Контакт

Економија

Секоја идеја звучи лудо на почеток – Стартап-финансирање на малите бизниси во ХалкБанк

Објавено пред

Малите бизниси се столбот на економијата, но тие често се борат да ги обезбедат потребните финансии за да растат и да напредуваат. Традиционалните финансиски институции имаат строги барања и долги процеси на одобрување, оставајќи многу перспективни бизниси без поддршката што им е потребна. Поради тоа, потребни се флексибилни финансиски решенија, кои нудат различни опции за финансирање приспособени на уникатните потреби на стартапите во различни фази, осигурувајќи дека ниту една идеја не е прерана, ниту премногу неконвенционална за разгледување.

dobivaj vesti na viber

Секоја револуционерна иновација, од сијалицата до интернетот, започна како „луда идеја“. Прифаќајќи го овој дух на смела креативност, ХалкБанк ја започна својата мисија за финансирање на следниот бран храбри, неконвенционални идеи кои се подготвени да ги револуционизираат индустриите и да ја обликуваат иднината.

Препознавајќи ја критичната потреба за достапно, флексибилно и ефикасно стартап-финансирање, ХалкБанк подготви прилагодено финансиско решение за справување со уникатните предизвици со кои се соочуваат сопствениците на мали бизниси. Со цел за зајакнување на стартапите, овозможен е иновативен пристап за кредитирање, кој ветува дека ќе го трансформира пејзажот за претприемачите и малите претпријатија.

Водена од мотото дека „секоја деја звучи лудо на почеток“, ХалкБанк со својот нов кредитен производ Start-up кредит е посветена токму на поддршка на претприемачите-визионери кои се осмелуваат да размислуваат поинаку. Платформата за финансирање на стартап компании обезбедува финансиска поддршка и стратешки насоки неопходни за трансформирање на овие навидум чудни идеи во успешни потфати.

Start-up кредитот е наменет за новоосновани претпријатија/самосотојни вршители на дејност или претпријатија основани најдоцна една година пред датумот на аплицирање за кредитот. Износот на поединечниот кредит изнесува до 3.000.000 денари, а рокот на отплата е до 84 месеци. Намената на кредитот се основни и обртни средства, а кредитот може да биде краткорочен, до 12 месеци со фиксна каматна стапка или долгорочен, над 12 месеци со варијабилна каматна стапка.

За Start-up кредитот може да аплицирате во најблиската филијала/експозитура на Халкбанк, каде ќе добиете брз одговор.

(ПР)

Економија

„Окта“ продолжува со спроведување донаторски проекти во обновливи извори на енергија

Објавено пред

„Окта“ АД – Скопје и оваа година најавува неколку донации во фотоволтаични централи, со што директно ја поттикнува зелената транзиција во земјата. До крајот на годинатакомпанијата ќе инсталира фотонапонски централи во спортскиот центар „Марко Божиновски“ во општина Аеродромво Скопје, во градинката „Детска радост“ во општина Гевгелија и во основнотоучилиште „Св. Кирил и Методиј“ во општина Велес.

dobivaj vesti na viber

Со реализација на овие донаторски проекти, ОКТА ќе обезбеди фотоволтаични капацитети со вкупна моќност од околу 90 kW, кои значајно ќе ја задоволат вкупната годишна потрошувачка на електричната енергија на објектите. Дополнително, трите фотонапонски централи ќе овозможат годишно производство од околу 113.000 kWh обновлива енергија, намалувајќи ја емисијата на јаглерод диоксид за приближно 54 тони годишно. Над 2800 деца и ученици престојуваат во трите
јавни институции, а само спортската сала „Марко Божиновски“ при општинското училиште „Лазо Ангеловски“ ја посетуваат околу 2000 ученици и младинци во текот на годината.

„Со донациите на фотонапонските централи ја потврдуваме нашата заложба за поголема застапеност на обновливите извори на енергија и забрзување на енергетската транзиција која води до поголема енергетска независност. За нас е исклучително важно што наши партнери се јавни институции каде што најголем дел од времето поминуваат деца и младинци, со што придонесуваме кон намалување на емисиите на јаглерод диоксид, обезбедување на поодржлива иднина и помагаме во едукацијата на младите за значењето на овој процес за заедницата и за животната средина”, изјави Димитриос Пасхос, главен извршен директор во ОКТА.

Во рамки на стратегијата за донаторски вложувања во „зелена“ енергија, минатата година ОКТА донираше три фотонапонски централи наменети за воспитно – образовни институции во земјата. Во градинката „Пепелашка“ во општина Центар во Скопје, компанијата донираше фотонапонска централа на кровната површина на објектот со инсталирана моќност од 20,5 kW, а во средното општинско економско училиште „Св. Кирил и Методиј“ во Охрид инсталирана е фотонапонска централа со капацитет од 21,8 kW електрична енергија, со што се обезбедува енергија за значаен дел од потрошувачката на училиштето. Во текот на 2023 година, беше поставена и фотонапонската централа во основното училиште „Гоце Делчев“ од општина Илинден со вкупна инсталирана моќност од 15 kW.

Во текот на втората половина од 2024 година, во ОКТА се очекува да започне со работа фотоволтаичната централа со капацитет од 12 MW, лоцирана во кругот на компанијата, како еден од најголемите фотоволтаични проекти во земјата од ваков вид. Почнувајќи од 2018 година досега, ОКТА има инсталирано пет фотонапонската постројки со вкупна моќност од 611 kW (киловати), дел од нив поставени кај свои деловни партнери.

ОКТА АД – Скопје е најголемиот снабдувач на гориво во земјата, обезбедувајќи го пазарот со висококвалитетни производи кои ги задоволуваат последните локални и европски стандарди.Основана во 1978 година, компанијата е предводник во областа на трговија, снабдување и дистрибуција на нафтени деривати во регионот. Како членка на HELLENiQ ENERGY – една од водечките енергетски групации во Југоисточна Европа, ОКТА постојано воведува меѓународни вештини, иновативни решенија и врвни технолошки трендови во секојдневното работење.
Преку своите активности во големопродажбата, ОКТА опслужува големо портфолио на клиенти во земјата и во регионот, од мали претпријатија до големи индустриски капацитети и владини институции. Благодарение на долгогодишното искуство и лидерство на пазарот, компанијата има развиено врвен
логистички систем кој овозможува брзо и сигурно снабдување на клиентите со гориво.
Малопродажната мрежа на ОКТА се состои од модерни бензински станици распространети низ целата земја, кои нудат висококвалитетни производи и услуги за крајните корисници.
Во 2018 година, како компанија насочена кон иновации, ОКТА го прошири своето портфолио со производство, снабдување и управување со електрична енергија од обновливи извори.
Поставувајќи ја безбедноста како врвен приоритет, компанијата е посветена да ја врши својата дејност однесувајќи се етички и одговорно кон општеството и животната средина

ПР

Прикажи повеќе...

Економија

Намалување на цените на горивата од полноќ

Објавено пред

Регулаторната комисија за енергетика, водни услуги и услуги за управување со комунален отпад на Република Северна Македонија (РКЕ) донесе Одлука со која се врши намалување на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 1,87 % во однос на одлуката од 15.7.2024 година.

dobivaj vesti na viber

Референтните цени на нафтените деривати на светскиот пазар во споредба со претходната пресметка бележат намалување во просек: кај бензините за 2,117%, кај дизелот 2,267%, кај екстра лесното масло за 1,097% и кај мазутот намалувањето е за 2,368%.

Курсот на денарот во однос на доларот во изминатиот период по кој беа формирани цените со претходната пресметка е понизок за 0,781%

Од 23.7.2024 година од 00:01 часот максималните цени на  нафтените деривати ќе изнесуваат:

Моторен бензин       ЕУРОСУПЕР БС – 95                  81,50 (денари/литар)

Моторен бензин       ЕУРОСУПЕР БС – 98                             83,50 (денари/литар)

Дизел гориво            ЕУРОДИЗЕЛ БС (Д-Е V)            74,00 (денари/литар)

Масло за горење      Екстра лесно 1 (ЕЛ-1)               72,50 (денари/литар)

Мазут М-1 НС                                                                 45,757 (денари/килограм)

.

Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и  ЕУРОСУПЕР БС-98, како и на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) се намалуваат за 1,50 ден/лит.

Малопродажната цена на Екстра лесното масло за домаќинство на (ЕЛ-1) се намалува за 1,00 ден/лит.

Малопродажната цена на Мазутот М-1 НС се намалува за 1,152 ден/кг и сега ќе изнесува 45,757 ден/кг.

Прикажи повеќе...

Економија

Од полноќ нови цени на горивата

Објавено пред

Регулаторната комисија за енергетика донесе одлука со која се врши намалување на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 1,87 % во однос на одлуката од 15.7.2024 година.

dobivaj vesti na viber

Од 23.7.2024 година од 00:01 часот максималните цени на нафтените деривати ќе изнесуваат:
Моторен бензин ЕУРОСУПЕР БС – 95 81,50 (денари/литар)
Моторен бензин ЕУРОСУПЕР БС – 98 83,50 (денари/литар)
Дизел гориво ЕУРОДИЗЕЛ БС (Д-Е V) 74,00 (денари/литар)
Масло за горење Екстра лесно 1 (ЕЛ-1) 72,50 (денари/литар)
Мазут М-1 НС 45,757 (денари/килограм)
.
Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98, како и на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) се намалуваат за 1,50 ден/лит.

Малопродажната цена на Екстра лесното масло за домаќинство на (ЕЛ-1) се намалува за 1,00 ден/лит.
Малопродажната цена на Мазутот М-1 НС се намалува за 1,152 ден/кг и сега ќе изнесува 45,757 ден/кг.
Напоменуваме дека ова се максималните цени на нафтените деривати од 00:01 часот на 23.7.2024 година.

Референтните цени на нафтените деривати на светскиот пазар во споредба со претходната пресметка бележат намалување во просек: кај бензините за 2,117%, кај дизелот 2,267%, кај екстра лесното масло за 1,097% и кај мазутот намалувањето е за 2,368%.

Курсот на денарот во однос на доларот во изминатиот период по кој беа формирани цените со претходната пресметка е понизок за 0,781%

Прикажи повеќе...

Најново

Топ15 минути

Џип со странски таблички усмрти велосипедист во Тетово, возачот побегнал

Шеесет и седумгодишен маж од Џепчиште, кој управувал велосипед, загина кога во него се забил џип со швајцарски регистерски ознаки...

Македонија43 минути

(Видео) Кузеска: Панче Тошковски и Игор Јанушев имаат станови во поклонетиот имот на Јанушев

Скандалот со подарокот од 325.000 евра за генералниот секретар на Владата, Игор Јанушев добива нови димензии, истакна на денешната прес-конференција...

Македонија1 час

Од Скопје до Софија ќе се стигнува за два и пол часа, до Нова година готов експресниот пат Ранковце – Крива Паланка

Експресниот пат Ранковце – Крива Паланка, место наесен, како што најави претходната влада, ќе биде готов до Нова година. Денес,...

Македонија2 часа

Состојбата со издавање лични документи се стабилизира, управните служби ќе нудат брзи и квалитетни услуги, вели Тошковски

Министерот за внатрешни работи, Панче Тошковски, денеска, беше во посета на Одделот за граѓански работи, каде што одржа работен состанок...

Топ3 часа

Запленети возила, цигари, облека: Царинската управа спречи обиди за шверцување разна стока

Во текот на минатата седмица царинските службеници спречија повеќе обиди за шверцување разна стока, при што привремено се задржани цигари,...

Свет4 часа

Осуммина повредени од удар на гром, три деца се во животна опасност во Германија

Осум лица се повредени во удар на гром за време на силното невреме што вчера го погоди Делменхорст во Долна...

Македонија4 часа

Собранието ќе избира заменик-министри; „Влен“: Нашите кандидати се без дамка на корупција

Собранието, денеска, ќе ја одржи 11. седница, на која треба да бидат изгласани заменик-министрите во Владата за комплетирање на владиниот...

Македонија4 часа

(Видео) Активни пожарите на Серта и Огражден: гори во Кумановско, Велешко, Штипско, Битолско, Охридско

Регионалниот ЦУК Куманово, известува дека околу 12:00 часот започнат е пожар во атар на с.Алгуња, Маало Голиновци. Со пожарот е...

Македонија20 часа

Таравари нема да се слика со акцелераторот во „8 Септември“ пред да се пушти во употреба, како што правеа Филипче и Сали

Најмалку шест месеци ќе требаат за да биде ставен во употреба акцелераторот во ГОБ „8 Септември“  за зрачна терапија на...

Македонија22 часа

Најголема плата во Владата зема Мицкоски – 2.280 евра, а најмалата министерска плата е 1.880 евра, објавени платите на премиерот и министрите

Владата ги објави платите на претседателот на Владата и на министрите. Највисока нето-плата зема претседателот на Владата, Христијан Мицкоски –...

Македонија24 часа

Таравари: Вработувања во здравството ќе има, но покачување плати, да бидам искрен, тешко до крајот на годинава

Министерот за здравство, Арбен Таравари, ќе преговара со синдикатите за нивните барања за нови колективни договори во здравството, но она...

Македонија24 часа

Пандов: Затвореници влегуваат и излегуваат кога сакаат, седум години не е направена контрола

По моето назначување на функцијата, од повеќе страни дојдоа до мене информации дека во затворот „Скопје“ секојдневно отсуствуваат поголем број...

Македонија1 ден

Лоши хигиенски услови во кујните, храна со поминат рок: уништени 8,7 тони небезбедна храна по спроведените вонредни контроли во Дојран, Охрид, Струга и во Преспа

Инспекциски тимови на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) минатата недела (од 16 до 19 јули) спровеле вонредни заселени контроли...

Свет1 ден

„Тајм“ објави нова насловна по повлекувањето на Бајден, ѝ ја посвети на Камала

Магазинот „Тајм“ објави нова насловна страница по повлекувањето н Џо Бајден од трката за претседател на САД. Се чини дека...

Македонија1 ден

ВМРО-ДПМНЕ: Заев и функционерите на СДСМ се шетаа со хеликоптерот, а резултат од патувањата беше блокада на Македонија на сите полиња

Додека СДСМ беше на власт, а Зоран Заев премиер тој низ Македонија се возеше со хеликоптер. Истото го правеше и...

Свет1 ден

Зеленски: Ние сме му благодарни на Бајден и ја почитуваме неговата тешка, но силна одлука

Украинскиот претседател Володимир Зеленски денеска изјави дека Украина ја почитува тешката, но силна одлука на американскиот претседател Џозеф Бајден да...

Македонија1 ден

СДСМ: Скапи билети и бизнис-класи, Мицкоски и министрите душмански ги трошат народните пари

Според СДСМ, скандалот со луксузните патувања на Мицкоски и неговите министри, со бизнис класи и карти од речиси 20.000 евра...

Македонија1 ден

(Видео) Седум сѐ уште активни пожари во државата, во последното деноноќие имало 29, информира ЦУК

Центарот за управување со кризи (ЦУК) информира дека имало вкупно 29 пожари во последното деноноќие, од коишто 7 се се...

Свет1 ден

Захарова: Медиумите и политичките кругови ја криеја вистината за психичката состојба на Бајден

Истрагата за заговорот на американските медиуми и политичари, кои ја криеја вистината за психичката состојба на претседателот на САД, Џо...

Свет1 ден

Трамп: Утре, расипаниот Џо Бајден ќе се разбуди и ќе заборави дека се откажа од трката

Во телефонски разговор со Си-ен-ен неколку минути откако претседателот Џо Бајден го објави своето излегување од трката во 2024 година,...