Општество
Три лица починаа од бактеријата листерија
Три лица во Македонија починаа од бактеријата листерија која ја има во храната. Станува збор за лица на возраст од 72 и 59 години и едно новороденче.
Три лица во Македонија починаа од бактеријата листерија која ја има во храната. Станува збор за лица на возраст од 72 и 59 години и едно новороденче.
Во последните 30 денови во Македонија се регистрирани седум случаи кај кои е потврдено присуство на бактеријата листерија. Пет од нив се со дијагноза листериозен менингитис или менинго енцефалитис, а две новороденчиња се со дијагноза листериозна сепса.
Од пријавените седум случаи, три завршиле со смртен исход, од кои еден на возраст од 72 години, вториот случај на 59 години и едно новородено дете.
Листериозата е бактериско заболување, кое најчесто настанува по внесување на храна контаминирана со бактеријата листерија, како што е месо, преработки од месо, непастеризирано млеко и млечни производи, недоволно измиено овошје и зеленчук, димена риба и друго.
Кај здрави лица со подобар имунитет, заболувањето поминува со полесна клиничка слика, со стомачни проблеми, дијареа или симптоми слични на грип. Листеријата се уништува со добра термичка обработка, со печена и варена храна (над 70 степени целзиусови).
Најчесто се регистрира меѓу постари лица со намален имунитет, бремени жени и новородени деца. Кај нив може да предизвика сериозни компликации, како сепса, воспаление на мозочни обвивки (менинго енцефалит), воспаление на срцева обвивка (перикардит), воспаление на зглобови и сл.
Според податоците од Институтот за јавно здравје, во текот на 2013 година бактеријата е изолирана кај три мостри од храна, но нема пријавено заболени лица. Во 2014 година (до јуни) уште во три мостри од храна е изолирана оваа бактерија, при што само во последниот месец се пријавени седум случаи на лица заболени со листериоза.
По добиената информација за појавата на бактеријата и смртните случаи, Комисијата за заразни болести и министерот за здравство Никола Тодоров одржаа состанок. Центрите за јавно здравје направија теренски проширени епидемиолошки истражувања кај сите случаи со листериоза особено во однос на видовите храна консумирани во претходниот месец пред појава на симптомите.
Комисијата ја задолжи Агенцијата за храна да изврши вонредни контроли во сите поголеми производствени погосни за храна, магацини за чување и дистрибуција на храна. Агенцијата е должна да направи контрола на сите зелени пазари.
Државниот санитарен и здравствен инспекторат ќе направи контрола на безбедноста на млекото наменето за доенчиња на одделенијата за неонатологија и педијатриски одделенија.
Комисијата за заразни болести ги советува граѓаните за поголемо внимание при подготовка и консумација на храна бидејќи во летниот период се јавуваат повеќе болести кои се пренесуваат преку храна. Неопходно е темелно миење на рацете пред поготовка и консумација на храна и почесто миење на рацете при подготовка на храната. Се препорачува храната да се користи веднаш по подоготовка, а доколку не се употреби веднаш да се чува на температура од 2 до 8 степени и при повторна употреба да се загрее на температура над 70 степени.
Да не се консумира сирова или недоволно термички обработена храна, посебно месо и преработки од месо, непастеризирано млеко, млечни производи и јајца. Сировата и подготвената храна во фрижидер да се чуваат одделно во посебни садови.
Темелно чистење и миење на садовите, кујнскиот прибор, работните површини и рацете, пред и после ракувањето со храна – сирова или термички обработена. Свежиот зеленчук, овошјето и салатите треба темелно да се измијат под силен млаз вода – пред јадење, сецкање или готвење, па дури и кога се излупени. Да се избегнува храна од тезги на улица, брза храна, како и др. храна и вода од несигурни извори.
Лицата кои спаѓаат во ризична категорија поради тоа што болеста може да се манифестира во потешка форма, со компликации и лош исход особено кога се работи за листериоза (лица со хронични болести и намален имунитет, постари лица над 65 годишна возраст, бремени жени) треба посебно да обратат внимание на препорачаните мерки и да избегнуваат консумација на меки сирења, непастеризирано млеко и млечни производи, паштети и салати, да избегнуваат храна од кулинарски тезги, брза храна, да избегнуваат консумација на претоплувана еднаш оладена храна, како и избегнување на контакт со бремени или новородени животни.крај/мф/сд
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Македонија
Халкбанк со голема акција за пошумување во Делчево како дел од иницијативата „Еден милион садници за пет години“
Халкбанк АД Скопје денес ја реализираше новата етапа од својата долгорочна зелена иницијатива „Еден милион садници за пет години“, со засадување багремови садници на површините од „HalkForest“ во Малешевијата, на локација во Делчево.
Акцијата беше спроведена во партнерство со ЈП Национални шуми и со учество на менаџментот на Банката, дел од вработените и стручни претставници од јавното претпријатие.
Ова пошумување е дел од најамбициозната еколошка програма на Халкбанк досега, иницијатива која што Банката ја започна минатата година, а е препознаена како системски придонес за борба против загадувањето, обновување на шумските екосистеми и подобрување на квалитетот на воздухот.

Со најновата акција, Халкбанк повторно ја потврди својата определба, одржливоста да биде трајна, а не декларативна обврска.
„За нас, одржливоста е дел од јасно поставена стратегија и подразбира постојана работа, планирање и вистински ангажман. Пошумувањето е активност со мерливи ефекти, го намалува загадувањето, ја подобрува еколошката рамнотежа и создава услови за поздрава средина. Со иницијативата ‘Еден милион садници за пет години’ покажуваме дека сме подготвени континуирано да инвестираме во решенија кои носат долгорочна вредност за сегашните и идните генерации,“ истакнаа од Халкбанк.
Акцијата во Делчево е дел од програмата што се реализира преку платформата ХалкЕко, преку која Банката во изминатите години засади над 100.000 садници, организираше спортски и еко настани, поддржува едукативни програми и придонесува кон уредување јавни простори низ државата.
Халкбанк останува посветена на исполнување на целта за засадување еден милион нови садници во период од пет години, со стратешки пристап и цврсто партнерство со институциите и локалните заедници.
(ПР)
Македонија
Г.г. Стефан: Да ги зацврстиме единството и слогата, да ги надминеме разногласијата и меѓусебните поделби
Ариепископот Охридски и македонски заедно со Светиот архиерејски Синод, по повод велигденските празнувања, испраќа мир и благослов од Бога до свештенослужителите, монаштвото и до сите чеда на МПЦ-ОА.
– Христовото воскресение е смислата на нашето севкупно постоење. Тоа е стожерот околу којшто се одвива сиот наш живот и камен-темелникот врз којшто се гради сиот наш подвиг на верата, на надежта и на љубовта во Бога. Тајната на Христовото воскресение го преобразува и го вообличува севкупниот наш поглед кон светот и човекот, кон времето и вечноста. Зашто, токму ова спасоносно собитие е најголемата вистина којашто му беше објавена на човековиот род и токму оваа Тајна над тајните е најрадосното благовестие со коешто велегласно беше возвестена конечната победа на животот над смртта, на доброто над злото и на љубовта над омразата, вели г.г. Стефан меѓу другото во обраќањето.
Македонија
Православните верници го слават Велигден
Православните верници денеска го слават најголемиот христијански празник Велигден – Христовото воскресение, ден кога Исус Христос ја докажал својата божествена моќ и воскреснал од мртвите. Воскресението Христово на полноќ беше објавено во сите храмови на Македонската православна црква, а денеска се одржуваат воскресенски литургии.
Поглаварот на МПЦ-ОА г.г. Стефан богослужеше во Соборниот храм „Свети Климент Охридски“ во Скопје од каде го објави Христовото Воскресение и упати Велигденски пораки.

