Спорт
(Видео) Атлетико се жалеше – УЕФА се огласи со соопштение за спорниот пенал
Ден по натпреварот и контроверзната победа на Реал на пенали над Атлетико, поразениот тим бара објаснување од УЕФА за одлуката на судијата да го поништи голот на Алварез во пенал рулетот.
Навистина тешко е да се утврди дали левата нога на Аргентинецот ја допре топката пред ударот, што, кога се во прашање пеналите, е недозволена акција, таканаречен „двоен контакт“. ВАР го кажа своето – Алварез ја допрел топката, а судијата Симон Марчинијак го поништи неговиот гол.
Победата му припадна на Реал Мадрид, но „горчливиот вкус“ остана кај љубителите на фудбалот и гневот кај навивачите на поразениот тим…
Атлетико не се помири со овој епилог, па цел ден е на „жешка линија“ со УЕФА, барајќи објаснување за спорната ситуација, која беше пресудна за исходот на натпреварот.
„Јорганџиите“ се убедени дека ниту еден агол од сите можни снимки од пеналот на Алварез не покажува дека Аргентинецот ја допирал топката со ногата на која се потпрел пред ударот.
На ниту една снимка не се гледа како топката се движи, што секако ќе се случеше доколку имаше контакт. Токму тоа е деталот што Атлетико го истакна во комуникацијата со УЕФА ден по натпреварот.
Во Атлетико, пишуваат понатаму Шпанците, речиси има гнев бидејќи ден подоцна се уште се убедени дека голот на Алварез е неправедно поништен. И по „малку повеќе од милион“ прегледи на видеото од спорната ситуација, се убедени дека се во право.
„Иако контактот е минимален, играчот имаше контакт со топката користејќи го стопалото пред да шутне кон голот со другата нога, како што се гледа на приложеното видео.
Според правилата (Закони на играта, правило 14.1), ВАР просторијата го повика судијата и му сигнализираше дека голот треба да биде поништен.
УЕФА ќе иницира разговори со ФИФА и ИФАБ за да се разгледа дали ова правило треба да се дополни и измени за да ги покрие случаите кога двојниот контакт со топката е ненамерен“, соопшти УЕФА.
⁉️💥 ¿Está bien anulado el penalti de Julián Álvarez?
✅ 𝗦𝗜.
👉🏻 Existe un toque mínimo y casi imperceptible que, de una forma muy leve, mueve el balón antes del golpeo del argentino.
▪️Intervención dificilísima pero pluscuamperfecta de Tomasz Kwiatkowski desde el VAR. pic.twitter.com/z2OKtPVrry
— Archivo VAR (@ArchivoVAR) March 12, 2025
Aquí una mejor toma del polémico penal de Julián Álvarez.
Toca el balón dos veces??
pic.twitter.com/VAyoETd9lV— Antonio de Valdés (@adevaldes) March 13, 2025
— Out Of Context Football (@nocontextfooty) March 13, 2025
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Спорт
Пјастри го освои спринтот во Катар пред Расел и Норис
Оскар Пјастри го освои спринтот на патеката „Лосаил“, во пресрет на утрешната Голема награда на Катар. Австралиецот оствари хет-трик во спринтот на оваа патека, победи и претходните две сезони. Пјатри, до победата дојде пред возачот на Мерцедес, Џорџ Расел и тимскиот колега, Ландо Норис.
Апсолутно никакви возбудувања не донсе спринтот во Катар. Првите тројца ги задржаа своите позиции, напредуваше, што беше и очекуано, Макс Ферстапен од шестото на четвртото место.
Во текот на трката, Андреа Кими Антонели успеа да ја поправи својата позиција, стартуваше седми, заврши на шестото место.
Бодови покрај најдобрите тројца, односно Ферстапен и Цунода, освоија и Антонели (Мерцедес), Фернандо Алонсо (Астон Мартин) и Карлос Саинц (Вуилијамс).
Вечерва од 19.30 часот, на програмата се квалификациите за главната трка. Големата награда на Катар се вози утре од 17 часот.
Во генералниот пласман води Норис со 396 поени, има 22 поени повеќе од Пјастри и 25 од Ферстапен. Доколу Норис утре победи ќе ја освои шампионската титула.
Foto/ EPA
Спорт
Уапсен поранешниот Ф1 возач, Адријан Зутил
Поранешниот член на караванот на Формула 1, Адриан Зутил, беше уапсен во Штутгарт.
Тој беше уапсен под сомнение за учество во измама и проневера, по меѓународна операција.
Германецот не ги коментираше овие наводи.
Зутил се натпреваруваше во Формула 1 од 2007 до 2014 година, но не беше многу успешен, бидејќи никогаш не успеа да се искачи на подиумот.
Сепак, тој го држи рекордот по бројот на стартови, вкупно 128, во кои не успеа да стигне до едно од првите три места.
Спорт
Вработена го оштетила Челзи за 230.000 евра
Поранешна долгогодишна вработена во Челзи се изјасни за виновна за измама на клубот за повеќе од 200.000 фунти (околу 230.000 евра) во период од четири години.
39-годишната Клер Волш, која работеla како помошничка благајничка, ја злоупотребила својата позиција за лична корист и сега се соочува со затворска казна до 10 години.
Волш се појави пред Судот за прекршоци во Вестминстер, каде што се изјасни за виновна по обвинението за измама со злоупотреба на службената должност во периодот јуни 2019 и октомври 2023 година.
Судијата Киран О’Донел ѝ соопштил дека обемот на измамата е надвор од овластувањата на Судот за прекршоци за изрекување казни.
Волш работи за Челзи повеќе од 20 години. Таа ќе биде осудена во Крунскиот суд во Ајлворт на датум што ќе биде дополнително одреден.
Клубот откри финансиски неправилности на почетокот на 2022 година и веднаш го проследи случајот до полицијата.

