Контакт

Скопје

Општината Карпош: Укинати рестрикциите на уличното осветление

Објавено пред

Како една од поважните точки на дневниот ред на 31. седница на Советот на Општина Карпош беше предлог-одлуката за прекин на рестрикциите на улично осветление на територијата на општина Карпош, а која беше едногласно усвоена. Во наредната година ,пак, како и секоја измината, полуматурантите – првенци на генерација, ќе добијат парична награда за постигнатиот успех. Ова на вчерашната 31. седница на Советот на Општина Карпош беше изгласано и одобрено од присутните советници, известува Општината.

dobivaj vesti na viber

„Исто така, некои од советниците дадоа зелено светло и за предлог-заклучокот за усвојување на кварталниот извештај за извршување на буџетот на Општина Карпош за извештајниот период од 1.1.2023 до 30.6.2023 година. На дневниот ред се најде и предлог-решението за давање согласност на годишниот план за вработување за 2024 година, како и предлог-програмата за изменување и дополнување на програмата за активностите на Општина Карпош во областа на културата за 2023 година, кои беа изгласани од некои од советниците, но меѓу кои имаше и воздржани. Советниците на вчерашната седница ја разгледаа и предлог-програмата за изменување и дополнување на програмата за активностите на Општина Карпош во областа на детската, социјална и здравствена заштита за 2023 година, како и предлог-одлуката за одобрување средства за плаќање надоместок за персонален данок на доход и осигурување во случај на несреќа при работа и професионално заболување за невработени лица ангажирани како воспитувачи и негуватели со лиценца во предучилишните установи на територијата на Општина Карпош, кои беа изгласани“, соопшти Општина Карпош.

„Присутните советници едногласно го усвоија предлог-заклучокот за усвојување иницијатива со која Советот на Општина Карпош ќе достави предлог до Собранието на Република Северна Македонија за усвојување измени во потребните закони и протоколи за набавка на неопходните најнови медицински помагала за сите лица со дијагноза дијабетес тип 1. Двете точки, кои беа на дневен ред на денешната седница на Советот на Општина Карпош, предлог-одлука за давање согласност за спогодбено преземање административен службеник и предлог-одлука за давање согласност за привремено отстапување на користење движни ствари – мотоцикл без странична приколка и мопед, сопственост на Општина Карпош, на Полициската станица од општа надлежност Карпош, не беа усвоени од страна на советниците.
Имено, предлог-одлуката за изменување и дополнување на одлуката за начинот и условите за давање на користење училиштен простор и спроведување други активности во врска со основните општински училишта, помина на седницата, но не со целосно мнозинство. На седницата беа поднесени предлог-решенија за давање согласност на годишниот план за вработување за 2024 година на четирите детски јавни установи, и тоа градинката „Мајски цвет“, „Орце Николов“, „Пролет“ и „Распеана младост“, кои беа едногласно усвоени.

Беше изгласана и точката на дневен ред, предлог-решение за давање согласност на годишниот план за изменување и дополнување на годишниот план за вработување за 2023 година на општинското основно училиште „Војдан Чернодрински“, а во понатамошниот дневен ред одобрување добија и предлог-решенијата за давање согласност на годишниот план за вработување за 2024 година на деветте основни општински училишта, и тоа, „Аврам Писевски“ , „Братство“ , „Владо Тасевски“, „Војдан Чернодрински“, „Димо Хаџи Димов“, „Јан Амос Коменски“, „Лазо Трповски“, „Петар Поп Арсов“ и „Христијан Тодоровски-Карпош“.

Изгласани беа и предлог-решенијата за изменување и дополнување на решението за разрешување и именување член во управниот одбор на јавните општински детски установи, градинките „Распеана младост“, „Орце Николов“ и „Пролет“. Советниците рекоа „да“ за точката, предлог-решение за давање согласност на правилникот за изменување и дополнување на правилникот за систематизација на работните места во ЈУОДГ „Орце Николов“, предлог-решение за давање согласност на правилникот за внатрешна организација на ЈУОДГ „Орце Николов“, како и за предлог-решението за изменување и дополнување на решението за разрешување и именување член во училишниот одбор на ООУ „Петар Поп Арсов“. Едногласно беше донесена точката на дневен ред, предлог-одлука за прифаќање донација од ОКИТЕКС ДОО извоз-увоз Скопје. Советниците дадоа зелено светло и за предлог-одлуката за одобрување финансиски средства за замена на азбестни покривни покривачи на индивидуален станбен објект во општина Карпош. Оттука, едногласно „да“ советниците дадоа и за предлог-одлуката за одобрување финансиски средства за доделување финансиска поддршка за поправка и санација на постојни лифтови и поставување нови на станбени згради за колективно домување во општина Карпош. Додадената точка, предлог-одлука за промена на броила на електрична енергија во ООУ „Димо Хаџи Димов“ и „Вера Циривири-Трена“, беше усвоена.

На вчерашната 31. седница на Советот на Општина Карпош беа поднесени неколку иницијативни, кои допрва советниците треба целосно да ги разгледаат на следната седница, а тоа беа точките иницијатива за поставување потпорен ѕид во село Бардовци, заклучок-иницијатива за претрес на состојбата на градежна парцела која нема валиден ДУП и иницијатива за додавање точка на дневен ред за почнување иницијатива за урбанистичка планска документација за село Бардовци. На крајот од седницата беа поставувани советнички прашања како задолжителна точка на дневен ред на секоја седница на Советот на Општина Карпош, се додава во соопштението на Општината.©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Скопје

Арсовска го промовира новото биокомпостиште: решение за справување со органскиот отпад

Објавено пред

Градоначалничката на град Скопје, Данела Арсовска, заедно со екипи од скопските јавните претпријатија го промовира новото биокомпостиште за ефикасно компостирање органскиот отпад. Kомпостиштето е дел од системските решенија за третирање на биоразградливот отпад и произведување природно ѓубриво за зелените површини во градот. Истовремено, со биокомпостиштето се овозможува ефикасно решение за справување со проблемот со органскиот отпад за домашна, комерцијална и индустриска употреба, при што низ процесот на компостирање сите видови органски отпад се претвораат во висококвалитетен компост.

dobivaj vesti na viber

Продолжуваме со реализација на проектите од програмата „За модерно Скопје“ за озбезбедување здрава животна средина за граѓаните. Во рамките на реализацијата на екомастер-планот се промовира еколошко управување со органскиот отпад, а биокомпостиштето значително ќе придонесе за ефикасно справување со органскиот отпад, велат од Град Скопје.

Појаснуваат дека ова ново автоматско биокомпостиште е со капацитет на преработка од 1.000 килограми биоразградлив отпад за 24 часа и со користење екоаеробен метод, при што се добива висококвалитетен компост подготвен за употреба во рок од 3 до 7 дена. Со овој начин на третирање на отпадот значителено се намалува неговиот волумен, односно 1.000 килограми биоотпад се трансформира во 150 до 200 килограми компост, што е намалување на волуменот за 80 до 85 проценти, со што се олеснува процесот за негово користење и складирање. Исто така, со процесот на компостирање значително се намалуваат трошоците за управување со отпадот, со тоа што од органскиот отпад се добива висококвалитетен компост за соодветна употреба во скопските јавни претпријатија.

Прикажи повеќе...

Скопје

Дел од Скопје без струја и вода

Објавено пред

Од ЕВН Македонија АД информираат дека поради планирани прекини во електродистрибутивната мрежа без електрична енергија ќе останат следните корисници:

dobivaj vesti na viber

• Во период од 09,00ч до 13,00ч Бул. Партизански одреди зграда бр.64, влез 1 и 2 о. Карпош
• Од 12,00ч до 13,30ч ХЕЦ Маркова Река о. Сопиште
• Од 09,00ч до 10,30ч с. Јаболци, с. Нова Брезница, с. Дражилово, с. Осинчани, с.Малчиште, с.Црн Врв, с Елово, с. Патичка Река, Каменолом Беровиќ и каменолом Рудопроект о. Сопиште;
• Од 10,30ч до 12,00ч с. Говрлево, с. Долно и Горно Соње, с. Чифлик, с Св. Петка, с.Барово и дел од с. Сопште о. Сопшите
• Од 08,00ч до 08,45ч и од 15,00ч до 15,30ч с. Катланово, индустриски објекти на автопатот за Катланово, Катлановска Бања, Летевци, Градманци и Брезница о. Петровец;
• Од 08,00ч до 15,00ч корисниците од ул. Димитар Благоев, ул. Божидар Рајковиќ, дел од Бул. 12-та Македонска Бригада, ул. Благоја Мучето, ул. Тодор Чангов, ул. Дете Татуличе и ул. Ѓорге Андреевиќ-Кун о. Аеродром;
• Од 08,00ч до 13,00ч корисниците од ТС Ванекс, ТСДХЛ Керамика, ТС Феликс, ТС Ролопласт, ТС РСЕ Оптима, ТС Виор Белви, ТС Мотел Белви, ТС Бунар Белви, ТС Чеза Комерц, ТС Интернационал Фуд Базар, ТС Мак Петрол Белви, Бичишки Комерц, Петро Ком и Каз Груп о. Илинден;
• Во период од 09,00ч до 15,00ч корисниците на дел од ул. 11, ул. 1, ул.5 и ул.6 нм Кадино о. Илинден.

Од ЈП Водовод и канализација добивме известување дека на ден 28.02.2024 поради уличен дефект ф-150 мм на бул. Гоце Делчев 9 (во близина на правниот факултет на Универзитет ,,Св. Кирил и Методиј”), прекинато водоснабдување ќе имаaaт корисниците на комплексот „ УКИМ“. Водоснабдувањето ќе биде прекинато од 09:00 часот до завршување и одстранување на дефектот.

Прикажи повеќе...

Скопје

„Пратениците да работат на законското решение што го понудивме во делот за лиценцирање на негувателките“, рече министерот Велковски при посетата на општина Илинден

Објавено пред

Градоначалникот на општина Илинден, Александар Георгиевски, оствари работна средба со министерот за труд и социјална политика, Ѓоко Велковски, каде што во рамките на средбата посетија неколку локации на територијата на општина Илинден.

dobivaj vesti na viber

Градоначалникот Георгиевски и министерот Велковски направија увид во градежните активности на доградбата на централниот објект на детската градинка „Гоце Делчев“. Со проширување на капацитетот на градинката, ќе се изградаат 4 занимални во кои ќе бидат згрижени деца на возраст од 9 до 24 месеци (2 отворени и 2 затворени), тоалети и помошна кујна. Доградбата ќе се простира на 280 м2 бруто-површина, а ќе биде изведена во согласност со правилникот за стандарди и нормативи за вршење дејност. Во дворот ќе бидат изградени два детски парка, и тоа парк со детски реквизити и парк за моторен развој на децата.

„Со изградбата на новиот дел детската градинка ќе располага со вкупно 22 групи, распоредени во 2 објекта, и ќе бидат згрижени вкупно 560 деца, така што со овој проект комплетно ќе се реши проблемот со недоволен згрижувачки капацитет со кој се соочувавме во текот на изминатите 14 години. Овој проект, доградбата на градинката, се реализира со сопствени средства, но понатаму ќе ни треба поддршка од Министерството во делот на опремувањето, како и работниот кадар, а ставањето во функција на објектот треба да биде од наредната сезона и ќе може да се згрижуваат дечињата“, изјави градоначалникот Георгиевски.

Министерот Велковски го поздрави овој голем капитален проект што го реализира Општина Илинден и додаде дека Министерството за труд и социјална политика ќе има можност да даде придонес во опремувањето на новиот дел на градинката, а потоа и поддршка во делот на работниот кадар, кој ќе биде потребен за згрижување на децата.

„Ги повикувам пратениците од Собранието на Република Македонија да работат на законското решение кое што го понудивме во делот за лиценцирање на негувателките, воспитувачките и другиот стручен кадар бидејќи има над 1.000 баратели за лиценцирање од изминатите три години. Понудивме решение, кое ќе значи брзо решавање за лиценцирање на овие баратели, кои подоцна е бидат ставени на листата на пазарот на труд и да се јават на повиците, кои ќе бидат пос изборниот процес во самите детски градинки“, изјави министерот Велковски.

Во рамките на посетата градоначалникот и министерот направија увид и на локацијата, каде што Општина Илинден ќе гради центар за дневен престој за лица со попреченост, при што министерот истакна дека и за овој проект Министерството ќе даде поддршка за реализација. Дневниот центар треба да обезбеди дневно згрижување, работно-окупациона терапија, физикална терапија и стручна работа, рехабилитација и други активности на лицата со попреченост. Центарот ќе се простира на површина од речиси 300 м2 и ќе содржи заеднички простории, простории за комуникација, санитарно-хигиенски простории, административни простории и економско-технички простории.

Градоначалникот Георгиевски и министерот Велковски ја посетија и македонската компанија „Пекабеско“, која се наоѓа во локалната економска зона Марино – Кадино во општина Илинден и претставува една од водечките компании во Македонија. Компанијата има 40-годишна традиција, а нивните производи се знак на препознатливост на македонскиот квалитет како во Македонија така и во речиси сите земји од регионот и пошироко во Европа.

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија9 часа

Извршниот одбор на СДСМ го поддржа Стево Пендаровски за кандидат за Претседател на државата

На денешната седница во Штип, Извршниот одбор на СДСМ ја разгледа информација за спроведената постапка за можни кандидати за Претседател...

Македонија12 часа

(Видео) Средба Пендаровски – Зеленски: Македонија силно ја осудува руската агресија врз Украина

Претседателот Стево Пендаровски, во рамки на учеството на самиот Украина – Југоисточна Европа, денеска во Тирана оствари средба со претседателот...

Топ13 часа

Силувана малолетничка во Скопје

Вчера во 13.30 часот во Полициското одделение Шуто Оризари, 34-годишна жена од Скопје пријавила дека 23-годишниот М.К. од Скопје извршил...

Топ14 часа

Прегазен пешак во Неготино, мажот починал на местото на несреќата

Денеска во 12.25 часот во ОВР Неготино било пријавено дека на паркинг простор на улица „ЈНА“ во Неготино, товарно возило...

Топ16 часа

52-годишна жена починала во охридската болница, била примена во тешка состојба

На 27.2.2024, во 16.25 часот, во СВР Охрид е пријавено дека во ЈЗУ Општа болница Охрид во тешка здравствена состојба...

Македонија17 часа

Уставниот суд го укина делот националност во матичните книги: „Се работи за приватно и внатрешно чувство на човекот“

Уставниот суд на денешната седница донесе одлука, со која се укинува делот националност во три члена од матичните книга на...

Економија19 часа

Од задутре нема повеќе гарантирани цени во маркетите, секое нелогично зголемување ќе биде санкционирано, порача Битиќи

Од задутре нема повеќе гарантирани цени на производите во маркетите. Но, вицепремиерот за економски прашања, Фатмир Битиќи, порача дека секое...

Македонија19 часа

Ванковска поблиску до претседателска кандидатура, собра 7.876 потписи, Јакимовски досега има 6.676

Професорката Билјана Ванковска која е предложена од политичката партија Левица, досега има собрано 7.876 од потребните 10.000 потписи за претседателската...

Топ20 часа

Три лица повредени во сообраќајната несреќа на патот Росоман – Кавадарци

Три лица се повредени, од кои едно потешко во сообраќајната несреќа што се случи утрово на патот Росоман-Кавадарци. Две oд...

Македонија22 часа

Законот за пасошите, законот за игрите на среќа и изборот на член на ДИК на дневен ред во Собранието

Денес на дневен ред на седница на Собранието се измените на Законот за патни исправи. Од ВМРО-ДПМНЕ велат дека овие...

Македонија22 часа

Владата донесе одлука за приоритетно издавање пасоши за сите професионални возачи

Владата, синоќа на седница донесе одлука со којашто на професионалните возачи кои поседуваат валиден сертификат, Министерството за внатрешни работи треба...

Македонија22 часа

Вработените на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје од овој месец ќе добиваат повисоки плати

Владата ја разгледа и усвои и Информацијата за известување за склучен Колективен договор на Сојузот на синдикати на вработените на...

Македонија22 часа

Земјотрес во Албанија, почувствуван во Дебар и околината

Земјотрес синоќа во 23 часот и 37 минути ја погоди Албанија. Потресот бил со рихтерова магнитуда од 3,2 степени, на...

Македонија1 ден

Демири: Ќе разговарам со семејството на Леонид Индов за можните решенија за подмирување на досегашните трошоци за рехабилитација

Министерот за здравство д-р Илир Демири информира дека на денешната владина седница беше разгледан случајот на Леонид Индов и исто...

Македонија1 ден

Максим Димитриевски собра 10 000 потписи за кандидат за претседател

Градоначалникот на Куманово Максим Димитриевски собра 10 000 потписи за кандидат за претседател. „Над 10.000+ потписи за кандидат за Претседател!...

Македонија1 ден

Таравари влегува во трка за претседател, собра 10.000 потписи

Кандидатот на опозициските партии на Албанците, Арбен Таравари, е вториот од вкупно единаесетте кандидати кој досега успеа да ги собере...

Македонија2 дена

Македонските граѓани, сепак, ќе може да патуваат со личните карти со старото име во БиХ, информира Бојмацалиев

Дополнителниот заменик-министер за внатрешни работи, Митко Бојмацалиев, оствари телефонски разговор со министерот за безбедност на Босна и Херцеговина, Ненад Нешиќ,...

Македонија2 дена

ДНК собраа 690.000 денари за лекување на Лео со лицитацијата на статуетката од „Златна бубамара“

Музичарите Панчо и Андреј објавија дека успеале да соберат 690.000 денари за лекувањето на Леонид откога ја ставија на лицитација...

Македонија2 дена

ДИК потврди: Османи собра над 10 илјади потписи

Според последните податоци објавени на страната на Државната изборна комисија заклучно со вчерашниот ден, кандидатот на Демократската унија за интеграција,...

Македонија2 дена

(Видео) Јас можам да се туркам и на рацете: кочанчанец го продава својот инвалиден скутер, парите ќе ги намени за лекување на Лео

Кочаначанецот Благојчо Ѓоргиев реши да го проддаде својот скутер за хендикепирани и покрај здравствениот проблем, а парите, како што вели,...