Забава
Џанфранко Киарини со светски гастрономски перформанс во Скопје
Извонредниот светски со две ѕвездички Мишелин готвач, Џанфранко Киарини, со својот тим, ќе приреди фантастичен гастрономски перформанс и доживување за македонските граѓани.
Прв пат во Македонија, на специјален настан, Киарини, кој готвел во ресторани со три ѕвезди Мишелин, ќе создава извонредни готвачки специјалитети со прекрасен дизајн и комбинација со соодветни вина. Неверојатно вкусно подготвената храна, според највисоките Мишелин стандарди и совршеното целокупно доживување, го овозможуваат Слоу Фуд Македонија, ресторанот Хантерс Лоџ Камник, Винаријата Камник како генерални спонзори и несебичната поддршка од Миеле Македонија, хотел Гарден Охрид, хотел Радика и Горска вода.Сите љубители на извонредната храна, на 12 и 14 октомври 2016, лично ќе може да присуствуваат на готвачките перформанси на Киарини во Скопје. Тој ќе подготвува мени од пет јадења, по Мишелин стандардите, а истите ќе се подготвуваат и спаруваат со соодветни Камник вина. Овие екстравагантни гастрономски настани ќе се случуваат во еден од најреномирани ресторан во нашата земја, Хантерс Лоџ Камник, со почеток во 20 часот, а бројот на места е ограничен на само 80 лица по вечер.На 7 октомври Киарини ќе одржи специјален семинар наменeт само за професионални готвачи. Овој семинар ќе се одвива во Винскиот клуб Камник со почеток во 10 часот. За присуство на сите овие настани, потребно е заинтересираните гости да обезбедат билет, со што се добива и резервација на место. Билетите се достапни во продажба од 3-ти октомври 2016 во ресторанот Хантерс Лоџ Камник. Во светски рамки, гастрономијата достигнува ниво на транформација, преминувајќи во применета уметност во поглед на процесот на подготовка на храната и комбинирање на состојките и во поглед на надворешниот дизајн на порциите и нивно внимателно комбинирање со соодветни вина. Ваквото целосно соединување на приготвување на храната со уметноста овозможува нови возбудливи и бесконечни истражувања во деликатната сфера на создавање на вкусовите и во сферата на визуелната уметност која, сама по себе, ја претставува суштината на делото.Џанфранко Киарини – патување до ѕвездени височиниДенес e еден од најпознатите светски готвачи, роден во 1966 во Ферара, Италија. Има италијанско-колумбиско потекло и доаѓа од мултикултурно милје со основи во Италија, Венецуела и Соединетите Американски Држави. Своето гастрономско образование Киарини го стекнува на Институто де Алта Гастрономиа де Каракас (Instituto de Alta Gastronomia de Caracas) во Венецуела, потоа во САД на Питсбург Кулинари Институт (Pittsburgh Culinary Institute), како и во Франција, на најголемата образовна институтуција за угостителство во светот, суперпрестижниот Ле Кордон Блу (Le Cordon Bleu). Во текот на својата живописна и многу богата кариера, Киарини работи и е обучуван според високи барања и стандарди на Мишелин и соработува со познати Мишелин ресторани (како што е познатиот ресторан со три Мишелин ѕвезди во Рим -La Pergоlа). Тој, исто така, соработува и со делукс хотели од највисок ранг, навлегува и во полето на готвачкото истражување и развој, работи како консултант на некои од најголемите светски брендови во прехрамбената индустрија. Киарини ја има најголемата мрежа на готвачи, 30.000+ членови во неговата приватна мрежа и 500.000+ фанови и следбеници на Фејсбук. Светот во кујната на Џанфранко Киарини Џанфранко Киарини својата мајсторска работа на врвен готвач успеал да ја сподели со целиот свет, а дел од неговите ангажмани вклучувале и подготовка на менија и храна за највисоки авторитет во разни сфери. Во Европа работел во Италија, Франција, Шпанија, Германија, Обединетото Кралство а тука сеАвстралија, Нов Зеланд и Океанија. Неминовно е да се спомене дека Киарини има големо искуство и во Азија и земјите како Кина, Кореа, Камбоџа, Виетнам, Тајланд, Малезија, Сингапур, Филипини и други. Во 2000 година, Киарини наоѓа нови креативни и готвачки предизвици на Средниот Исток каде соработува како консултант со екстравагантните Ал Бустан Палас (Al Bustan Palace) иШангри-Лахотелите (Shangri-la Hotels) во Оман; во Бахреин ги развива готвачките концепти за Мовенпик (Мövenpick) и Mериот (Мarriott) хотелите и со многу други високо-луксузни брендови. Во Кувајт, Киарини подготвувал вечери за Неговото Височество Шеикот Џабар Ал-Ахмад Ал Џабар Ал-Сабах и неговото семејство. Во Африка работел во синџирот на Старвуд хотелите (StarwoodHotels), како и во Шератон Лакшри Колекшн(Sheraton Addis, A Luxury Collection Hotel) во Адис Абеба во Етиопија. Во текот на својата кариера, Киарини имал можност да подготвува храна за поранешниот претседател на САД – Џими Картер, за поранешниот израелскиот претседател – Шимон Перес, за претседателите на Афричката Унија, како и за поранешниот египетски претседател – Хосни Мубарак, за членовите на англиското кралско семејство, за турскиот претстедател Абдулах Ѓул, за Шеикот на Катар Шеик Хамад бин Калифа Ал Тхани и други светски значајни личности. Скапоценостите на Киарини во готвачката историја на Италија Своето искуство и знаење Киарини го срочува во луксузната готвачка трилогија „Новата ренесанса на италијанската комбинирана кујна“ (The New Renaissance of Italian Fusion Cuisine), а својата прва книга за готвење од оваа трилогија „Смарагдната книга“ ја издава во 2010. Овие скапоцени готвачки книги се високорангирани меѓу најпознатите авторитети во светски рамки и доволно интересни заКиарини да биде поканет на интервју од страна на CNN. За втората книга од оваа трилогија „Бисер“ ја има честа книгата, лично, да ја потпише и благослови “Мајсторот на сите мајсори”, легендарниот Пол Бокуз (Paul Bocuse). Третата книга е именувана како „Рубин“. Потоа, „Ферара скриениот готвачки скапоцен камен“е уште една книга на Киарини која би морала да биде спомената како дел од неговиот опус. Куриозитет е да се спомене и дека своите уметнички и творечки афинитети Киараини ги канализирал и преку музиката. Пред да се посвети на гастрономијата и уметноста на подготвување извонредна храна, имал свој рок бенд со кој настапувал на реномирани настани./крај/со/бб
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Фановите ја исмејуваа Ким Кардашјан поради грешка во фотошопот: „Го заборавила огледалото“
Ким Кардашјан се најде на удар на критики поради една од најновите фотографии што ги објави на „Инстаграм“.
44-годишната реална ѕвезда позира во бело здолниште и кошула со црвени чевли. Таа се фотографирала покрај огледало, па нејзините следбеници веднаш укажале на грешка во фотошопот и посочиле дека нејзиниот одраз во огледалото е поинаков.
„Огледалото, огледалото на ѕид. Упс. Заборавила да го фотошопира огледалото“, е еден од коментарите на социјалните мрежи.
Некои во коментарите напишаа дека Ким ја објавила оваа фотографија за да привлече внимание. „Таа не заборави да ја уреди фотографијата до крај и ние паѓаме на тоа. Лошиот фотошоп е добар за привлекување внимание кон себе“, гласи еден од коментарите.
Следбениците претходно ја обвинија Ким за лош фотошоп. Таа во една пригода објави фотографија на која позира во костим за капење, а вниманието на нејзините следбеници го привлече нејзината рака, односно прстот, кој „исчезна“.
View this post on Instagram
„Чекај, каде е средниот прст?“, „Се прашувам дали е свесна дека можеме да видиме колку лошо се фотошопирани нејзините фотографии“, „Смешно станува колку ги уредувате фотографиите. Само објавете нормална фотографија. Никој не се грижи“, ѝ напиша тогаш.
View this post on Instagram
Во една пригода објави неколку фотографии на кои позира во спортски градник за да го рекламира својот бренд SKIMS. Во тоа време најголемо внимание привлекуваше нејзиниот стомак. Многумина напишаа дека изгледа чудно и дека заборавила да го додаде папокот при средувањето на фотографиите.
Hitech
(Видео) Роботот куче им помага на англиските фармери да станат попрофитабилни
Кучињата роботи би можеле да им помогнат на фармерите побрзо да го проценат здравјето на почвата, се надеваат научниците кои спроведуваат технолошки експеримент во Корнвол.
Уредот, развиен од компанија од Корнвол, користи детектор за гама зраци за да го процени квалитетот на почвата.
Фармерот Малколм Барет, земјоделец-закупец од близина на Бодмин, работи со научниците од Универзитетот Плимут, кои користат детектор за гама зраци поставен на роботско куче за да го мапираат здравјето на почвата во неговите полиња.
🤖 How can technology help farmers in the future?
At Catherine & Malcolm Barrett's #FarmNetZero #fieldlab, they're teaming up with @uniplymouth to test out new 'robot dog' soil sensor technology that could give them fast & thorough insights into the health of their soils pic.twitter.com/CCMnTtuOtQ
— Innovative Farmers (@IFarmers) November 12, 2024
Тој рече дека се надева дека технологијата, која е побрза и поефикасна од конвенционалната анализа, би можела да ги направи фармите попрофитабилни со намалување на употребата на вештачки адитиви, доколку се откријат.
Кучињата роботи може да се користат и за пристап до тешко достапни места како ридови и жива ограда.
Кучето робот беше развиено од Џејк Шо-Саттон, поранешен студент на Универзитетот Плимут и ко-основач на компанијата за роботика Роботрикс.
„Нашиот најнов експеримент се фокусира на почвата, бидејќи често е недоволно истражена, а тоа влијае на се околу неа. Кучињата роботи можат да бидат корисни и за истражување на тешко достапни места како што се ридови и жива ограда. Неговата максимална брзина е 5 метри во секунда, а тежи околу 15 килограми. Клучна предност на овој робот е тоа што, благодарение на неговите нозе, може да се движи по многу непристапен терен и тешки површини“, рече Шо-Саттон.
Забава
„Минатата година ѝ беше најтешка“: Никол Кидман планира да се исели од САД
Познатата актерка Никол Кидман (57) и нејзиниот сопруг, кантри-пејачот Кит Урбан (57), наводно размислуваат да се вратат во Австралија по исклучително тешката година за нив. Никол годинава се соочи со голема загуба по смртта на мајка ѝ.
Организацијата на погребот во Сиднеј ѝ била уште потешка поради интензивниот деловен распоред.
Семејството и пријателите се загрижени за нејзиното здравје плашејќи се дека може да изгори од преоптоварување. Според извор близок до парот, Никол и Кит сериозно размислуваат да се преселат во Австралија за да најдат потивок начин на живеење.
„Минатата година беше најтешката во нивните животи. Тие едвај имаа шанса да поминуваат време заедно, а Никол беше сама во некои од најтешките периоди од нејзиниот живот“, изјави извор за Woman’s Day. Тој додаде дека нејзиното семејство се прашува уште колку може да издржи такво темпо.
Кит Урбан размислува да се повлече од турнеите за да биде со својата сопруга. Неговата серија од 10 концерти во Лас Вегас треба да заврши во февруари.