Контакт

Изложби

„Ризом-Х“ – изложба во Загреб на Вероника Камчевска и Ана Димчевска-Семенпеева

Објавено пред

Во Kултурно-информативниот центар на Република Северна Македонија во Загреб, на 14 ноември (понеделник), со почеток од 19 часот, ќе биде изложен мултимедијалниот проект „Ризом-X“. Креатори на проектот се авторките Вероника Камчевска и Ана Димчевска-Семенпеева, во соработка со аудиодизајнерот Горан Москов.

dobivaj vesti na viber

„Ризом-X“ е мултимедијален проект, кој преку специјално аудиовизулени својства ја истражува човековата адаптација низ даденост на реалитети. Авторите ја анализираат интранзитивноста на сликата, која може, но не секогаш, да создава режим на визуелна естетска артикулцаија. Аудиовизуелните елементи на „Ризом-X“ поттикнуваат моторичка активност кај спектаторот, која структурализира симулативна состојба на реален елемент преку дијалектички принцип.

„Ризом-X“ во себствениот модел е мултимедијално решение, кое има цел да ги поврзе човековата состојба и промената на менталната мапа, која овозможува наметнување на технотрибализам како примарен хабитус. Преку имагинарни форми и целости, „Ризом-X“ набљудува симуларкум на трансхумано обликување, кое станува својство на логична социо-економска функционалност.

Проектот интегрира уметничко видео, звучна и просторна инсталација, графика и комбинирана техника на светлечки интервенции.

Вероника Камчевска (2.2.1987) е видеоавторка и истражувач на мултимедијални форми и модели. Како авторка се појавува во мултимедијалниот проект „Ризом-X“ (2022). Кокреаторка е на e-платформата Covidmembrance (2021), која во својата структура интегрира дигитално-визуелни форми, квантитативно-квалитативни вредности на видеоарт, дигитален цртеж и дигитална писменост. Соработничка е во делот на видеоарт-интервенцијата на мултимедијалниот проект „Капсид i20“ (2020, 2021), „Мала станица“, НГМ, Скопје. Во 2021 година учествува на мултимедијалниот фестивал ALC video art во Музејот на современата уметност, MaCA, „Аликанте Шпанија“. Соработничка е на мултимедијалниот проект „1/2 состојба“, изложен во Gallery MC, Њујорк, 2018 година, САД.

Ана Димчевска-Семенпеева (18.2.1986) е мултимедијална авторка со интердесциплиниран визуелен израз во графика и скулптура. Нејзиниот уметнички интерес го истражува поврзувањето на ликовниот израз во разни медиумски форми. Вработена е во НУ Музеј на РС Македонија како конзерватор за метал. До сега има реализирано самостојни ликовни проекти и учествувано во домашни и странски групни ликовни изложби и колонии.

Горан Москов (14.2.1985г) е аудиодизајнер, кој работи на арт-инсталации, експериментални и документарни филмови. Автор и соработник е на мултимедијалниот проект „Ризом-X“ (2022). Kако главен аудиодизајнер и композитор на оригинална музика работи на мултимедијалната платформа Covidmembrance (2021). Создава звучен дизајн за мултимедијалниот проект „Капсид i20“, реализиран 2020/2021 година во „Мала станица“, НГМ.

Во 2019 година создава оригинална музика за документарниот филм „Медула“. Креира звучна поддршка за уметничкото видео „C/11“, дел од мултимедијалниот проект „1/2 Состојба“ (2018), прикажан во Gallery MC, Њујорк.

Изложби

Изложбата на Беди Ибрахим, Мојот дневник“, во Истанбул, Турција

Објавено пред

Денес, во Културно-информативниот центар на Македонија во Истанбул, Турција, во 19 часот ќе биде отворена изложбата на Беди Ибрахим со наслов „Мојот дневник“.

dobivaj vesti na viber

Творештвото на Беди Ибрахим изминативе децении сведочи за импресивно мултимедијално творештво, каде што се присутни основната идеја и мотив за концептот на неговите преокупации и личниот уметнички ракопис. Тој твори во разни медиуми и изразни ликовни дисциплини (цртеж, колаж, скулптура, слики-објекти, видео, инсталација…) кои се само алатка на визуализација на концептуалните идеи за себерефлектирањето, каде што визуелниот мотив во концептуалниот уметнички дискурс станува метајазик или визуелен текст преку кој ги разјаснува своите мисли за уметноста како неограничен и бескраен простор на изразување, носи со себе автентичност, која е сублимат на автохтон творечки транскрипт. Тој уметнички концепт, всушност, е емпириски багаж, кој како непрекината нула и круг го изодуваме по беспаќата на еден веќе во голема мера артифициелен свет.

Беди Ибрахим, процесирајќи и трансформирајќи ги видливите артефакти во нивната визуелна опсервација, воспоставува современ дијалог со минатото создавајќи надреалистички асоцијативни форми. Визуелната претстава (со асоцијативни белези) e своевиден симулакрум на мисловниот контекст и концепт произлезен од лабораторијата на Беди. Тој процес на редефинирање на видливата содржина во надреална е акцентиран со збиен психолошки набој и еклектицизам во неговата материјализација. Во имагинативниот вознес и надреалната перцепција секогаш е содржана реалноста.

Токму од тука, ми се чини, почнува идејната нишка на Беди Ибрахим за оваа изложба со наслов „Мојот дневник“. Тој одредува сопствена игра на чепкање по личните доживувања, настани и сеќавања и извлекувајќи артефакти од собраната архива на вредни спомени од минатото создава визуелна фрагментирана археологија на меморијата. Во таа игра на визуелна нарација и интерпретација на меморијата се обединуваат приказната со ликовноста, фантазијата со реалноста, стварното со нестварното, измислицата со вистината… градејќи нови сликовни и наративни претстави. Оваа изложба, всушност, претставува ослободување на котвата што ги држи минатото и пловењето кон иднината. Неговата уметност е уметност на мислите, еден вид електроенцефалограм преточен во креативна енергија.

Оваа изложба е составена од повеќе тематски целини (Птици, Гнездо, Порти…) присутни во творештвото на Беди Ибрахим, чиј меѓусебен однос сочинува присоединување на микронаративите, кои создаваат нова естетско концептуална целина – макронаратив со заеднички именител означен од авторот – „Мојот дневник“. Така се создава нова уметничка ситуација, во која се рефлектираат одредени конкретни состојби на основите на личните и интимните приказни, кои се колку лични толку и воопштени и развиваат нови односи, перспективи и погледи на светот. Изразот и аргументите од реалноста ја отсликуваат чистотата на сеќавањето, еден вид симболично резиме на сопствениот живот, т.е. соочување со себеси.

Беди со необична смелост им пристапува на вечните дилеми што ги прогонуваат уметниците, едната од нив е онаа: како е возможно да се репродуцира, на една површина, со молив или четкичка, глетка што стои пред нас? Тие лирични замрзнати глетки, кои зрачат со топлина и хармонија, приказни затворени во две димензии, како некој шепот да излегува од нив, ни раскажуваат овие слики некакви приказни, кои ни се од некаде познати, ни зборуваат за нешто што сме виделе или само насетуваме. Иако можеме да ги прифатиме и како наши, тоа се сепак премногу лични приказни раскажани од Беди, автентични и препознатливи, само негови…

И на крајот, базична цел во „Мојот дневник“ на Беди Ибрахим е да се изрази слободата на авторот во мисловниот превод на личното доживување на сопствената историја и нејзино естетско визуелно вообличување како чин на себеспознанието…

Прикажи повеќе...

Изложби

Изложба на улицата Македонија на Живко Поповски-Цветин

Објавено пред

Македонското здружение за култура, обичаи и традиции „Гороцвет“ од Скопје, денес, во периодот од 12 до 14 часот, ќе изведе уличен арт-перформанс, во кој ќе бидат вклучени над дваесетина уметници, поети, просветни работници, новинари, ученици, кои подарок добиле слика од реномираниот уметник и хуманист Живко А. Поповски-Цветин, а добредојдени се и сите што добиле цветен цртеж да дојдат и да го изложат.

dobivaj vesti na viber

Перформансот ќе се состои во спонтан собир на учесниците на улицата Македонија, пред спомен-куќата на Мајка Тереза, каде што ќе бидат изложени сликите што уметникот им ги подарува, а тој ќе ја изложи својата „ЦВЕТНА ПАТЕКА НА МИРОТ“, долга 101 (сто и еден) метар.

Ова е традиционална средба, која се одржува неколку години на улицата Македонија во Скопје, по повод 29 Ноември, кога бил и првиот јавен настап на овој познат уметник.

„Откако во моето село Брезово завршив од прво до четврто одделение, потоа, со оглед дека и татко ми беше сезонски работник во монополот во Демир Хисар, до 8 одделение учев таму и имав голема привилегија што воспитувач ми беше Коста Хаџи Антоновски од Битола, кој подоцна ја основа ‘Мал битолски Монмартр, манифестација позната во светски рамки. Јас сум најстариот ученик на Коста и често гледаше како моите соученици и другарчиња од интернатот доаѓаат кај мене и ми даваат листови со бои и сè што треба, четки, да им сликам нешто, да им нацртам за утре да добијат петки на часот по ликовно. И еден ден ми вели: Живко, ќе ти дадам една задача на празникот 29 Ноември, Денот на Републиката, на табла со креди да го нацрташ грбот на државата. Јас на почетокот некако бев збунет, меѓутоа тој ме убедуваше дека нема да биде тешко, дека ќе вежбам една недела пред тоа и дека ќе успеам убаво да го нацртам. Се согласив, и покрај големата трема, вежбав и дојде времето да се појавам на таа манифестација во училиштето ‘Гоце Делчев’ пред огромна публика затоа што во тие места таквите настани се доста посетени. И првата точка беше посветена на мене. Јас мал, низок, се појавувам на бината и Коста, кој беше голем педагог, ѝ вели на публиката да се изгаси струјата во салата. Се изгасна струјата, настана штама, мене ми одговараше мислејќи дека никој не ме гледа, тој ми даде едно столче да се поткачам да ја дофатам таблата. Така се случи грбот на Југославија да го нацртам за многу кратко време, се симнувам од столчето, одам кон публиката и грмнува еден силен аплауз. Завршува приредбата, јас го гледам цртежот симетрично поставен, со сите елементи, па сфатив дека аплаузот е заслужен“, се потсетува денес познатиот уметник…

Прикажи повеќе...

Изложби

„Отпорност“ – изложба на фотографии од жени кои инспирираат промени

Објавено пред

По повод Меѓународниот ден за елиминација на насилството врз жените фондацијата World Press Photo и Кралството Холандија претставуваат избор на приказни, наградени на конкурсите на World Press Photo од 2000 до 2021 година, кои ја истакнуваат отпорноста и предизвиците на жените, девојките и заедниците ширум светот.

dobivaj vesti na viber

Изложбата ќе биде поставена во Мултимедијалниот центар „Мала станица“ од 25.11.2022 до 11.12.2022

Отворањето на изложбата е на 25 ноември (петок) во 20 часот.

Изложбата ќе ја отвори министерката за култура Бисера Костадиновска Стојчевска, а ќе се обрати и Холандскиот амбасадор Н.Е. Дирк Јан Коп.

Во рамките на изложбата кураторката од фондацијата World Press Photo, Марика Цукровски ќе одржи предавање во Кинотеката на Северна Македонија в сабота, 26.11.2022, во 11 часот. Предавањето е наменето за сите љубители на фотографијата, а влезот е слободен.

Исто така од 21.11 – 07.12. 2022 Македонскиот центар за фотографија организира фотоработилница за документарна фотографија на тема „Човекови права” на која учествуваат 11 студенти по фотографија.

Изложбата е организирана од страна на Македонскиот центар за фотографија во партнерство со Националната галерија, а финансиски поддржана од Амбасадата на Кралството Холандија.

За изложбата:

Родовата еднаквост и правдата се основно човеково право од клучно значење за поддршка на кохезијата на едно општество. Сепак, жените ширум светот се соочуваат со длабоко вкоренета нееднаквост и сè уште се недоволно застапени во политичките и економските сфери. Во 2021 година жените во светот претставуваа само 26,1% од околу 35.500 места во парламентот, само 22,6% од над 3.400 министри и 27% од сите раководни позиции. Насилството врз жените се наметнува како сериозен глобален проблем за нивното здравје и сигурност. Во просек, една од три жени ќе доживее физичка или сексуална злоупотреба во текот на својот живот.

Оваа заедничка изложба ја афирмира посветеноста на Холандија на правата на жените и родовата еднаквост и правда. Повеќе гласови, документирани од 17 фотографи од 13 различни националности, нудат увид во прашања како што се сексизмот, родовото насилство, репродуктивните права и пристапот до еднакви можности. Изборот на приказни истражува како женските и родовите прашања во 21 век еволуирале и како фоторепортерството ги менувало начините на кои тие се прикажуваат.

Наоѓајќи ја слободата во водата од Ана Бојазис, ја споделува приказната за учениците од основното училиште Киџини кои учат да пливаат и да спасуваат давеници во Индискиот Океан, во близина на плажата Мујуни, Занзибар. Традиционално, девојките од архипелагот Занзибар не се поттикнуваат да научат да пливаат, најмногу поради немање пристојни костими за капење. Во северниот дел на Занзибар, проектот Пање ги учи локалните жени и девојчиња да пливаат во обид да се намалат високите стапки на давење. Обезбедени се скромни костими за капење. Освен што проектот го предизвика патријархалниот систем, тој воспостави и одржлив циклус оспособувајќи ги ученичките да обучуваат и други.

Плач за слобода од Фору Алаеи ги документира навивачките на кои им е забранет влез на фудбалските стадиони во Иран. Во јуни 2018 година, под притисок на ФИФА, се донесе одлука со која се дозволува стадионот Азади во Техеран да прима ограничени групи на жени, но сè уште им е забрането присуството на повеќето натпревари. Ризикувајќи апсење, навивачките се маскираат во мажи за да влезат на стадионите и да се залагаат за правата на жените. Додека работела на оваа приказна, фотографката се облекла како маж за да влезе на стадион со друга навивачка.

Ветувањето од Ирина Вернинг ја следи Антонела (12), која живее во Буенос Аирес, Аргентина. Во август 2020 година Антонела вети дека ќе ја скрати својата долга коса само кога ќе може да продолжи со часовите во живо на училиште, кое беше прекинато како резултат на пандемијата Ковид-19. Антонела рече дека го нуди своето најскапоцено богатство во замена за враќање на училишниот живот. Нејзината коса беше нејзиниот идентитет. Таа рече: „Кога конечно ќе се вратам на училиште, тие ќе знаат дека сум друга личност, се чувствувам како друга личност“. Таа ја скрати косата на 25 септември 2021 година, викендот пред да се врати на наставата.

Други фотографи кои се застапени на оваа изложба се: Финбар О’Рајли, Маика Елан, Каталина Мартин-Чико, Пабло Тоско, Оливија Харис, Терел Грогинс, Џонатан Бахман, Хеба Камис, Даниел Берехулак, Робин Хамонд, Дијана Маркосијан, Јан Граруп, Магнус Венман, и Фулвио Бугани.

Прикажи повеќе...

Најново

Свет7 часа

Нападнати руски аеродроми, има повредени и загинати

Киевскиот режим изврши напад врз руските воени аеродроми во регионите Саратов и Рјазан, воздухопловните сили ги пресретнаа овие беспилотни летала,...

Економија9 часа

Ќе им се исклучува струјата на сите неплаќачи, на списокот болници, затвори, факултети

ЕВН објави дека веќе се испраќаат известувања, а и ќе ги исклучуваат од струја сите институции неплаќачи. На списокот се...

Македонија12 часа

Кривична за малолетник од Скопје за „тероризам“, за дојавите на бомби во скопски училишта

Денеска (5.12.2022) Секторот за борба против тероризам, насилен екстремизам и радикализам при Одделот за сузбивање организиран и сериозен криминал до...

Економија13 часа

Кремљ: Европејци, подгответе се за високи цени

Кремљ предупреди дека новото ограничување на цената на руската нафта наметнато од ЕУ ќе ги „дестабилизира глобалните енергетски пазари“, но...

Македонија13 часа

Јовановски: Ова не е бавча на Арсовска, граѓаните треба да ѝ се лутат на неа

Ленин Јовановски од „Слобода превоз“ најавува дека блокадите не само што остануваат, туку и ќе ги прошират се’ додека не...

Македонија13 часа

Весна Дамева е нова претседателка на Судскиот совет

Весна Дамева е нова претседателка на Судскиот совет. Дамева беше избрана со десет гласа за и еден против. Од гласањето...

Македонија14 часа

Герасимовски поднесе оставка од функцијата директор на Академијата за судии и обвинители

Судијата Зоран Герасимовски поднесе оставка од функцијата в.д. директор на Академијата за судии и обвинители, а поради конфликт на интереси,...

Свет14 часа

Меркел: Ако Путин ја нападнеше Украина во 2008 година, ќе ја прегазеше

Ангела Меркел пред околу една година ја напушти функцијата германска канцеларка како хероина на слободниот свет. На прошталната церемонија на...

Македонија15 часа

Охрид меѓу петте најпотценети градови на Балканот

Угледниот магазин „Форбс“ објави листа на петте најпотценети градови на Балканот. Балканскиот Полуостров, опремен со живописни плажи, прекрасни планини и...

Македонија15 часа

Дојави за бомби во училишта во Кавадарци

Министерството за внатрешни работи информира дека денеска околу 07 часот во Полициска станица Кавадарци било пријавено дека на електронска адреса...

Свет16 часа

(Видео) Експлозија на руски аеродром: Се запали резервоар за гориво, има загинати и повредени

Три лица загинаа во експлозија на резервоар за гориво на аеродромот во близина на рускиот град Рјазан. Шест лица се...

Европа16 часа

Макрон: Имам директен контакт со Путин

Францускиот претседател Емануел Макрон изјави дека одржува редовни разговори и директен контакт со рускиот претседател Владимир Путин. „Секогаш одржувам редовни...

Економија16 часа

На сила стапија ограничувањето на цената на руската нафтата и забраната за увоз во ЕУ

Денеска стапи на сила ограничувањето на цената на руската нафта од 60 долари за барел договорено од ЕУ, Г7 и...

Свет16 часа

Убиен чеченски блогер во Шведска, голем критичар на Кадиров

Познатиот чеченски антирежимски блогер Тумсо Абдурахманов е убиен во Шведска, потврди чеченското опозициско движење 1ADAT. Според извештаите, Абдурахманов бил убиен...

Свет16 часа

Дојава за бомба во авион за Бристол, летот пренасочен кон Прага

Летот на компанијата „Изиџет“ од Краков, Полска, до Велика Британија безбедно слета откако беше пренасочен кон Прага поради извештаи за...

Македонија17 часа

Блокирани клучните крстосници во Скопје поради протест на превозниците

Поради протестот на приватните автобуски превозници, денеска во Скопје од раните утрински часови има посебен сообраќаен режим. „Министерството за внатрешни...

Македонија1 ден

Османи смета дека уставните измени треба што побрзо да стигнат во Собранието и темата да биде затворена

Темата за уставните измени треба што побрзо да биде отворена во Парламентот вели министерот за надворешни работи Бујар Османи. Тој...

Регион2 дена

Остри реакции во Бугарија по ветото од Холандија

Најавата на Холандија дека одлучила да го блокира приемот на Бугарија во Шенген зоната без гранична контрола предизвика остри реакции...

Свет2 дена

Огромна победа за жените во Иран, укината полицијата за морал, можеби ќе падне и задолжителниот хиџаб

По неколкумесечните протести во кои загинаа повеќе од 300 луѓе, Иран одлучи да попушти и да ја укине моралната полиција....

Економија2 дена

Бо Буџетот за следната година 800 милиони евра капитални инвестиции

Капиталните инвестиции во Буџетот за 2023 се проектирани на 800 милиони евра. Владејачкиот СДСМ коментира дека буџетот за наредната година...