Контакт

Економија

„Проект Робин Худ“ – македонски стартап кој разви вештачка интелигенција

Објавено пред

Експоненцијалниот раст на технолошки иновации во последните декади редовно го обликува општеството, придонесувајќи во промените во секојдневниот живот, па се до клучни иновации во глобалната економија, овозможувајќи моќта да се промени светот да биде кај секого.

Можеби звучи неверојатно, но и Македонија е дел од еден ваков подвиг, па така новиот македонски стартап “Проект Робин Худ” во соработка со швајцарската Финтек Компанија MW Finance, разви вештачка интелегенција која во текот на наредните години ќе помогне во зголемувањето на растот на глобалниот стандард на живеење, притоа распоредувајќи големи количества на средства низ добротворни организации и истражувачки институти.

Го прашавме основачот на Проект Робин Худ, Диме Галапчев, во кратки зборови да објасни што е нивниот продукт.

„Проектот Робин Худ на некој начин е целосно ликвидно инвестиционо решение овозможено од вештачка интелегенција, која што при отварање на стотици микро трговии на светската девизна берза прави конзистентни профити, од кои дел автоматски се распоредуваат низ добротворни организации одбрани од корисникот, и сето тоа компактно овозможено преку една едноставна за користење мобилна апликација која ќе биде достапна за сите.” објаснува Галапчев.

Според него, корисниците ќе можат во секој момент да додадат или извадат пари во/од нивната Робин Худ сметка, од која што вештачката интелегенција наречена “Квантен Скалпер” автоматски ги превзема средствата за да работи со нив, секојдневно зголемувајќи ја нивната вредност без разлика на тоа што се случува со глобалната економија.

За тоа на кој начин работи вештачката интелегенција го прашавме нејзиниот креатор, Лорент Давид, белгиски иноватор кој во последните 10 години беше клучен дел од развивањето на нови технологии не само во секторот на финансии, туку и во здраствениот сектор, како и во растечката блокчеин технологија која што веќе активно го освојува светот

„Квантниот Скалпер користи парови од 8те главни валути (USD, CAD, GBP, EUR, CHF, AUD, NZD, JPY). Покрај тоа што се најстабилните валути во глобалната економија, тие исто така доаѓаат од држави кои имаат доволен број на јавни информации кои се користат за успешно анализирање и предвидување на кратки движења помеѓу валутите набројани горе,” вели Лорент.

„Нашиот систем е насочен само кон отварање на многу мали позиции на дневна база, со тоа ефективно го намалува долготраењето на една трговија и ова ни дозволува да ги искористиме сите движења на пазарот наместо да се обидуваме некои да ги избегнеме,” додаде тој.

Иако деталната стратегија е доверлива, тимот позади Проектот Робин Худ сепак сподели одредени детали.

“Системот е автоматски прилагоден на карактеристиките на однесување на паровите, врз основа на нестабилноста на парот како и природата на движење. Нашиот систем е секогаш подготвен со план Б , бидејќи веруваме дека со алгоритамското тргување, управувањето со трговијата е 90% од победничката стратегија.”

Околу тоа како вештачката интелегенција донесува одлуки што и кога да купе/продаде, иноваторите велат дека системот е постојано поврзан со светската берза.

“Системот ја следи целата светска берза и нејзините движења, постојано прилагодувајќи и еволуирајќи. Тој е постојано поврзан со различни институции и организации од кои се собираат во живо податоци за економските настани што ги движат цените, ова вклучува податоци од Светска банка, национални статистички институции, интернационални банки, влади, невладини, медиуми, тинктенкови, и др.”

Како дел од процесот за менаџирање на ризикот, иноваторите позади Проектот Робин Худ исто така развија 5 различни вештачки интелегенции кои што се обучувани на различни бази на податоци со различни стратегии и алгоритми. Овие други системи се постојано подготвени доколку примарниот ситем не работи според стандардите, другите да ја превземаат контролата со многу побезбедна и стабилна стратегија, но поради тоа месечните профити на резервните системи би биле помали за 3 до 5 пати.

Околу тоа кој е ризикот и како системот е тестиран, Галапчев посочи кон неутралната ревизорска компанија Myfxbook, која што двојно ги проверува сите податоци за тестирањето на нивите системи, кои исто така се потврдени од нив, како и од брокерската куќа.

Според Myfxbook главната ВИ, т.е. “Квантен Скалпер”, во последните 7 месеци на активност без никакви проблеми носи средна вредност од 20% месечно, со ризик фактор помал од 0.01% за да се загуби само 10% од балансот.

Како дел од целосната транспарентност што тимот на Робин Худ ја нуди, исто така се и дополнителени тестови кои кои преку симулација на светската девизна берза од 2010 до 2021 година докажаа дека системот е стабилен и конзистентен во своите резултати.

Според Галапчев, следната фаза е довршување на мобилната апликација која што на корисниците ќе им овозможи едноставен и брз пристап, кои исто така, додека ВИ ја зголемува вредноста на балансот, ќе можат да ги следат регистрираните непрофитни проекти, инволвирајќи се во нив и одлучувајќи каде и како дел од профитот би бил распределен.

За сите оние кои сега сакаат да го зголемат својот капитал, додека истовремено донираат и помагаат таму каде што тоа значи, Проектот Робин Худ е веќе активен. Но додека апликацијата е сеуште во изработка, корисниците ќе мора да се регистрираат преку нивниот партнер, наградуваната ECN брокерска куќа и провајдер на брокерски софтвери од Сингапур, Lirunex, кој нуди еден од најдобрите услови за висок трговски обем за клиенти од целиот свет. Нивниот широк спектар на лиценци и регулативи заедно со нивната напредна платформа и софтвер за управување со пари создаваат најдобра средина за вештачката интелегенција да ги обезбеди очекуваните резултати.

Од страна на очекувања, и Галапчев и Давидс како претпазливост препорачуваат корисниците да очекуваат пораст на личниот капитал од околу 5% месечено, без разлика тоа што сите тестирања и активни резултати укажуваат дека ако се задржи трендот, корисникот може да очекува до 10% месечно, или во други зборови, дуплирање на капиталот во рок од една година.

За следните фази на развој, тимот позади Проектот Робин Худ отвара јавен повик за сите заинтересирани што сакат да се вклучат во овој потфат, од инвеститори, до девелопери, дизајнери, како и најважното, невладини, непрофитни, истражувачки, и други добротворни организации кои имаат потреба од стабилно финансирање без да бидат товар на своите донатори.

Сите заинтересирани можат да го посетат нивниот прелиминарен сајт, www.robinthehood.net, или да испратат мејл на [email protected]

(ПР)©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Економија

Заев: Работиме за подобрување на економската положба на земјоделките

Објавено пред

Премиерот Зоран Заев заедно со министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Арјанит Хоџа, директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Никица Бачовски, како и Весна Ивановиќ-Кастаред, раководителката на „Ју-ен жени“ (UN Women), тело на ОН за родова еднаквост и зајакнување на жените, во Градскиот парк во Скопје, заедно со претставници на Националната федерација на фармерите, присуствуваше и се обрати на доделувањето на 11 од вкупно 250 договори за грант од програмата „Рурални жени“ на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, што ја спроведува Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој.

Истакнувајќи ја целта на мерката „Поддршка за активен женски член во земјоделското домаќинство“, која е во насока на подобрување на целокупните резултати од работењето на земјоделското стопанство и достигнување повисоки стандарди за подобрување на квалитетот на земјоделско производство и за намалување на трошоците во работењето, премиерот Заев им честита и им посака успех на претприемачките, кои ќе добијат финансиски грант во висина од 180.000 денари за набавка на опрема, која ќе им помогне во нивните досегашни и идни активности.

„Владата, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и Министерството за труд и социјална политика ќе ги направат сите неопходни чекори за остварување на определбите утврдени во декларацијата за подобрување на економскиот и социјалниот статус на руралните жени. Институциите работат во насока на подобрување на економската и социјалната положба на жените во руралните средини преку зајакнување на ефективноста и влијанието на националните програми за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој, законите и стратегиите од областа на родовата еднаквост, недискриминацијата, земјоделството, руралниот и социјалниот развој“, посочи премиерот Заев.

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Арјанит Хоџа, изрази задоволство од поттикот и храброста што се јавуваат кај жените од руралните подрачја, како вистински носители на земјоделските семејства и кои искористувајќи ги мерките, ги јакнат позициите во општеството и водат кон подобрување на социјалната реалност.

Прикажи повеќе...

Економија

Заев и Бектеши од ТИРЗ Тетово: Новата инвестиција од 15 милиони евра е нов стимул за економијата

Објавено пред

Премиерот Зоран Заев по посета на Технолошко-индустриската развојна зона во Тетово изјави дека се реализира уште една значајна инвестиција за нашата земја.

„Денес се поставува камен-темелникот на новата заедничка инвестиција на американската компанијата ‘Леар’ и ‘Нормак инвестмент груп’ тука во Технолошко-индустриската развојна зона во Тетово. Инвестицијата на новиот втор циклус изнесува 15 милиони евра, а производниот погон се гради на површина од 8.000 м2. Со оваа инвестиција се отвораат нови од 1.000 до 1.500 работни места“, изјави Заев.

Тој додаде дека и во услови на пандемија Владата силно се залага за одржување и зајакнување на економската активност и ги поздрави плановите на инвеститорот до ноември 2021 година да биде завршена и втората фаза од инвестицијата.

„Ваквите големи инвестиции се поддржани од државата и инвеститорите имаат поволности и низа олеснувања во повеќе фази на процесот на инвестирањето. За сметка на тоа, овие инвестиции даваат голем придонес за локалниот регион во контекст на вработување, развој на човечкиот капитал, дополнително ја подобруваат извозната структура, креирајќи производи со повисока додадена вредност. Исто така, го подобруваат технолошкото ниво на економијата, а се подобрува и пристапот до меѓународните пазари на капитал“, потенцира Заев.

На поставувањето на камен-темелникот на новата инвестиција присуствуваа и првиот вицепремиер Артан Груби, министрите за финансии и за надворешни работи, Фатмир Бесими и Бујар Османи, а се обрати и министерот за економија, Крешник Бектеши, кој ја поздрави новата инвестиција.

„Ваквите инвестиции и инвеститори што продолжуваат да ги шират инвестициите во земјата уште еднаш ни докажуваат дека сме на вистинскиот пат како Влада во привлекувањето и поддршката на странските инвеститори. Тоа значи дека ќе се зголеми вработеноста во овој регион. Сакам да најавам дека засилено работиме на измени и дополнувања на Законот за финансиската поддршка на инвестициите, со што во наредниот период дополнително ќе се зголеми поддршката, а ќе се олеснат условите за сите инвеститори во земјата и новина е што финансиската поддршка ќе биде фокусирана и на рамномерниот регионален развој“, изјави Бектеши.

Американската компанија „Леар“ е меѓу светските лидери за производство на седишта на возила со високи перформанси, водечки во оваа индустрија, истакнуваат надлежните.

Прикажи повеќе...

Економија

MyIute – нова мобилна апликација за брзо и лесно аплицирање за кредит

Објавено пред

Следејќи ги најновите светски трендови за дигитализација на личните финансии, Иутекредит Македонија ја лансираше мобилната апликација MyIute, која обезбедува врвно корисничко искуство и достапност до финансии 24/7.

Со ова го олеснуваме начинот на аплицирање за кредит бидејќи сега имаме целосно дигитално решение кое овозможува најбрзо да дојдете до потребните финансиски средства со само неколку кликови од вашиот телефон.

Отсега преку MyIute корисниците ќе можат брзо и лесно да аплицираат за кредит, да ги прикачат сите потребни документи онлајн и во истиот момент да ги добијат парите на својата сметка.

Сето тоа може да се направи онлајн и од каде било – без никакви процедури и потреба од физичко присуство, туку директно од мобилен телефон!

А покрај можноста да се дојде до потребните финансиски средства веднаш, MyIute на корисниците им овозможува во секое време да го следат статусот на нивниот кредит, да платат рата од удобноста на својот дом, да добиваат персонализирани понуди од Иутекредит и партнерите во партнерската мрежа и многу други одлични поволности и бенефити.

Апликацијата е достапна за сите и истата може да ја пронајдете на Google Play и App Store на овој линк.

Иутекредит Македонија е првата небанкарска институција во Македонија и регионот која лансираше мобилна апликација за целосна дигитализација на своите услуги.

(ПР текст)

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија12 часа

Пендаровски негира дека службената белешка за Камчев излегла од неговиот кабинет

Шефот на државата, Стево Пендаровски, е загрижен што службената белешка со назнака „строго доверливо“ од Агенцијата за национална безбедност, по...

Македонија12 часа

Пендаровски: Казните за осудените за 27 април се заслужени и за тоа нема компромис

Претседателот Стево Пендаровски, по средбата со лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, рече дека не заговара преотворање на процесот и ново...

Македонија12 часа

Мицкоски: Не бараме амнестија, туку правда за осудените за нападот во Собранието

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, тврди дека заедно со шефот на државата, Стево Пендаровски, постигнале договор дека осудените за настаните...

Македонија13 часа

Во Македонија 234 нови случаи на коронавирус, починаа 25 лица

Во последните 24 часа во Македонија се потврдени 234 нови случаи на коронавирус, починаа 25 лица, а оздравеа 768 пациенти,...

Македонија14 часа

Министерството за здравство ќе ги објави цените на кинеските вакцини

Министерството за здравство ќе ги објави цените на кинеските вакцини и деловите од договорите за набавката за кои ќе добие...

Македонија14 часа

Филипче: Ефикасноста на вакцината на „Синовак“ е поголема од 50 проценти

Ефикасноста на кинеската вакцина „Синовак“ е многу поголема од педесет отсто, уверува министерот за здравство Венко Филипче. Во текот на...

Македонија15 часа

Во периодот што следи приоритет за вакцинирање ќе имаат хронично болните

Во периодот што следи приоритет ќе се даде на вакцинирање на возрасните гупи и хронично болните, а сосема мал дел...

Македонија16 часа

Филипче се вакцинираше: Вакцините се безбедни и сигурни

Министерот за здравство Венко Филипче денеска ја прими вакцината за заштита од Ковид-19 од кинеската „Синофарм“. Иако пред да стигнат...

Македонија19 часа

Вчера се вакцинирале 12.606 граѓани

Министерството за здравство соопшти дека вакцинацијата се одвива непречено на сите пунктови низ државата. Исто така се наведува дека интересот...

Свет19 часа

Пентагон: САД не планираат да ја соборат кинеската ракета која неконтролирано кружи околу Земјата

САД се надеваат дека кинеската ракета, која неконтролирано кружи околу Земјата, ќе падне на безбедно место и засега не планираат...

Регион20 часа

(Видео) Хаос во косовското Собрание: Пратеници се туркаа, опозицијата побара оставка од министерката

Во Собранието на Косово имаше тензии меѓу пратениците на Демократската партија на Косово и Самоопределување, при што дојде до турканици...

Македонија20 часа

Вархеји: Албанија би можела да ги почне разговорите за членство во ЕУ без Северна Македонија

Доколку продолжи бугарската блокада на Македонија, Брисел би можел да ги раздвои разговорите со Скопје и Тирана за членство во...

Регион20 часа

Хрватска ќе им донира вакцини од „Астразенека“ на земјите од регионот

Хрватска ќе донира 50.000 дози вакцини за земјите во регионот, и тоа 30.000 за Босна и Херцеговина и по десет...

Свет20 часа

Повторно пукање во училиште во САД: Ученичка пукаше во наставничката и соучениците

Повторно пукање во училиште во САД. Ученичка од шесто одделение извадила пиштол од ранецот и пукала во соучениците и наставничката....

Македонија2 дена

Во Македонија 324 нови случаи на коронавирус, починаа 26 лица

Во последните 24 часа во Македонија се потврдени 324 нови случаи на коронавирус, а пријавени се 1.178 оздравени и 26...

Македонија2 дена

Антикорупциска утврдила дека парите платени на приватна фирма за кинески вакцини се вратени

Документот кој го објави ВМРО-ДПМНЕ за исплата на пари од Министерството за здравство, со цел набавка на кинески вакцини, го...

Македонија2 дена

Заев: Само со нови докази повторно отворање на случајот за крвавиот упад во Собранието

Отворање на случајот одново само доколку има нови докази и моменти. Ова е ставот на премиерот Зоран Заев за барањето...

Европа2 дена

Фон дер Лајен: Сите земји да дозволат извоз на вакцини

Претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен, денеска изјави дека ЕУ е подготвена да го разгледа секој предлог што...

Македонија2 дена

(Видео) Премиерот Заев се вакцинираше со кинеската вакцина на „Синофарм“

Премиерот Зоран Заев се вакцинираше против коронавирус денеска на пунктот во спортската сала „Борис Трајковски“. Тој се вакцинираше со првата...

Македонија2 дена

Вчера се вакцинирале 9.123 граѓани

Министерството за здравство соопшти дека вакцинацијата се одвива непречено на сите пунктови низ државата и дека интересот за вакцинација секојдневно...

Досие