Контакт

Македонија

Богдановиќ: За две години го вративме долгот од 4,5 милиони евра

Објавено пред

За две години го вративме долгот од 4,5 милиони евра, обезбедуваме повеќе зеленило во Општина Центар, изјави градоначалникот на општина Центар, Саша Богдановиќ, на прес-конференција давајќи отчет за сработеното во општината.

„Едно од клучните наши ветувања беше забраната за издавање, односно неизвршување на плановите коишто не беа услогласени со параметрите на ГУП-от и не беа преземени оние елементи коишто придонесуваат на хуман начин на живеење. Да напоменам на 27 декември 2017 година со одлука на Советот на општина Центар, 31 ДУП беа ставени на одлука за неизвршување, или познато како мораториум.

До тогаш веќе се донесени 4 ревидирани ДУП-ови, и се донесени едногласно од сите советници, и разликите ги презентиравме, со секои план како што го носевме, не само пред граѓаните на средбите кои што ги имаме, но и преку јавните анкети, дискусии и преку сите можни алатка за ифнормирање, за да можат граѓаните да се информираат што е тоа што ќе се случува во нивите населби.

Во наредниот период интензивно ќе се донесат и останатите Планови, бидејќи скоро со сите сме на крајот на нивното извршување.

Сакам да напоменам, дека во сите оние Планови коишто се донесени конечно се задржани сите зелени површини, насекаде каде што се предвидувале згради и хотели ги менуваме со паркови и детски игралишта, нешто што досега никој го нема уцртано.

За прав пат, населбата Пролет ќе добие градинка, место кои досега никој се нема капитално зинимавано. На местот на Мирче Мацан, каде што беше предвиден Хотел пред самиот олимписки базен го направивме со градот Скопје, познатиот пам трак. Во ново маало, зградите каде што беа една до друга, сега се оддалечени и решавање на зеленилото во самите објекти 20%, новиот закон го практикуваме од 2018 година за урбано зеленило, беа дополнети со нови паркови и игралишта, и ова се ќе следува и во новите Урбанистички Планови.

Општината ја преземавме со долг околу 4,5 милиони евра, од кои 2 милиони евра долг како обврски према добавувачи и 2,5 милиони евра од судски пресуди. И покрај тоа што имавме мораторим и главното финансирање на општината е преку издавање дозволи за градење или комуналии. Ние успеавме да ја исчистиме општината од долгови без финансиска помош, и денес не должиме и на сметкака имаме околу 150 милиони денари, и го завршивме најголемиот капитален проект досега направен во нашата општина, а тоа е ОУ Киро Глигоров, кое што во изминатава година и нешто го исплативме со 140 милиони денари од сопствени средства, а другите се од кредит.

Како што напоменав оваа година го завршивме новото ОУ Киро Глигоров во Капиштец на површина од 12.000 метри квадратни, со двор од 4.100 метри квадратни, со посебна фискултурна сала која што е единствена во овој простор по ФИБА стандарди, што значи дека сите ФИБА натпревари може да се одиграат на територија на нашата држава и тоа токму во оваа сала. Училиште со антибактериски подови, акустични плафони, модерни училници каде што има подно греење, ботаничка градина и нормално сите оние елементи коишто се потребни за нормално изучување и е прво инклузивно училиште во кое што ќе бидат сместени децата со детска парализа.

Имавме реконструкција на матичните објекти, клоновите на градинките, онаму каде што има потреба, три целосно реконструирани занимални во градинката Кочо Рацин, клон Багремар. Се реконстуираат објектите во Раде Јовчевски -Корчагин, клонот Палешка и Пепелашка, а во градинката Корчагин поставен е нов паркет и заменети се прозорците со нови.

Од основните училишта, во 11 октомври го средивме партерното уредување и реконструкција на тоалетите. ОУ Гоце Делчев доби доградба со тотално нови 8 училници и опремен простор од 552 метри квадратни како и нова енергетска ефикасна фасада, со што конечно го средивме изгледот на едно од постарите училишта во општина Центар. ОУ Димитар Миладинов доби нова енергетски ефикасна фасада и фасадна столарија и термоизолационен кров, и наскоро ќе се смени и паркетот во фискултурната сала.

ОУ Кочо Рацин доби реконструиран цел партер и изведено е ново мултифунцкионално детско фудбалско и кошаркарско игралиште. Години наназад децата од ОУ Кочо Рацин немаа надворешни терени каде да ги изведуваат своите спортски активности. Во ОУ Кирил и методиј ја завршивме новата спортска сала, обезбедивме нови прозорци и врати и целосно го преуредивме внатрешниот дел од училиштето и да напоменам дека ОУ Кирил и Методиј е првото основно училиште од осумте во општината во кое сите занимални, сите училници се покриени со прочистувачи за воздух. Во училиштето Јохан Хајнрих Песталоци, уреден е партерниот дел во дворот.

Во изминативе две години асфалтирани се 25 улици меѓу кои капитални, „Ѓуро Ѓоновиќ“ во населбата Маџир Маало реновирана после 50 години, проект кој чини околу 50 милиони денари. Целосно е заменета водоводната и канализациона мрежа и поставен е нов слој асфалт со нови паркинг места. Потоа, улиците „Петричка“,„Питу Гули“ „Ганчо Ханзи Панзов“ „Караорман“ „Бигла“ и така натака.

Поставени се четири нови водоводи на улицата „Кале- 360, 361, 364,365, и за првпат после 50 години за Кале можеме да кажеме дека ќе пијат чиста вода. Нови водоводни мрежи и на „Рилски конгрес“ локалитетот „Тасино чешмиче“ и улицата „Ѓуро Ѓаковиќ“. Планираната реконструкција на „Орце Николов“ и изградбата на нова улица кај Геолошки завод веќе ќе стартуваат кон почетокот на следната година и тоа ќе бидат едни од најмодерните улици во државата, бидејќи ќе се применат нови „смарт“ методи во однос на паркирањето, мерењето на бучава и осветлувањето, а тротоарите целосно ќе бидат ослободени за пешаците и велосипедистите.

Сега на „Орце Николов“ имате паралелно паркирање, рестарни кои имаат некакви одобренија и со тоа го попречуваат нормалното движење. За првпат главната улица во Дебар маало ќе биде изведена така што ќе биде целосно ослободена и ќе биде во функција за луѓето кои живеат таму, но и луѓето кои користат алтернативен превоз.

Реконтруирани се 4, а предвидена е изградба на 3 нови детски игралишта во Блок 9 од Градски ѕид, градинка „13 ноември“ и ОУ „Кочо Рацин“ и со тоа можам да кажам дека повеќе од половина од игралиштата во општина Центар се целосно реновирани. Во текот на наредната година Центар ќе биде единствена општина во која сите детски игралишта ќе имаат нови содржини, ќе има терени за баскет и фудбал и ќе биде единствена општина каде секое маало ќе си има катче каде децата но и повозрасните ќе се рекреираат.

Во општинската хигиена имаме вработено 100 луѓе, а започнувајќи од декември, согласно буџетот за првпат ќе се воведе двосменско работење за луѓето кои ја одржуваат хигиената, а за првпат ќе се набават и возила. Општина Центар освен рачното чистење, ќе започне и со машинско чистење на јавните простори со што ќе се проближиме до модерните општини кои имаат и машнско чистење.

Започнавме со проект за субвенционирање на кровови и лифтови, досега субвенционирани се 26 објекти. Во делот на социјалата, освен доделувањето на основни парични средства кон социјално загрозени лица, ние сме првата општина каде започна проектот „Банка за храна“ односно нула глас во општина Центар. Тоа беа 150 семејства кои немаа ниту еден оброк днвено, но со пакетите кои ние ги доделуваме и благодарение на општествено одговорните компании, Банката за храна и МТПС, сега тие добиваат месечн пакет со кој еднаш до двапати дневно можат да си приготват храна.

Морам да го напоменам и проектот „Цел Центар на точак“ кој беше револуционерен во општина Центар но сега го преземаат и другите општини и тоја се продолжува. Над 500 велосипеди, тротинети се доделуваат секоја година и со тоа го стимулираме користењето на алтернативниот превоз со што придонесуваме нашите граѓани да ги менуваат навиките и со тоа да влијаеме на животната средина и на сообраќајниот метеж“, рече Богдановиќ во отчетот.

Македонија

Заев: Очекувам на „Отворен Балкан“ наскоро да се приклучат и Приштина, Сараево и Подгорица

Објавено пред

Балканот повеќе не е темпирана бомба, туку симбол на пријателство, а регионалната иницијатива „Отворен Балкан” создава многу можности за подобар живот на граѓаните во сите земји во регионот, вели премиерот Зоран Заев во интервју за српската агенција „Танјуг“.

Заев истакнува дека кога го кажува тоа ги пренесува мислите и на претседателот на Србија, Александар Вучиќ, и на премиерот на Албанија, Еди Рама.

Додава дека во претстојниот период и покрај воздржаните или негативните реакции што доаѓаат од Приштина, Сараево и Подгорица, во врска со „Отворен Балкан“, Косово, Босна и Херцеговина и Црна Гора ќе се приклучат на иницијативата бидејќи, како што вели, сите истражувања покажуваат дека граѓаните на овие земји гледаат позитивно на потенцијалот на придобивките што го носи регионалната соработка и отворените граници.

„Единствените начини како ние можеме да го подобриме животот во регионот е да го донесеме тоа што го имаат граѓаните во Германија, во една Франција, во една Австрија, Италија, Швајцарија овде во регионот. Да го направиме и нашиот регион поврзан и заеднички и отворен пазар. За разлика од минатото кога преовладуваше политичко непријателство, кавги, проблеми сега сите заедно во „Отворен Балкан“ работиме на интеграцијата на регионот во ЕУ со забрзување на процесот за европски, поквалитетен живот за граѓаните“, истакна премиерот Заев во интервјуто за „Танјуг“.

Прикажи повеќе...

Македонија

Утре сончево и многу топло време

Објавено пред

Времето утре ќе биде сончево и многу топло, информира УХМР. Од пладне ќе дува умерен до засилен ветер претежно од западен правец.

Минималната температура ќе биде во интервал од 14 до 24, а максималната од 36 до 43 степени. УВ=9.

Во Скопје, сончево и многу топло со умерен до засилен ветер од западен правец. Минималната температура ќе биде 21, а максималната ќе достигне до 41 степен.

Продолжува периодот на стабилно и особено топло време. Максималните температури особено во појужните делови од Повардарието ќе бидат за 2 до 3 степени повисоки од 40 степени.

Насекаде ќе биде активно портокаловото ниво за опасност од високи температури. Од средината на следната недела за некој степен температурите ќе бидат пониски.

Прикажи повеќе...

Македонија

Во Македонија 72 нови случаи на коронавирус, нема починати

Објавено пред

Во последните 24 часа во Македонија се потврдени 72 нови случаи на коронавирус, нема починати, соопшти Министерството за здравство.

Направени е 5.759 тестирања, а најголем број нови случаи се регистрирани во Скопје – 20, Куманово – 14 и Тетово – 10.

Во Гостивар – 9, Битола – 7, Струмица – 5, Охрид – 3, Кавадарци, Струга, Кичево и Берово – по 1
Регистрирани сe 9 оздравени пациенти од: Скопје – 3, Куманово и Штип – по 2, Струмица и Кочани – по 1.

Досега во земјата се направени вкупно 982.469 тестирања на Ковид-19.

Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 156.452 бројката на оздравени пациенти е 150.371, на починати е 5.493, а бројот на активни случаи изнесува 588.

Прикажи повеќе...

Најново

Свет3 часа

(Видео) Судири меѓу демонстрантите и полицијата на протест против корона-мерките во Берлин

Денеска во Берлин се одржа протест против ограничувањата воведени во борбата против пандемијата, а како што јавија локалните медиуми, дошло...

Македонија4 часа

Во Македонија 72 нови случаи на коронавирус, нема починати

Во последните 24 часа во Македонија се потврдени 72 нови случаи на коронавирус, нема починати, соопшти Министерството за здравство. Направени е...

Регион5 часа

Четиригодишно девојче починало откако со часови било затворено во автомобил во БиХ

Четиригодишно девојче е пронајдено мртво во автомобил во двор на семејна куќа во БиХ. Според медиумите, причината за смртта била...

Македонија7 часа

Пендаровски непријатно изненаден од квалификацијата на Мицкоски за утрешното чествување на Илинден

Претседателот Пендаровски е крајно непријатно изненаден од квалификацијата на Мицкоски, според која, утрешното чествување на најголемиот македонски празник – Илинден,...

Македонија7 часа

(Видео) Мицкоски: Нема да бидеме дел од циркускиот церемонијал на Пендаровски

Делегација на ВМРО-ДПМНЕ нема да биде дел од циркускиот церемонијал предводен од претседателот Стево Пендаровски, рече денеска претседателот на ВМРО-ДПМНЕ...

Европа8 часа

Германија воведе нови мерки за влез во земјата, но нема кој да ги контролира

Од денес, секој што влегува во Германија, како и туристите што се враќаат дома, мора да имаат потврда за вакцинација...

Свет8 часа

(Видео) Над 200.000 луѓе на улиците во Франција против задолжителните ковид-пропусници

Француското Министерство за внатрешни работи синоќа објави дека повеќе од 200.000 луѓе се собрале низ целата земја на протести. Трета...

Европа9 часа

Медитеранот гори – се гасат пожари во Грција, Турција и Италија

Најмалку четири лица загинаа во пожарите што го зафатија медитеранскиот туристички регион Анталија и егејското туристичко место Мугла. Илјадници туристи...

Топ10 часа

Спречен меѓународен транспорт на дрога во вредност од околу 250.000 евра

Полициски службеници од Полициската станица за Граничен надзор „Охридско Езеро“, во соработка со Одделението за прекуграничен криминал при РЦ за...

Македонија10 часа

„Зелен хуман град“: Учеството на независни граѓани во изборната трка не може да биде предмет на пазарење

Од Иницијативата „Зелен хуман град“ велат дека се крајно револтирани од последната изјава на премиерот Зоран Заев, за зголемувањето на...

Македонија10 часа

Oд денес аплицирање за субвенциониран студентски оброк

Од денес започнува аплицирањето за остварување на правото на субвенциониран студентски оброк, во месечен износ од 2400 денари за 9...

Свет11 час

Милиони луѓе во Австралија во строг карантин

Австралиските држави на источниот брег, Нов Јужен Велс (НЈВ) и Квинсленд, денеска се соочија со ново ширење на делта-сојот. Милиони...

Спорт13 часа

Дресел е првата ѕвезда на Олимпијадата со пет златни медали!

Американскиот пливач Кејлеб Дресел стигна до своето петто злато на Олимпијадата во Токио комплетирајќи едно од најголемите спортски остварувања во...

Регион23 часа

(Видео) Евакуирани четири села во Грција поради пожари

Шумските пожари што избија денеска на западниот дел на Пелопонез ги принудија грчките власти да евакуираат четири села, како и...

Свет1 ден

Британскиот премиер го очекува своето седмо дете

Сопругата на британскиот премиер Борис Џонсон, Кери, објави дека е бремена по втор пат. Таа објави на Инстаграм дека двојката...

Свет1 ден

(Видео) Протести во Париз против задолжителната вакцинација, полицијата употреби солзавец

Француската полиција употреби солзавец против демонстрантите во Париз кои протестираат против задолжителната вакцинација и воведувањето на задолжителни ковид-пасоши. Планирани се...

Топ1 ден

Нападната вработена во Ургентниот центар во Куманово

Вработена во Ургентниот центар во Куманово пријавила дека додека била на работното место ја нападнало едно лице. Инцидентот се случил...

Македонија1 ден

Расте бројот на заболени – потврден 81 нов случај на коронавирус во Македонија

Во последните 24 часа во Македонија е потврден 81 нов заболен со коронавирус, соопшти Министерството за здравство. Направени се 5.315...

Македонија1 ден

Две дози вакцина во Македонија примиле над 390.000 граѓани

Прва доза вакцина вчера примиле 3.302 граѓани, а вчера вкупно се вакцинирале 12.545 граѓани. Во државата вкупно се аплицирани 904.583...

Свет1 ден

„Локдаун“ во уште еден град во Австралија

Милиони Австралијци се погодени од новото заклучување, пренесува Би -Би -Си. Властите воведоа тридневно заклучување во југоисточниот дел на Квинсленд,...

Досие