Контакт

Македонија

Милошоски: Ако не се смени светото тројство МАЛМЕД, веледрогерија Пановски, Министерство за здравство, скандалот со Онкологија ќе ни се повтори

Објавено пред

Прашање на месеци и на години е кога ќе ни се повтори скандалот со Онкологија доколку не се смени системот кој го изградиле МАЛМЕД, веледрогеријата Пановски и Министерството за здравство, предупреди денес пратеникот Антонијо Милошоски од ВМРО-ДПМНЕ. Тој, на денешната седница на Анкетната комисија за скандалот на Онкологија, ја праша актуелната директорка на Клиниката за радиотерапија и онкологија Виолета Клисаровска дали знаела дека докторката Снежана Смичкоска е во партнерска заедница со сопственикот на веледрогеријата Пановски која набавува најголем дел од лековите за Клиниката.

dobivaj vesti na viber

„Да секако дека знаев меѓутоа професорката работи години наназад. Целиот свој работен век била во Клиниката. Да, тој податок го имам, нема зошто да кријам“, одговори директорката Клисаровска.

По ваквиот нејзин одговор Милошоски рече дека токму Смичкоска била директорка во сенка на Клиниката и акционер на веледрогеријата Пановски.

„Веледрогеријата Пановски има свој акционер во Клиниката. Невенчаната сопруга на сопственикот на веледрогеријата Пановски која што и 2006 година и претходно беше директорка на оваа Клиника и за која што имаше кривична пријава по која што никогаш не се постапи била секогаш акционер на веледрогеријата Пановски внатре во Клиниката за онкологија. И кој е кругот? Почнува со МАЛМЕД. Во МАЛМЕД се утврдува кој има дозволи, кој има лиценци, кој смее да увезува и тука доминира веледрогеријата Пановски. Тука се создава структурата на неговата моќ и доминантност во понудата на лековите. Вториот дел е министерот за здравство. Министерот за здравство Венко Филипче досега бил најуслужливиот министер кон веледрогеријата Пановски пресметано и во бројки со милиони евра профит и добивки секоја година. Клиниката за онкологија и директорите се најмалиот дел и најневлијателниот играч кој мора да игра по правилата на МАЛМЕД и на министерот за здравство и да ја одржат доминацијата на веледрогеријата Пановски. Не може да ја сменат, во спротивно ќе бидат сменети“, рече Милошоски.

Тој смета дека на клиниката имало конфликт на интереси оти Смичкоска, како невенчана сопруга на сопственикот на веледрогеријата Пановски била дел од конзилиумот на Клиниката и од внатре одлучувала за набавките.

Директорката Клисаровска потврди дека Смичкоска била дел од конзилиумот, но извести дека веќе е во пензија.

„Во однос на учеството на професорката Снежана Смичкоска во конзилиумот, додека професорката беше во редовен работен однос во нашата Клиника како раководител на еден од клиничките оддели, беше член на конзилиумот, Тоа беше до 30 септември откога докторката е во пензија и не е повеќе член на онколошкиот конзилиум“, рече директорката Клисаровска.

Таквиот начин на функционирање, според Милошоски треба да се смени за да не се повтори скандалот со Онкологија.

„Моќта е толку голема што ние стануваме заложници на еден систем кој ќе го разрешиме за пет или десет дена 20 дена од денес со одредена политичка одговорност, ќе одговараат поединци со име и презиме, но доколку не се смени системот МАЛМЕД, веледрогерија Пановски, Министерство за здравство, тоа свето тројство кое во моментов заради профит создава канцер во здравството, мислам дека само прашање е на месеци и на години кога ваков скандал ќе ни се повтори“, рече Милошоски.

Директорката Клисаровска, која пред пратениците објаснуваше дека не може да ја смени веледрогеријата, рече дека конкуренција за набавка на лековите би била од директна корист за клиниката оти ќе значи и намалување на цената што за нив ќе значи многу оти секој ден се во трка за наоѓање лек повеќе.

Македонија

(Видео) Џафери пречекан од Рама во Тирана: започнува Конференцијата на високо ниво за Планот за раст на Западен Балкан

Објавено пред

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Талат Џафери, денеска, во Тирана, Република Албанија, беше пречекан од страна на премиерот на Албанија, Еди Рама, пред официјалното започнување на Конференцијата на високо ниво „Раст и конвергенција за Западен Балкан“.

dobivaj vesti na viber

Премиерот Џафери, во своето обраќање ќе се осврне на определеноста и посветеноста на Владата на Република Северна Македонија за успешното спроведување на Планот за раст за Западен Балкан, со оглед на фактот дека овој План, потенцијално ќе го промени регионот и ќе го забрза неговото придвижување кон Европската Унија, се наведува во соопштението на владината прес-служба.

На Регионалниот состанок во Тирана, којшто е продолжување на состанокот од минатиот месец во Скопје, се лидерите на државите од Западен Балкан, како и комесарот за соседска политика и проширување на ЕУ, Оливер Вархеји, но и претставници на меѓународни финансиски институции, важни за имплементација на Планот за раст за Западен Балкан.

Фокусот на разговорите на Конференцијата ќе биде на регионалната соработка и спроведувањето на Заедничкиот регионален пазар, со посебен фокус на регионалните приоритетни акции, кои ќе придонесат за постепено вклучување на економиите на земјите од Западен Балкан во единствениот пазар на Унијата, за поголема економска интеграција на Западниот Балкан, со крајна цел, социо-економски развој на целиот регион, се додава во соопштението на владината прес-служба.

Прикажи повеќе...

Македонија

Демири: Ќе најдеме решение да му се помогне не само на Лео, туку и на секој друг пациент што има потреба

Објавено пред

Владата и Министерството се комплетно посветени и ќе се изнајде решение со кое ќе му се помогне на Леонид Индов, истакна министерот за здравство, Илир Демири, одговарајќи на новинарско прашање во врска со овој случај.

dobivaj vesti na viber

Потенцира дека системско решение во предизборниот период и во време на техничка Влада не може да се најде.

„Досега е направено многу. Зборувавме со семејството и бргу ќе добиете епилог. Не сакам медиумска кампања апропо изнаоѓање решение. Значи, Владата и Министерството за здравство се комплетно посветени и ќе најдеме решение да му се помогне не само на Индов, туку на секој пациент што има потреба“, рече Демири пред почетокот на панел-дискусијата по повод одбележувањето на Денот на ретките болести во Скопје.

Сега, како што нагласи, треба да се изнајде решение со кое ќе биде задоволен Индов и ќе бидат покриени трошоците, а за системско решение ќе се зборува по изборите.

„Системско решение во оваа техничка Влада и во предизборие не може да се најде. Треба да се најде решение со кое ќе биде задоволен Индов и ќе бидат покриени трошоците, а за системско решение ќе зборуваме по изборите. Од повеќе сектори зависи тоа. Значи, промената на регулативите и на законите не зависи само од Министерството за здравство“, појасни Демири.

Прикажи повеќе...

Македонија

Во дел од општините ГУП-от не е сменет над 20 години, има голем број дивоградби и неефикасен инспекциски надзор, објави Центарот за граѓански комуникации

Објавено пред

Центарот за граѓански комуникации го објави истражувањето на тема „Застарени ГУП-ови, често менување ДУП-ови и голем број дивоградби“ и истото како што информираат, открива дека доминантен дел од општините имаат генерални урбанистички планови (ГУП) чија формална важност е истечена. За разлика од застарените ГУП-ови, во општините што беа предмет на ова истражување, за пет години се донесени многу ДУП-ови и направени се многу нивни измени.

dobivaj vesti na viber

Поконкретно, истражувањето ги покажува клучните наоди:

„Наспроти законски предвидениот плански период од 10 години, во дел од општините ГУП-от не е сменет и по повеќе од 20 години. Ненавременото ажурирање и изготвување нови ГУП-ови создава ризик од непланско управување со градежното земјиште и од загрозување на јавниот интерес и квалитетот на животот.

· Дури три четвртини од измените на ДУП-овите се направени по барање на физички или правни лица, што значи дека е воспоставена пракса – планската документација да се менува и адаптира според потребите на надворешни субјекти, наспроти иницијативите за измени на ДУП-овите од страна на општината со кои би се предвиделе повеќе проекти за унапредување на јавниот простор.

· Секое трето барање за градба во периодот 2018-2022 година е одбиено или повлечено, што говори дека постапките за издавање одобрение за градење во општините, во определени случаи, може да бидат неправедно одолговлечени или, пак, да не е обезбеден воедначен третман на барателите.

· Барањата за легализација на нелегално изградените објекти доставени во 2018 година се над двојно повеќе од барањата за одобренија за градба доставени во период од цели пет години, од 2018 до 2022 година. Ова недвосмислено говори за последиците од донесувањето Закон за утврдување на правен статус на бесправно изградени објекти, со што се загрозуваат принципите на владеење на правото и планскиот развој на просторното планирање во земјата.

· Бројот на нелегално изградени објекти говори и за неефикасноста на инспекцискиот надзор. Наместо да бидат урнати, овие објекти чекаат на легализација, и тоа во бројка неколкукратно поголема од легално доставените барања за градба.

· Пополнетоста на работните места во организациските единици за урбанизам просечно изнесува 62 %, а во половина општини не е назначен раководител на организациската единица надлежна за урбанизам. Ова значи дека не е воспоставена целосна и ефикасна контрола и воедно се зголемува можноста за поголеми влијанија на градоначалниците, кои ја добиваат можноста на функцијата да овластат блиски лица“.

Истражувањето е изготвено во рамките на проектот „Заштита од корупција“ со финансиска помош од Амбасадата на Кралството Холандија во Скопје, имплементиран од Центарот за граѓански комуникации, во периодот од 1 ноември 2021 година до 31 октомври 2024 година.

Прикажи повеќе...

Најново

Европа22 минути

(Видео) Путин: НАТО подготвува напад врз Русија, но мора да разберат дека и ние имаме оружје што може да ги порази на нивна територија

Владимир Путин го почна своето годишно обраќање за состојбата на нацијата пред Федералното собрание на Русија. Кремљ не ги објави...

Македонија30 минути

Демири: Ќе најдеме решение да му се помогне не само на Лео, туку и на секој друг пациент што има потреба

Владата и Министерството се комплетно посветени и ќе се изнајде решение со кое ќе му се помогне на Леонид Индов,...

Македонија1 час

Во дел од општините ГУП-от не е сменет над 20 години, има голем број дивоградби и неефикасен инспекциски надзор, објави Центарот за граѓански комуникации

Центарот за граѓански комуникации го објави истражувањето на тема „Застарени ГУП-ови, често менување ДУП-ови и голем број дивоградби“ и истото...

Македонија1 час

Ванковска на чекор до претседателска кандидатура, собра 9.085 потписи

Професорката Билјана Ванковска која е предложена од политичката партија Левица, заклучно со вчерашниот ден има собрано 9.085 од потребните 10.000...

Македонија2 часа

Пендаровски: ВМРО-ДПМНЕ продолжува да се служи со уличен жаргон и излитени фрази

ВМРО-ДПМНЕ во недостиг на суштински идеи и понуда за граѓаните, продолжува да се служи со уличен жаргон и излитени фрази,...

Топ2 часа

(Видео) Полицајци истепале лице вработено како обезбедување во казино во Куманово

Одделот за внатрешна контрола, криминалистички истраги и професионални стандарди при МВР поднесе кривична пријава против Д.П., полициски службеник во Полициската...

Македонија3 часа

Платите на функционерите, законот за игри на среќа и стратешките инвестиции пред пратениците

На дневен ред на продолжението на 145. собраниска седница, денеска меѓу другите се Законот за изменување и дополнување на Законот...

Македонија3 часа

Лиже таму кај што плукал, Пендаровски е човек без кредибилитет и интегритет, велат од ВМРО-ДПМНЕ

Стево Пендаровски е човек без кредибилитет и интегритет, или со други зборови лиже, таму кај што плукал. Во периодот кој...

Свет3 часа

Белата куќа: Израел мора да обезбеди слободен пристап до Ѕидот на плачот за време на рамазан

Портпаролот на Белата куќа Метју Милер го повика Израел да им го олесни пристапот на муслиманските верници до „Ѕидот на...

Свет4 часа

Ердоган им нуди на Русија и Украина мировни преговори во Турција

Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган рече дека Анкара продолжува да го поддржува мирното решение за сеопфатната руска инвазија на Украина...

Свет4 часа

Бајден беше на систематски: „Поминав“

„Поминав“, изјави американскиот претседател Џо Бајден (81) по неговиот годишен рутински преглед во воената болница во Мериленд, и покрај загриженоста...

Македонија15 часа

Извршниот одбор на СДСМ го поддржа Стево Пендаровски за кандидат за Претседател на државата

На денешната седница во Штип, Извршниот одбор на СДСМ ја разгледа информација за спроведената постапка за можни кандидати за Претседател...

Македонија18 часа

(Видео) Средба Пендаровски – Зеленски: Македонија силно ја осудува руската агресија врз Украина

Претседателот Стево Пендаровски, во рамки на учеството на самиот Украина – Југоисточна Европа, денеска во Тирана оствари средба со претседателот...

Топ19 часа

Силувана малолетничка во Скопје

Вчера во 13.30 часот во Полициското одделение Шуто Оризари, 34-годишна жена од Скопје пријавила дека 23-годишниот М.К. од Скопје извршил...

Топ20 часа

Прегазен пешак во Неготино, мажот починал на местото на несреќата

Денеска во 12.25 часот во ОВР Неготино било пријавено дека на паркинг простор на улица „ЈНА“ во Неготино, товарно возило...

Топ22 часа

52-годишна жена починала во охридската болница, била примена во тешка состојба

На 27.2.2024, во 16.25 часот, во СВР Охрид е пријавено дека во ЈЗУ Општа болница Охрид во тешка здравствена состојба...

Македонија22 часа

Уставниот суд го укина делот националност во матичните книги: „Се работи за приватно и внатрешно чувство на човекот“

Уставниот суд на денешната седница донесе одлука, со која се укинува делот националност во три члена од матичните книга на...

Економија1 ден

Од задутре нема повеќе гарантирани цени во маркетите, секое нелогично зголемување ќе биде санкционирано, порача Битиќи

Од задутре нема повеќе гарантирани цени на производите во маркетите. Но, вицепремиерот за економски прашања, Фатмир Битиќи, порача дека секое...

Македонија1 ден

Ванковска поблиску до претседателска кандидатура, собра 7.876 потписи, Јакимовски досега има 6.676

Професорката Билјана Ванковска која е предложена од политичката партија Левица, досега има собрано 7.876 од потребните 10.000 потписи за претседателската...

Топ1 ден

Три лица повредени во сообраќајната несреќа на патот Росоман – Кавадарци

Три лица се повредени, од кои едно потешко во сообраќајната несреќа што се случи утрово на патот Росоман-Кавадарци. Две oд...