Контакт

Економија

Заев и Бектешки за ревизијата на СТО: Констатиран е огромен економски напредок

Објавено пред

Констатиран е огромен економски напредок на крајот на 2018 година, позитивниот извештај покажува дека владините политики даваат резултати, оценија премиерот Зоран Заев и министерот за економија, Крешник Бектеши, кои денеска одржаа прес-конференција на која презентираа дел од заклучоците на најновиот извештај на Светската трговска организација (СТО).

Премиерот Заев во своето обраќање подвлече дека следејќи ги фактите кои покажуваат раст во речиси сите позначајни економски области, нашата држава го избра добриот пат и економијата го следи тој пат.

„Светската трговска организација вели дека бруто-домашниот производ (БДП) во периодот на ревизија по глава на жител порасна за повеќе од 40 проценти, а невработеноста се намалила од 31 процент на 18,7 проценти во 2018 година споредбено со 2013 година. Светската трговска организација констатира дека дефицитот во тековната сметка се намали од 240 милиони евра (3,2 проценти од БДП) во 2012 година на 31,9 милиони евра (0,3 проценти од БДП) во 2018 година. Ова се должи на намалувањето на дефицитот во трговскиот биланс и на зголемувањето на вишокот на балансот на услугите“, информираше премиерот Заев.

Тој, исто така, додаде дека во ревизијата на Светската трговска организација е запишано дека нето-приливите на странските директни инвестиции се зголемиле од околу 131 милиони евра во 2012 година на 621,9 милиони евра во 2018 година, што, како што истакна премиерот Заев, значи дека директните странски инвестиции во бруто-домашниот производ во 2012 година учествувале со 1,5 проценти, а во 2018 година со 5,8 проценти.

Во оваа насока, подвлече премиерот Заев, се и заклучоците на СТО за интелектуалната сопственост, според кои Северна Македонија има напредок од 25 места погоре на Глобалниот иновациски индекс за 2019 година, односно сега нашата земја е на 59. место, во однос на 84. од минатата година.

Премиерот Заев се осврна и на наследената состојба во 2017 година, кога, како што оцени, Владата наследи економска и финансиска катастрофална состојба, а по добивањето на мандатот, посветувајќи се на низа инфраструктурни проекти, раст на индустријата проследен со раст на просечната нето-плата и намалување на невработеноста од речиси 5 проценти.

Министерот за економија ,Крешник Бектеши, во своето обраќање оцени дека Извештајот на СТО потврдува дека креираните и имплементираните политики на Владата даваат резултати и економијата се движи во вистинскиот правец, додавајќи дека веќе се преземаат и мерки за препораките кои биле посочени.

„Во Извештајот за трговската ревизија на Северна Македонија децидно е наведено дека земјата и економски истовремено и политички е стабилна, што е основа за одржлив раст и е наведено дека законите, Законот за енергетика, Законот за поддршка на инвестициите, Законот за акциза и слично, веќе почнале да ги даваат своите резултати и ние се движиме по таа насока“, рече министерот Бектеши, заблагодарувајќи се на сите институции кои беа вклучени во презентирањето на сите мерки што ги презела Владата од 2017 до денес, уште еднаш подвлекувајќи дека ревизијата на трговската и економската политика е најважен извештај на СТО каде се оценуваат вкупната економска и трговската политика и инвестиции, но и показателите за учеството на економските политики во економскиот раст.

Економија

Шпанската влада месечно ќе им дава по 462 евра на најсиромашните граѓани

Објавено пред

Шпанската влада усвои декрет со кој се воведува основен месечен приход од 462 евра за најсиромашните граѓани, дополнително загрозени од пандемијата на коронавирус.

Право на приход ќе имаат граѓаните на возраст од 23 до 65 години чијашто имотна вредност не надминува 16.614 евра кога од неа ќе се исклучат недвижнините и кредитите со намалени каматни стапки.

Минималниот приход ќе се зголеми со бројот на членовите на семејството, до максимум 1.015 евра месечно, а програмата ќе вклучува и иницијативи за наоѓање на редовна работа, рече на прес-конференција вицепремиерот Пабло Иглесијас.

Програмата треба да опфати околу 2,3 милиони граѓани, а Владата за исплата на приходот ќе издвојува три милијарди евра годишно.

Шпанија, со повеќе од 27.000 смртни случаи, е меѓу земјите кои епидемијата на коровирус ги погоди особено тешко.

Прикажи повеќе...

Економија

Царовска: Угостителите и граѓаните да го почитуваат протоколот

Објавено пред

Вицепремиерката за економски прашања, Мила Царовска, денес, апелира до угостителите и до граѓаните да го почитуваат протоколот со кој се дозволува примање гости во кафулињата и рестораните во услови на коронавирусот. Вицепремиерката изјави дека инспекторите се на терен и секаде каде што ќе утврдат неправилности, тие ќе бидат санкционирани.

„Би сакала да апелирам до сите угостители да ги почитуваат протоколите, првенствено поради самите себе, но и поради здравјето на граѓаните и здравјето на нивните семејства и нивните деца. Важно е дека со секоја наша постапка денес, а и во наредниот период, треба да покажеме свесност и насочување кон новото живеење. Токму тие протоколи се начинот на кој ќе треба да постапуваме и да се однесуваме во наредниот период сè со цел, од една страна, економијата да се одржува во континуитет, но, од друга, да го заштитиме здравјето на граѓаните. Инспекторите се на терен, во текот на вчерашниот ден укажуваа, едукативно дејствуваа кај сите угостители. Секако дека тие што нема да ги почитуваат, во согласност со законот, инспекторите ќе постапат кон поригорозни мерки“, изјави Царовска.

Таа рече дека е важно овој апел за почитување на протоколот да стигне и до граѓаните бидејќи секој од нас е одговорен и за своето здравје, но и за здравјето на своето семејство и на нашите заедници.

„Ако ги почитуваме мерките и протоколите, ќе придонесеме кон тоа оваа успешна приказна што ја имавме како држава во справување со коронавирусот да продолжи и понатаму и со тоа да покажеме дека сме зрели да се справиме со сите предизвици“, рече Царовска.

Прикажи повеќе...

Економија

Завршни активности за модернизација на трафостаницата во Валандово

Објавено пред

Заменичката на престедателот на Владата за економски прашања, Мила Царовска, генералната директорка на АД МЕПСО, Ева Шуклева, и градоначалникот на Валандово, Перо Костадинов, реализираа работна посета на трансформаторската станица во Валандово, каде што во тек се низа завршни инвестициски активности за модернизација на преносната енергетска мрежа.

Вицепремиерката за економски прашања, Мила Царовска, посочи дека во изминатиот период Владата навистина покажа дека вложувањето во енергетскиот сектор е приоритетно прашање.

„Тоа го покажавме и со носење на Законот за енергетиката, нов, европски и усогласен со сите директиви. Ја воведовме евтината тарифа за струја, а со тоа укажуваме дека ги намалуваме трошоците за секое семејство. Од друга страна, покажавме дека инвестираме со капитални инвестиции со вложувања во енергетскиот сектор и во стабилна достава на енергија во нашата држава“, нагласи Царовска.

Вицепремиерката додаде дека државните енергетски компании, како што е МЕПСО, вложија многу труд и посветеност во реализација на капитални инфраструктурни проекти за стабилноста на електроенергетскиот систем, при што се спроведуваат низа проекти за модернизација и дополнителна сигурност на системот, што ќе биде бенефит за сите граѓани, но и компании, кои функционираат во земјата.

„Не е сето тоа само политичка волја, доколку немаме оперативци, како што е директорката на МЕПСО, кои сите овие финансиски средства и вложувања ги операционализирааат и ги внесуваат во системот и обезбедуваат да тие станат реалност и да постигнеме една стабилна мрежа на достава на електрична енергија во нашата држава. Со ваков тип вложувања, како што денеска ги гледаме во трафостаницата во Валандово, се намалуваат трошоците за одржување, добиваме поголема доверба на граѓаните и на реалниот сектор за оваа мрежа на достава, односно во енергетскиот систем на нашата држава, но исто така се поттик други инвеститори да дојдат и да може да ги искористат потенцијалите на нашата држава“, додаде вицепремиерката за економски прашања, Мила Царовска.

Генералната директорка на АД МЕПСО, Ева Шуклева, посочи дека основна стратешка мисија на компанијата е да обезбеди доверба во преносниот систем, намалување на оперативните трошоци, сведување на минимум ризици, испади, дефекти, овозможување и искористување потенцијал за развој на регионите во делот на обновливи извори на енергија и последно, но не и по значење, поддршка на македонски компании кои би добиле знаења и искуства во делот на енергетиката и тоа знаење би останало во нашата држава.

„Во оваа стара трафостаница во Валандово, која со години ни служеше доверливо, извршивме замена на стара опрема, која беше во функција речиси 40 години, со нова високонапонска опрема. Заменети се старите со нови прекинувачи и разделувачи во целата постројка, освен во полето ВЕЦ ‘Богданци’, кои се нови и во целост во сите полиња заменети се потпорни изолатори и мерни трансформатори. Инвестицијата од 770 илјади евра во нова опрема за АД МЕПСО ќе значи намалување на трошоците за одржување и дефекти, а за стопанството сведување на минимум на ризиците од испади. Покрај новата опрема, на долг рок ќе овозможи зголемена доверба во работата на трансформаторската станица. Таа ќе овозможи зголемена сигурност во напојувањето на потрошувачите приклучени на дистрибутивната мрежа и тоа во Валандово, Богданци и Гевгелија. Со реконструкција на трафостаницата обезбедуваме стабилност на две врски, кои се од круцијално значење. Првата е снабдување со квалитетна електрична енергија на железница, инфраструктура на македонски железници, а втората е прием на електрична енергија од производителот на ветерните централи во Богданци“, потенцира Шуклева.

Директорката Шуклева додаде дека АД МЕПСО со новата опрема е подготвен на овој енергетски јазол во иднина да приклучи и нови производители или потрошувачи на електрична енергија на преносната мрежа. Таа нагласи дека во транспаретна, јавна постапка на меѓународен тендер финансисран од Европската банка за обнова и развој, како изведувач на работите, првпат е избрана домашна фирма – „Беннинг Псам ДОО“.

„Со тоа, освен што го поддржуваме македонското стопанство, ние како општествено одговорна компанија инвестираме и во знаење на македонски компании и македонски стручни кадри. АД МЕПСО ја заврши модернизацијата на ТС ‘Валандово’ во пократок рок од првично планираното“, заврши генералната директорка на АД Мепсо, Ева Шуклева.

Градоначалникот на Валандово, Перо Костадинов, од името на сите граѓани на општина Валандово, изрази благодарност за реализација на овој значаен проект за енергетската стабилност на Валандово, но и целиот Југоисточен Регион.

„Со реализација на овој проект добиваме доверба и стабилност на електроенергетскиот систем при преносот и снабдувањето со електричната енергија. Оваа трафостаница, која е изградена во 1973 година, сега е со нова опрема, комплетно реконструирана и сите оние испади што се случуваа на енергетскиот систем, со реализацијата на овој проект се веќе минато“, констатира градоначалникот на Валандово, Перо Костадинов.

Прикажи повеќе...

Најново

Свет1 час

Трамп и официјално соопшти: САД ги прекинуваат сите врски со СЗО

Американскиот претседател Доналд Трамп на прес-конференција во Белата куќа објави дека Соединетите држави ги прекинуваат сите врски со СЗО. Тој...

Македонија4 часа

Над половина од новозаразените во Скопје се од Сарај, Бутел и Чаир

Шест лица од денешните 26 случаи на Ковид-19 регистрирани во главниот град се од општина Сарај, покажуваат статистиките на Министерството...

Регион6 часа

Вратите за македонските туристи во Грција отворени од 15 јуни, тестови за корона ќе се прават по случаен избор

Грција од 15 јуни ќе ги отвори своите врати за туристи од 29 земји, објави денеска министерот за туризам, Хари...

Македонија7 часа

(Видео) Пауновски: Некои угостители ги понижуваа инспекторите, се однесуваат како да нема вирус

Одредени угостители со понижување се однесувале кон инспекторите од Пазарниот инспекторат велејќи им: „Едуцирајте нè и напуштете го локалот“, посочи...

Македонија8 часа

Филипче: Да знаевме дека нема да се почитуваат мерките, немаше да дадеме препорака за отворање на кафеаните

По објавата на фотографиите од скопски кафеани, каде што, наместо почитување на препораките, се правеле забави, без одржување дистанца, без...

Македонија9 часа

(Видео) Филипче: Мерките не се почитуваат, можен е карантин во некои општини

Новозаболените од коронавирусот се резултат на непочитувањето на мерките, вели министерот за здравство, Венко Филипче, кој рече дека има информации...

Македонија9 часа

Загинувањето на планинарите на Кајмакчалан било несреќа, отфрлена кривичната пријава

Основното јавно обвинителство Скопје донесе решение за отфрлање кривична пријава против водичот на планинарската тура, во која пред 2 години...

Македонија9 часа

Потврдени 52 нови случаја на заразени, починаа 4 лица

Денеска, потврдени се 52 нови случаја на Ковид-19, оздравени се 30 пациенти, а починати се 4 лица, информира Министерството за...

Македонија9 часа

Се бара казна од 10.000 евра за поранешната директорка на кожната клиника

Скопското Обвинителство денеска до надлежниот суд поднесе предлог за издавање казнен налог против поранешната директорка на ЈЗУ Клиника за дерматовенерологија,...

Економија10 часа

(Видео) ФИТР објави повик за финансиска помош, фирмите со добивка ќе треба да ги вратат парите

Речиси 150 домашни микро, мали и средни компании имаат можност да добијат поддршка за брзо приспособување на последиците од Ковид-19...

Македонија10 часа

(Видео) Американски и грчки воени авиони летаа над нашата земја

Два авиона на американското воено воздухопловство, придружувани од четири воени авиона на Грција, околу 11 часот извршија прелет над територијата...

Македонија10 часа

Бугарија го укинува задолжителниот карантин за патниците од Македонија од 1 јуни

Бугарија планира од 1 јуни да го укине задолжителниот 14-дневен карантин за патниците од Македонија и од повеќето земји на...

Свет11 час

Нов Зеланд има само еден активен случај на коронавирус

Седум дена по ред Нов Зеланд не потврди ниту еден нов случај на коронавирус. Здравствените власти соопштија дека во моментот...

Свет12 часа

(Видео) Немири во Минеаполис поради смртта на црнецот, запалена полициската станица, прогласена вонредна состојба

Демонстрантите влегоа во полициската станица во Минеаполис, предизвикаа пожари и уништија сè што им се нјаде на патот во текот...

Регион13 часа

Хрватска го објави протоколот за свадби – најмногу 150 гости, на подиумот да се држи растојание од два метра

Хрватскиот завод за јавно здравје објави детаљни препораки за одржување свадби, кои од неодамна повторно се дозволени во Хрватска. Некои...

Свет13 часа

Кина се закани со напад на Тајван

Кина ќе го нападне Тајван ако нема друг начин да се спречи неговата независност, предупреди еден од главните кинески генерали,...

Европа14 часа

Идејата за имунитет на стадото во Британија не успеа

Речиси седум проценти од луѓето во британската покраина Англија биле инфицирани со коронавирус, покажале резултатите од тестот на антитела на...

Свет14 часа

Итна седница на ОН за спорниот закон за безбедност за Хонгконг што го донесе Кина

САД и Велика Британија побараа седница на Советот за бесбедност на ОН за спорниот закон за безбедност, кој Кина го...

Македонија14 часа

Македонија додадена на листата на земји чии граѓани може да патуваат во Црна Гора

Националното координативно тело на Црна Гора, синоќа, по предлог на Институтот за јавно здравје, одлучи дека од 1 јуни ќе...

Македонија1 ден

Агенцијата за национална безбедност го демантира Чулев: Не располагаме со опрема за следење на комуникации

Агенцијата за национална безбедност не располага ниту со опрема за следење на комуникации, ниту со медијациски уреди за активирање на...

Досие