Контакт

Македонија

Изменет режим на автобусите на ЈСП в недела поради „Скопскиот маратон“

Објавено пред

Во недела, 4 октомври, поради одржување на манифестацијата „Скопски маратон 2020“, во периодот од 7 до 14 часот одредени линии ќе сообраќаат по изменет режим од вообичаениот. Сите учесници на „Скопски маратон 2020“ на денот на одржувањето на манифестацијата, ќе може бесплатно да го користат јавниот превоз со приложување на стартниот број (маица).

ЛИНИИ СО ИЗМЕНЕТ РЕЖИМ НА СООБРАЌАЊЕ:

Линија 3
Од спортската сала „Јане Сандански“ до „Југодрво“ ќе вози по редовната траса, од „Југодрво“ ќе продолжува по улицата Кирил и Методиј („Рамстор“), Kлинички центар до „Панорама“.
Вo oбратна насока: „Панорама“, улицата Јордан Мијалков, подвозник, булевар Кочо Рацин („Jугодрво“), Tранспортен центар, улица Владимир Комаров, улица Васко Карангелески, спортска сала „Јане Сандански“.

Линија 3Б
Од Кванташки пазар до „Jугодрво“ ќе вози по редовната траса, потоа ќе продолжува по улицата Кирил и Методиј („Рамстор“), Kлинички центар, „Панорама“.
Вo oбратна насока: „Панорама“, улица Јордан Мијалков, подвозник, булевар Кочо Рацин („Jугодрво“), Tранспортен центар, улица Владимир Комаров, улица Васко Карангелески, булевар АСНОМ, Кванташки пазар.

Линија 4
Од Хрoм дo Соборен храм по булеварот Партизански одреди, мост „Гоце Делчев“, булевар Гоце Делчев, булевар Крсте Мисирков (МАНУ), булевар Кочо Рацин, подвозник, улица Aнтон Попов, улица Димо Хаџи Димов“, улица Борис Трајковски.
Посочениот режим ќе важи и во двете насоки на сообраќање.

Линија 5
Од Дексион, улица Ѓорче Петров, булевар Партизански одреди, булевар Гоце Делчев, булевар Крсте Мисирков (МАНУ), булевар К. Ј. Питу, улица Владимир Комаров, улица Васко Карангелевски, спортска сала „Јане Сандански“, булевар АСНОМ, Ново Лисиче.

Во обратна насока, од Ново Лисиче до комплексот банки ќе сообраќа по редовната траса, потоа по булевар Крсте Мисирков, булевар Гоце Делчев, булевар Партизански одреди, улица Ѓорче Петров и Дексион.

Линија 7
Од Карпош 3 до Соборен Храм по редовната траса, потоа по бул. „Гоце Делчев“, бул. „Крсте Мисирков“ (МАНУ), бул. „К.Ј.Питу“, ул. „Владимир Комаров“, ул. „Коста Новаковиќ“, бул. „Трета македонска бригада“, па прододолжува по редовната траса.
Вo oбратна нaсока, по бул. „Трета македонска бригада“, ул. „Коста Новаковиќ“, ул. „Владимир Комаров“, бул. „Jaнe Сандански“, бул. „К.Ј.Питу“, бул. „Крсте Мисирков“, бул. „Гоце Делчев“, бул. „Партизански одреди“ до Карпош 3.

Линија 8
Од Влае по бул. „Партизански одреди“, мост Гоце Делчев“, бул. „Гоце Делчев“, до Бит пазар и ќе продолжува по својата редовна траса.
Посочениот режим ќе важи и во двете насоки на сообраќање.

Линија 9
Од Клинички центар, ул. „Јордан Мијалков“, подвозник, бул. „Кочо Рацин“ (Jугодрво) и ќе продолжува по својата редовна траса.
Во обратна насока ќе сообраќа по редовната траса.

Линии 15 и 15А
Од Карпош 4 до Соборен храм по редовната траса на линија 15, ќе продолжува по бул. „Гоце Делчев“, бул. „Крсте Мисирков“, бул. „К.Ј.Питу“, ул. „Владимир Комаров“, ул. „Васко Карангелевски“, Спортска сала „Јане Сандански“, бул. „АСНОМ“, Ново Лисиче.
Во обратна насока од Ново Лисиче до комплекс банки по својата редовна траса, па по бул. „Крсте Мисирков“, бул. „Гоце Делчев“, бул. „Партизански одреди“ до Карпош 4.

Линија 16
Од Железара, преку Бит пазар до Југодрво и ќе продолжува по својата редовна траса.
Посочениот режим ќе важи и во двете насоки на сообраќање.

Линии 21 и 21А
Од Транспортен центар, по бул. „К.Ј.Питу“, бул. „Крсте Мисирков“ (МАНУ), бул. „Гоце Делчев“, бул. „Партизански одреди“ и ќе продолжува по своја редовна траса.
Посочениот режим ќе важи и во двете насоки на сообраќање.

Линии 22 и 22А
Од Транспортен центар, бул. „К.Ј.Питу“, по бул. „Крсте Мисирков“ (МАНУ), бул. „Гоце Делчев“, бул. „Партизански одреди“ и ќе продолжува по својата редовна траса.
Посочениот режим ќе важи и во двете насоки на сообраќање.

Линија 23
Од Дoм нa пeчaт, по ул. „Јордан Мијалков“, подвозник, бул. „Кочо Рацин“ (Jугодрво), ул. „Владимир Комаров“, ул. „Васко Карангелески“, Спортска сала „Јане Сандански“ и ќе продолжува по својата редовна траса.
Во oбратна нaсока, до Југодрво ќе оди по својата редовна траса, па по ул. „Кирил и Методиј“ (Рамстор) до Дoм нa печат.

Линија 24
Од почетна станица во Карпош 3 (почетна станица на линиите 7 и 59), по бул. „Илинден“, ул. „Бледски договор“, бул. „Партизански одреди“, бул. „Гоце Делчев“, бул. „Крсте Мисирков“ (МАНУ), бул. „Кочо Рацин“ и ќе продолжува по своја редовна траса.
Посочениот режим ќе важи и во двете насоки на сообраќање.

Линија 27
Од Дoм нa пeчaт, ул. „Јордан Мијалков“, подвозник, бул. „Кочо Рацин“ (Jугодрво), ул. „К.Ј.Питу“, ул. „Владимир Комаров“, ул. „Коста Новаковиќ“, бул. „Трета македонска бригада“ и ќе продолжува по својата траса.
Во oбратна нaсока до Југодрво по својата редовна траса, потоа по ул. „Кирил и Методиј“ (Рамстор) до Дoм нa печат.

Линија 50
Од Клинички центар, ул. „Јордан Мијалков“, подвозник, бул. „Кочо Рацин“ (Jугодрво), Бит пазар и ќе продолжува по својата редовна траса.
Во обратна насока, од Бит пазар ќе продолжува по бул. „Кочо Рацин“, ул. „Кирил и Методиј“ (Рамстор) до Клинички центар.

Линија 57
Од Козле, по ул. „Васил Ѓоргов“, потоа по ул. „Јордан Мијалков“, подвозник, бул. „Кочо Рацин“ (Jугодрво), Бит пазар и ќе продолжува по својата редовна траса.
Во обратна насока, од Бит пазар ќе продолжува по бул. „Кочо Рацин“, ул. „Кирил и Методиј“ (Рамстор), ул. „Васил Ѓоргов“ и до Козле.

Линија 59
Од Карпош 3 до Соборен храм ќе сообраќа по својата редовна траса, па по бул. „Гоце Делчев“, Бит пазар, ќе продолжува по својата редовна траса до Кучевишка бара.
Посочениот режим ќе важи и во двете насоки на сообраќање.

Линија 59А
Од Кисела Вода до Олимписки базен по својата редовна траса, кон Бит пазар и ќе продолжува по својата редовна траса.
Посочениот режим ќе важи и во двете насоки на сообраќање.

Линија 59Б
Од Ново Лисиче, бул. „Јане Сандански“, бул. „К.Ј.Питу“, бул. „Крсте Мисирков“ (МАНУ), па ќе продолжува по својата редовна траса.

Во обратна насока, од Бит пазар, Судска палата, Комплекс банки до Транспортен центар, ул. „Владимир Комаров“, ул. „Васко Карангелески“, Спортска сала „Јане Сандански“, бул. „АСНОМ“ и Ново Лисиче.

Линии 31, 41, 51, 67, 70 и 74
Од Транспортен центар до Југодрво по својата редовна траса, потоа преку подвозник, ул. „Антон Попов“, ул. „Димо Хаџи Димов“, ул. „Борис Трајковски“ и ќе продолжува по својата редовна траса.
Посочениот режим ќе важи и во двете насоки на сообраќање.

Линија 58
Од Транспортен центар до Југодрво по својата редовна траса, потоа преку подвозник, ул. „Антон Попов“, ул. „Димо Хаџи Димов“ и ќе продолжува по својата редовна траса.
Посочениот режим ќе важи и во двете насоки на сообраќање.

Линија 73
Од Саем до Југодрво по својата редовна траса, потоа преку подвозник, ул. „Антон Попов“, ул. „Димо Хаџи Димов“, ул. „Борис Трајковски“ и ќе продолжува по својата редовна траса.
Посочениот режим ќе важи и во двете насоки на сообраќање.

ЛИНИИ СО НЕПРОМЕНЕТА ТРАСА:
*градски линии: 2, 2А, 12, 19, 20, 42, 45 и 65В.
*приградски линии: 11, 11а, 18, 18а, 32, 47, 47а, 52, 53, 55, 56, 56а, 60, 61, 62, 63, 63а, 63б, 65, 66, 66а, 68, 69, 71, 81, 118.

 ©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Македонија

Мицкоски: Македонија руши рекорди со црни биланси

Објавено пред

„Заев, Филипче баталете ПР…Овде се работи за животите на луѓето. Македонија денес руши рекорди со црни биланси. 934 новозаразени, 420 заразени во Скопје“, напиша лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски на Фејсбук.

„Велите дека е под контрола, а ништо не е под контрола, велите дека преземате мерки, а ништо конкретно не се работи. Велите дека го заштитувате населението, а хронично болните и утре ги терате на работа и ги ставате под ризик нивните животи, велите дека се грижите за здравствените работници, а не им обезбедувате макар бесплатни тестови за #COVID, велите дека има услови за избори во Штип, а со сила креирате корона-кластери. Секој ден покажувате дека со оваа неспособна Влада дното одново се пробива, уште подлабоко. Ваквата неспособност не е повеќе за лутење, за жалење е“, напиша Мицкоски.

Прикажи повеќе...

Македонија

934 нови случаи на Ковид- 19, починаa пет лица

Објавено пред

Министерството за здравство информира дека во последните 24 часа се направени 2.748 тестирања, а регистрирани се 934 нови случаи на Ковид-19 во: Скопје – 420, Куманово – 35, Дебар – 5, Штип – 20, Прилеп – 61, Тетово – 58, Струга – 5, Велес – 82, Битола – 33, Охрид – 23, Кавадарци – 19, Гостивар – 18, Гевгелија – 13, Струмица – 30, Крива Паланка – 4, Радовиш – 7, Крушево – 2, Кочани – 22, Пробиштип – 8, Демир Хисар – 2, Пехчево – 1, Берово – 6, Валандово – 1, Виница – 2, Делчево – 4, Кратово – 4, Свети Николе – 13, Кичево – 20, Ресен – 6, Неготино – 8.

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 454 оздравени пациенти од: Скопје – 273, Куманово – 15, Штип – 15, Прилеп – 16, Тетово – 21, Струга – 8, Велес – 5, Битола – 4, Охрид – 8, Кавадарци – 6, Гостивар – 11, Гевгелија – 7, Струмица – 17, Крива Паланка – 2, Радовиш – 10, Кочани – 9, Пробиштип – 1, Демир Хисар – 2, Берово – 4, Валандово – 2, Свети Николе – 1, Кичево – 8, Ресен – 6 и Неготино – 3.

Починати се 5 лица, тројца пациенти од Скопје (58, 68 и 75) и двајца од Прилеп (73 и 78). Сите се починати во болнички услови.

Вкупната бројка на ковид-дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 30.488, бројката на оздравени пациенти е 20.448, на починати е 982, а бројот на активни случаи изнесува 9058. Денеска се регистрираат четири контролни теста од вчера, а според завршените епидемиолошки анализи во моментов дистрибуцијата по градови е следна:

• Скопје 13174, активни 4283
• Куманово 2244, активни 379
• Дебар 336, активни 58
• Штип 1645, активни 250
• Прилеп 1290, активни 449
• Тетово 2135, активни 507
• Струга 819, активни 101
• Велес 721, активни 335
• Битола 670, активни 265
• Охрид 698, активни 232
• Кавадарци 490, активни 208
• Гостивар 1181, активни 185
• Гевгелија 370, активни 172 (18 лица од ПЕ Гевгелија се жители на Дојран, 55 на Богданци и 12 се странски државјани)
• Струмица 876, активни 484
• Крива Паланка 232, активни 83
• Радовиш 230, активни 75
• Крушево 27, активни 7
• Кочани 706, активни 224
• Пробиштип 192, активни 57
• Демир Хисар 82, активни 16
• Македонски Брод 104, активни 8
• Пехчево 60, активни 8
• Берово 209, активни 49
• Валандово 102, активни 38
• Виница 177, активни 67
• Делчево 246, активни 115 (59 лица од ПЕ Делчево се од Македонска Каменица)
• Кратово 50, активни 20
• Свети Николе 481, активни 86
• Кичево 551, активни 161
• Ресен 244, активни 60
• Неготино 146, активни 76 (18 лица од ПЕ Неготино се жители на Демир Капија)

Направените 2748 теста се преку: ИЈЗ-817, ЦЈЗ Скопје-132, Авицена-522, Биотек-280, МАНУ -221, Жан Митрев (Филип Втори) -301, Систина со PCR метода -175, лабораторија Лаор –137, Судска медицина-15, ЦЈЗ Битола-81, Инфективна клиника-7, ГАК-0, Синлаб-60, лаборатории од странство-0. Досега во земјата се направени вкупно 246.105 тестирања на Ковид -19.

На Инфективната клиника во изминативе 24 часа примени се 10 пациенти. Вкупно се хоспитализирани 158 пациенти. На кислородна поддршка се 113 пациенти, нема пациенти на механичка вентилација.

Во болницата во Козле хоспитализирани се 6 позитивни и 6 суспектни деца на Ковид-19 и 18 возрасни пациенти, позитивни и суспектни на вирусот.

Во ГОБ „8 Септември“ има 11 приеми, а вкупно хоспитализирани се 57 пациенти. На респиратор се 2 пациенти.

Во болницата во Битола се хоспитализирани 67, а во болницата во Штип се 51 пациент. На инфективните одделенија во Тетово, Охрид, Велес, Куманово, Прилеп, Гостивар, Струмица, Струга, Кочани, Гевгелија, Дебар, Кичево и Кавадарци се хоспитализирани 315 позитивни и сомнителни на Ковид-19.

Активни случаи по општини Скопје денеска (по завршување на епидемиолошките анкети, може да има измена во дистрибуцијата по општини во Скопје)

• Чаир – 216
• Гази Баба – 562
• Аеродром – 759
• Карпош – 627
• Центар – 561
• Кисела Вода – 557
• Ѓорче Петров – 369
• Бутел – 205
• Шуто Оризари – 40
• Студеничани – 20
• Сарај – 32
• Арачиново -9
• Илинден – 85
• Сопиште – 37
• Чучер Сандево – 23
• Петровец –28
• Зелениково -14
• Странец – 33
• Нераспределен- 106

Прикажи повеќе...

Македонија

Ексминистерот Наќе Чулев заразен со Ковид-19

Објавено пред

Поранешниот министер за внатрешни работни Наќе Чулев, кој беше претставник на ВМРО-ДПМНЕ во техничката влада на Оливер Спасовски, е позитивен на Ковид-19. Тој на Фејсбук објави дека добил позитивен резултат на тестот за коронавирус и дека моментно се чувствува добро и се лекува во домашни услови.

„Во текот на изминатите денови направив тест за кој денес добив позитивен резултат за Ковид-19. За жал, и покрај сериозната претпазливост не успеав до крај да се одбранам од вирусот кој многу често знае да биде непредвидлив и чуден.

Во овој момент се чувствувам добро, немам посериозни здравствени проблеми и се лекувам во домашни услови. Апелирам до сите вас да водите грижа за своето здравје и да се придржувате до препораките за заштита на здравјето. Уверен сум дека и овој предизвик ќе го победиме со внимание, грижа и позитивна мисла. Чувајте се и бидете во добро здравје“, објави Чулев.

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија4 часа

934 нови случаи на Ковид- 19, починаa пет лица

Министерството за здравство информира дека во последните 24 часа се направени 2.748 тестирања, а регистрирани се 934 нови случаи на...

Свет4 часа

Сведоштва: Луѓето трчаа во паника, улиците се преплавени со мртви риби

Луѓето панично трчаа во турскиот град Измир, изјавија очевидци, откако земјотресот со јачина од седум степени според Рихтеровата скала започна...

Македонија4 часа

Ексминистерот Наќе Чулев заразен со Ковид-19

Поранешниот министер за внатрешни работни Наќе Чулев, кој беше претставник на ВМРО-ДПМНЕ во техничката влада на Оливер Спасовски, е позитивен...

Свет4 часа

(Видео) Бројот на жртви во земјотресот во Турција се искачи на 14, над 400 лица се повредени

Бројот на жртви во денешниот земјотрес кој се случи во Турција и Грција, се искачи на 14. Епицентарот на земјотресот...

Свет6 часа

Меркел е против затворање на границите на ЕУ поради Ковид-19

Германската канцеларка Ангела Меркел предупреди дека е против затворање на границите во рамките на земјите-членки на Европската Унија во услови...

Македонија6 часа

Вучиќ, Рама и Заев разговараа за обновување на иницијативата за регионална соработка

Лидерите на Србија, Албанија и Северна Македонија – претседателот Александар Вучиќ, премиерите Еди Рама и Зоран Заев денеска одржаа состанок...

Регион7 часа

Вучиќ: Од 10 ноември без ПЦР-тест меѓу Србија, Албанија и Македонија

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, изјави дека биле донесени неколку важни одлуки на видеосостанокот на тема „Мал шенген“, чија имплементација...

Македонија9 часа

Обвинителството отвори истрага за Лидија Димова за злоупотреба на европските фондови

Основното јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција отвори истрага за директорката на Националната агенција за европски образовни програми...

Македонија9 часа

Бојан Јовановски оди во домашен притвор

Апелациониот суд Скопје ја уважи жалбата на обвинетиот Бојан Јовановски – Боки 13 за предметот „Рекет“, со што ја укина...

Македонија10 часа

Царовска: Нема ширење на Ковид-19 во училиштата

Немаме ширење на Ковид-19 во училиштата, додека не се создадат услови за затворање, остануваме на овој модел, изјави министерката за...

Македонија12 часа

СОНК бара да се преиспита наставата со физичко присуство

СОНК бара Министерството за образование и наука да ја преиспита одлуката за настава со физичко присуство, односно да им овозможи...

Македонија12 часа

Советничка група на ВМРО-ДПМНЕ: Скандал е што наместо оставка, Шилегов го награди Караџовски

Советничката група на ВМРО-ДПМНЕ на град Скопје реагира за доделената награда „13 Ноември“ на епидемиологот Жарко Караџовски. Тие велат дека...

Регион13 часа

Во Хрватска 2.772 новозаразени од коронавирус, 20 починати

Во Хрватска се евидентирани 2.772 нови случаја на зараза од коронавирус, така што бројот на активни случаи во Хрватска е...

Македонија14 часа

Мицкоски предлага здравствените работници еднаш месечно бесплатно да се тестираат

Во време на ковид-пандемија, во насока да ги заштитиме тие што се грижат за нашето здравје и спасуваат животи, предлагам...

Актуелно14 часа

Почина актерот Данчо Чевревски

На 69 години синоќа во Скопје почина Данчо Чевревски, македонски театарски и филмски актер и продуцент. Чевревски е роден на...

Европа14 часа

Дарманин: Франција е во војна против исламистите

Францускиот министер за внатрешни работи, Жерар Дарманин, вели дека е можно повеќе напади да се случат на територијата на Франција...

Европа15 часа

ЕУ обезбеди 220 милиони евра за прекуграничен превоз на заболени од корона

Претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лаен, во четвртокот објави 220 милиони евра помош за прекуграничен транспорт на луѓе...

Европа16 часа

(Видео) Огромен метеж во Париз, луѓето повторно празнеа полици пред новото затворање

Десетици илјади парижани синоќа предизвикаа масовен сообраќаен метеж во обид да ја напуштат француската престолнина пред почетокот на новото затворање...

Свет1 ден

Автомобил удри во група луѓе во Германија – загина дете, а има и тешко повредени

Дванаесетгодишно момче загина, а тројца се тешко повредени во тешка сообраќајна несреќа што се случи доцна попладнево во Германија, пренесуваат...

Македонија1 ден

Во Скопје 390 новозаболени и петмина починати, најмладата жртва има 35 години

Во Скопје во изминатите 24 часа се регистрирани 390 нови случаи на Ковид-19 и петмина починати. Меѓу починатите најмладата жртва...

Досие