Контакт

Македонија

Пратениците одлучија дека Иванов помилувал 56 лица преку непостоен член

Објавено пред

Собраниската Законодавно-правна комисија попладнево донесе одлука дека Собранието не може да толкува правна норма што не постои, која се однесува на членот 11 од Законот за помилувањето.

За точката за автентично толкување гласаа сите членови. Извештајот од седницата треба да се усвои на пленарна седница, а пратениците очекуваат дека со оваа одлука ќе го спречат и престигнат Уставниот суд да одлучува за помилувањата на Иванов.

Автентичното толкување го побараа пратениците Сашко Костов и Диме Велковски. Пленарната седница на Собранието, на чиј дневен ред би бил извештајот од Комисијата, најрано ќе се одржи на 11 декември.

Утрово, Уставниот суд, по предлог на судијата Осман Кадриу, го тргна од дневен ред гласањето за нацрт-решението за одлучување за помилувањата. Од девет уставни судии, за предлогот на Кадриу гласаа осум.

Македонија

Заев се сретна со европратеникот Шидер: Започнувањето преговори со ЕУ ќе значи дополнителен мотив за реформите

Објавено пред

Претседателот на СДСМ Зоран Заев заедно со генералниот секретар Љупчо Николовски и претседателот на Комисијата за надворешни работи на СДСМ, Едмонд Адеми се сретна со Андреас Шидер, член на Европскиот парламент и копретседавач на Заедничкиот парламентарен комитет на Северна Македонија и ЕУ.

На средбата, претседателот Заев се осврна на актуелната состојба во процесот на интеграција на Република Северна Македонија во ЕУ.

„Со внимание ги следиме пораките од официјалните претставници на ЕУ, пред три ден имавме позитивна средба со еврокомесарот за соседска политика и проширување Оливер Вархеји кои упати позитивни пораки околу процесот на проширување на ЕУ. И покрај историската грешка на ЕУ, не губиме надеж. Веруваме дека во наредниот период преку отпочнување на преговорите, ќе се оствари клучниот чекор кон реализација на нашата стратешка цел – членство во ЕУ.Започнувањето на преговори со ЕУ освен што ќе значи исправање на историската грешка, ќе биде и дополнителен мотив, уште позасилено да продолжиме со реформите“, истакна Заев.

Осврнувајќи се на процесот на изборите и функционирањето на предоната влада, претседателот Заев посочи дека институциите и преодната Влада се подготвени да спроведат чисти, фер и демократски избори, а СДСМ е подготвен за избори.

„Преодната Владата согласно пржинскиот модел функционира добро и е ставена во функција на организирање на фер и слободни избори. СДСМ е подготвена за избори. Течат финалните подготовки за Програмата, се креираат решенија во интерес на граѓаните. На овие избори СДСМ ќе покаже дека суштински е за целосна родова рамноправност, на парламентарните избори ќе сведочиме на 50 отсто застапеност на жените на листите за пратеници“, заклучи претседателот Заев.

Од страна на европратеникот Шидер беше поздравен напредокот што земјава го направи во последните две и пол години и одново беше реафирмирана поддршката што Европскиот парламент, а особено групата на Социјалисти и демократи ја даваат на Република Северна Македонија во процесот на евроинтеграција.

Прикажи повеќе...

Македонија

Манчевски: Го осудуваме секој обид за злоупотреба и мобинг врз јавната администрација

Објавено пред

Владата и Министерството за информатичко општество и администрација, изминатите две и пол години посветено работат на тоа злоупотребите, партизацијата и мобингот врз јавната администрација да бидат дел од минатото. Дополнителните министри и заменици министри од опозицијата, во изминатите две недели, во континуитет се обидуваат нивниот начин за заплашување и ставање на администрацијата во партиски цели, повторно да го направат реалност.
Упад во подрачната единица на Министерството за земјоделство шумарство и водостопанство од страна на дополнителниот заменик министер Цветан Трипуновски, го осудуваме и повикуваме притисокот врз јавната администрација да остане во минатото. Во таа насока, повторно ќе биде објавена алатката за пријавување на притисок на работно место, се вели во соопштението на Министерството за информатичко општество и администрација, како рекација на упадот на дополнителниот заменик министер Цветан Трипуновски.

„Со реформата и професионализацијата на јавната администрација, конечно вработените имаат простор да ги извршуваат работните задачи, да бидат сервис на граѓаните и со тоа да придонесат кон зголемување на ефикасноста на јавната администрација.

Наша цврста определба е изборите на 12 април да бидат слободни, фер и демократски. Основен предуслов за тоа е граѓаните да бидат ослободени од секаков вид на притисоци и заплачување.
Од тоа немаме намера да отстапиме, ниту пак ќе дозволиме некој одвнатре или однадвор да ја загрози неприкосновената волја на граѓаните. Ги повикуваме техничките кадри на ВМРО-ДПМНЕ да се ослободат од матрицата во која се заглавени и конечно да почнат да работат во служба на сите граѓаните. Нивна улога е да придонесат кон спроведување на фер и демократски избори и ги повикуваме да работат во согласност со нивните надлежности“, се вели во соопштението.

Прикажи повеќе...

Македонија

ВМРО-ДПМНЕ: Царовска и луѓето околу неа создадоа хаос

Објавено пред

Прес-конференцијата за реализација на Оперативен план за вработување за 2019 година е доказ и потврда за хаосот кој го создадоа Мила Царовска и луѓето околу неа.Сите постапки започнати од 2018 година, а поврзани со активните мерки и политики за вработување се без вистинска анализа на пазарот на труд, без консултации со работодавците, без анализа на индивидуалните планови за вработување на невработените лица и нивно профилирање, без сериозен пристап при димензионирање на мерките, без календар за реализација на Оперативниот план за вработување и без обука за вработените за имплементација на Оперативниот план односно нејасни и неприменливи оперативни упатства, се вели во реакцијата на ВМРО-ДПМНЕ за наводите изнесени од Мила Царовска за Оперативниот план за вработување.

Според партијата, Агенцијата за вработување и МТСП, наместо да бидат мост помеѓу понудата и побарувачката, тие го зголемија јазот и со нивната нестручност, импровизација и политиканство, мотивираа многу граѓани да побегнат од Македонија, а за жал поголемиот број од нив се млади.

„Оперативниот план за 2018 година, Владата го изгласа на 28.02.2018, првиот оглас се објави дури на 15.03.2018 година, додека првите договори со невработени лица се потпишаа втората половина на месец мај. Пропуштивте да им понудите помош на невработените и работодавците во првиот квартал од 2018 година додека во последните два квартали од 2018 година, немате скоро никаква понуда на активни мерки за вработување.

Во 2019 година е поразителна исто така, еден месец порано го донесовте Оперативниот план но затоа сите огласи започнаа и завршија во еден месец, три пати го ревидиравте планот заради „доброто” планирање, првите договори за самовработувањето се потпишаа дури во месец септември, се објавуваа огласи (најскапите мерки) кои траеја по неколку часа и строго беа резервирани за активисти и роднини на СДСМ.Единствената вистина влегува во оние преостанатите 1.4% и е точен податок за процентот на реализацијата на парите од Оперативниот план и сте во мртва трка со Фондот за иновации.

„Искусната“ Мила Царовска, единствениот успех со кој може да се пофали е уништувањето на активната мерка практиканство, мерка која беше прогласена за најуспешна врз основа сериозна и професионално спроведена анализа (за жал единствена) за успешност на мерките на Агенција за вработување. Со донесување на Законот за практиканство кој не донесе очекувани резултати, кој е надвор од рамките на системскиот Закон за работните односи и неусогласен со Законот за безбедност и здравје при работа, непотребно се уништува, најуспешната активна мерка „Практиканство“. Мила Царовска не смее да зборува за реализација и успешност на мерките за вработување, кога ниту еднаш и од никого не е извршен надзор ниту каква било контрола над спроведување на мерките од Оперативниот план, освен административна, од канцеларија(одјава/пријава на корисници на активни мерки).

Директорката на Агенција за вработување Билјана Јовановска се фали за тимска работа и позитивна енергија, а ниту еднаш не присуствувала на колегиум во министерството, од тројца овластени синдикални претставници во АВРМ, од двата синдикати кои постојат во Агенција за вработување им има изречено пет откази и едно распоредување, по препорака од Владата. За „позитивната“ енергија кај вработените во АВРМ ќе дознаваме дополнително, за сега знаеме само дека во Агенција се работат многу работи, но не и имплементација на активните мерки и политики за вработување.Младинска гаранција која исто така се спомна на прес- конференцијата е нереална мерка и фикција, се користи за популистички пароли а во основа не постои, нема определено буџет, опфат на корисници, услови и слично. Едноставно секое младо лице кога ќе се пријави во Агенција за вработување, се евидентира како дел од младинска гаранција. Доколку истото лице се вработи кај било кој работодавец без да користи било каква мерка, повторно се евидентира и се прикажува како успешна приказна на Мила Царовска“, се вели во соопштението.

Според партијата, Обнова на Македонија ќе ја врати вистинската улога на институциите и ќе креира политики кои ќе бидат врз основа на сериозни анализи на пазарот на труд, мост помеѓу понудата и побарувачката. Ќе димензионира мерки врз основа на професионално профилирани и кариерно водени невработени лица со наменски насочени мерки кои ќе ја зголемат нивната вработливост и ќе ги направат атрактивни на пазарот на труд односно за работодавците.

„МТСП и АВРМ ќе подржуваат единствено одржливи и долгорочни работни места со пристојни плати и услови за невработените лица. Заев, Царовска и СДСМ се виновни за поразите, измамите и криминалите. На 12 април следува одговорност. Заев никогаш повеќе“, се вели во реакцијата.

Прикажи повеќе...

Најново

Свет34 минути

Седум планинари исчезнаа во лавина во Непал

Најмалку четворица јужнокорејци и тројца непалски водичи исчезнаа во лавина на популарната патека за планинарење во Непал, соопштија властите.         ...

Култура1 час

Џејми Ли Кертис за „Медена земја“ твитна: Колку совршен филм, воодушевена сум

Македонскиот документарец номиниран за два оскари, „Медена земја“ ги освои симпатиите и на познатите холивудски актерски имиња. What a perfect...

Економија3 часа

Луксембург – земја со најголема минимална плата во ЕУ

Минималната месечна плата во Луксембург се зголеми на 1 јануари и сега изнесува 2,14 илјади евра. Дури и пред ова...

Економија3 часа

Комората на сметководители препорачува: Канцерогените фискални ленти итно да се забранат како во ЕУ

Од 1 јануари годинава во Европската Унија, стапи на сила забраната за употреба на штетната хемиска материја Бисфенол А или...

Свет4 часа

Помпео под притисок да се појави на јавно сослушување за убиството на Сулејмани

Одборот за надворешни работи на Претставничкиот дом на Конгресот на САД испрати обврзувачки повик до државниот секретар Мајк Помпео за...

Спорт4 часа

Михајловиќ: Имав напади на паника во болница, сакав да побегнам низ прозорец!

Екс-српскиот фудбалер, а сега актуелен тренер на калчолигашот Болоња, Синиша Михајловиќ за тв емисијата „Verisimo” раскажа досега непознати детали од...

Свет4 часа

Сменет бразилски министер кој во говор го цитираше Гебелс

Бразилскиот министер за култура е сменет од позицијата, откако што цитираше делови од говор на нацистичкиот шеф на пропаганда Јозеф...

Свет17 часа

Граѓаните од ЕУ нема автоматски да бидат депортирани по брегзитот

Велика Британија нема автоматски да ги депортира граѓаните од Европската Унија кои не побарале да останат во земјата по брегзитот,...

Европа19 часа

Музејот „Лувр“ во Париз затворен поради протести

Музејот „Лувр“ во Париз денеска беше затворен кога десетици демонстранти го блокираа влезот протестирајќи против намерата на француската влада да...

Македонија21 час

(Видео) Петровска: Погубно за Министерството и граѓаните ќе биде МВР да се претвори во партија

Впечатокот дека се случува хаос во Министерството за внатрешни работи е резултат на избрзаните телеграми од министерот Чулев, вели неговата...

Европа22 часа

Папата за првпат назначи жена на висока позиција во Ватикан

За првпат една жена ќе има висока позиција во Ватикан, бидејќи папата Франциско, поглавар на Римокатоличката црква, ја назначи Франческа...

Свет1 ден

Еден милион морски птици умреле над Тихиот Океан

Дури еден милион морски птици умреле над Пацификот за помалку од 12 месеци, а експертите велат дека е виновна топлата...

Регион1 ден

Грција идната недела ќе добие нов претседател

Грчката влада достави предлог до парламентот за избор на нов претседател на републиката, што ќе се одржи на 22 јануари,...

Топ1 ден

Две деца повредени кога „бе-ем-ве“ излетало на патот Велес – Извор

Вчера во 16:00 часот било пријавено дека на регионалниот пат Велес – Извор, по крстосницата за селото Г.Оризари, патничко возило...

Свет1 ден

(Видео) Кралот на кокаинот доби пиво со неговиот лик и име

Мексиканскиот наркобос Хоакин „Ел Чапо“ Гузман издржува доживотна казна затвор, а неговата ќерка Алехандрина се труди да ја одржи неговата...

Македонија1 ден

Меркел: Северна Македонија и Албанија заслужуваат да ги почнат преговорите со ЕУ

„Северна Македонија и Албанија заслужуваат да ги почнат преговорите со ЕУ, но на тој пат двете земји можат да се...

Македонија1 ден

Усвоени измените во законот за извршување, социјално загрозените нема да плаќаат

Законодавниот дом ги изгласа најновите измени и дополнувања на Законот за извршување кои ги подготви Министерството за правда. Ова е...

Свет1 ден

Премиерот на Украина поднесе оставка

Премиерот на Украина, Олексиј Хончарук, денеска поднесе оставка, јавува „Ројтерс“. Од кабинетот на претседателот на Украина, Володимир Зеленски, соопштуваат дека...

Регион1 ден

Лајчак: Следните месеци клучни за односите помеѓу ЕУ и Западен Балкан

Шефот на словачката дипломатија Мирослав Лајчак изјави дека следните месеци ќе бидат клучни за односите помеѓу Европска Унија и земјите...

Свет1 ден

Земјотрес со јачина од 5,6 степени го погоди Мексико

Земјотрес со јачина од 5,6 степени според Рихтеровата скала утрово е регистриран во јужниот дел на Мексико, кој според медиумите...

Досие