Контакт

Македонија

(Видео) Костадинов: Близок соработник на Груевски е газда на фирмата што носела медицински отпад во „Дрисла“

Објавено пред

Вината и одговорноста за скандалот со несоодветно третиран медицински отпад е целосно кај ВМРО-ДПМНЕ, изјави денеска портпаролот на СДСМ, Костадин Костадинов.

Според него, фирмата што го депонирала необработениот отпад на депонијата „Дрисла“ е битолската „Екоклуб“ во сопственост на Сашо Јанакиевски, многу близок соработник на Никола Груевски и почесен конзул за Македонија на унгарскиот премиер Виктор Орбан.

„Сашо Јанакиевски, сопственикот на ‘Екоклуб’, беше поставен за директор на унгарски трговски куќи во Скопје. ‘Екоклуб’ е битолска фирма, која дебело се офајдила во времето на ВМРО-ДПМНЕ, a тоа се гледа од многуте тендери од времето на вмровскиот градоначалник на Битола, Владимир Талески“, истакна Костадинов нагласувајќи дека Јанакиевски го депонирал медицинскиот отпад на „Дрисла“, без притоа да го обработи и уништи.

Според него, ваквиот отпад, инаку забранет на депонијата „Дрисла“, бил носен таму бидејќи тоа го овозможувал уште еден кадар на ВМРО-ДПМНЕ.

„Се работи за Горан Ангелов, кој со години беше директор на депонијата, сè до пред две седмици, кога Град Скопје го презеде управувањето со ‘Дрисла’. Тоа е истиот Ангелов, кој преку своја фирма во Бугарија вршел незаконски увоз на контејнери со опасен отпад од Италија и за кого се води истрага во соседна Бугарија“, посочи партискиот портпарол, кој додаде дека ако се знаат сите овие релации и пријателства на кадрите на ВМРО-ДПМНЕ, тогаш јасно е кој стои зад ужасот со медицинскиот отпад.

Костадинов констатира дека ВМРО-ДПМНЕ, заради профит на поединци, свесно го загрозувала здравјето на граѓаните и ја загрозувала животната средина.

„Овој случај мора да добие правен епилог. Сите надлежни институции, особено Јавното обвинителство, мора итно да го решат случајот и одговорните да бидат санкционирани“, порача тој.

Македонија

(Видео) Листа на институции и упатство како да побарате дозволи за движење

Објавено пред

Владата информира кои институции даваат дозволи во услови на ограничено движење на граѓаните на целата територија на државата и за кои категории на граѓани.

Во категорија на дозволи кои ги издава МИОА се опфатени:

• Претставници на институции за кои со одлука на Кризниот штаб на Влада е утврдено дека имаат потреба да се движат во време на забраната за движење

• Дежурни медиумски работници кои имаат потреба од работа на терен

• Вработени во мали пекари/бурекчилници (најмногу до 5 вработени) со документ како доказ дека станува збор за микро претпријатие

• Дежурни вработени во погребални претпријатија

• Лица кои се грижат за лица кои имаат потреба од нега од друго лице-трето лице (со соодветна медицинска документација)

• Одредени категории на земјоделци, по одлука на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. Подрачните единици на МЗШВ се одговорни за подготовка на список на земјоделци

Сите дозволи што ги обезбедува МИОА, се достапни преку порталот за uslugi.gov.mk.

Барањето за дозвола за движење на вработените во институции, медиуми, пекари/бурекчилници, погребални претпријатија, на порталот uslugi.gov.mk го поднесува раководителот на институцијата/директорот/овластеното лице во Централен регистар за своите вработени.

Барањето за дозвола за движење за лицата кои се грижат за трето лице, го поднесува лицето кое ја врши негата.

Во категоријата дозволи за движење со јавување во МВР на 192 влегуваат:

• Вработени во агенции за обезбедување и чуварски служби

• Вработени во сервисни компании (ЕВН, телекомуникациски и кабелски оператори, јавни и комунални претпријатија)

Општинските кризни штабови даваат услуги за:

• Достава на храна и основни продукти (ресторани и маркети)

Во отстапките за ограничено движење влегуваат вработените во компаниите за кои дозволи за движење ги издава работодавачот, и тоа:

• Компании кои имаат регистрирано работа во трета и/или четврта смена во Државен инспекторат за труд

• Медиуми кои имаат дежурни вработени за кои не е потребна работа на терен (движење од домот до работното место и назад)

• Градежни компании за вработени кои се ангажирани за работа на објекти

• Компании кои работат за време на викенд

Со оваа мерка се опфатени и категории на граѓани за кои не е потребна дозвола за движење, и тие се однесуваат на:

• Превозници со товарни возила

• За потреба на достава на стока (со соодветна документација)

• Прошетка на домашни миленичиња (во дозволените периоди и во непосредна близина на домот)

Прикажи повеќе...

Македонија

СДСМ:Државата помага на сите погодени од кризата, секој граѓанин е важен

Објавено пред

„Влегуваме во фаза која според експертите е оценета како критична, но и клучна фаза во борбата против коронавирусот во нашата држава.Со оглед на тоа дека пред нас е периодот во кој се очекува пикот на ширење на вирусот, оттука и нужноста од уште поголема одговорност од сите нас, во насока на заштита на нашето здравје и целосно почитување на мерките и задолженијата од институциите“, соопшти СДСМ.

Во таа насока се и засилените мерки на Владата како забраната за движење на граѓаните од 16 до 5 часот следниот ден и целосна забрана за движење за време на викендите.

„Истовремено, додека се бориме со здравствените предизвици, се справуваме и со негативните економски последици од коронавирусот.Државата обезбеди пакет економски мерки од 200 милиони евра, помош која опфаќа 250.000 вработени и 35.000 компании. За секој работник во фирмите коишто се погодени со кризата, плата од 14.500 денари плата.

Со цел полесно справување со кризата за граѓаните се обезбеди одложување на наплата на кредити, стопирање на извршителските дејности,но и кратење на непродуктивни трошоци, и намалување на платите на избраните и именувани функционери.Мерките и политиките на СДСМ во изминатите две и пол години беа насочени кон создадавање на систем кој работи за граѓаните. Во духот на солидарноста, државата излегува во пресрет на сите погодени од кризата.Затоа што само заедно, солидарно и одговорно можеме да победиме во борбата со коронавирусот и неговите последици.Продолжуваме да се грижиме за нашето здравје, здравјето на сите граѓани и меѓусебно да си помагаме. Затоа што сите граѓани се важни“, се вели во соопштението.

Прикажи повеќе...

Македонија

ВМРО-ДПМНЕ: Владата да му помогне на угостителскиот сектор, 15 илјади граѓани ќе останат без работа

Објавено пред

Македонија е на колена. Масовно тестирање нема, а вирусот коси без соодветни реакции од страна на надлежните. Бројот на починати и заболени секојдневно се зголемува, а институциите се потешко се справуваат со ситуацијата. Нема соодветен менаџмент, ниту превентивно делување.Епидемијата зазема огромни размери, а Владата на СДСМ не презема мерки да се сопре здравствената и економска криза, соопшти ВМРО-ДПМНЕ.

Според партијата, неспособноста на оваа Влада доведе до тоа да околу 15.000 граѓани од угостителскиот сектор да останат без работа.

„Последните анкети и статистики велат дека над 160.000 граѓани се отпуштени од работа како резултат на економската криза, а за тоа директно се виновни СДСМ и Владата.Поради тоа ВМРО-ДПМНЕ под итно бара од Владата да им се помогне на компаниите од угостителскиот сектор со 50% од бруто платата која ја исплаќаат за секој еден вработен за март, април и мај.

Кириите за угостителските објекти се голем дел од трошоците на угостителите. Веднаш Владата да донесе законска одлука каде што угостителите кои имаат објекти под закуп што се под јавното претпријатие за стопанисување со станбен и деловен простор или било која државна институција да бидат ослободени од плаќање на кирија.Да се најде институционален начин, угостителите кои имаат под закуп објекти кај приватни закуподавачи да плаќаат барем половина од месечната рата односно кирија, односно 50%, за март, април и мај. За оваа мерка ги замолуваме за разбирање и закуподавачите заради сведениот обем на работа на нула“, соопшти партијата.

Тие бараат сите угостителски објекти да бидат целосно ослободени од плаќањето на закупот за летни тераси за целата летна сезона 2020. Ова ќе биде сериозна инјекција за угостителскиот сектор кој користи летни тераси за побрзо да ја надмине оваа криза.

„Јавните давачки кон државата, тука влегуваат ДДВ, аконтации за ДДВ, данок на добивка и други давачки, да бидат одложени до 10-ти месец 2020 година, односно до октомври месец и потоа да се наплаќаат на рати без затезни камати од страна на државата. Никој нема да биде оштетен ниту фирмите ниту државата, а ќе има сериозна помош за угостителите.Режиските трошоци за угостителските објекти, трошоци за струја, вода и останатите, кои ќе доспеат за март, април и мај, да се одложат за плаќање од 10-ти месец 2020, односно да се плаќаат од месец октомври на рати.Да се намалат критериумите за аплицирање на мерки за помош од државата за угостителите, бидејќи вака како што се условите само 10% од угостителските компании можат да ги искористат. Тука вклучително бараме мерките да може да ги користат и оние компании кои користат субвенции од АВРМ.Веднаш треба да се интервенира со одлука за вадење на неопходните документи за аплицирање за мерките, да се вадат во најбрз можен рок електронски, без чекање по шалтери и сето тоа да биде на трошок на државата, односно бесплатно за компаниите од угостителскиот сектор.Владата на СДСМ треба да ја тргне на страна суетата и да ја прифати подадената рака на ВМРО-ДПМНЕ за да се помогне на граѓаните“, се додава во соопштението.

Прикажи повеќе...

Најново

Економија39 минути

Русија подготвена да го намали производството на нафта за 1,6 милиони барели дневно

Според договорот што го постигна со земјите на ОПЕК, Русија соопшти дека е подготвена да го намали производството на нафта...

Свет1 час

САД пред Шпанија по бројот на починати од коронавирус – втор ден по ред има повеќе од 2000 жртви

Соединетите Американски Држави регистрираа скоро 2000 смртни случаи на коронавирус втор ден по ред.Според податоците на универзитетот Џон Хопкинс, во...

Регион1 час

Брнабиќ потврди: Србија 60 часа во карантин за викендов

Српските граѓани ќе поминат 60 часа во карантин овој викенд, потврди премиерката Ана Брнабиќ, објаснувајќи ги новите рестриктивни мерки за...

Свет2 часа

Рекорден број на заразени со коронавирус во Јапонија

Во Јапонија за прв пат денеска се регистрирани повеќе од 500 нови случаи на коронавирус во еден ден.Министерството за здравство...

Европа4 часа

Андреа Бочели ќе пее во празна катедрала на Велигден

Еден од најпознатите светски тенори, италијанскиот оперски пејач Андреа Бочели, ќе пее на Велигден во празната катедрала „Дуомо“ во Милано,...

Македонија13 часа

(Видео) Граѓаните што имаат потреба од лекар за време на полицискиот час не мора да се јават на 192

Владата денеска ја почна серијата информативни видеосесии со наслов „Ковид-19, прашања и одговори“, во чии рамки се одговараат актуелните прашања...

Европа15 часа

Рекорден број починати за еден ден во Велика Британија

Во Велика Британија во последните 24 часа од коронавирус починаа 938 луѓе, што е рекорден број на смртни случаи во...

Европа15 часа

Вo последните 24 часа во Италија починале 542 лица

Во последните 24 часа во Италија од коронавирус починале 542 лица, со што бројот на смртни случаи се искачи над...

Македонија15 часа

Излекувани уште двајца пациенти од Штип

По информациите добиени од Институтот за јавно здравје, Министерството за здравство информира дека денеска попладнево се регистрирани уште две лица...

Македонија16 часа

Медицинска помош од Турција пристигна во земјата

На Меѓународниот аеродром „Скопје“ пристигна помошта од Турција, која се состои од 50.000 заштитни медицински маски, 1.000 заштитни скафандери и...

Македонија18 часа

Почина родилката од Куманово заразена со коронавирус

Министерството за здравство ја информира јавноста дека денеска починала 27-годишната родилка од Куманово позитивна на Ковид-19. Таа на 30 март...

Свет18 часа

Животот на Асанж во сериозна опасност, во „Белмарш“ е потврден првиот случај со Ковид-19

Условите во затворот во Белмарш, во кој е сместен Џулијан Асанж, може да се полоши отколку што Лондон е подготвен...

Македонија19 часа

Странски државјанин кој починал во стан во Кавадарци посмртно позитивен на вирусот

Министерството за здравство информира дека на Клиниката за инфективни болести во Скопје во изминативе 24-часа починалo едно лице од Куманово...

Свет19 часа

Стапката на смртност од коронавирус е шест пати помала во земјите коишто ја користат БСЖ-вакцината

Земјите кои имаат широко распространета програма за вакцинирање со БСЖ имаат стапка на смртност од коронавирус речиси шест пати пониска...

Економија19 часа

Од 10 до 12 часот приоритет во банките ќе имаат лицата над 67 години

Народна банка заради заштита на јавното здравје апелира филијалите и експозитурите на банките да се посетуваат само кога тоа е...

Свет23 часа

Сопственикот на „Твитер“ издвои една милијарда долари за борба против коронавирусот

Основачот и сопственик на „Твитер“, Џек Дорси, ќе даде 1 милијарда американски долари за борба против пандемијата на коронавирус. Во...

Свет23 часа

ЕУ: Лажните вести за коронавирусот доаѓаат од Русија

Потпретседателката на Европската комисија, Вера Јурова, вели дека Европската Унија идентификувала лажни информации за пандемија на коронавирус коишто доаѓаат од...

Македонија1 ден

Скопјанец потпишал изјава за изолација, па отишол да пазари во маркет

Скопското основнo јавно обвинителство предлага казна за човек кој ја прекршил мерката за самоизолација, откако од Словенија се вратил во...

Свет1 ден

Главниот научник во ЕУ поднесе оставка

Главниот научник во Европската Унија поднесе оставка, обвинувајќи го Брисел поради одговорот на кризата со коронавирусот, нарекувајќи го „разочарувачки“, објави...

Свет1 ден

Борис Џонсон е во стабилна состојба

Британскиот премиер Борис Џонсон ја помина и втората ноќ на интензивна нега, каде прима соодветна терапија поради коронавирусот. „Господинот Џонсон...

Досие