Контакт

Македонија

Дотраените бараки ги заменуваме со нови модерни амбуланти во Скопје, посочи министерот Филипче

Објавено пред

Дел од матичните лекари во примарната, но и превентивната здравствена заштита, дејноста ја обавуваа во времени објекти поставени во пост-земјотресниот период. Старите и дотраени бараки, никогаш не беа реновирани, оштетувањата беа очигледни – дотраени материјали и инсталации кои со тек на годините престанале да ги извршуваат примарните функции, изјави денеска министерот за здравство, Венко Филипче.

Тој нагласи дека со проектот за енергетска ефикасност на територија на Град Скопје опфатени се девет амбуланти во населбите Бутел, Влае, Ѓорче Петров 2, Тафталиџе, Козле, Лисиче, Аеродром, Автокоманда и амбуланта Карпош, но за првпат се предвидува поставување на нов објект на територија на општина Кисела Вода.

Министерот денеска изврши увид на градежните активности на новата амбуланта во општината Бутел. Во изјава за медиумите тој истакна дека целокупниот концепт на изградба е направен со тоа што се земени сите аспекти во однос на инфраструктурата и енергетската ефикасност на моделот, внатрешниот распоред и поставеност на чекалните кои ќе спречат гужви и чекања, соодветна уреденост на партерниот дел на влезот со клупи за чекање и сето тоа во добро осмислен стратешки концепт за подобрување на услугата во примарната здравствена заштита.

„Правиме увид во поставувањето на амбулантите, проект на територијата на цел град Скопје, со што се врши замена на сите амбуланти согласно поставеноста на инфраструктурата кои беа навистина стари, повеќе од 50-60 години, руинирани во нив лекарите немаа соодветни услови за пружање здравствена услуга на пациетите во различни делови од градот“, изјави Филипче.

Министерот истакна дека овој проект е реализиран согласно стратегијата за реформа на примарното здравство што значи поголем број на услуги на примарно ниво со цел на пациентите да им се пружи услуга блиску до нивните домови, а со тоа и помало оптеретување на болниците. За првпат во овие објекти ќе има и лабораторија, а концептот е направен така кога ќе дојде пациент на едно место, да има што помала веројатност да биде упатен на друго место на лекување.

Македонија

(Видео) Пендаровски: Дезинформациите и пропагандите се опасен вирус

Објавено пред

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на регионалната Конференција за медиумска писменост ЕУ-Западен Балкан на тема Справување со дезинформации, во организација на Делегацијата на Европската Унија и Македонскиот институт за медиуми.

Во обраќањето, Пендаровски порача дека константно треба да се работи на подигнување на нивото на медиумска писменост кај јавноста, за граѓаните да можат полесно да ги разликуваат вистината и фактите од манипулациите.

„На тој начин, ќе помогнеме во развивањето на институционален и личен имунитет кон опасниот вирус на дезинформациите и пропагандите“, истакна претседателот.

Тој се повика на многу истражувања на оваа тема кои, како што рече, покажуваат дека дезинформациите најчесто не се спонтани.

„Тие, имено, се производ на планиран пристап кон одредена тема. Намерата е системски да се манипулира јавноста со пласирање на погрешни информации, а, со крајна цел, да послужи на интересите на одредени политички или бизнис центри на моќ. На тој начин, интернетот, како алатка која секојдневно ја употребуваат милијарди луѓе, многу лесно може од платформа за информирање да стане платформа за дезинформирање“, нагласи Пендаровски, додавајќи дека многу држави во светот ги препознаваат и ги третираат дезинформациите како една од приоритетните закани за нивната национална безбедност.

Според претседателот, потребно е да се обезбедат подобри услови за професионално и независно работење во медиумите и справување со дезинформациите.

„Тоа подразбира и доследна имлементација на постојната регулатива и нејзино подобрување на линија на европските стандарди во оваа сфера. Исто така, потребно е да ги поддржиме саморегулаторните механизми во медиумската сфера, како и платформите за проверка на фактите“, порача Пендаровски.

Прикажи повеќе...

Македонија

Пендаровски: Политичките тензии на моменти ја парализираат државата

Објавено пред

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на свечениот научен собир „Современата македонска држава – две етапи во процесот на нејзиното формирање и развој: 1941 – 1991/1991 – 2021 година“.

„Држава направивме и неа нема да ја изгубиме, но воопшто не е неважно во каква држава живееме, односно дали во таква држава ќе сакаат да живеат нашите деца и внуци. Ако сакаме и по 30 или 50 години да кажеме дека имаме држава со сите нишани, треба да најдеме решение за актуелните проблеми, а не за 1903, 1941 или 1991. Само на таков начин ќе опстанеме во новиот свет, кој се раѓа пред нашите очи“, истакна претседателот Пендаровски.

Според него, надворешната интегрираност е клучен предуслов за опстанокот на малите држави во глобалниот свет и во тој дел, како што рече, е забележан видлив напредок на договорот од Преспа, без да се загрозат виталните идентитетски маркери на македонската нација, кои се експлицитно наведени во текстот на документот.

За Пендаровски, Договорот со Бугарија од 2017 е пример за приближување постигнат без странска асистенција.

„Акт што не ги дискриминира ниту една од страните кои и во посткомунизмот, за жал, не ги надминаа заемните стереотипи една за друга. Не очекувам негативни ефекти ниту во фазата на негова целосна имплементација затоа што е познато дека во таа смисла за нас воопшто не постои маневарски простор: имено, ако ја изгубиме нацијата, не ни треба европската интеграција. Неодамна усвоената собраниска декларација го потврдува широкиот политички консензус за ова прашање“, нагласи претседателот на државата.

Пендаровски се осврна и на економскиот аспект, кој, според него, е една од главните причини за брановите на иселување, кои не стивнуваат 30 години.

„Во овој контекст многу е битно да се намали нивото на корупција, особено високата корупција, затоа што ги става во подредена ситуација граѓаните што плаќаат даноци и воопшто ги демотивира да ги почитуваат законите, го оштетува буџетот и економската основа на земјата и, не помалку важно, ја руши довербата на луѓето во институциите на сопствената држава“, рече тој.

Додаде дека заштитата на животната средина, што веќе стана најважното политичко и изборно прашање во најмалку половина од земјите членки на Европската Унија, но политиките и ресурсите за имплементација на зелените политики кај нас се нужни што побргу не затоа што се тие популарни кај богатите туку затоа што, според некои процени, како што нагласи, ни умираат по 3.000 луѓе годишно само од аерозагаденост, колку што приближно изнесува едногодишниот данок во смрт од Ковид-19.

„Реално, ништо од ова нема да биде можно ако не го намалиме нивото на политичка поларизација, каде што изборниот победник ги алиментира своите членови, а свесно се лишува од придонесот на оние што не гласале за него. Јасно е дека во оваа фаза од нашиот политички развој граѓанското помирување е невозможно, но сите ние, актуелните политички актери, сме должни со скромен личен пример да придонесеме за деескалација на тензиите, кои на моменти ја парализираат целата држава. Потребен ни е нов, широк национален и државен консензус за развој што ќе биде поддржуван од релевантните политички субјекти во континуитет, независно дали се на власт или во опозиција. Без тоа, секоја следна годишнина од независноста само ќе ја одбележуваме, без да имаме што да прославуваме“, потенцира Пендаровски.

Прикажи повеќе...

Македонија

Иванов: Процесот на обезличување на Македонија почна со Охридскиот договор

Објавено пред

Поранешниот претседател Ѓорге Иванов денеска се обрати на свечениот собир во МАНУ на тема: „Современата македонска држава – две етапи во процесот на нејзиното формирање и развој 1941 – 1991/1991 – 2021 година“.

Иванов во својот говор ја критикува актуелната власт велејќи дека постојано се повторува една мантра: дека друга алтернатива, освен членство во Европската Унија, немаме.

„Денес многу ретко или воопшто не се чита Мисирков и неговата книга ‘За македонцките работи’, особено не од страна на актуелната власт и нејзините советници. Стравот да се отвори и прочита оваа книга е од сопствената гризење на совеста затоа што е напакостено и испогането сè што било и ќе биде свето за Македонците и за Македонија“, нагласи тој.

Поранешниот претседател смета дека обезличувањето на Македонија не е дело само на, како што рече, грчкиот договор од Преспа и договорот со Бугарија, туку тој процес смислено почнал со Охридскиот договор.

„Со Охридскиот договор, покрај сите предупредувања, македонскиот народ од националитет се сведе на етницитет – етничка група. Од тогаш сè веќе беше подготвено за она што денес ни се случува… Со тоа Република Македонија и македонскиот народ се втурнати во правна, политичка, историска бездна. Пандорината кутија е отворена и сега речиси секој си зема право да го негира она што е наше стекнато право. И тоа на повеќе нивоа и во повеќе наврати“, посочи Иванов, кој порача дека денеска на Република Македонија повеќе од кога и да е ѝ се потребни луѓе, што, како што рече, со гордост ќе се изјаснуваат дека се Македонци и дека се припадници на македонскиот народ.

Тоа, како што објасни, се луѓе што нема да се автоцензурираат и кои со храброст ќе говорат која е Македонија.

„Македонија има потреба од луѓе што нема да се плашат да ги посочат виновниците. Виновниците што посегнаа да ги цензурират и нашите колективни сеќавања. Да ја цензурираат македонската историја, македонската култура, да ги менуваат фактите онака како што им треба на другите. Виновниците кои дури посегнаа да ја цензурирааат и конторолираат македонската свест“, истакна Иванов во своето обраќање.

Прикажи повеќе...

Најново

Европа1 час

Олаф Шолц: Дојде време ЦДУ/ЦСУ да замине во опозиција

Пo објавувањето на нецелосните официјални резултати од парламентарните избори во Германија денеска рано наутро, социјалдемократите (СПД) и нивниот кандидат за...

Европа3 часа

(Видео) Најмалку една жртва по серијата земјотреси во Грција, Турција издаде предупредување за цунами

Неколку земјотреси утрово го погодија грчкиот остров Крит, а најсилниот беше со јачина од 5,8 степени според Рихтеровата скала, јавуваат...

Свет6 часа

По три месеци, Сиднеј го укинува целосното затворање

Австралиските власти најавија крај на тримесечното целосно затворање за вакцинираните жители на Сиднеј. Карантинот во Сиднеј и во преостанатиот дел...

Македонија7 часа

СДСМ со митинг во Битола, ВМРО-ДПМНЕ во Охрид – почнува кампањата за локалните избори

Од денеска почнува изборната кампања за локалните избори, кои се закажани на 17 октомври. Кампањата за првиот круг ќе заврши...

Македонија8 часа

Почнува вакцинирањето со трета доза во Македонија

Граѓаните што имаат над 60 години, здравствените работници и лицата со имунолошки болести од денеска со потврда ќе може да...

Топ22 часа

Пронајден починат лекар во Психијатриската болница „Скопје“

Дежурен лекар во Психијатриската болница „Скопје“ бил пронајден починат синоќа по полноќ на работното место. Како што соопшти МВР, здравствениот...

Регион23 часа

Борел: Ја следиме ситуацијата на северот на Косово, провокациите се неприфатливи

Високиот претставник на ЕУ, Жозеп Борел рече дека внимателно се следи ситуацијата на северот на Косово и им кажа на...

Македонија23 часа

Регистрирани 336 нови случаи на коронавирус, починаа 17 лица

Во последните 24 часа направени се 3.425 тестирања, а регистрирани се 336 нови случаи на Ковид-19: Скопје – 169, Велес...

Македонија1 ден

ВМРО-ДПМНЕ тврди дека Шилегов исплаќал милионски суми на наместени тендери

Опозициската ВМРО-ДПМНЕ, на прес-конференција обвини дека градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов исплаќал милионски суми на наместени тендери, а случајот го...

Македонија1 ден

(Видео) Заев се попиша: „Конечно ќе добиеме релевантни податоци за креирање на реални политики“

Претседателот на Владата, Зоран Заев, заедно со своето семејство во својот дом во Струмица, ја исполни граѓанската должност и законска...

Европа1 ден

Германија бира наследник на Меркел

Околу 60,4 милиони Германци денеска на федералните избори, имаат можност да одлучат за идниот состав на парламентот, и индиректно за...

Македонија1 ден

Од утре изборна кампања

Од утре стартува изборната кампања за Локалните избори што се закажани на 17 октомври. Кампањата ќе заврши на 15 октомври...

Македонија2 дена

Регистрирани 392 нови случаи на коронавирус, починаа 20 лица

Во последните 24 часа направени се 4.633 тестирања, а регистрирани се 392 нови случаи на Ковид-19: Скопје – 180, Куманово...

Македонија2 дена

Заев за виенски „Стандард“: ЕУ треба да го забрза процесот на донесување одлуки

„Понекогаш членките на ЕУ ја забораваат причината зошто работиме заедно, а тоа е затоа што сме заемно корисни. ЕУ е...

Европа2 дена

(Видео) Ерупцијата на вулканот на шпанскиот остров влезе во најинтензивната фаза

Реки лава течеа низ вулканот на шпанскиот остров Ла Палма ноќта помеѓу петокот и саботата, поради што локалниот аеродром беше...

Регион2 дена

Татко си ги задавил трите деца во Загреб, oставил писмо на „Фејсбук“

Три малолетни деца биле задавени од страна на нивниот татко во стан во Загреб, во населбата Млинови. Полицијата на местото...

Европа2 дена

Кој ќе ја наследи Меркел: Изборите се неизвесни, постизборните сојузи се уште понеизвесни

Околу 60,4 милиони Германци в недела, 26 септември на федералните избори, имаат можност да одлучат за идниот состав на парламентот,...

Македонија2 дена

Заклучен избирачкиот список, кампањата почнува в понеделник

Државната изборна комисија го заклучи избирачкиот список, со што од понеделник почнува кампањата за локалните избори закажани на 17 октомври....

Македонија2 дена

Досега се попишани околу 1,4 милион граѓани, пописот ќе заврши во четврток

Заклучно до вчера до 12 часот попишани се вкупно 1.395.000 граѓани, над 435.000 домаќинства и над 600.000 станови, а се...

Македонија3 дена

Нови 525 случаи на коронавирус, починаа 12 лица

Во последните 24 часа во Македонија се потврдени 525 нови случаи на коронавирус, 449 оздравеа, а 12 лица починаа, информира...

Досие