето на циркулацијата, а содржи и мали количини на магнезиум и железо. Секако, не треба да претерувате – 20 до 30 g дневно е доволно.
Забава
Зачин што го чисти телото, го зајакнува имунитетот и го штити срцето

Иако често го доживуваме како едноставен зачин или декорација на чинијата, магдоносот е многу повеќе од тоа.
Ова скромно растение крие изненадувачко богатство од хранливи материи и може значително да придонесе за нашето здравје – под услов да му дадеме шанса.
Извор на витамини што го зајакнуваат имунитетот
Магдоносот е исклучително богат со витамин Ц, дури и повеќе од лимонот. Само две лажици свеж магдонос содржат околу 16 % од препорачаната дневна доза витамин Ц, кој е клучен за нормално функционирање на имунолошкиот систем и за одбраната на телото од инфекции. Покрај тоа, магдоносот е добар извор на витамини А и К, кои се важни за здравјето на очите и на коските и против згрутчување на крвта.
Го прочистува телото и го поддржува варењето на храната
Магдоносот дејствува како природен диуретик – го поттикнува елиминирањето на вишокот течности и токсини од телото. Ова го прави корисен сојузник за оние што се борат со задржување вода или имаат благ оток. Дополнително, есенцијалните масла од магдоносот, особено апиолот и миристицинот, може да ја намалат надуеноста и да го подобрат варењето на храната.
Богат со антиоксиданти
Магдоносот содржи моќни антиоксиданти, како што се флавоноидите (на пример, лутеолин), каротиноидите и витаминот Ц, кои помагаат во борбата против оксидативниот стрес. Редовното внесување на овие соединенија може да го намали ризикот од хронични заболувања, вклучувајќи срцеви заболувања и дијабетес.
Природен сојузник против лошиот здив
Благодарение на својот освежителен вкус и природните масла магдоносот може да помогне во неутрализирање на лошиот здив – нешто што нашите предци добро го знаеле, кои го користеле по оброци богати со лук и кромид.
Како најдобро да го искористите?
Најголеми придобивки од магдоносот добиваме кога го јадеме свеж. Додајте го на крајот од готвењето во супи, чорби, сосови или наросете го во салати. Можете да го додадете и во смути, да го користите како основа за зелен сок или да направите песто од магдонос наместо босилек.
Забава
Јадењето оваа суперхрана го намалува ризикот од деменција

Јадењето јајца може да помогне во намалувањето на ризикот од Алцхајмерова болест, најчестата форма на деменција.
Деменцијата е прогресивен синдром, кој ги засега милиони луѓе, предизвикувајќи постепено губење на когнитивните способности, проблеми со меморијата и промени во однесувањето.
Иако генетиката може да игра значајна улога во развојот на болеста, научниците веруваат дека речиси 45 % од случаите на деменција може да се спречат со одредени промени во животниот стил. Меѓу најважните препораки се откажување од пушење, намалување со внесување алкохол и регулирање на крвниот притисок. Исхраната исто така игра клучна улога, а експертите препорачуваат балансирано мени или медитеранска исхрана.
Истражувањето објавено во „Џурнал од нутрејшн“ покажа дека јајцата се поврзани со помал ризик од развој на Алцхајмерова болест. Авторите на студијата истакнуваат дека јајцата се богати со хранливи материи важни за здравјето на мозокот вклучувајќи холин, омега-3 масни киселини и лутеин.
Во студијата американските научници ги анализирале навиките во исхраната на повеќе од илјада постари лица користејќи прашалници за внесувањето храна. Во период од речиси шест години Алцхајмеровата болест била дијагностицирана кај 280 испитаници. Беше заклучено дека луѓето што јаделе повеќе од едно јајце неделно имале помал ризик од развој на деменција.
Авторите нагласија дека честото јадење јајца може да ги подобри когнитивните функции, особено вербалните способности, иако сè уште не е сосема јасно дали внесувањето јајца директно го намалува ризикот од Алцхајмерова болест. Особено е нагласена улогата на холинот, супстанција присутна во јајцата, и неговата поврзаност со намалувањето на ризикот од деменција:
„Речиси 39 % од ефектот на јајцата врз појавата на Алцхајмеровата деменција може да се припише на внесувањето холин преку исхраната“.
Како заклучок: студијата сугерира дека редовното јадење јајца може да биде поврзано со намален ризик од Алцхајмерова болест делумно поради ефектите на холинот.
Слични резултати беа потврдени и во студијата од 2022 година објавена во списанието „Граници во исхраната“, која исто така го поврза внесувањето јајца со помал ризик од деменција, особено кај луѓе што не се придржуваат строго кон медитеранската исхрана.