Контакт

Економија

(Видео) Трипуновски: СДСМ ги уништи земјоделските задруги, ветуваме сериозна поддршка и враќање на задругите во Македонија

Објавено пред

Дополнителниот заменик министер за земјоделство, шумарство и водостопанство Цветан Трипуновски денеска беше во работна посета на струмичкиот регион.

dobivaj vesti na viber

При посетата Трипуновски оствари средби со здруженија на пчелари и со претставници на двете асоцијации на земјоделски задруги кои што се во регистарот од струмичкиот регион.

Како што соопшти Трипуновски, на средбите е разговарано за сите отворени прашања и предизвици и како во наредниот период да се одржи и развива пчеларството како сточарска гранка и за задругарството како битен елемент од земјоделскиот сектор.

„Со последните законски измени, кои што ги направи власта, престана да важи законот за задруги, односно задругите се уредуваат во еден посебен закон кој што е под министерството за економија и тука обврска на министерството за земјоделство требаше да биде да направи дополнителни измени на законот за земјоделство и рурален развој каде што ќе се допрецизираат условите, работењето и контролата врз земјоделските задруги, тој закон се уште не е поминат, што значи дека се воспоставува еден правен вакуум и веќе имаме една нефункционалност на системот“, изјави Трипуновски.

Во регистарот на министерството за земјоделство има 79 регистрирани земјоделски задруги, но само триесетина се активни и ги исполнуваат условите да бидат корисници на мерките од изминатите години, додека останатите се мали земјоделски задруги кои што не ги исполнуваат условите.

Програмите кои што ги имаше министерството за земјоделство од 2017 година па наваму, секоја година беа предвидени средства, иако со опаѓачки тренд, меѓутоа многу мал дел од тие средства беа дадени на земјоделските задруги за да ги окрупниме, да ги зајакнеме, да ги модернизираме со земјоделска механизација за да бидат конкурентни. Задругарството е битен сегмент и тој е покажан како позитивен пример ширум светот и затоа во минатото беше воспоставен овој закон се со цел да ги организираме земјоделците по тип на производство за да можат да бидат рентабилни на пазарот, додаде Трипуновски.

Трипуновски најави повторно разгледување и враќање во важност на законот за земјоделски задруги.

„На оваа дискусија денеска ние ќе работиме заедно и ќе се договараме како во иднина да го враќаме овој закон за земјоделски задруги затоа што тоа е една од битните алки во решавањето на пласманот на нашиот квалитетен земјоделски производ. Не треба некое друго министерство да ја работи оваа материја бидејќи ова е малку поспецифично и би сакал да ветам пред сите земјоделци во иднина задругарството ќе биде сериозно помогнато со финансиски средства, што ќе значи модернизација на целото производство, создавање на услови за работа, окрупнување, помош при осигурување и сите они работи кои што се во интерес на овие задруги за да ги поставиме на една вистинска и правилна основа“, заврши Трипуновски.

Економија

ФИТР: 240 илјади евра достапни преку новиот јавен повик „Ваучери за иновации за Западен Балкан”

Објавено пред

Фондот за иновации и технолошки развој денеска го објави јавниот повик „Ваучери за иновации за Западен Балкан“, со кој вкупно 240 илјади евра ќе се доделат за поттикнување на соработката помеѓу академската заедница со домашните, мали и средни компании, во насока на поддршка на научноистражувачки проекти, кои ќе придонесат кон зголемување на иновативноста и конкурентноста на бизнисите.

dobivaj vesti na viber

Пилот-програмата „Ваучери за иновации за Западен Балкан“ ја реализира Фондот за иновации и технолошки развој како дел од европскиот проект Policy Answer („Одговори за јавните политики – креирање, спроведување и поддршка на политиките за истражување и развој на Западен Балкан“), во кој Фондот ја доби главната улога во пилотирање мерки за поддршка за истражување, развој и иновации во сите економии од Западен Балкан. Проектот е финансиран од програмата „Хоризонт Европа“ на Европската комисија.

Главен критериум за подобност за прекураничката соработка е апликантот и давателот на услугата мора да бидат од две економии на Западен Балкан. На јавниот повик може да аплицираат: правни деловни субјекти регистрирани како микро, мали или средни компании во која било од економиите на земјите од Западен Балкан, инкорпориран според соодветниот актуелен Закон за трговските друштва на земјите од Западен Балкан и регистриран во која било агенција за регистрација на бизниси на земјите од Западен Балкан и лоциран во земјите од Западен Балкан.

Иновациските ваучери ќе може да се искористат за покривање 80 % од вкупните трошоци на високообразовните институции, во износ од 8.000 евра, без данок на додадена вредност (ДДВ). Преостанатиот дел од 20 отсто е учество на компанијата, корисник на услугите од факултетите. Доделените ваучери за иновации примателот треба да ги искористи во период до девет месеца од датумот на потпишување на договорот.

Средствата од ваучерите ќе може да се искористат за пренос на научно, технолошко или иновативно знаење, што е ново за компанијата или за решавање техничко/технолошки проблем што ќе го идентификува компанијата, односно за: развој на нови или подобрување на постојните производи, процеси или услуги, доказ за концепт, физибилити-студија, производство на лабораториски прототипови, производство на демонстративни прототипови, разни видови тестови, валидизација на технологијата, валидизација на нови или подобрени производи, процеси или услуги, развој и воведување специјален софтвер за производ или процес, како и ИПР и трансфер на технологија.

Рокот за аплицирање на повикот за „Ваучери за иновации“ е најдоцна до 26 јуни 2024 година, до 16 часот. Аплицирањето е исклучиво електронски, преку веб-страницата на ФИТР: https://shorturl.at/qwD17

Прикажи повеќе...

Економија

Трипуновски: Бројот на тутунари драстично опаѓа, СДСМ го уништи тутунопроизводството

Објавено пред

Денеска се исплатени субвенциите за тутун на 14.300 тутунопроизводители. Ова ќе беше добра вест се додека не ја погледнеме статистиката за тутунот и тутунопроизводителите, вели дополнителниот заменик министер за земјоделство, Цветан Трипуновски,

dobivaj vesti na viber

„Во 2023 година имаме 17.587 тутунопроизводители, а субвенции добиле само 14.300, односно 3.287 тутунопроизводителите не добиле субвенции, а вкупниот број на тутунопроизводителите е намален за неверојатни 5.851 во споредба со 2016 година кога сме имале регистрирано 23.438 тутунопроизводители.

Дополнително количината на откупен тутун во 2023 година изнесува 14.8 милиони килограми или за 10.4 милиони килограми помалку споредбено со 2016 година кога вкупно биле откупени 25.2 милиони килограми тутун.

Сите овие негативни статистики за бројот на тутунопроизводителите и количината на откупен тутун си имаат и негативен финансиски удел, односно само по основ на извоз на тутун во 2023 година имаме неверојатни 70 милиони евра помал девизен приход во споредба со 2016 година.

Ова се “успешните“ земјоделски политики на Николовски и СДСМ, низ статистиката гледаме како се уништува македонското земјоделство и како секој ден се повеќе се намалува бројот на земјоделците во Македонија.

Во прилог ви испраќаме линк до facebook објавата на Цветан Трипуновски, како и инфографиците“, реагира Трипуновски.

Прикажи повеќе...

Економија

Тутунопроизводителите да си ги проверат сметките, денес исплатени 1,5 милијарда денари за субвенции, порача Николовски

Објавено пред

Денеска, на сметките на речиси 14.300 тутунопроизводители се исплатени субвенциите за реколтата од 2023 година во вредност од речиси една и пол милијарда денари. Исплатени се субвенциите за основната мерка од 80 денари и дополнителната мерка за оваа година од дополнителни 20 денари.

dobivaj vesti na viber

„Народски кажано, исплатени се субвенциите за договорен и предаден ориентиран ароматичен тутун, нашето жолто злато. Ова е најголемата исплата и најголема поддршка на тутунопроизводителите досега со рекордна субвенција. Ги повикувам земјоделците да ги проверат сметките и со здравје да си ги трошат парите, кои се чесно заработени, а еве и чесно им се исплатени на сите што ги исполнуваат условите, без никакви притисоци, списоци, партиски поделби, туку чесно и рамноправно со едно решение и една исплата во еден ден за сите тутунопроизводители“, рече министерот за земјоделство, Љупчо Николовски.

Откупени се вкупно 14.763 тони тутун произведен во 2023 година. Министерот Николовски вели дека немало вишоци и немало неоткупен тутун.

„Она што особено ни значи на сите е тоа што заедно со земјоделците оваа година постигнавме највисока откупна цена досега. Тутунот од реколтата 2023 година има рекордна откупна цена од 365 денари за килограм за целокупната количина предаден тутун. Се исплатија субвенциите, кои се зголемени за дополнителни 20 денари за сите три класи. Со тоа зголемување тутунот од прва класа првпат досега достигна вредност на субвенција од 100 денари. До 2017 година субвенцијата беше 60 денари. Најголемата количина откупен тутун и оваа година е од прва класа. Тоа значи дека ако на откупната цена од 365 денари додадеме по 100 денари за килограм од субвенцијата, се достигнува вредност од 465 денари за килограм тутун. Ова се рекордни бројки и треба да бидат рекордни“, нагласи министерот Николовски.

Од тутунот државата годишно остварува девизен прилив од над 120 милиони евра, а овој сектор вработува или ангажира над 20.000 семејства. Првпат оваа година тутунопроизводителите ќе може да пријават површини и да добијат субвенција, освен за килограм, и за површина, а со тоа се стекнуваат и со правото да добијат и зелена нафта, 12.000 денари за хектар.

Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството, Никола Бачовски, извести дека од почетокот на годината досега на земјоделците им се исплатени над четири милијарди денари и најави дека нивните служби веќе ги прават потребните административни процедури и системски приспособувања за почеток на новата кампања за поднесување барања за финансиска поддршка за субвенции по програмата за 2024 година.

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија1 час

Универзалната сала не изгоре, изгоре она што требаше да биде дислоцирано, вели Арсовски

Надзорниците на изградбата на Универзална сала, објект што во вторникот пламна во пожар, по денешниот брифинг со медиумите, рекоа дека...

Македонија2 часа

Постојан приход на родителите е решение на проблемот со децата питачи, омбудсманот алармира дека сегашните мерки не даваат резултат

Досегашните мерки за згрижување на децата од улица и работата со нив не го даваат посакуваниот резултат, вели Васка Бајрамовска-Мустафа...

Македонија2 часа

(Видео) Господ ми даде сила, ја фатив за уши и успеав да ја турнам, раскажа сточарот кој беше нападнат од мечка

Директорот на ЦУК, Стојанче Ангелов, се сретна и разговара со повредениот Цане Србиновски, 61-годишник, жител на село Дреновци во општина...

Македонија4 часа

Грција реагира за употребата на името Македонија во кампањата, а сѐ уште ги нема ратификувано меморандумите поврзани со преспанскиот договор

Грчките медиуми пишуваат дека Атина одблиску ги следи политичките изјави поврзани со преспанскиот договор и употребата на името Македонија во...

Топ4 часа

МВР со детали: Непознато лице пукало од автомобил во движење во семејната куќа во Тетово

Непознато лице од автомобил во движење пукало во семејната куќа во Тетово. МВР се огласи по инцидентот што синоќа ги...

Македонија5 часа

(Видео) Пендаровски заигра оро во Кавадарци, Силјановска со коментар: „Ни се случува ‘Тешкото’“

Кандидатот за претседател од СДСМ, Стево Пендаровски, повторно се фати за оро за време на митинзите. Во Кавадарци му се...

Регион6 часа

Братот на убиецот закопан, мештаните револтирани: За неговиот гроб се знае, но каде е на Данка?“

Далибор Драгијевиќ (40) од Злот, брат на Дејан Драгијевиќ (50), кој е осомничен дека на 26 март ја уби малата...

Свет6 часа

Најтешките поплави во последните децении во Русија, евакуации и во Казахстан – „Целиот град ни е под вода“

Русија соопшти дека ситуацијата е многу напната бидејќи нивото на водата продолжи да расте во градот Оренбург и околните области....

Свет6 часа

Америка предупредува: Очекуваме ирански напад врз Израел

САД очекуваат дека ќе има напад од Иран врз Израел, но тој нема да биде од толку голем обем за...

Регион6 часа

(Видео) Голем пожар кај Нови Сад, повеќе од 10 возила на противпожарната служба се на терен

Голем пожар утрово околу 4.30 часот ја зафати населбата Бангладеш кај Нови Сад. На терен има повеќе од десет противпожарни...

Македонија7 часа

Пендаровски: Јас сум првиот претседател што постави жена за аѓутант во Армијата, прва во историјата на нашата држава

Пред граѓаните на Гевгелија, кандидатот за претседател Стево Пендаровски даде коментар на обвинувањата од страна на ВМРО-ДПМНЕ и Христијан Мицкоски...

Македонија22 часа

По завршување на истрагата, ќе продолжи реконструкцијата на Универзална, да не се шират шпекулации, рече министерката Костадиновска-Стојчевска

Министерката за култура, Бисера Костадиновска-Стојчевска, по пожарот што ја зафати Универзална сала, денеска изјави дека Министерството за култура ги чека...

Македонија23 часа

Во затворот „Идризово“ се извршија претреси на повеќе простории, извести МВР

Министерството за внатрешни работи извести дека денеска под координација на ОЈО Скопје и по барање на КПУ „Идризово“, даде асистенција...

Топ1 ден

Велосипедист загина по удар од комбе во Скопје – МВР со детали за несреќата

Шеесет и осумгодишен велосипедист загина во сообраќајна несреќа во Скопје. Според информациите од МВР, несреќата се случила вчера околу 11...

Економија1 ден

Тутунопроизводителите да си ги проверат сметките, денес исплатени 1,5 милијарда денари за субвенции, порача Николовски

Денеска, на сметките на речиси 14.300 тутунопроизводители се исплатени субвенциите за реколтата од 2023 година во вредност од речиси една...

Македонија1 ден

Министерството за здравство: Поради дефект на компресорите, беа одложени елективните програми, а не итните случаи

Министерството за здравство информира дека поради дефект на еден од компресорите, во текот на два дена беше одложен елективниот програм,...

Топ1 ден

Во тек е голема полициска акција во затворот „Идризово“, извршени претреси

Во тек е голема полициска акција во затворот „Идризово“. Се вршат претреси, а од Обвинителството ја потврдуваат акцијата. „Во акција...

Македонија1 ден

Цикличен хибрид – Македонија назадува во правото и борбата против корупцијата, нотира извештајот на „Фридом хаус“

Назадување во владеењето на правото и борбата против корупцијата во Северна Македонија бележи најновиот извештај „Државите во транзиција“ (Nations in...

Регион1 ден

Телото на Данка од Србија се бара во бунари, септички јами, шахти – осомничените дале 20 погрешни локации

По исчезнувањето на девојчето Данка Илиќ (2) од Бор, припадниците на српското МВР активно трагаа по неа. Полицијата веќе во...

Македонија1 ден

Пендаровски: Мицкоски сака во исто време да биде и претседател и премиер

Кандидатот за претседател Стево Пендаровски синоќа од Квадарци порача дека 24 април ќе биде клучен датум и дека токму во...